Elektrik Tasarruf Cihazları Hakkında

uma350

Profesör
Katılım
15 Ocak 2010
Mesajlar
4,411
Reaksiyon puanı
70
Puanları
0
Malum bu aralar Tv ekranlarında da sık sık görmekte olduğumuz ve aslında uzunca bir süredir de bilinen, evinizde bulunan bir prizinize bağladığınız bir cihaz ile elektrik faturalarından tasarruf etme olayı.. Elektrik Mühendisleri Odası bu konu hakkında bir duyuru yayınlamış ve tüketicileri bu sahtekarlığa karşı uyarmış.Faydalı olabileceğini düşünerek paylaşmak istedim.Buyrun;


ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN BÜLTENİ
EMO‘DAN KAMU KURUMLARINA UYARI...TASARRUF CİHAZI KANDIRMACASINI DURDURUN

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektrik tasarruf cihazlarıyla halkın kandırılmasına karşı ilgili otoriteleri harekete çağırdı. EMO; "İnternet sitelerinden, elektronik ortamda yürütülen kampanyalara, cep telefonlarına gönderilen mesajlardan televizyonlara" kadar uzanan geniş bir ağ içerisinde pazarlanmaya çalışılan "sözde elektrik tasarruf cihazları" satışlarının durdurulması için; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Reklam Kurulu ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu‘na yazı gönderdi.
EMO, elektrik fiyatlarına yapılan zamların ardından yeniden revaçta olan elektrik tasarruf cihazları aldatmacası konusunda ilgili kurumlar nezdinde girişimde bulundu. İlgili bakanlık ve kamu kurumlarına 15 Ekim 2012 tarihinde gönderilen yazıda, 11 Ocak 2010 tarihli açıklama ile kamuoyunu tasarruf cihazları aldatmacası konusunda EMO‘nun uyardığı anımsatıldı. "Adı geçen ‘sözde elektrik tasarruf cihazları‘ tamamen bir aldatmacadan ibarettir" denilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Büyük işletmelerde zorunlu olan kompanzasyon işlemi, elektrik akımının iş görmeyen gücü (körgüç) olarak tanımlanabilecek ‘reaktif enerji‘nin sisteme geri verilerek, toplam elektrik üretiminde yaratacağı gereksiz artış etkisini önlemeye yöneliktir. Öncelikle, mevcut mevzuata göre ‘mesken abonelerine, tek fazla beslenen abonelere, bağlantı gücü 9 (dokuz) kW‘a (dahil) kadar olan abonelere‘ reaktif enerji tarifesi uygulanmadığının altı çizilmelidir. Yani bu abonelerin kompanzasyon yapmalarına gerek duyulmamakta, bu nedenle de bu sayaçlar reaktif enerji kaydetmemektedir. Elektrik tasarruf cihazı adı altında satışa sunulan bu tür aletler ise, zaten kayda girmeyen bu reaktif enerjiye yönelik küçük kompanzasyon aletleridir.
Konut ve küçük işyerlerine cihazın pazarlanmasında kullanılan yöntem de işte bu noktaya yöneliktir. Bir grup floresan lamba yakılmakta; sözde tasarruf cihazı takılmadan lamba devresindeki akım, pens ampermetre ile ölçülerek müşteriye gösterilmekte; ardından cihaz fişe takılmakta ve aynı noktadaki akım yine ölçülmektedir. Cihaz devrede iken bir miktar azalan akım değeri üzerinden halkın aldatılması desteklenmektedir. İşin püf noktası da buradadır. Azalan akım, fişe takılan noktadaki reaktif enerjinin cihazdan şebekeye verilmesi ile oluşmaktadır. Kirli bir kampanya ile pazarlanan bu cihazlar bu tip sayaçların kaydetmediği, bu nedenle de tüketim faturalarına yansımayacak olan reaktif kompanzasyon işlevi görmektedir."
Sonuç olarak bu cihazların aktif enerjiden tasarruf sağlamasının mümkün olmadığı anlatılan yazıda, tüketicilerin kandırılmasının kamu otoritesi eliyle önlenmesi istendi. Yazıda şöyle denildi:
"2010 yılı verilerine göre ülkemizdeki toplam 33,2 milyon aboneden 27,4 milyonunun meskenlere, 4,2 milyonunun da ticarethanelere ait olduğu (ki bunlarında büyük bir bölümünün 9 kW ve altında bağlantı gücüne sahip oldukları) ve farklı abone grubunda olup tek fazlı sistemden beslenen aboneleri de göz önüne aldığımızda hiçbir işe yaramayan ‘sözde‘ tasarruf cihazlarının hangi amaçla pazarlandığı ortaya çıkmaktadır. Tüketicilerin kandırılmaya çalışıldığı bu ve benzer olaylarda kamu otoritesinin denetim görevini yerine getirmesi ve vatandaşın yanıltılarak dolandırmasına yönelik girişimleri engellemesi ve cezalandırması gerekmektedir."


EMO‘nun elektrik tasarruf cihazlarıyla ilgili teknik raporunun özetine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


Kaynak
 

Kadima

Rektör
Katılım
17 Mart 2011
Mesajlar
11,958
Reaksiyon puanı
841
Puanları
293
akıl var mantık var prize takıp senin elektriğinle çalışan bir cihaz nasıl tasarruf sağlayacak? :)
 

uma350

Profesör
Katılım
15 Ocak 2010
Mesajlar
4,411
Reaksiyon puanı
70
Puanları
0
Yazıda da belirttiği gibi olay küçük bir kompanzasyon işlemi ama evlerdeki sayaçlar zaten sadece aktif güç ölçümü yapıyor.Bu aralar bayağıdır görüyorum reklamını faydası olur diye düşündüm :)
 

sebastiantr

Profesör
Katılım
28 Ağustos 2012
Mesajlar
2,617
Reaksiyon puanı
13
Puanları
0
Akıl var mantık var. İşte adam senin prizine cihaz bağlayıp elektrik tasarrufu sağlatır sana.

Yalnız bu evlerde hiç bir işe yaramaz. Aynen uma350 nin dediği gibi evlerimizde kullandığımız sayaçlarda zaten reaktif kapasitif hiç bir şey ölçmüyor. O sebepten evlerde gereksizdir.

3 fazlı elektrik kullanan iş yerlerinde ihtiyaç duyulur ama oda al bu kutuyu senin ilacın bu demekle olmuyor. İş yerinin harcadığı güce istinaden yapılan araştırma ile yapılır.

O sattıkları cihazların içindeki kondansatöründe en babası ithal olanı 20-25TL dir.
Onlar yerli Ede, Kondaş gibi 5 para etmez belki daha da kötüsünü kullanırlar. Onlarda 5-10TL dir. Kaça sattıklarını siz biliyorsunuz zaten.
 

Mat35

Asistan
Katılım
18 Kasım 2012
Mesajlar
275
Reaksiyon puanı
10
Puanları
18
Sokakta kanacak o kadar insan varki yardımcı olmak için bile konuya gireyim diyorsunuz adamlar dövecek nerde ise.
 

desperadonur

Öğrenci
Katılım
10 Nisan 2013
Mesajlar
17
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
elektrik devresinde var olan elektrik akımının dengesini sağlar ve sadece o prizde çalışan elektrikli aletlerde fayda sağlayabilir.
 
Üst