Haber Elon Musk ve SpaceX, ISS’yi yok edecek!

ahmetalışık

SDN
SDN
24 Haziran 2024
129
10
18
24
Techinside içerik linki: LİNK

SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) yörüngeden çıkarılmasına ilişkin NASA sözleşmesini kazandı.

1719554553005.png

NASA, anlaşmayı çarşamba günü duyurdu ve SpaceX bünyesinde “uzay istasyonuna yörüngesinden çıkma yeteneği sağlayacak ve nüfuslu bölgelere yönelik risklerden kaçınacak” bir araç “geliştirilip teslim edileceğini” bildirdi.

SpaceX “yörüngeden çıkış aracını” ürettikten sonra NASA onun mülkiyetini alacak ve işletecek.

NASA, Eylül 2023’te yörüngeden çıkarma aracı için teklif istedi. Uzay aracına ihtiyaç duyulmasının nedeni, NASA ve diğer ISS paydaşlarının yörünge yaşam alanının ömrünü doldurduğuna karar vermesi; gelecekteki keşifler için daha küçük ve özel mülkiyete ait uzay laboratuvarlarının daha iyi seçenekler olarak görülmesiydi.

İstasyon, 2021’de yörüngeden çıkarılan ve tamamı Dünya atmosferinde yanmayan 2.600 kilogram harcanmış pillerden çok daha fazla, 400 tondan fazla kütleye sahip. Yaklaşık 750 gramlık bir malzeme, Florida’daki bir evin çatısına çarparak tamirat ve diğer masrafları karşılamak için 80.000 dolar talep eden bir davaya yol açtı.

ISS yeterince büyük olduğundan enkaz, bir çatıda delik açmaktan çok daha fazla hasara neden olabilir; bu nedenle NASA, işin ilk seferde doğru yapıldığından emin olmak için SpaceX’ten özel bir araç istedi.

NASA’nın araca ve ISS’yi yok etmek için gereken operasyona ilişkin ilk tahmini bir milyar doların biraz altındaydı.

1719554632806.png

NASA’nın SpaceX ile yapılan anlaşmaya ilişkin duyurusu, “tek ödüllü sözleşmenin toplam potansiyel değerinin 843 milyon dolar olduğunu” belirtiyor ve aracın fırlatılma fiyatı da dahil olmak üzere diğer görev masrafları için bir miktar boşluk bırakıyor.

NASA ve diğer ISS ortak kurumları, yörüngeden çıkma aracının tamamen yeni bir araç mı yoksa mevcut bir tasarımı uyarlıyor mu olduğunu önemsemiyor.

Elon Musk, sözleşme ödülünü bir re-Xeet ile kabul etti, ancak SpaceX’in planları hakkında herhangi bir ipucu vermedi.

Şirketin ne yaratırsa yaratsın, 2029 yılına kadar hazır olması gerekiyor. Çünkü 2030 yılında ISS’i mezara göndermeyi planlıyorlar.

Bu arada NASA, çok daha küçük bir şeyin yörüngesinden ne zaman çıkabileceğini bulmaya çalışıyor: Acil durumlar dışında uçmaya uygun olmadığı düşünülen Boeing yapımı Starliner kapsülü.

ISS mürettebatının planladığı birkaç uzay yürüyüşü var ve bu da Starliner’ın ayrılışını en erken Temmuz ayına itecek.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!
 

Fakehero

366. Gün
Emektar
5 Aralık 2019
5,455
1
5,504
1,708
35
Linki gördüm ve oradan alındığını da biliyorum. Yalnız konunun yazımı sanki bot oluşturmuş gibi, translate üzerinden çevrilmiş gibi duruyor. O dikkatimi çekti.
 
Üst