Ergenekonu Anlama Haberi

Bu konuyu okuyanlar

Reallist

Müdavim
Katılım
7 Nisan 2008
Mesajlar
1,272
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Unutanlar, yeniden okumak isteyenler için Ergenekon hakkında temel bilgiler...
82901.jpg


Bugün 20 Ekim 2008 Pazartesi. Ergenekon terör örgütü üyelerinin hakim karşısına çıkarıldığı 'yüzyılın davası' başlıyor.

İşte Ergenekon'u anlamak için temel bazı bilgiler:

PKK, Ergenekon'un kontrolünde

Ergenekon ve PKK terör örgütlerinin ilişkileri akla ilk olarak İşçi Partisi'nin tutuklu Genel Başkanı Doğu Perinçek'i getiriyor. İddialara göre, Ergenekon'un yönetici kadrosunda yer alan Perinçek, PKK'nın kurucuları listesinde de üst sıralarda bulunuyor. İki örgüt arasındaki bağlantının yine Perinçek tarafından sağlandığı ileri sürülüyor.

Ergenekon iddianamesinde, 'Terör örgütlerinin kontrol altına alınması çalışmaları' başlığı altında, örgütün amacının PKK'yı kontrol altına almak olduğu aktarılıyor. 'Ergenekon dokümanında gerektiğinde naylon terör örgütü kurulmalı ve yabancı istihbarat örgütlerinin kurguladıkları oyunda mutlaka yer alınmalı' ifadeleri dikkat çekiyor. Buna göre Ergenekon, terör örgütlerinin tasfiye edilmesini değil, kontrol altına alınıp kullanılmasını benimsiyor. Sanıklardan Veli Küçük ve Ümit Oğuztan'dan ele geçirilen 'Panzehir' isimli dokümanda da, 'PKK'nın tamamen tasfiye edilmesi yerine, Abdullah Öcalan'la işbirliği yapılması gerektiği' üzerinde ısrarla duruluyor. 'Sık sık Bekaa Vadisi'nde PKK kamplarını ziyaret eden İşçi Partisi Doğu Perinçek'in Ergenekon terör örgütünün kararlarına göre teori ve planlama dairesi başkanlığı bünyesinde terör örgütleri ile irtibat konusunda da görevli olduğu anlaşılmaktadır.' ifadelerine yer veriliyor.

Kurmay Yüzbaşı Ceyhan Karagöz tarafından 12 Aralık 1994 tarihinde hazırlanan 'Gizli' ibareli bir belgede, PKK'nın kurucu isimleri yer alıyor. PKK'nın 27 Kasım 1978 tarihinde Diyarbakır Lice ilçesi Ziyaret köyünde aralarında Abdullah Öcalan, Doğu Perinçek, Ahmet Türk, Mehdi Zana ve Cemil Bayık gibi isimlerin bulunduğu 25 kişi tarafından kurulduğu belirtiliyor. Ergenekon soruşturması kapsamında 'Galip' ve 'Deniz' takma adıyla ifade veren iki gizli tanığın açıklamaları, PKK ile Ergenekon terör örgütleri arasındaki bağlantının anlaşılması adına önemli bilgiler içeriyor. Tanıkların ifadelerine göre, 12 Eylül 1980 ihtilali PKK'ya önceden haber verilmiş. Örgüt yayınladığı broşürle üyelerini uyararak, gruplar halinde yurtdışına kaçırmış. Örgütün silahları ise sığınaklara saklanmış.

İddianamede yer alan bilgelere göre, şüphelilerden Hikmet Çiçek'in flash diski ile İşçi Partisi basın bürosundan elde edilen bilgisayar hard diski içerisindeki bir word dosyasında 2 ayrı şahsın konuşma çözümü yer alıyor. Belgede 'Oğuz' adını kullanan bir özel kuvvetler komutanlığı görevlisi ile Abdullah Öcalan'ın avukatı arasında geçen konuşmanın çözümleri bulunuyor.

'PKK'ya silah sattık'

Özel Kuvvetler Komutanlığı görevlisi Öcalan'ın avukatına özetle şunları söylüyor: "Açıktan ilişki olmaz. Bu ilişkiyi kabul etmeye kamuoyu henüz hazır değil. Öcalan yakalanmasaydı, TSK içinde büyük sorun çıkacaktı. Çünkü komutanlardan bir grup, PKK'ya silah sattı, uyuşturucu trafiğini birlikte yürüttü. Örgütü kursun diye Öcalan'a 10 milyon lira verildi. Biz bunları bilerek konuşuyoruz."

Bir tanığın anlattıkları da ilişkiler ağını gözler önüne seriyor: "1986-1987 yıllarında Abdullah Öcalan'ın Bekaa Vadisi'nde bulunan Helve kampında bulunduğu sırada gazeteci ve siyasi kimliği olan Doğu Perinçek röportaj adı altında geldi. Öcalan tarafından bizzat karşılandı ve askerî tören yapıldı. Kampta bir oda tahsis edildi, 10 gün kaldı."

