En Şahane Firefox Eklentileri

Bu konuyu okuyanlar

snra

Müdavim
Katılım
26 Şubat 2007
Mesajlar
1,033
Reaksiyon puanı
22
Puanları
0
Tarayıcı savaşlarında Firefox'un en büyük artılarından olan eklenti desteğine eğildik ve dişe dokunur eklentileri listeledik. Ayrıntılara göz atın.

Büyük oyunculardan Google'ın da bu işe el atmasıyla bu alanda rekabetin artacağını kestirmek zor değil. Firefox'un diğerlerine karşı halen en belirgin avantajı çok geniş bir eklenti desteğine sahip olması. Seçenek çok olunca bazı hayat kolaylaştıran eklentilerin gözden kaçabileceğini düşündük ve en faydalı bulduklarımızı tanıtmaya karar verdik.

Toplamda 10 adet eklenti inceledik, tabii ki bu sayıya beğendiğimiz tüm eklentileri sığdırmak mümkün değil, bu da demek oluyor ki bu yazının devamı gelebilir.

Şişirmeyin Patlar!

Sizlere tavsiyemiz gerekli/gereksiz her türlü eklentiyi kullanmak yerine belirli aralıklarla ihtiyaç duymadıklarınızı kaldırmanız. Böylece Firefox'unuzu daha hızlı kullanabilirsiniz. "Yok benim makinem canavardır, kaldırır." derseniz tarayıcınızı aşağıdaki gibi çöplüğe de çevirebilirsiniz. Merak ettiyseniz söyleyelim, resimde 200 eklenti yüklü Firefox görülüyor.

addonmanyagi.jpg


Foxmarks Bookmark Synchronizer

foxmarks.gif


Farklı bilgisayarlarda Firefox kullananların vazgeçilmezi olacağını düşündüğümüz Foxmarks, yer imlerinizi sürekli senkronize ederek her yerden ulaşılabilir olmalarını sağlıyor. Ayrıca Foxmarks'ı yedekleme amaçlı da kullanabilirsiniz. Olur da bir şekilde yer imleriniz kaybolursa Foxmarks hesabınızla dövünmeye gerek kalmadan durumu kurtarabilirsiniz.

Web Sitesi: Foxmarks.com
İndirmek için tıklayın.

BugMeNot

bugmenot.gif


Bu eklenti sayesinde, hizmet vermek için üyelik isteyen web sitelerinin hakkından gelebilirsiniz. Böylece hayatınızın geri kalanında pek girmeyi düşünmediğiniz sitelere işiniz düşerse kaybedeceğiniz vakti kazanmış oluyorsunuz. Resimde eklentinin kullanımını görebilirsiniz. Giriş formuna sağ tıklayınca açılan menüden ilgili öğeyi seçerek giriş yapabiliyoruz.

Web Sitesi: BugMeNot.com
İndirmek için tıklayın.

Adblock Plus

adblockplus.gif


Reklamların web siteleri için hayati önem taşıdığını biliyor olmalısınız. Yine de reklamları yok etmek isteyen kullanıcıların gözdesi Adblock Plus eklentisi. Kendine ait filtresiyle reklamların %99'unu engellediğini iddia ediyor, ki bizce doğru olabilir. Elinden kaçan reklamları kendiniz yeni bir süzgeç ekleyerek engelleyebiliyorsunuz. Belirli sitelerde devre dışı kalma özelliğini, gönlünüzün reklamlarını engellemeye elvermediği siteler için kullanabilirsiniz. Bilmiyoruz anlatabildik mi? :)

Web Sitesi: Adblockplus.org
İndirmek için tıklayın.

All-in-One Sidebar

aiossidebar.gif


Geçmiş, yer imleri, eklentiler gibi bölümleri Opera-vari bir biçimde sol tarafta açılan bir sütunda görüntülemek isterseniz yüklemeniz gereken eklenti bu. Anlatacak pek fazla bir şeyi yok, zaten kullanmakta olduğunuzu tahmin ettiğimizden kısaca değinip geçelim dedik. Türkçe olarak kullanılabiliyor.

Web Sitesi: Firefox.exxile.net
İndirmek için tıklayın.

FireGestures

firegestures.gif


Fare hareketleriyle Firefox'a komut verebilmenizi sağlayan FireGestures eklentisini sağda solda defalarca görüp hâlâ denemeyenlerdenseniz işte size fırsat. Anlatınca pek de faydalı gelmeyen bu işlevin önemini kullandıktan sonra daha iyi kavrayacaksınız. Eliniz alıştıktan sonra bu eklenti sayesinde en seri internet gezginleri sıralamasında (Tabii ki yok öyle bir şey, gaza getirmek için biz uydurduk.) üst sıralara çıkmamanız için bir neden yok.

Web Sitesi: xuldev.org
İndirmek için tıklayın.

Sxipper

sxipper.gif


Sxipper, tüm kullanıcı adı ve parolalarınızı kaydederek üyelik gerektiren sitelere tek tıkla giriş yapmanızı sağlıyor. Bunu o kadar iyi yapıyor ki daha üye olurken, yani şifrenizi ilk kez belirlerken bile parolayı kaydetmek için izin istiyor. Bunun yanında üyelik formlarına bilgilerinizi otomatik olarak girebiliyor. Tabii neyin nereye girileceğini %100 doğru şekilde bilemiyor ama bu durumda bile işinizi kolaylaştıracağı gerçek. Roboform kullanıcıları için, parolaları içe aktarma özelliği de mevcut. Türkçe seçeneği bulunmuyor.

