Dünya'nın En Hızlısı Linux !

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Dünya'nın En Hızlısı Linux

linux-yine-enhizli.jpg

Ekim ayının sonunda Çin'de gerçekleştirilen Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama (HPC) Toplantısı'nda Nvidia ve Çin Ulusal Savunma Teknolojileri Üniversitesi, dünyanın en hızlı bilgisayarını tanıttı.
7.168 adedi grafik hesaplama birimi olmak üzere toplamda 21.504 işlemciden oluşan süper bilgisayar Samanyolu-1A, dünya üzerinde şimdiye kadar üretilmiş olan en hızlı bilgisayardan %43 daha hızlı.
Nvidia Tesla M2050 ve Intel Xeon sınıfı işlemcilerden oluşan bilgisayarın maliyeti ise 88 milyon dolar olarak açıklandı.
Teorik hız limiti 4.7 petaflops olan Samanyolu-1A , şu anda 2.5 petaflops hızında çalışıyor. Bu büyüklüğü daha iyi anlamak için şöyle örnekleyebiliriz. Ortalama bir hesap makinesi yaklaşık 8-10 flops (saniyede yapılan ondalıklı işlem sayısı) hızında çalışır. Peta, SI birim sisteminde 10 üzeri 15 yani katrilyon diye ifade edilen büyüklüğü belirten birim. 2.5 katrilyon flops hıza hesap makineleri ile ulaşılmak istenseydi, aynı işlemi yapmak için kullanılan 250 trilyon hesap makinesi gerekirdi.
Yine ortalama bir hesap makinesini 25 santimetreküpten hesaplarsak, bütün bu hesap makinelerini sığdırmak için 6.000 adet Empire State binasına ihtiyacımız olacaktı. İşgal ettiği alan 8.000 metrekare olan Empire State Binası'ndan 6.000 tanesi, Yalova ilinin 17'de birine eşit bir alan demektir!

En hızlı 500'ün 470'i Linux

super-bilgisayar-linux.png

4.04 megawatt güç çeken Samanyolu-1A aynı zamanda kendi rakiplerinden çok daha az elektrik harcıyor. Yine de 4.04 megawatt'ın yaklaşık 4.000 eve yetecek kadar elektrik sağladığını söylemeyi ihmal etmeyelim.
Samanyolu-1A da dâhil olmak üzere dünyanın en hızlı 500 süper bilgisayarı listesindeki bilgisayarların 470 tanesi Linux çalıştırıyor. Geri kalanların 25'inde Unix tercih ediliyor. Sadece 5 tanesi Windows çalıştırıyor!
Bu sayılar bize Linux'un uç sistemlerde neredeyse tek tercih olduğunu da kanıtlar nitelikte.

Kaynaklar: CBC News, Green Data Center Blog, ABCDiamond, NSW, PC Labs

Özgürlükİçin.com

CODON

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Windows kullanıcak hali yok ya.O kadar iyi bilgisayar yap sonra da onla istediğini yapama zaten zorunlu olarak Linux...

hüseyin123

Profesör
Reaksiyon puanı
13
ne gerek var ki buna? şahsen hangi sektör kullanıcak bunu anlamadım...

FIRTINA_SEM

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Anlamıyorum ben bu Linux fanatikliğini. İsteyen istediğini kullanır. Senelerdir Windows kullanmışım, sorunlu da olsa format atmam gerekse bile alışmışım buna. Merak ettim ubuntu linux kurdum. Birşey yüklemek için indir sonra gir kod yaz bir sürü ıvır zıvır. İstediğin kadar özgür yazılım olsun istediğin kadar bedava olsun kapıma kadar getirsinler umrumda değil valla ben kod bilmedikten sonra ne yapayım öyle işletim sistemini. Oyun oynamak istiyorum Windowsta milyonlarca var linuxta ne kadar var. Piyasa hep en çok kullanılana göre işliyor. Ne zaman ki linux kullanıcıları windows kullanıcılarını 2'ye 3'e katlar o zaman daha çok ve en iyi linux tabanlı şeyler görebiliriz. Kötünün iyisi windows arkadaşım bence. Kod bilmeyen bir kullanıcı olarak konuşuyorum.

CODON

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Anlamıyorum ben bu Linux fanatikliğini. İsteyen istediğini kullanır. Senelerdir Windows kullanmışım, sorunlu da olsa format atmam gerekse bile alışmışım buna. Merak ettim ubuntu linux kurdum. Birşey yüklemek için indir sonra gir kod yaz bir sürü ıvır zıvır. İstediğin kadar özgür yazılım olsun istediğin kadar bedava olsun kapıma kadar getirsinler umrumda değil valla ben kod bilmedikten sonra ne yapayım öyle işletim sistemini. Oyun oynamak istiyorum Windowsta milyonlarca var linuxta ne kadar var. Piyasa hep en çok kullanılana göre işliyor. Ne zaman ki linux kullanıcıları windows kullanıcılarını 2'ye 3'e katlar o zaman daha çok ve en iyi linux tabanlı şeyler görebiliriz. Kötünün iyisi windows arkadaşım bence. Kod bilmeyen bir kullanıcı olarak konuşuyorum.
Linux kullanmak için koda gerek var mı?

Oyun ise Linux'un değil yapımcıların sorunu ...