Ergenekon belgelerinin ele geçirildiği sanıklardan gazeteci Tuncay Güney, ifadesinde, Veli Küçük ile birlikte Kuzey Irak'a gittiklerini ve PKK'ya silah sevkiyatı yapıldığını söylemişti. Abdullah Öcalan, Fırat Haber Ajansı'na verdiği demeçte, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın 1999 yılında kendisi ile temas kurduğunu iddia etmişti. Soruşturma kapsamında aranan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz de 2001 senesinde Abdullah Öcalan'ın yattığı İmralı'da komutanlık yapmıştı.

ergenekon1.jpg


Dev-Yol'un eylem listesi İşçi Partisi'nden çıktı

Ergenekon operasyonu kapsamında İşçi Partisi'nin Genel Merkezi'nde yapılan aramada, THKP/C-DEV-YOL terör örgütünün eylem listesi bulundu. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne gönderdiği ve üzerinde 'gizli' ibaresi bulunan Türkiye Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi Devrimci Yol hakkındaki resmî belge, dikkat çekici. İddianamenin ek klasörleri arasında yer alan belgede, yasadışı THKP/C-DEV-YOL örgütünün 12 Eylül 1980 ihtilalinin öncesinde çok sayıda yaralama, kurşunlama, soygun, gasp, bombalama, pankart asma, yazılama, kundaklama eylemleri ve 425 kişiye karşı öldürme eylemi gerçekleştirdiği belirtiliyor.

'Hizbullah, Küçük'ün emriyle kuruldu'


Ergenekon iddianamesinde örgütün Hizbullah'la ilişki içinde olduğu belirtiliyor. Bu konuda şu ifadeler kullanılıyor: "Şüphelilerde ele geçirilen istihbari bilgi notlarında DHKP-C ve Hizbullah örgütleriyle alakalı notlar ve gizli bilgiler değerlendirildiğinde bu örgütlerle de şüphelilerin doğrudan bağlantılarının bulunduğu görülmektedir."

ergenekon2.jpg


İddianamenin ilgili bölümünde ayrıca, terör örgütü Hizbullah'ın, Ergenekon tutuklusu emekli Tuğgeneral Veli Küçük tarafından kurulduğu ifade ediliyor. Ulusal Kanal'da ele geçirilen belgede, "Refet: Hizb V. Küçük kurdu." deniliyor. İddianamenin, "Terör Örgütleriyle Bağlantılar" başlığıyla yer alan bölümde Hizbullah'ın generaller Teoman Koman ve Veli Küçük tarafından kurulduğu bilgisine yer verildi. Hizbullah'ın Ergenekon'la yolları, Ümraniye'de yakalanan el bombaları ile 1999'daki Hizbullah baskınında ele geçen bombaların aynı kafile ve seri numaralı olmasından dolayı kesişiyor. Ümraniye'de ele geçirilen ve üzerinde Oktay Yıldırım'ın parmak izleri tespit edilen 27 adet el bombası ile 18 Mart 1999 tarihinde Hizbullah/İlim Terör Örgütü'ne yönelik operasyonlarda elde edilen el bombasının aynı kafile ve seri numaralı olduğu belirlenmişti. JİTEM itirafçısı Abdülkadir Aygan ise Diyarbakır-Silvan'a Hizbullah faaliyetini araştırmaya gittiğinde kendisine "Bunlar PKK ile mücadele ediyorlar." denildiğini aktardı.

Ergenekon'da TİT bağlantısı

Akın Birdal suikastını azmettiren Türk İntikam Tugayı'nın (TİT) eski lideri Semih Tufan Gülaltay'ın emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'le ilişkileri, Ergenekon-TİT bağlantısına işaret ediyor. İkisi de Ergenekon sanığı olan Muzaffer Tekin ve Gülaltay'ın irtibatı operasyondaki sorgulamalarda defalarca gündeme geldi. Gülaltay'ın Birdal suikastından sonra evinde saklandığı emekli Binbaşı Namık Zihni Ozansoy, Tekin'in Harp Okulu'ndan arkadaşıydı. Tekin, Gülaltay'ı cezaevinde ziyaret etti. Gülaltay'ın cezaevinden çıkınca kurduğu 'Ulusal Birlik Komitesi'nin üyelerinden biri Tekin olmuştu. İddiaya göre, Gülaltay, Tekin ve Danıştay saldırganı Alparslan Arslan, bu saldırıdan hemen önce ayrı ayrı Gülaltay'ın bürosuna gelmişti.

Sabancı suikastında DHKP-C imzası


ergenekon3.jpg


Ergenekon ve DHKP-C arasındaki ilişki Sabancı suikastıyla gün yüzüne çıktı. İşçi Partisi'nin yayın organı Aydınlık Dergisi'nde bu yılın mart ayında yapılan aramalarda ele geçirilen bir ajandanın 1 Ocak 1996 tarihli sayfasında, cinayeti gerçekleştiren zanlılar Fehriye Erdal, İsmail Akkol ve Mustafa Duyar'ın ismi yer alıyordu. Sabancı cinayetindeki ilişkiler ağı bununla sınırlı değil. Saldırıdan sonra kendiliğinden teslim olan Mustafa Duyar, Ergin kardeşlerin adamları tarafından cezaevinde infaz edildi. Başsavcılık, gelen bir ihbar içerisindeki CD'nin incelemesinde ilginç görüntülere rastladı. 2000 yılında Uşak Cezaevi isyanı sırasında Nuri Ergin'in binanın penceresinden çıkarak "Bu devlet bana Mustafa Duyar'ı öldürttü. Şimdi canlı söylüyorum." diyor. Vedat Ergin ise şu anda Ergenekon terör örgütü tutuklusu olan Veli Küçük'e selam söylüyor: "Biz bu devlet için mermi sıktık. Bak bak. Veli Küçük'ü ara, bizi sor. Başka bir şey söylemiyorum."

Amaçları kaos çıkarmak

Türkiye bugün tarihî günlerinden birini yaşayacak. Zira, Ergenekon terör örgütü davasının ilk duruşması bugün gerçekleştirilecek. Silivri Cezaevi'nde yapılan duruşmada 86 sanık hakim karşısına çıkacak. Duruşma için cezaevinde özel bir salon oluşturuldu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bakacağı davada, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu şüpheliler, 'silahlı terör örgütü kurma, yönetme, TC hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, zorla hükümeti ıskata teşebbüs, kasten öldürmeye azmettirme, açıklanması yasak belgeleri temin etme, terör örgütüne üye olma ve silah sağlamak'la suçlanıyor.

