Ozgurky
Profesör
- Katılım
- 26 Nisan 2009
- Mesajlar
- 2,698
- Reaksiyon puanı
- 14
- Puanları
- 218

River Raid, The Last Ninja, Süper Mario, Pac Man ve diğerleri... Günümüzde 3D ve HD teknolojisi bile yetmeyen teknoloji tutkunlarına yaklaşık 30 yıl uzak olan bu oyunların ilk durağı 'atari'ler oldu. PlayStation, Wii ve Xbox gibi oyun konsollarının 'ataları' olan kişisel oyun sistemleriyle tanınan bu klasik oyunlar, internete de tablet ve akıllı cep telefonlarına da yerleşti. Ancak hiçbiri o yıllardaki yarı elektronik yarı mekanik konsollarda oynananların yerini tutamadı. Bu tutkuyu gören Atari ve geçtiğimiz günlerde Commodore'un ardından diğer üretici firmalar da klasik konsolları yenileme rüzgarına her an kapılabilir.

1 - Commodore 64: 1982 yılının Ağustos ayında piyasaya çıktığında, hiç kimse dünyanın en çok satan bilgisayarı (bilgi-işlemci demek belki daha doğru), 80 kuşağının sembolü, oyunseverler tarafından üzerine hala en çok yazılar yazılan cihazı olacağını tahmin edemedi. 64 KB'lik RAM belleği bile o yılların en üstün ses ve görüntü performansını sağlamaya yeten Commodore 64'ün başarısı, 1985'te Amiga serisini doğurdu. 12 yıllık ömrü boyunca toplam 17 milyon adetlik satış rakamına ulaşan cihaz, geçtiğimiz günlerde yenilenerek ve CD/DVD ile oynanabilen oyunlar da eklenerek geri döndü. Geçen yıl kurulan Commodore USA şirketinin çıkardığı yeni C64, şimdilik sadece ABD'de sınırlı sayıda satılacak.
(+): Tam 17 yıl önce iflas etti ama 'efsane' hala konuşuluyor. 10 bin yazılım. Bir kuşak progranmcılığı onunla öğrendi.
(-): Kasette 1 saati, diskette 10 dakikayı bulan oyun yükleme süresi. Kaset/kafa ayarı için elden düşmeyen tornavida.

2 - Atari 2600: ABD'de 1977 yılının ekim ayında piyasaya çıkan, Türkiye'de ise 1980'lerin ortasında en çok satan oyun konsolu olan Atari 2600'ün oyunları hala internetten indirilip bilgisayarda oynanan en popüler oyunlar arasında. Türkiye'de "kara kutu" adı ile de anılan bu konsolun yarattığı bağımlılık, joystick'i kırılsa dahi (ki sık sık kırılırdı ve içini açarak metal noktalara basarak oynamaya devam edilirdi) geçemedi. Bağlantı noktaları, kırılan parçaları kullanıcısına zorunlu tamir yeteneği kazandıran Atari 2600, 1986'da Atari 7800'ün ardından 2010'da Atari Flashback2+ adı ile yenilenerek dönenlerden.

(+): 'Kol kırmak' deyimi, bu cihazdan kaldı. River Raid (uçak oyunu) ve Pacman, ününü ona borçlu.
(-): Kolay kırılan joystick (kalem takarak da oynanabilirdi). Yuvası olmasına karşın bir türlü bulunamayan uyumlu kasetler.

3 - Nintendo Entertainment System (NES): 1985'te ABD'de ve 1986'da Avrupa'da piyasaya çıkan Nintendo'nun bu 8 bitlik oyun konsolu, iki adet kontrolör girişi (portu), oyunların yüklenmesi için kartuş girişi ve tabanca girişinden oluşuyordu. Türkiye'nin 1990'lı yılların başında tanıştığı cihaz, Uzakdoğu'da taklit oyun konsolların da doğuşunda rol oynadı. 1.66 MHz'lik işlemcisi, 2 KB'lik RAM'i ve 2 KB'lik ekran kartı olan NES'in ekran çözünürlüğü 256 x 240 pikseldi. Dünyada şu ana kadar 60 milyonu orjinal yaklaşık 180 milyonu da taklit olmak üzere 250 milyon yakın versiyonunun satıldığı tahmin ediliyor.

(-): Çabuk ısınma. Uzun süre oynayınca, cihazın içinden gelen plastik kokusu. Ergonomik olmayan joystick.
(+): Mortal Kombat, Süper Mario, Ninja Turtles, Pinball ve Zelda... gibi unutulmayan ve hala yeni serileri çıkan oyunlar.

4 - Sega Master System: Sony PlayStation gibi bu aralar hackerlarla uğraşan Japon Sega'nın, 1986'da piyasaya çıkardığı oyun konsolu Sega Master System, Amerika ve Asya'nın ardından Avrupa'daki hızlı yükselişe ile 13 milyonluk satış rakamını yakaladı. Alex Kidd, Wonder Boy, Sonic, Shinobi, Golden Axe, Double Dragon gibi oyunlarla hatırlanan konsol, rakiplerinin 4 katı (8 KB) RAM'e ve 8 katı (16 KB) ekran kartına sahipti. 256 x 240 piksellik ekran çözünürlüğü sunan cihaz, aynı anda 32 renk gösterebiliyordu.
(+): Türkiye'ye 1987'de gelen alet, gazetelere broşür olarak girmeyi başaracak kadar popüler oldu.
(-): Kartuj oyunları pahalı olduğu için yüklü gelen oyunlarla idare edilirdi. Hantal ilk versiyonunun yerini, SMS II aldı.


[ulr=http://ekonomi.haberturk.com/teknoloji/haber/643146-evinize-kosun-atari-ile-cosun]KAYNAK[/url]