Evde modemin yerini değiştirebilir miyim? (fiber hat)

ozgurstein

Öğrenci
Reaksiyon puanı
6
Merhaba arkadaşlar. Evde çocuk odasındaki bilgisayarı ve modemi salona götürmek istiyorum. Duvarda internet panelinin yanında bir de fiber kablo geçiyor sanırım tam hakim değilim bu konulara. Salondaki aynı girişe yine cat5 kabloyu bu şekilde bağlayabilir miyim? Daha önce modemin yerini değiştirmiş arkadaşlar varsa yardımcı olabilirler mi? Bir de hatırladığım kadarıyla; sanırım interneti bağlattığımda gelen ekipler duvardaki elektrik panelinin yanındaki panelden kablo ittirdiler şu anki modemin bulunduğu çıkışa. Sanırım aşağıda fotoğrafta göreceğiniz panelin içindeki kalın beyaz kablo fiber. Kendim yapabilir miyim? Yardımcı olabilecek arkadaş var mı?

Hattın şuanki fotoğrafını aşağıda gösteriyorum.

PropHeTe

Profesör
Reaksiyon puanı
2,397
Fiber sadece size evinizin ankastre kutusuna yani giriş kapısının orada bulunan yada bina girişinde olan kutu yada dağıtıcı yere kadardır,ondan sonra eve cat5 yada cat6 kablo ile götürülebilir.Sizin duvarınızın yani resimdeki kablo cat5 kabloyu modemin sarı renkli data kablosunun ya uç uca yada soket içeri kaçması sonucu dışarıdan öyle görünüyor (=

ozgurstein

Öğrenci
Reaksiyon puanı
6
Anladım hocam. Öyleyse salondaki internet prizine modemi nasıl bağlayabilirim? Fotoğrafını gösteriyorum salondaki panelin.

Reaksiyon puanı
66
şartnameye göre tüm rj45/fiber prizlerde hat olması gerekli.modemi alıp diğer tarafa takabilirsiniz.kontrol etmek gerekli.

ozgurstein

Öğrenci
Reaksiyon puanı
6
şartnameye göre tüm rj45/fiber prizlerde hat olması gerekli.modemi alıp diğer tarafa takabilirsiniz.kontrol etmek gerekli.
Diğer tarafa bağlamak için giriş portunu kırmam lazım sanırım çünkü mevcut bağlantıda orası açılmış direkt sarı kablo manuel bağlanmış. Tek başıma kırıp manuel bağlantı yapabilir miyim onu merak ediyorum. Ve bunu yaparak hallolacak mı ondan emin olamadığım için desteklerinizi bekliyorum.

PropHeTe

Profesör
Reaksiyon puanı
2,397
Diğer tarafa bağlamak için giriş portunu kırmam lazım sanırım çünkü mevcut bağlantıda orası açılmış direkt sarı kablo manuel bağlanmış. Tek başıma kırıp manuel bağlantı yapabilir miyim onu merak ediyorum. Ve bunu yaparak hallolacak mı ondan emin olamadığım için desteklerinizi bekliyorum.
modem duvar arası kabloyu yenile (= (jacklı olacak
şekilde)
hiç kırmaya gerek yok bence (=

ozgurstein

Öğrenci
Reaksiyon puanı
6
Deniyim hocam. Cat5 kablo alıyım salondaki prize takıp modeme takıyım bakalım olacak mı?

ozgurstein

Öğrenci
Reaksiyon puanı
6
Modem girişi

Telefon hattı

Duvardaki hattın girişi kare ebatında modeminki ise dikdörtgen. Hangi kablodan almam gerekiyor?Jackları bu şekilde olması lazım sanırım. Bir jack kare bir jack dikdörtgen ebatta.

PropHeTe

Profesör
Reaksiyon puanı
2,397
o gri giriş yanlış hatırlamıyorsam fiber modemden (router)çıkan kablo oraya girip sarı olan uçlardan çıkış alıp normal modeme giren yeri ama senin duvardaki 2 uç ta telefon jacklı duruyor ya o 2 ucu iptal edip (eğer tek kablo cat 5 geliyor ve 2 jacka bölünüyorsa) onu tek modem ucu olarak kullanma şansın yüksek (=
eğer malzemeden çaldı ise tesisatçı yani sadece 2 çiftli telefon kablosu çekti ise yeniden cat 5 kablo çektirmen gerekebilir! )=

ozgurstein

Öğrenci
Reaksiyon puanı
6
tesisatçı aklınca cinlik yapmış.

Nasıl yani?
Mesaj otomatik birleştirildi:

o gri giriş yanlış hatırlamıyorsam fiber modemden (router)çıkan kablo oraya girip sarı olan uçlardan çıkış alıp normal modeme giren yeri ama senin duvardaki 2 uç ta telefon jacklı duruyor ya o 2 ucu iptal edip (eğer tek kablo cat 5 geliyor ve 2 jacka bölünüyorsa) onu tek modem ucu olarak kullanma şansın yüksek (=
eğer malzemeden çaldı ise tesisatçı yani sadece 2 çiftli telefon kablosu çekti ise yeniden cat 5 kablo çektirmen gerekebilir! )=
Tam anlayamadım demek istediklerinizi hocam. Biraz karışık yazmışsınız. Belki de ben anlayamadım.

Soldaki kablo ilk bahsettiğim duvardan gelen cat5 kablo ve WAN girişine takılı. Sağdaki de modemden bilgisayara giden kablo.