Türkiye'de 'derin devlet' tabirini ilk kullanan, dönemin başbakanı Bülent Ecevit'ti. 1974'te derin devletin varlığından söz eden Ecevit, "Kontrgerillanı

örtüsü kaldırılmalı." diyordu. Ancak konunun üzerine gidilmedi. Aradan 28 yıl geçti. Dönemin İstanbul Organize Suçlarla Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, bugün Ergenekon olarak bilinen yapıyla ilgili ilk belgelere ulaştı. Tuncay Güney ve Ümit Oğuztan'dan ele geçirilen belgeler örgütün şifrelerini, bağlantılarını ayrıntılarıyla veriyordu. Güney, sorguya alındı, hakkında 'dolandırıcılık' suçundan rapor hazırlandı. Sorgusunun ardından yurtdışına kaçırıldı. Saçan, 6 çuval dolusu belgeyi ortadan kaldırdı. Tarih yaprakları 12 Haziran 2007'yi gösterdiğinde Ergenekon için yolun sonu görünüyordu. Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen bombalar, örgütün özellikle sivil kanadının büyük oranda deşifre olmasına sebep olacak sürecin başlamasına neden oldu.

Hazırlanan iddianameye göre, ortaya çıkan yapı dehşet vericiydi. Üyeleri tarafından 'Ergenekon' olarak adlandırılan organizasyon, silahlı bir örgüttü. Amacına ulaşmak için gerektiğinde suikast yapmaktan çekinmiyordu. PKK, DHKP/C, Hizbullah, Dev-Yol, Dev-Sol

gibi terör örgütleri, mafya ve çetelerle bağlantılıydı, tamamını kontrol altında tutuyordu. Örgütün karargahı Türk Ortodoks Kilisesi'ydi. Deşifre olan veya örgüte ihanet eden elemanların cezası ölümdü. 'Askerî' ve 'Lobi' olarak adlandırılan 'sivil kanat'tan oluşuyordu. Soruşturma kapsamında askerî yapı tam olarak deşifre edilemedi. Ancak lobi büyük oranda ortaya çıkarıldı.

Örgütü gizli tanıklar çözecek

Örgüt, üyelerine 'gizlilik' konusunda sürekli telkinlerde bulunuyor. Hücre yapılanması sayesinde de örgüt üyeleri birbirinden bağımsız çalışabiliyor. Bir yerde ortaya çıkarılan hücrenin mensupları diğerlerini tanımıyor. Böylelikle örgütün tamamının deşifre edilmesi mümkün olmuyor. Bu noktada, ifadesi alınan gizli tanıklar devreye giriyor. Tanıklar örgütün özellikle sivil kanadını büyük oranda deşifre ediyor.

Ergenekon'un sır perdesi 1996'da meydana gelen Susurluk kazasında kısmen de olsa aralanmıştı. Fakat o dönemde soruşturma yeterince derinleştirilememiş, savcının ifadesiyle 'sadece buz dağının görünen yüzü' aydınlatılmış ve örgüt amaçlan doğrultusunda karanlık eylemlerine devam etmişti.

Örgütün yakın amacı, ülkede yönetim zafiyeti oluşturacak derecede eylemler yapıp kamu düzenini bozarak kargaşa ortamı meydana getirmek. Nihai amaç ise oluşacak kargaşa ortamı ile yönetime karşı yapılacak hukuk dışı bir müdahalenin kamuoyunda kabulü ve haklılığını temin edip, antidemokratik bir müdahale ile yönetimi ele geçirmek.

Paşalar için ek iddianame

Soruşturma kapsamında 86 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame 25 Temmuz 2008'de kabul edildi. İddianamenin açıklanan ilk bölümünde tutuklu emekli paşalar Hurşit Tolon, Şener Eruygur ve ATO Başkanı Sinan Aygün yer almadı. Savcılık, söz konusu paşalar ve aralarında eski milletvekili Turhan Çömez ve emekli albay Levent Ersöz'ün de bulunduğu diğer sanıklar için ek iddianame hazırlayacak.

İŞTE ERGENEKON'UN KİLİT İSİMLERİ

ŞENER ERUYGUR

Eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, emekli olduktan sonra Atatürkçü Düşünce Derneği'nin başkanlığına getirildi. 2004'te Ayı şığı ve Sarıkız kod adlı iki darbe girişiminde bulunduğu iddia edildi. Ergenekon soruşturması kapsamında 1 Temmuz 2008 günü gözaltına alındıktan sonra adliyeye çıkarıldı. Savcılıkça ifadesi alınan Eruygur, 6 Temmuz 2008'de 'terör örgütünün üst düzey yöneticisi olmak'suçlamasıyla Metris Cezaevi'ne gönderildi. 17 Eylül'de düşerek beyin kanaması geçirdi, hastanede yoğun bakıma alındı. 21 Eylül'de 'sağlık durumu' gerekçesiyle cezaevinden tahliye edildi. Ardınan GATA'ya sevki yapıldı.

VELİ KÜÇÜK

Adı ilk kez 3 Kasım 1996'daki Susurluk kazasından sonra duyuldu. Abdullah Çatlı'nın, ölmeden önce telefonla son görüştüğü kişiler arasındaydı. JİTEM'in kurucusu olduğu ileri sürülüyor. Eski İstanbul Ülkü Ocakları yöneticisi Levent Temiz ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in oğlunu buluşturarak 'Kızılel-ma Koalisyonu'nu oluşturdu. Tuğgeneral rütbesine yükseldikten bir yıl sonra 2000 yılında emekliye sevk edildi.

