Eski sinema salonları da AVM'lere yenildi!

friendly

Rektör
Katılım
19 Mart 2009
Mesajlar
11,873
Reaksiyon puanı
671
Puanları
293
[h=2]İstanbul'un tarihi ve turistik mekanlarından Beyoğlu'ndaki Emek Sineması'nda yürütülen çalışmalar, eski sinema salonlarının sorunlarını gündeme getirdi.[/h]
bu_hafta_vizyona_6_yeni_film_girecek_h880727.jpg


Eski sinemalar, seyircinin alışveriş merkezlerindeki (AVM) salonları tercih etmesiyle ayakta kalma mücadelesi verirken, yetkililer, kurtuluşun sinemaseverlerin salonlarına sahip çıkmasıyla mümkün olacağını ifade ediyor.

Atlas Sineması'nın Müdürü Cevdet Pişkin, 1946 yılından beri Beyoğlu'nda faaliyet gösteren sinemada 450, 130 ve 85 kişilik olmak üzere 3 salon bulunduğunu söyledi.

Beyoğlu'ndaki sinemalara ilginin azaldığını, sinemaseverlerin AVM'lerdeki salonları tercih ettiğini belirten Pişkin, ''Biz bakkal olduk, AVM'ler market. AVM'ye giden kişi, her şeyi bulabildiği için filmi de orada seyrediyor. Aslında perde büyüklüğü bizde 12'ye 7 iken, AVM'lerde bundan daha aşağıda. Ses ve görüntü kalitesi bizde de aynı. Ama markete gidince her şeyi bulabildiği için AVM'ler tercih ediliyor'' dedi.

Eskiden Beyoğlu'nda 30 sinema varken, şimdi sayının 4-5'e düştüğünü, Lale, Alkazar, Rüya ve Emek sinemalarının kapandığını, Beyoğlu Sineması'nın da kapanmak üzere olduğunu aktaran Pişkin, sinema biletinden yüzde 8 vergi alırken, devlete yüzde 18 vergi ödediklerini, ayrıca belediyeye de eğlence vergisi verdiklerini, bunların da kendilerini zor durumda bıraktığını anlattı.

''Seyirci ne kadar sinemaya gelirse eski sinemalar da o kadar ayakta durur'' diyen Pişkin, ''Ben 1-2 kişi için film oynatıyorum. Ne kadar ayakta durabilirim ki... Kültür ve Turizm Bakanlığı konuya el atmalı'' şeklinde konuştu.

Bu dönemde Cem Yılmaz'ın son filmi "CM101MMXI Fundamentals", "Celal ile Ceren" ve "Kelebeğin Rüyası" gibi filmlerin ilgi görmesi dolayısıyla haftada 2 bin kişilik izleyeci kapasitesine ulaştıklarını, normal zamanlarda bir haftada 600 koltuğun ancak dolabildiğini dile getiren Pişkin, sinemaseverlerin küçük salonların yer aldığı AVM'leri değil, büyük salonlu eski sinemaları tercih etmesini istedi.

"Doluluk oranı yüzde 20

Feriye Sineması Müdürü Metin Ergül, 16 Mart 1996'de Umut Sanat'ın yapımcılığını üstlendiği "İstanbul Kanatlarımın Altında" isimli filmle perdelerini açan sinemanın 305 koltuk kapasiteli tek balkonlu salonu olduğunu, 2 yıl sonra da 76 ve 36 kişilik salonlar ilave edilerek film gösterimlerine devam edildiğini söyledi.

Sinemanın 3 Temmuz 2008'de ticari nedenlerden dolayı kapandığını aktaran Ergül, 4 yıl sonra sadece büyük ve balkonlu salonun teknolojik sistemlerle yenilenerek 236 kişilik kapasiteyle 5 Ekim 2012'de tekrar açıldığını anlattı.

Ergül, sinemayı tercih edenlerin yüzde 75'inin kadın sinemaseverler ve öğrenci gruplarının oluşturduğunu kaydetti.

Tek salon olduğu için film seçimlerinin sık elenerek programlandığını, tek salonda haftada 2 film gösterilebildiğini ifade eden Ergül, ''Festival rakamları ile ticari filmlerin rakamlarını toplayıp böldüğümüzde seans başı doluluk oranı yüzde 20'nin altına düşmüyor'' dedi.

"Türkiye'de tek salon işletmeciliği artık tarihe gömüldü. Yeni nesil AVM sinemalarını daha çok sevdi" diyen Ergül, ancak Feriye Sineması olarak tek salonla dayanmaya devam edeceklerini vurguladı.

