Düşük GPU Kullanımı ve FPS Düşüklüğü

RasiMeraL

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Arkadaşlar belki diğer konularımı da okumuşsunuzdur. Bende Gigabyte Xtreme Gaming GTX 1080 vardı ve oyunlarda düşük GPU kullanımı(%60-%70) ve düşük FPS veriyordu. İşlemcim i7-5930k yani dar boğaz yapma ihtimali yok. En güncel driverı yükledim olmadı bir önceki driveri yükledim gene olmadı. Bilgisayara format attım yine olmadı ve en sonunda servise gönderdim. Şimdi ise elimde Zotac AMP Extreme GTX 1080 var. Bu kartla da aynı sorunları yaşıyorum. İki kartında bozuk olma ihtimali düşük olduğuna göre galiba benim sistemde bir sorun var ama sorun her neyse bir türlü bulamadım. Şu ana kadar 7-8 oyun denedim sadece tomb raider ve shadow of mordor da istenilen FPS değerlerini gördüm. Diğer oyunlarda hem GPU kullanımı düşük hem de FPS değerleri. Bilgisi olan arkadaşlar acil yardımlarınızı bekliyorum.

Neutral

Profesör
Reaksiyon puanı
179
Bildiğim kadarıyla GTX 1080 1440p'den sonra gerçek performansını gösteriyor. Ona göre yazılımı var. GTA 5'de 1080p de gerçek performansını göstermedi fakat 1440p'de gpu tam performans sergiledi videoları var.

Aynı durum gtx 1060 ve 1050 için geçerli değil ama gtx 1080 böyle diye biliyorum. Sen yine de konu hakkında videoları izle.

RasiMeraL

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Bildiğim kadarıyla GTX 1080 1440p'den sonra gerçek performansını gösteriyor. Ona göre yazılımı var. GTA 5'de 1080p de gerçek performansını göstermedi fakat 1440p'de gpu tam performans sergiledi videoları var.

Aynı durum gtx 1060 ve 1050 için geçerli değil ama gtx 1080 böyle diye biliyorum. Sen yine de konu hakkında videoları izle.
Ben 3440x1440 da oynuyorum oyunları ama yine de performans çok düşük

ersan02

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Çeşitli test programlarını kullanarak senin ekran kartının performansıyla emsallerinin performansını karşılaştırabilirsin. 3D Mark Programı gibi.

RasiMeraL

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Çeşitli test programlarını kullanarak senin ekran kartının performansıyla emsallerinin performansını karşılaştırabilirsin. 3D Mark Programı gibi.
Youtube dan izlediğim videolarda ki fps değerleriyle benim ekran kartının fps değerlerini karşılaştırıyorum. arada 25 - 30 fps fark var. bazı oyunlarda daha da fazla.

RasiMeraL

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Acaba ekran kartının ya da anakartın bios unu güncellesem bi şey değişirmiki. Yalnız bu güncellemeyi nasıl yapacağımı bilmiyorum. Bilen varsa bana yardım edebilir mi?

RasiMeraL

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
İlgilenen arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Nvidia denetim masasından DSR yi aktif edince oyunlardaki GPU kullanım değeri ve FPS değerleri normale döndü. Ben önceden de yapmıştım bu işlemi ama o zaman fark edemedim herhalde olduğunu. Şimdi sormam gereken bir kaç soru var.
1-Ayarlarda DSR - Düzgünlük diye bir bölüm var %33 de duruyor, onda bir oynama yapacak mıyız?
2-DSR - Düzgünlük özelliği ne işe yarıyor?
3-DSR yi aktif etmenin, ekran kartına, monitöre ya da herhangi bir donanım birimine bir zararı var mıdır?

okinkurt

Profesör
Reaksiyon puanı
1,233
İlgilenen arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Nvidia denetim masasından DSR yi aktif edince oyunlardaki GPU kullanım değeri ve FPS değerleri normale döndü. Ben önceden de yapmıştım bu işlemi ama o zaman fark edemedim herhalde olduğunu. Şimdi sormam gereken bir kaç soru var.
1-Ayarlarda DSR - Düzgünlük diye bir bölüm var %33 de duruyor, onda bir oynama yapacak mıyız?
2-DSR - Düzgünlük özelliği ne işe yarıyor?
3-DSR yi aktif etmenin, ekran kartına, monitöre ya da herhangi bir donanım birimine bir zararı var mıdır?

DSR | Dynamic Super Resolution Teknolojisi

RasiMeraL

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Ya bu nasıl bir iştir anlamadım gitti. Hiç bir ayara dokunmadım yeniden GPU kullanımı ile FPS değerleri düştü. Neden olmuş olabilir sizce? DSR yi aktif ettiğim de olmuştu. Şimdi olmuyor

RasiMeraL

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Dsr yi aktif ettikten sonra oyunun ayarlarından çözünürlüğü mesela 6880x2880 yapınca gpu kullanımı %99 a çıkıyor. ama bu sefer de doğal olarak fps değeri düşüyor. Benim monitörün normal olarak maksimum çözünürlüğü 3440x1440. bu çözünürlükte oynayınca da %90 larda geziniyo. Yine 3440x1440 çözünürlüğünde anti aliasingi msaa(high) 8x e getirince yine gpu kullanımı %99 a çıkıyor ama gene bunu yapınca da doğal olarak fps değerleri düşüyor. Benim anlamadığım nokta şu; millet gtx 1080 ile 1080p çözünürlüklerde bile %99 gpu kullanımıyla oynayabiliyor. benim sistemde bu niye olmuyor? İlgili arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum.

ersan02

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Oyunda iken ss alıp buraya atabilirmisin?
Fps,Gpu kullanımı,Cpu kullanımı ve onların sıcaklık değerleri