Suçlama: Silahlı terör örgütü kurma, yönetme, TC hükümetine kary,şı silahlı isyana tahrik, zorla hükümeti iskata teeşebbüs, kasten öldürmeye azmettirme, korku ve panik olue,korkuvepanikoluşturacak uşekilde patlayatlayıcı madde atmaya azmettirmek, mala zarar vermeye ve ruhsatsalazararvermeyeveruız patlayıcı bulundurmaya azmettirme.

İLHAN SELÇUK

Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve köşe yazarı. 21 Mart 2008'de Doğu Perinçek ve Kemal Alemdaroğlu ile birlikte gözaltına alındı. Ergenekon'un sivil yapılanması olarak bilinen 'lobi'de 'teori tasarım planlama daire başkanlığı' görevini yürttüğü ileri sürülüyor. Örgütün üst düzey yöneticilerinden. Veli Küçük'ün kurmak için yoğun çaba sarf ettiği 'Ergenekon medyası'nın başına getirileceği savunuldu. Selçuk, 12 Mart 1971 Muhtırası'ndan sonra da darbeye teşebbüs suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Suçlama: Silahlı terör örgütü kurma, yönetme, zorla hükümeti ıskata Teşebbüs, TC hükümetine karşı silahlı isyana tahrik.

MUZAFFER TEKİN

1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı'na komando tugayı ile teğmen rütbesinde katıldı. 1985'te Tuzla Piyade Okulu'nda görevliyken 4 teğmenin dövülmesi hadisesiyle ilintilendirildi ve askerî mahkemeye sevk edildi. Ardından mahkemenin neticesi beklenmeden mümtazen terfi durumunda olmasına rağmen askeri şura kararı ilere'sen emekliye sevk edildi. Danıştay saldırısında azmettirici olmakla suçlanıyor.

Suçlama: Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak, zorla hükümeti ıskata teşebbüs, TC hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri bulundurma.

KEMAL KERİNÇSİZ:

Avukat. Büyük Hukukçular Birliği başkanı. Ocak 2007'de suikast sonucu öldürülen Hrant Dinkve Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk hakkında 301 'den yargılanmaları için şikâyetçi oldu. Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılması planlanan Ermeni Konferansı'nı iptal ettirdi. Ulusalcı birçok organizasyonun içerisinde yer aldı.

Suçlama: Silahlı terör örgütüne üye olma, TC hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri bulundurma, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme.

LEVENT ERSÖZ

Savcının mahkemeden gözaltı kararı çıkardığı gün olan 29 Haziran'da Rusya'ya gittiği belirlendi. Emekli Tuğgeneral Ersöz'ün bir Rus silah firmasına danışmanlık yaptığı ileri sürüldü. Levent Ersöz'ün Ergenekon içindeki görevinin 'hükümeti yıpratmaya çalışmak' olduğu iddia edildi. Ersöz, 2001 yılında Abdullah Öcalan'ın hapis yattığı İmralı'da komutanlık yapmıştı.

TURHAN ÇÖMEZ

Hakkında yakalama emri çıkarılan Turhan Çömez, soluğu yurtdışında aldı. Kaçtığı yönündeki haberleri yalanlayarak, çıkışının 'eğitim amaçlı' olduğunu söyledi. Ergenekon'un karargâhı Türk Ortodoks Kilisesi'nin basın sözcüsü bir başka Ergenekon sanığı Sevgi Erenerol'la samimi pozları medyaya yansıdı. Anayasa Mahkemesi'nin bir üyesi ve onun eşiyle AK Parti'nin kapatma davasıyla ilgili yaptığı telefon konuşması büyük yankı uyandırdı.

ALPARSLAN ARSLAN

Ergenekon davasında tek maktül olan Danıştay 2. Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in katili. Dinî gerekçelerle işlediğini ileri sürdüğü cinayet sonrası banka hesabında ciddi artışlar olduğu görüldü. Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi ve ulusalcı kimliğiyle bilinen Muzaffer Tekin'le ilişkisi tespit edildi. Danıştay davasında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıl

FİKRİ KARADAĞ

Emekli Albay. Kuvayı Milliye Derneği Genel Başkanı. Mersin'de silah üzerine yaptırdığı 'ölme, öldürme' yeminli toplantılarla gündeme geldi. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk ve bazı DTP'lilere düzenlenecek suikastın organizasyonunda yer aldığı öne sürüldü. Ergenekon'un öldürdüğü iddia edilen Necip Hablemitoğlu'nun fotoğrafının önünde basın açıklaması yapmıştı.

Suçlama: Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, TC hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, zorla hükümeti ıskata teşebbüs, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme veya aşağılama.

KEMAL YALÇIN ALEMDAROĞLU

Eski İstanbul Üniversitesi rektörü. Yapılanmada İlhan Selçuk'un yardımcısı olarak görülüyor. Üniversite yapılanmasının başındaki isim. Cumhuriyetin 80. yıl kutlamaları çerçevesinde Ankara'da yapılan yürüyüşte 'ordu göreve' pankartlarının altında yürüyen grupta yer alıyordu. Örgüt üyeleriyle yaptığı telefon konuşmalarında 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'a ağır küfürler etmesi uzun süre tartışılmıştı.

Suçlama: Silahlı terör örgütü kurma, yönetme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme.

