Elektrik tesisattan anlayan bir dk bakabilir mi

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
Arkadaşlar duvarın içinden uzatma kablo geçirdim fakat bugün bir tesrlik varmı kablolarda diye test etmek istediğimde çektiğim kablonun 1 ini priz faz ına bağladım ve nötr ve diğer kabloda da eletkrik gördü ( yukarıdan gelen kahverengi yi bağladım mavi ve sarıda dahi elektrik gördü kontrol kalemı sarıda kuvvetsi gördü ) kontrol kalemi acaba alçı elektrik kablosunu mu yaktı, anlayamadım, bilgisi olan arkadaş varmı, kabloda 2li priz bağlı bağlantısında problem yok onda
P3JdZ9.jpg

Mert Ahmet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
41
bidliğim kadarıyla
kahverengi topraklama
çizgili (sizde sarı kablo yeşil çizgisi var) faz (yani + uç)
mavi olan da - uç

alternatik akım geldiği için kahverengiyi doğru yere bağlamanız yeterli olacaktır çünkü alternatif akım sanyiede 60 kere yön değiştirir :)

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
bidliğim kadarıyla
kahverengi topraklama
mavi olan da - uç

alternatik akım geldiği için kahverengiyi doğru yere bağlamanız yeterli olacaktır çünkü alternatif akım sanyiede 60 kere yön değiştirir :)

cevap için teşekkür ederim benim kahverengiyi bağlamamın sebebi şu aynı sarı kablodan prize bağlı sarı yeşil çizgili nötr olarak bağlanmış bemnde nötr bıraktım mavı - sıyah + tesisatta, hiçbir problem de yok ben kablo çektim direk kahverengiyi faz a bağladım sıyaha bu arada prizde en sağdaki sıyah ortada yanı nötr sarı mavi ise en sol daki delıkte bağlı, benim aklıma gelen alçı kabloyu eritti içeride ve tüm kablolar birbirine değiyor diye aklıma geliyor bu arada 2 li uzatma bağlı ucunda onda da sarı nötr ne yapcağım bilmiyorum.

Mert Ahmet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
41
cevap için teşekkür ederim benim kahverengiyi bağlamamın sebebi şu aynı sarı kablodan prize bağlı sarı yeşil çizgili nötr olarak bağlanmış bemnde nötr bıraktım mavı - sıyah + tesisatta, hiçbir problem de yok ben kablo çektim direk kahverengiyi faz a bağladım sıyaha bu arada prizde en sağdaki sıyah ortada yanı nötr sarı mavi ise en sol daki delıkte bağlı, benim aklıma gelen alçı kabloyu eritti içeride ve tüm kablolar birbirine değiyor diye aklıma geliyor bu arada 2 li uzatma bağlı ucunda onda da sarı nötr ne yapcağım bilmiyorum.
elektrik şakaya gelmez bence bir elektrikçi çağırma vakti gelmiş :)

Reaksiyon puanı
1
Sari yesil cizgili olan toprak
Kahverengi ve maviyi nereye takarsan tak farketmez

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
Sari yesil cizgili olan toprak
Kahverengi ve maviyi nereye takarsan tak farketmez

Sadece kahverengini takıyorum 2 kablo hala boşta o boştakı kablo lara kontrol kalemı değdiriyorum elektrik gösteriyor kaplo içeride birbirine mi değiyor acaba çünkü kablo sıfır alındı.

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
Peki o duvardan geçirdiğiniz kablonun diğer ucunda var mı aynı sıkıntı ?

Yani çektiğiniz kablonun iki ucunuda söküp elektriği aldığınız yerdeki kablolarda kontrol kalemi ile bir deneyin.

Gerçi kontrol kalemide pek güvenilir değildir. Bazen denk geliyor kabloda elektrik var gözüküyor ama ölçü aleti ile ölçtüğümde değer göremiyordum.

Mert Ahmet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
41
:) alçı plastik kabloyu eritir mi bilginiz var mı o konuda ?
Alçı sürüldükten sonra 5-6 dk sonra bayağı ısındı, kablo elektrığe v.s. baglı değildi.
alçı kururken ısınır, endotermik bir tepkime olur ısı alması ve üzerindeki suyu kaybetmesi gerekir ısınması gayet doğal :)

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
Peki o duvardan geçirdiğiniz kablonun diğer ucunda var mı aynı sıkıntı ?