"Büyük ve ihtişamlı salonları özleyen AVM sinemalarına gitmiyor"

Eski salonların sinema sektöründeki yerinin tartışılamayacağını dile getiren Ergül, ''Eski salanlor, bizlere sinemayı sevdiren salonlar olarak belirli bir müddet ayakta kaldı. Eski salonlardan AVM salonlarına geçiş süreci aslında sinema kültürünün de bir gömlek değiştirme noktası. Büyük ve ihtişamlı salonlarda film seyretmeyi özleyen, AVM'lerdeki o kargaşayı yaşamak istemeyen sinema izleyicileri artık AVM sinemalarına dahi gitmez oldu. AVM sinemaları yeni nesil sinemacılık anlayışı ile işletilmektedir'' dedi.

Feriye Sineması Müdürü Metin Ergül, teknolojik yeniliklerin hem sinema kültürünü hem de sinemacılığı değiştirdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Teknolojiye yatırım yapamayan sinemalar teker teker kapanacak ve kapanmakta. Bugünden itibaren ülkemize kısıtlı miktarda 35 milimetre kopya geleceğini artık biliyoruz. 35 milimetre kopya üretiminin durma, üretime artık son verilme tarihi ise 1 Ocak 2015. Bu zamana kadar dijital ortama geçemeyen sinemalar film oynayamayacağı için kapanma durumu ile karşı karşıya kalacak. 2D veya 3D formatlı sinemalar çoğaldıktan sonra önümüzdeki yıllarda sinemalardaki perdelerde gözlüksüz 3D film seyretme imkanı doğacak ve daha sonra 3D hologram teknolojisinin yangınlaşması ile oyuncular ve nesnelere sinema seyircisi dokunabilecek. Teknoloji ile beraber sinema kültürü her daim nesiller boyu değişecek. Ancak pelikülün verdiği tat asla unutulmamalıdır.''

"Farkındalık yaratılmalı"

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili de İstanbul'daki eski sinema salonlarının yaşatılmasının önemine değinerek, ''Maalesef AVM'lerdeki sinema salonları daha cezbedici hale geldiği için eski salonlara sinema seyircisi gitmez oldu'' dedi.

İstiklal Caddesi'nde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün bulunduğu binanın hemen altındaki Atlas Sineması'nın bunun örneklerinden birisi olduğunu ifade eden Bilgili, ''İstiklal Caddesi gibi çok kalabalık bir yerde olmasına rağmen Atlas Sineması bile can çekişiyor'' diye konuştu.

İnsanların artık birkaç işi birden yapmak gibi bir plan içerisinde olduğunu, alışveriş yaparken sinemaya da gidildiğini anlatan Bilgili, artık tek salonların yaşamadığını, izleyicinin bir sinemada bir çok tercih görebilmeyi umduğunu anlattı.

Sinemaseverlerin eski salonlara karşı duyarlı olmasını isteyen Bilgili, AVM salonları değil de eski salonların tercih edilmesi için farkındalık ve duyarlılık yaratılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak
 

djvietnam

Profesör
Katılım
5 Temmuz 2011
Mesajlar
3,306
Reaksiyon puanı
8
Puanları
218
resimdeki salon bakırköy capacty cinemakcimum

gayet normal artı hemen hemen herkes alışveriş merkezini tercih ediyor hem geziyor hem orda yemeğini yiyor bakırköy avşarda yenik düştü ve kapandı benim bildiğimde
 

Empatik

Profesör
Katılım
5 Şubat 2013
Mesajlar
2,866
Reaksiyon puanı
8
Puanları
0
AVM yoksa sinemada yoktur. Şuan ülkemizin mantığı bu yönde. Bence gayet normal. Geziyoruz dolaşıyoruz pes atıyoruz yemek yiyoruz hop sinema :D
 

michuozawa

Guru
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,603
Reaksiyon puanı
493
Puanları
263
AVM değil adam akıllı sinema salonlarında film izlemek harikadır.Yeri önemli değildir.
Ses sistemi , perdesi , koltukları rahat olsun kaliteli olsun yeter.hizmete bile bakmıyorum...
 

topalsolucan

Rektör
Katılım
25 Mart 2010
Mesajlar
15,673
Reaksiyon puanı
555
Puanları
293
Eski tas eski hamam anlayışlarını değiştirip seyirci çekmek için bir şeyler yapmadan, acıtasyon ile bu iş olmaz. avm'ler vatandaşı çekiyorsa zorla çekmiyor.
 

engerex

Dekan
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
7,676
Reaksiyon puanı
26
Puanları
228
Zamana ayak uyulmazsan ayaklar altında ezilirsin.
 
Üst