TUNCAY ÖZKAN

Muhabirlikle başladığı medya sektöründe kısa zamanda patron oldu. Şener Eruygur'un gözaltına alınmasının ardından yapılan incelemelerde, Tuncay Özkan'ın Ergenekon bağlantıları tespit edildi. Soruşturma kapsamında yapılan son operasyonda Adil Serdar Saçan'la birlikte gözaltına alındı. Savcılıkça ifadesinin alınmasının ardından çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Özkan'ın, emekli Orgeneral Eruygur'a bağlı olarak örgütün lobi (sivil toplum kuruluşları) kanadında yer aldığı ileri sürüldü. Cumhuriyet mitingleriyle ön plana çıkan Özkan, orduyu 'sessiz kalmakla' suçlamıştı.

SEVGİ ERENEROL

Ergenekon'un gizli toplantılarının yapıldığı Türk Ortodoks Kilisesi'nin basın sözcüsü. Toplantılara eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılıç, Muzaffer Tekin, Kemal Kerinçsiz ve bazKerinçsizvebazı emekli generallerin de katıldığı fotoğraflarla belgelendi. Kamuoyunda ses getirecek suikast planlarının burada hazhazırlandığı iddia edildi.

Suçlama: Silahlı Terör Örgütü Kurma, Yönetme, TC Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik, Hukuka Aykk,HukukaAykırı Olarak

Kişisel Verileri Kaydetme.

DOĞU PERİNÇEK

İşçi Partisi Genel Başkanı. Kasım 1968'de arkadaşlarıyla Aydınlık dergisini kurdu. 12 Mart 1971 muhtırasının ardından, 20 yıl hapse mahkûm edildi. 2,5 yıl hapis yattıktan sonra, Temmuz 1974'te genel afla serbest kaldı. Ergenekon'la PKK arasında bağlantıyı sağlayan kişi olduğu ileri sürülüyor. Abdullah Öcalan'la Bekaa Vadisi'ndeki samimi görüntüleri hafızalara kazındı. Mao'cu kimliğiyle tanınan Perinçek, son dönemde 'ulusalcı' söylemiyle öne çıktı.

Suçlama: Silahlı terör örgütü kurma, yönetme, zorla hükümeti ıskata, teşebbüs, TC hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, açıklanması yasak belgeleri temin etme.

ADİL SERDAR SAÇAN

Eski İstanbul Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü. 2001 'de Tuncay Güney ve Ümit Oğuztan'dan Ergenekon yapılanmasıyla ilgili belgeleri ele geçirdi. Her iki şahsın sorgusunu bizzat yaptı. Sorgunun ardından Güney, yurtdışına kaçırıldı. Saçan, Ergenekon yapılanmasının üzerini örtmek ve örgütle ortak iş yapmakla suçlanıyor. Ek iddianamede kendisine yer bulacak.

İDDİANAMEDE ÖRGÜTÜN HİYERARŞİK YAPISI

Ergenekon, örgütün başkanına doğrudan bağlı 4 daire komutanlığı ile iki sivil başkanlıktan oluşuyor. Komutan ve başkanların bir asistanı ve bölüm uzmanından oluşan iki yardımcısı var. Ünitelerin komutan ve başkanlarının yanında görev alacak bölüm uzmanı, illegal faaliyetlerin yurtiçi ve yurtdışı hukuk platformunda legal gibi gösterilebilmesi düzenlemelerinden sorumlu. Askerî ve sivil yapılanma arasındaki bağlantıyı 'köprü personeller' Veli Küçük ve Muzaffer Tekin sağlıyor. Fikri Karadağ ve Zekeriya Öztürk ise bunların yardımcısı konumunda. Adı geçen 4 kişi ayrıca mafya ve sivil toplum örgütlerini de yönlendiriyor. Muzaffer Tekin, ayrıca, silahlı eylem grubunun başkanı. Teori tasarım planlama daire başkanlığı görevini İlhan Selçuk yapıyor. Yardımcıları Kemal Alemdaroğlu ve Sevgi Erenerol. Alemdaroğlu, üniversite yapılanmasının, Erenerol ise STÖ'ların başındaki isimler. Yine Teori Tasarım Daire Başkanlığı'na bağlı olarak çalışan Doğu Perinçek, aynı zamanda askerî kanatla da ilişkili.Örgütün hukuk bürosunun başındaki isim Kemal Kerinçsiz.

ÖRGÜT ÜYELERİNDEN CEPHANELİK ÇIKTI

- 39 adet el bombası

- 2 adet içi boşaltılmış el bombası

- 11 kg C-3 patlayıcı

- 1160 gr tahrip kalıbı

- 1 adet gaz bombası

- 10 adet fünye

- 5 adet işaret fişeği

- 3 adet sis bombası

- 21 adet TNT kalıbı

- 1 adet yangın bombası

- 84 adet kapsül

- 24 adet ateşleme çakmağı

- 50 metre infilak fitili

- 35 adet çeşitli boylarda infilak fitili

- 1 adet eğitim bombası

- 2 adet demir çubuk içerisinde patlayıcı

- 18 gr Emolite marka patlayıcı

- 13cm uzunluğunda infilak kapsülü için irtibatlıkfitili

- 3 GOLDEN ibareli plastik tüp içerisinde hidrolik asit

- Biri Kanas, 3 uzun namlulu tüfek

- 2 adet av tüfeği

- 2 adet havalı tüfek

- 21 adet tabanca

- 3 adet kuru sıkı tabanca

- 34 adet şarjör

- 1074 adet dolu fişek

- 73 adet av fişeği

- 1 adet susturucu

- 2 adet içi boşaltılmış havan mermisi

- 9 adet içi boşaltılmış uçaksavar mermisi

- 1 adet kasatura, saniyeli fitil, çok sayıda demir bilye, bomba yapımında kullanılan malzemeler, telsiz, kasatura ve bıçak.