Yani çektiğiniz kablonun iki ucunuda söküp elektriği aldığınız yerdeki kablolarda kontrol kalemi ile bir deneyin.

Gerçi kontrol kalemide pek güvenilir değildir. Bazen denk geliyor kabloda elektrik var gözüküyor ama ölçü aleti ile ölçtüğümde değer göremiyordum.
Kardesim bugün yeni bir kablo aldım faz a yine yeni aldigimin kahverengi olanını bağladım sadece onda da diğer nötr ve toprak ta faz gördü ayrıca kontrol kalemi ışığı acayip fazla yanıyor el gidikliyor o faz da evdeki diğer prizler deki fazla el gidiklamiyor hemde az yanıyor ona göre.

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
bidliğim kadarıyla
kahverengi topraklama
mavi olan da - uç

Arkadaşa yanlış bilgi veriyorsun yardımcı olalım derken Allah göstermesin elektrik işi sakat iştir, Yukarıdaki hazır takılı prize göre sarı yeşil kablo toprak hattı ve olması gereken de o zaten,
öteki ikisinin yönü fark etmez
Ve uçları açık olan kablonun ucunda ikili priz varsa onlarında uclarının hangi sırayla takıldığı önemlidir oradan emin olmadan bağlamak yanlış olur.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Kırmızıyı kes.
mrgreen.gif

Normal şartlarda yeşil çizgili sarı toprak, mavi nötr, kahverengi faz. Ancak böyle bağlanmamış olabilir diye yaklaş. Nötrde bir miktar elektrik olabilir. Kaçak vs varsa toprakta gösterebilir. Fazı bulmak kolay. Fazla nötr veya toprak arasına ampul başlarsın her iki durumda da ampul yanar. Ancak toprağı ve nötrü ayırt etmen gerekir. Yoksa büyük tehlike oluşturur. Yarın birgün bir şekilde fazla ile nötr yer değiştirirse senin topraktan fazla gelecektir.
Alçı kabloyu yakacak kadar ısıtsa kablo kokusundan belli olur. Kabloyu yanlışlıkla soymuş olabilirsin?
En iyisimi işi bilen bir elektrikçi çağır.

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
bidliğim kadarıyla
kahverengi topraklama
mavi olan da - uç

Sen kablo ve prizlerden uzak dur Mert :D

Arkadaşlar toprak hattı yeşil-sarı olandır ve bu bir standarttır. Geri kalan mavi ve kahverengi kablolar da faz ve nötr için kullalırlar. AC akım olduğu için yerleri fark etmez , ancak elektrikçiler kahverengi kabloyu genelde faz olarak kullanır.

Evlerdeki yapılan en büyük yanlış ise :

Nötr üzerinden topraklama yapmaktır. Yani odanın veya ilgili prizin topraklama kablosu yok ise topraklı prizlerin toprak uçlarını nötr ile birleştirirler. Dikkat : Bu çok büyük bir hatadır ve ölümcül bile olabilir.

Çünkü : Dediğim gibi AC elektrik olduğu için bir gün gelir biri mavi-kahverengi uçların yerini evin herhangi bir yerinden değiştirirse (Nasılsa fark etmez diye). Siz o zaman evdeki Toprak hattına direkt olarak faz vermiş olursunuz, Dokunduğunuz tüm elektrikli cihazlarda çarpılırsınız. Aman diyeyim.

@sosyalli2 bu yazılanlara göre bulunduğunuz yerde benzer bir problem olabilir. Mutlaka ama mutlaka bir elektrikçi çağırıp tüm priz ve bağlantıları kontrol ettirin derim. Bu hem evde yaşayanların sağlığı için hem de cihazlarınız için önemlidir.