Son düzenleme:

PropHeTe

Profesör
Reaksiyon puanı
2,397
basitçe evinize fiber hat varsa o WAN girişini Kullanırsın ,onu kullanabilmek için Fiber Router (yada modem )giren fiberin ucu, ethernet Wan ucuna dönüştürülmüş halide diyebiliriz (=

duvardaki 2 telefon hattı tek bir cat 5 kablo ile geliyor ise o hat ucunu evin girişindeki ankastreden bulup adsl modem hattına dönüştürebilirsiniz.

ozgurstein

Öğrenci
Reaksiyon puanı
6
Ankastreye müdahalede bulunmak istemiyorum. Telefon hat kablosu alıp birini duvara, birini modeme taksam 35mbps hızımı kullanabilir miyim?

PropHeTe

Profesör
Reaksiyon puanı
2,397
Ankastreye müdahalede bulunmak istemiyorum. Telefon hat kablosu alıp birini duvara, birini modeme taksam 35mbps hızımı kullanabilir miyim?
zannımca eğer elektrikçi yanlış bağlamadı ise olmayacaktır ,çünkü telefon hattında maksimum 4 kablo gelir ama sizin modeme giren cat 5 (8 kablodur!) daha önceki bağlantıda( diğer odada ki) yani priz içindeki bağlantıda yüksek ihtimal benim dediğim şekilde cat 5 kabloyu ayırarak (4 çift ten 2ayrı grup )olarak 2 telefon hattına bağlanmış.
Aslında bir elektrikçi çağırıp sistemi kontrol ettirmen daha yararlı olur .(=

Reaksiyon puanı
66
ilk resimde rj11 portunu kırıp kablo çıkarmışlar ,zamanında rj45 koyulsaydı hiç bir dert olmaycaktı.btknın yönetmeliği de bu şekilde zaten.

ozgurstein

Öğrenci
Reaksiyon puanı
6
zannımca eğer elektrikçi yanlış bağlamadı ise olmayacaktır ,çünkü telefon hattında maksimum 4 kablo gelir ama sizin modeme giren cat 5 (8 kablodur!) daha önceki bağlantıda( diğer odada ki) yani priz içindeki bağlantıda yüksek ihtimal benim dediğim şekilde cat 5 kabloyu ayırarak (4 çift ten 2ayrı grup )olarak 2 telefon hattına bağlanmış.
Aslında bir elektrikçi çağırıp sistemi kontrol ettirmen daha yararlı olur .(=

ilk resimde rj11 portunu kırıp kablo çıkarmışlar ,zamanında rj45 koyulsaydı hiç bir dert olmaycaktı.btknın yönetmeliği de bu şekilde zaten.

Şimdi anladım durumu. RJ11 port olmaması lazımdı aslında RJ45 olmalıydı. Acaba elektrikçi RJ11 i RJ45' e çevirebilir mi? RJ11 to RJ45 kablo alsam da sanırım içinde 4 kablo olduğu için tek bir RJ11 portun, bir işe yaramayacak. Elektrikçi değiştirebilir mi acaba portları? İki RJ11' i bir tane RJ45 yaparsa ethernet kablosuyla kolayca bağlayabileceğim bu durumda.

Reaksiyon puanı
66
Şimdi anladım durumu. RJ11 port olmaması lazımdı aslında RJ45 olmalıydı. Acaba elektrikçi RJ11 i RJ45' e çevirebilir mi? RJ11 to RJ45 kablo alsam da sanırım içinde 4 kablo olduğu için tek bir RJ11 portun, bir işe yaramayacak. Elektrikçi değiştirebilir mi acaba portları? İki RJ11' i bir tane RJ45 yaparsa ethernet kablosuyla kolayca bağlayabileceğim bu durumda.

yapılır aslında yeterli kablo payı varsa.kıytırık çanak anten kablosunu bile düzgün çekmiyorlar.inşallah meramını anlarlar.

ozgurstein

Öğrenci
Reaksiyon puanı
6
yapılır aslında yeterli kablo payı varsa.kıytırık çanak anten kablosunu bile düzgün çekmiyorlar.inşallah meramını anlarlar.
Oturduğum daire de yeni daire hocam. Anlamıyorum ki kaçıncı yüzyıldayız. Her şeyin standardı var iken uğraştığımız şeylere bak. Sorayım elektrikçiye inşallah anlarlar dediğiniz gibi...

Kardeşim elektrikçi arkadaşına sordu. Rj11 portu açıp ethernet kablosunun jackını kesip mavi beyaz kabloyu rj11 portun içindeki mavi beyaz kabloya bağlayınca oluyormuş sanırım.

Son düzenleme:
Reaksiyon puanı
66
Oturduğum daire de yeni daire hocam. Anlamıyorum ki kaçıncı yüzyıldayız. Her şeyin standardı var iken uğraştığımız şeylere bak. Sorayım elektrikçiye inşallah anlarlar dediğiniz gibi...

Kardeşim elektrikçi arkadaşına sordu. Rj11 portu açıp ethernet kablosunun jackını kesip mavi beyaz kabloyu rj11 portun içindeki mavi beyaz kabloya bağlayınca oluyormuş sanırım.

buradan kesin bişey dememekle beraber cat5 kablonuzdan bildiğimiz telefon sinyali geliyorsa dediği gibi olur.isterseniz alt yapı şirketi ile görüşün ona göre hareket edersiniz.

ozgurstein

Öğrenci
Reaksiyon puanı
6
Hocam onlara kalırsa 50 TL sadece ekip çağırma ücreti. 40 lira da modem yerini değiştirme ücreti alıyor. İşlem ücretini anladım da ekip çağırma ücreti komik geldi. Sanki çaya çağırıyorum, sorunum var ki çağırıyorum. Neyse; demem o ki altyapı firmasının prosedürü soygundan ibaret şu durumda. Yardımcı olmaya çalıştığınız için çok teşekkür ederim. Akşam bir bakacağım, gelişme olduğunda buraya yazacağım. Aynı sorundan müzdarip olacak olanlar için çözüm yolu olabilir işe yararsa.