Başkonsolosluğa saldırı emri cezaevinden


ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu saldırısının lideri olan Erkan Kargın'ın, cezaevinde bulunan Ergenekon'un kilit ismi Erkut Ersoy'la 3 kez telefonla görüştüğü ortaya çıktı. Sabah Gazetesi'nin 20 Eylül'de manşetten verdiği habere göre, ölüm timinin lideri Erkan Kargın'a talimatı, halen Kandıra Cezaevi'nde tutuklu bulunan Ergenekon örgütünün istihbarat sorumlusu Erkut Ersoy vermişti. Kargın'ın cep telefonu ile iki SİM kartında yapılan incelemede, Erkut Ersoy ile mayıs ve haziran aylarında görüştüğü belirlendi. Kargın'ın saldırı talimatını bu görüşmede aldığı ileri sürüldü. Ayrıca Kargın'ın aynı dönemde Ergenekon örgütünün üst düzey iki yetkilisiyle de görüştüğü tespit edildi.

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Erkut Ersoy'un ise örgütün 'kilit isimlerden biri' olduğu belirlendi. Ersoy, bir telefon görüşmesinde arkadaşına izledikleri stratejiyi şöyle anlatıyordu: "Sürekli sahadayız. Düzce'deki PKK'yla ilgili çalışmaları üstlendim. Hizbullah olsun, diğer İslami fonksiyonlar biraz bu ortamdan da cesaret bulup, Kur'an kursları açıyorlar. Biz de uyanığız, devamlı ortamlara giriyoruz, çıkıyoruz, arkadaşlarımız her türlü kılıkla onların içerisindeler. Elemanlar çarşaflı, cübbeli geziyorlar..."

Emin Gürses'in telefon konuşması

Tutuklu sanıklardan Doç. Dr. Emin Gürses'in ifadeleri de Ergenekon'la başkonsolosluk saldırısı arasındaki ilişkiye ışık tutuyor. Gürses'in 23 Ocak 2008 tarihinde X şahsı ile yaptığı ve teknik takibe takılan telefon görüşmesi özetle şöyle: "Karıştırmak istiyorlar. Beni aradılar bugün. Hoca seni almadılar mı içeriye? Beni alırlarsa içeri biliyorlar ki Amerikan ve İsrail büyükelçiliklerini havaya uçurmak için bizimkiler her şeyi yapacak. Ben de dedim, telefonlarım dinlensin dedim."

Danıştay suikastında Ergenekon izi

Avukat Alparslan Arslan, 17 Mayıs 2006'da Danıştay 2. Dairesi'ne silahlı saldırı düzenledi. Olayda Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetti. Arslan, saldırıyı Danıştay'ın başörtüsü kararı nedeniyle düzenlediğini ileri sürdü, ancak gerçek hiç de böyle değildi.

Ümraniye'de el bombalarının bulunmasıyla başlatılan soruşturma kapsamında ele geçirilen bazı belgelerde Danıştay saldırısıyla ilgili bilgiler de yer alıyordu. Soruşturma genişletildi. Danıştay saldırganlarının ifadelerine başvuruldu. Ankara Sincan Cezaevi'nde ifadesi alınan ve aralarında Osman Yıldırım'ın da bulunduğu sanıklar, Cumhuriyet Gazetesi'ne bomba atılması ve Danıştay saldırısının Veli Küçük ve Muzaffer Tekin tarafından planlandığını söyledi. Buna göre, iki şahıs Danıştay'da azmettiriciydi. Osman Yıldırım, Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi'ne saldırı kararını Ataşehir'de bir apartmanda 27 Nisan 2006 tarihinde Alparslan Arslan ve Veli Küçük'le birlikte yaptıkları toplantıda aldıklarını ve bombaları Veli Küçük'ün verdiğini anlattı. 'Girdap' operasyonu kapsamında tutuklanan VKGB Derneği Başkanı Taner Ünal da Danıştay saldırısını, Ümraniye'deki bombalar sebebiyle tutuklanan Muzaffer Tekin grubunun gerçekleştirdiğini söyledi. Bu gruba mensup kişilerin olaydan iki gün önce Ankara'ya gelerek bir toplantı yaptığını belirten Ünal, "Büyük bir eylem yapacaklarını söylediler. Ondan sonra Danıştay saldırısı oldu." dedi.

Semih Tufan Gülaltay liderliğindeki suç örgütüne yönelik yapılan soruşturmada müşteki olarak müracaatta bulunan Esra Feride Gökçimen, bir dönem Gülaltay'ın yanında kaldıklarını, bu süre içerisinde Muzaffer Tekin'in birçok kez gelip gittiğini anlattı. İfadesine başvurulan Gökçimen, Danıştay olayından 2 gün önce Tekin'in yanında 4-5 kişilik grupla Gülaltay'ın ofisine geldiğini ve saatlerce toplantı yaptıkları bilgisini verdi. Tekin'in bu binaya sık sık uğradığını ve kendisine 'Komutan' diye hitap edildiğini, yine Danıştay suikastının tetikçisi Alparslan Arslan'ın da olaydan önce bu binaya kalabalık bir grupla geldiğini gördüğünü, ancak o dönemde adını bilmediğini, olay sonrası şahsı medyada görünce tanıdığını aktardı.

Bu arada, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan Alparslan Arslan'a 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, Osman Yıldırım'a müebbet hapis cezası verdi. Davanın gerekçeli kararında ise Ergenekon bağlantısı 'es' geçilerek, saldırının 'türban' nedeniyle işlendiği açıklandı. 7 Ekim 2008'de ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Danıştay saldırısıyla ilgili mahkemeye gönderilen belgeler dışında Ergenekon soruşturmasına ait tüm belge ve beyanların getirtilerek yeniden bir karar verilmesini istedi. Söz konusu gelişme önümüzdeki günlerde iki davanın birleştirilmesine sebep olabilir.