Mert Ahmet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
41
[MENTION=194661]eSa[/MENTION] abi benim mesajı düzenleyelim o zaman :D insanlar ilk mesaja bakıp aldanmasın :D

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Bir sürü alıntı yapıldı şimdi, bozmayalım konuyu :D

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
Yarın site elektrikçisini çağırıp prizi ölçtureceğim haddinden fazla elektrik geldiğini anladım kontrol kalemi ile kontrol kalemi ile ölçülmez ama mantık olarak diğer prizler de sıkıntı yokken bu prize takiyorum kalemi beni dahi çarpıyor gidikliyor kontrol kalemi ile :) sonucu yarın yazarım buraya aynı sorunla karsilasan olursa yararlanır:)

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
Arkadaşlar sorunu çözdüm , kabloları direk bağladım resimdeki gibi faz harici elektrik gelmiyor
ru4u2yse.jpg

eskort

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Arkadaşlar ileriye yönelik konuyu okuyacaklar için küçük bir açıklama yapayım.

Elektrik işlerinde standart olan (tüm elektrikli ev aletlerinde de konu aynıdır)
Kahverengi FAZ
Mavi NOTR
Sarıyeşil TOPRAK

Olarak bağlanır.Şimdi bazı arkadaşlar diyebilir ki fazla nötr değişse renk olarak bir şey olmaz.Evet olmaz ama genel olarak tesisatı takip edereken karışıklıklara meydan vermemek,arıza vs. kolay çözümlemek adına çok daha sağlıklıdır renk kuralları.

Hatta bazı panolar görüyoruz adamlar sigortadan Nötr ü geçirmiş.Siz sigortayı kapattım diyorsunuz ama şebekede hala faz var. Dolayısı ile Kahverengi yi her yerde faz yapmakta fayda var.Ayrıca elektrikli ev aletlerinde sigorta vs. kesiciler her zaman Faz hattında yani kahverengi kabloda olur.

Arkadaşın notr de kontrol kalemi ile faz görmesi konusuna gelince.Nötr kesikse yada zayıfsa kontrol kalemi faz varmış gibi yanar indiksiyon akımından.Dolayısı ile Nort hattının bağlantılarını kontrol etmekte fayda var bence..

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Arkadaşlar ileriye yönelik konuyu okuyacaklar için küçük bir açıklama yapayım.

Elektrik işlerinde standart olan (tüm elektrikli ev aletlerinde de konu aynıdır)
Kahverengi FAZ
Mavi NOTR
Sarıyeşil TOPRAK

Olarak bağlanır.Şimdi bazı arkadaşlar diyebilir ki fazla nötr değişse renk olarak bir şey olmaz.
Bu söylediğin işin nizamisi ama çoğu gecekonduda ve eski binalarda gelişigüzel tesisat döşenmiş evler var o yüzden renkleri kontrol etmekte fayda var, Hatta aslında ayrı bir toprak hattı olmayıp panodan şönt atılmış toprak hattı olmayan çok ev var prizde toprak hattım var diye sevinen insanlar var.

eskort

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Kesinlikle katılıyorum.Biz ne elektrikçiler gördük,uyardığımız halde adam kahverengi kabloyu toprak yapıyor,neden böyle yapıyorsun sorusuna cevap ise toprağın rengi kahverengi olduğundan diyor,öyle daha kolay hatırlıyormuş...

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
bana da elektrikten anlayan biri lazım oldu :S

sorun şu ki; birden bire akım koruma sigortası attı ve elektrikler gitti. indim aşağıya açtım sigortayı. eve geldiğimde çalışan bulaşık makinesinin çalışmadığını gördüm. makine bozuldu sandım önce ama çok geçmeden sorunun makinede değil prizlerde olduğunu anladım.

mutfaktaki 5 prizden 4 ü çalışmıyor. mutfağın ev içi sigorta kutusundaki sigortasına bağlı olan, yan odadaki tv'nin bağlı olduğu priz ve mutfaktaki buzdolabının bağlı olduğu priz çalışıyor, ama bu 4 priz çalışmıyor. çalışmayan prizleri kontrol kalemiyle kontrol ettim, hem fazda hem de nötr de elektrik var. çamaşır makinesinin kablosunu çıkarınca prizlerin nötürlerindeki elektrik kesiliyor, ama bir cihaz bağladığımda yine çalıştırmıyor.

az çok anlarım bu işlerden ama kafam allak bullak oldu, sorun nerede olabilir ki?