Web Sitesi: Sxipper.com
İndirmek için tıklayın.

GooglePreview

googlepreview.gif


Bu eklenti, adından da sezilebileceği gibi Google arama sonuçlarında web sitelerinin önizlemesini gösteriyor. Hatta adından anlamanız imkânsız ama Yahoo aramaları için de aynı şeyi yapabiliyor. Ayarlarla uğraşma zahmetine girmeden, direkt yükleyip kullanabiliyorsunuz. Türkçe seçeneği var.

Web Sitesi:
ackroyd.de
İndirmek için tıklayın.

FireFTP

fireftp.gif


Normalde tarayıcıları FTP sunucularını düzenlemede kullanmayız ama FireFTP bunu değiştirebilecek özelliklere Firefox içinden erişim sunuyor. Dizin karşılaştırma, dizin eşitleme, SSL şifrelemesi, arama, filtreleme, bütünlülük kontrolü, uzaktan düzenleme, sürükleme/bırakma gibi ücretsiz bir eklentiden beklenmeyen özellikler FireFTP'de mevcut. Türkçe kullanılamaması bir eksik olarak sayılabilir.

Web Sitesi: fireftp.mozdev.org
İndirmek için tıklayın.

Video DownloadHelper

videodh.gif


Sayısız video indirme yardımcısı eklentilerinden biri olan VDH ile sadece video değil birçok resim sitesinden de içerik indirebilirsiniz. Desteklediği sitelerin haddi hesabı yok desek yeridir. Araç çubuğuna eklenen VDH düğmesi, sayfada indirilebilir bir içerik bulduğunda hareket etmeye başlıyor. Böylece beğendiğiniz videoları iki tıkla diskinize kaydedebiliyorsunuz.

Web Sitesi: downloadhelper.net
İndirmek için tıklayın.

WebMail Notifier

webmailnotifier.gif


Firefox içinden e-posta hesaplarınızı belirli aralıklarla kontrol edip yeni e-posta aldığınızda uyaran, tek tıkla hesaplarınıza giriş yapabileceğiniz bu eklentiyi biz pek beğendik. Gmail, Yahoo! Mail ve Hotmail desteği en iyi tarafı. Türkçe kullanabileceğiniz bu eklentinin ayarlarından, yeni e-posta geldiğinde ses çalma, kontrol etme sıklığı gibi ince ayarları da düzenleyebilirsiniz. Tabii önce hesap bilgilerinizi kaydetmeniz gerekiyor.

Web Sitesi: webmailnotifier.mozdev.org
İndirmek için tıklayın.

Yazan: Saner Apaydın
SDN - http://shiftdelete.net
 

eF.E

Müdavim
Emektar
Katılım
5 Temmuz 2008
Mesajlar
2,062
Reaksiyon puanı
31
Puanları
48
güzel çalışma olmuş teşekkürler..bir kaçını denicem :)
 

tktukaci

Öğrenci
Katılım
26 Mart 2008
Mesajlar
88
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
cooliris previews
download statusbar
undo closed tab button
google preview
adblock plus
bunlar ekleyince firefox tadından yenmez oluyor:)
 

Tanshaydar

Doçent
Katılım
19 Mart 2008
Mesajlar
700
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Ve bütün bu eklentileri kurduktan sonra firefox'un açılmasını 15 dakika bekleyin. :)

Not: Bu eklentilerin çoğu Opera'da default olarak geliyor ;)
 

Ahmethz

Müdavim
Emektar
Katılım
7 Eylül 2006
Mesajlar
12,440
Reaksiyon puanı
398
Puanları
83
Çok teşekkürler, eklenti uyumsuzluğundan ötürü geçmemiştim ff3'e. Diğer eklentilerde de sorun yok değil mi?
Örn. Fasterfox, Vdownloader, Paste and Go
 

burock

Doçent
Katılım
21 Şubat 2008
Mesajlar
792
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
çok güzel bi çalışma olmuş eline sağlık çoğunu indirdim..
 

TeArS

Asistan
Katılım
31 Temmuz 2007
Mesajlar
297
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
ietab nasıl unutulur :surprised: :)
 

balcis

Doçent
Katılım
19 Eylül 2006
Mesajlar
514
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
3-5 eklentiyle firefox'un açılması 15 dakika falan sürmez abartmayın. o kadar da hantal bir yazılım değil, en azından benim dandik 1500mhz'lik iş bilgisayarımda opera'yla Firefox arasında açılma farkı yarım saniye bile değilken eklentilerim opera'nın aklına dahi getiremeyeceği işler yapıyor. bu arada opera yapıyor demeyin webmail'e bakmaz opera pop3'e bakar anca ;)

bu arada olmazsa olmaz eklentilerim, foxmarks, adblock plus, image toolbar, fire gestures, flashgot, video download helper, ayrıca vista altında da bir çoğunuzun duymadığına emin olduğum bir "görünüm" eklentisi, glasser ;) ayrıca ilave olarak grab and drag, compact menu, foxy proxy, locationbar2 vs vs..
 

Soci

Asistan
Katılım
30 Ağustos 2008
Mesajlar
209
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
hocam çok çalışmısınız bee:D
 
Üst