Hablemitoğlu cinayeti


Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 tarihinde Ankara'da öldürüldü. Ergenekon operasyonu çerçevesinde başlatılan soruşturmada, Hablemitoğlu cinayetiyle ilgili önemli bulgulara ulaşıldı. Suikastın Ergenekon'a uzandığı ileri sürüldü. 'Çerkez İbrahim' lakaplı İbrahim Çiftçi savcılığa giderek Hablemitoğlu cinayetini kendisinin işlediğini belirtti. Ancak savcılık tarafından inandırıcı bulunmadı ve 'elindeki delillerle olay uyuşmuyor' gerekçesiyle serbest bırakıldı. Bir süre sonra ilginç bir olay yaşandı. İzmir'in Alsancak semtinde kafe işleten İbrahim Çiftçi'nin işyerine 2006 Ekim ayında iki adet el bombası atıldı. Ağır yaralanan Çiftçi, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Çiftçi'nin cenazesine Susurluk sanıklarından Sami Hoştan, Yaşar Aktürk ve Necdet Ulucan gibi isimlerin katılması dikkat çekti. Bu olayda kullanılan el bombalarıyla Ergenekon operasyonu çerçevesinde Ümraniye'deki bir gecekonduda ele geçirilen bombaların aynı seriden olduğu tespit edildi. Bu durum, Ergenekon terör örgütüyle Hablemitoğlu cinayeti arasında bağlantı olduğu görüşünü teyit etti. Ergenekon iddianamesinde de Hablemitoğlu cinayetiyle ilgili bilgilere yer verildi. 1995 yılında Gazi Mahallesi'nde meydana gelen kahvehane tarama ve adam öldürme olaylarının bizzat Veli Küçük'ün talimatı ile gerçekleştirildiğini anlatan 9 No'lu gizli tanık, Hablemitoğlu'nun öldürülmesi olayının yine Küçük'ün emri ile yapıldığını söyledi.

Hrant Dink suikastı

Agos Gazetesi Genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde de Ergenekon izi ortaya çıktı. Suikastta ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle haklarında dava açılan Jandarma Başçavuş Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysel Şahin, Dink'in öldürüleceği yolunda edindikleri istihbaratı üstlerine bildirdiklerini; ancak amirlerinin gereğini yapmadığını öne sürdü. Milliyet gazetesinde 5 Temmuz 2007'de yayınlanan başka bir haber de, Ergenekon'un Dink cinayetiyle ilgisini teyit eder nitelikteydi. Haberde; Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Hareketi Derneği'nin Genel Başkan Yardımcısı Vehbi Şanlı'nın, telefon bir görüşmede, Dink'in öldürülmesi konusunda değerlendirmede bulunduğu kaydedildi. Vehbi Şanlı ile Nejat Mete adlı kişinin konuşması kayıtlara şöyle girdi:

Mete: Bizim arkadaşların işi mi dün zıbartılan adam?

Şanlı: Bizim arkadaşlar.

Dink ailesi, yargılama sırasında bu hususların üstüne gidilmesini istedi. Avukatı Fethiye Çetin, şu ifadeleri kullandı: "Dink cinayeti organize bir yapının işi. Ergenekoncular Dink hakkında dava açılmasını sağladılar, onu bir nefret objesi haline getirdiler, hedef gösterdiler. Ergenekon ve Danıştay davaları mutlaka birbirine değecek. Çünkü Dink cinayeti Ergenekon Çetesi'yle bağlantılı."

Mumcu cinayeti Küçük'ün ajandasında


Ergenekon sanıklarından Veli Küçük'ün evinde bulunan bir belge, Mumcu cinayetine ilişkin önemli bir detayı ortaya koyuyordu. Bazı bakan ve bürokratlar ile işadamlarına ilişkin detaylı raporların yer aldığı dokümanlar arasında en ilgi çekeni MİT tarafından yazılan ve dönemin başbakanına gönderilen 2 Şubat 1993 tarihli rapordu. İddianamede, 'Haki renkli 2005' ibaresi bulunan ajandada yer aldığı belirtilen rapora ilişkin şunlar söyleniyor:

"Bu ajanda içerisinde bulunan doküman; 2 Şubat 1993 tarihli MİT'ten Sönmez Köksal imzalı Uğur Mumcu konulu belgede; ABD'nin Ortadoğu'yu kontrol altına alıp Türkiye'nin dine dayalı bir yönetim altına girmesini önlemek amacıyla, CIA denetiminde, İsrail 'OADNA' birliklerinde eğitim gören altı kişilik özel tim 'Hayre' deniz üssünden botla Türkiye'ye giriş yaptıkları, gazeteci Uğur Mumcu'yu öldüren tim elemanları ikinci görevleri Mehmet Ali Birand'ı öldürmek için ülkemizden çıkış yapmadıkları, İsrail'in Ankara temsilciliğinde kaldıkları tespit edilmiştir."

Ergenekon soruşturması kapsamında ifadesine başvurulan gizli tanıklardan Galip, Uğur Mumcu'nun Öcalan'ın devletin adamı olduğu ileri sürülen Pilot Necati ve Kesire Yıldırım ile ilişkilerini araştırdığı ve bunu ortaya çıkartacağı için öldürüldüğünü anlatıyor.

Yandaşları tarafından öldürüldü

TBMM Uğur Mumcu Cinayetini Araştırma Komisyonu'nun başkanlığını yapan Ersönmez Yarbay, 9 Ağustos 2008'de Zaman'a verdiği demeçte, Türkiye'de 1991-95 tarihleri arasında birçok faili meçhul cinayet işlendiğine dikkat çekti: "Türkiye'de o dönem laik kesimler, bizzat laik kuruluşlar tarafından hedef alınmış, onların duyarlılıkları, anti-laik kesime karşı mücadelelerinin keskinlikleri artırılmak istenmiştir."

Zirve Yayınevi katliamı

Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde 18 Nisan 2007 tarihinde 3 kişi vahşice öldürüldü. Aralarında Emre Günaydın'ın da bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. Olayla ilgili sürpriz bir tanık ortaya çıktı. Cinayet suçundan Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski Astsubay Metin Doğan, olaydan üç yıl önce bir tümgeneral ile bazı isimlerin, Zirve Yayınevi yöneticilerini öldürmesi için kendisine görev verdiklerini ileri sürdü. Günaydın, talimatı Varol Bülent Aral'dan aldığını söyledi. Aral sorgulandı, ancak delil yetersizliğinden serbest kaldı. Daha sonra Malatya Otogarı'nda 'Ergenekon ajandası' bulundu. Aynı olayda azmettirici olduğu ileri sürülen ve Hizbullah militanı olduğu gerekçesiyle tutuklanan Aral'ın ajandasında Veli Küçük'ten Zekeriya Öztürk'e kadar pek çok isim ve kayıt yer alıyordu. Davanın 16 Ekim'de yapılan son duruşmasında ilginç bir gelişme yaşandı. Cinayet zanlısı Emre Günaydın, kilit isim Varol Bülent Aral'a mahkeme heyeti önünde sordu: "Sana devlet desteği sağlarız demiştin, nasıl devlet desteği sağlayacaktın?"

Aktifhaber
 

Reallist

Müdavim
Katılım
7 Nisan 2008
Mesajlar
1,272
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Ergenekoncuların Şok Tanığı
Ergenekon'dan yargılanan Doğu Perinçek'in tanığı ortalığı sarsacak. Çünkü tanık; Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya...

77406.jpg


Ergenekon Davasında İşçi Partili sanıkların avukatı Ceyhan Mumcu duruşma öncesi Ergenekon davasında yapacakları savunmanın detaylarını açıkladı.

Başta Doğu Perinçek olmak üzere İşçi Partili sanıkların avukatı Ceyhan Mumcu ilginç bir ismi tanık olarak kullanacaklarını söyledi.

Ceyhan Mumcu’nun tanık olarak göstereceği isim Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya.

Mumcu’ya göre Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın İşçi Partisi için ihtar vermemesi davanın en önemli kanıtlarından biri. Mumcu, Yalçınkaya’nın bir çok partiyi uyardığı iki parti hakkında kapatma davası açtığı halde İşçi Parti hakkında işlem yapmaması çok önemli.

Davanın ilk duruşmasında yargılama yeri olarak da itirazlarının olacağını açıklayan Mumcu, yetki itirazında bulunacaklarını söyledi.

AKP KAPATMA DAVASI İDDİANAMESİ İP'TE ÇIKMIŞTI
AKP'nin kapatma davasının iddianamesi, daha mahkemeye sunulmadan İşçi Partisi'ne servis edildiği ortaya çıkmıştı. İP'teki bilgisayarlarda yapılan incelemede, iddianamenin açıklanmadan ve Anayasa Mahkemesi'ne sunulmadan önceki bir tarihte İP'nin bilgisayarlarına kayıt edildiği ortaya çıkmıştı. Bu durum Yalçınkaya, Perinçek'e danıştı iddialarını gündeme getirmişti.

AktifHaber
 

_megavisor_

Müdavim
Katılım
17 Eylül 2008
Mesajlar
2,214
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
Hayali dava daha doğrusu Akp hükümetinin laik insanlara ve ona oy vermeyenleri içeri tıkma politakası....:D
 

ayhan.akyuz

Asistan
Katılım
18 Haziran 2007
Mesajlar
396
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Hayali dava daha doğrusu Akp hükümetinin laik insanlara ve ona oy vermeyenleri içeri tıkma politakası....:D

herhalde çok gençsin delikanlı bir mayıs katliamını unutmuşsun müsebbihinin biri öldü[isvan]diğeri ellerinden kan damlıyor ve utanmadan konuşuyor
doğu per-çingi-ceng yoldaştan bahsediyorum abd nin rus komunizmine karşı örgütlediği mao zedung felsefesinin türkiye mimarı 12 eylül cinayetlerinde en az evren kadar suçlu hepsi örtbas edilmiş
hatırlatayım kucaklarında çocuklarıyla taksim meydanına gelen emekçiler ahmet isvanın talimatıyla iş makinelerinin ortasına hapsedildiler etap otelinin üstünden makinalılar sivil polisler ve perincekin itleri arasında kalan insanlar katliama uğradı resmi rakamları 55 ama gayriresmi iki katı
ayrıca kardeş kavgasında sadece camiamızdan 6000 şehid verildi bir o kadar devrimci kardeşimiz ve akıncı kardeşimiz
hiç onların yaşama hakkı yokmuydu hayalleri yokmuydu o çocukların suçu babalarının kucaklarında olmakmıydı
halkın sülalesi 40 senedir milletin başına bela olmaktadır başbelası bazen uçuk açıklamalar yapar mutlaka doğrudur haberi sağlamdır yalan çıkmaz
yani ergenekonun babası abd türkiyedeki baş uşağı per çingi çeng tir diğerlerimi zurnanın zırt deliği
 
Üst