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280

Bilmiyorsan o Linux'un sorunu değildir, değil mi? Ayrıca bunun fanatiklikle alakası yok. Bu haberin yapılma amacı bir gerçeği anlatmaya çalışmak ama bilgisayarı oyundan ve internetten ibaret sanan insanlara ne kadar anlatsan da boş. SDN'de bunu anlamak daha da kolay.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Ne derseniz diyin. Windows'dan Linux'a geçince çağ atlamış gibi oldum. Uzay Çağından Işın çağına :)

LWMP

Doçent
Reaksiyon puanı
3
cogu kısı linuxu kullanmakta zorluk cekıyor neden kod bılmıyor torrentlerden ındırıyonuz acık kaynaklıları linuxun lisanslı urunlerıde var kurumsal fırmalar ıcın emınım mıcrosoft bıle lınux kullanıyodur herkesın kullanıs amacı farklı sıradan bır kekonun kullandıgı windows gta3 oynamak ıcın cs oynamak ıcın ınternet cafelerde kullanılıyor ya mac kullanılan bır ortam gordunuz mu veya lınux ????kafanız karısmasın herkesın emegıne saygı duymak gerekır

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Asıl sorulması gereken bu kadar işlemci, ekran kartı ve ramı desteklemeyi nasıl sağlamışlar! Burdan da anlaşılıyor ki Linux-Unix dışında bir işletim sistemiyle yapmak mümkün değil.

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Gelecekte herkes linux kullanacak... Windows bitecek hayırlısıyla..

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
O kadar ekran kartının sürücülerini nasıl yüklemişler acaba? Bu Linux yenir/içilir bir şey mi ki? :huh: :D

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
millet hala linuxda kodlarla bogusuldugunu saniyor :) bu arada kod kullanma mecburiyeti kalkti diyebilirim ,yani sunu tiptronik bir araba vitesi olarak düsünün isterseniz manuel isterseniz otomatik ,bu arada windowsda da hala dos arayüzü var yani .kimse kimseye zorla bir isletim sistemini kullandiraz bu ayri ama suda bir gercek linux artik milletin ön yargiyla yaklastigi linux degil

mdkbet

Profesör
Reaksiyon puanı
89

Linux kullanıcı dostudur ancak dostlarını iyi seçer

Reaksiyon puanı
189
O kadar pardus geliştirdiler ama ne adam gibi kullanıldı ne de bir reklamı yapılıp halka duyuruldu. En azından TV'lerde reklam gibi bir şey yapılsaydı insanların bazı ön yargıları kırılırdı. İnsanlar yanlış tanıtımdan dolayı linux'a korku ile yaklaşıyorlar. Aslında gayet basit ve standart ev kullanıcısını rahatlıkla memnun edebilecek bir sistem ama gel gör ki kimse bilmiyor neyin ne olduğunu...

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
O kadar pardus geliştirdiler ama ne adam gibi kullanıldı ne de bir reklamı yapılıp halka duyuruldu. En azından TV'lerde reklam gibi bir şey yapılsaydı insanların bazı ön yargıları kırılırdı. İnsanlar yanlış tanıtımdan dolayı linux'a korku ile yaklaşıyorlar. Aslında gayet basit ve standart ev kullanıcısını rahatlıkla memnun edebilecek bir sistem ama gel gör ki kimse bilmiyor neyin ne olduğunu...
Abi, bırakalım şu Türk milletinin önyargılarını. Hala Metal'e Satanizm müziği diyen bir toplumda yaşıyoruz. :lol: Birde Linux'u mu tanıtacağız? :)

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Abi, bırakalım şu Türk milletinin önyargılarını. Hala Metal'e Satanizm müziği diyen bir toplumda yaşıyoruz. :lol: Birde Linux'u mu tanıtacağız? :)

Daha neler var. Duysan inanmazsın :D Ön yargı asla yok edilemez bir şey olarak kalacak.

raxetul

Profesör
Reaksiyon puanı
31
ne gerek var ki buna? şahsen hangi sektör kullanıcak bunu anlamadım...

Hava durumu simulasyonuna benzer eşzamanlı hesaplamanın gerektiği alanlarda kullanılacaktır.

Mesela elinde bilmem ne maddesinin saf haline bir kaç gramı var ve 10 üzeri bilmem kaç tane molekül. Bunların hepsinin aynı anda yerleri hızlarını bilmek sana nanoteknoloji gibi bir alanda üstünlük ve kolaylık sağlayacaktır.

Ya da izlediğin animasyonlardaki her bir nesne üzerinden yansıyan ışıkların ray-tracing ile hesaplanması için. Hani fizikte yok çukur aynada yok tümsek yok düzlem aynada yansıtıyorsun ya açıları ince ince hesaplayıp (2D ortamda) ışığın gittiği yönü buluyorsun ya, onu 3D ortamda her bir farklı yüzeyde yaparak gerçek dünyadakine birebir benzeyen bir görüntü oluşturmak için.

İşte bu yüzden gerek var. Yoksa kur oyunu çok gerçekçi oyna gibi niyetleri yok adamların, ya da ofis uygulaması çalıştırmak gibi.

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
benim icin metal satanizim müzigi birkere o müzigi yapanlara bakinca adam isterse ilahi calsin ben direkmen sunu derim bu nasil bir seydirki sanatcilari bu hale getirmis ,simdi linuxla metalic bir birine bagdasmayan seyler

Krazky

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Söylediklerinin hepsine katılmıyorum ama şu Linux fanatikliği benimde hoşuma gitmemeye başladı... Bazen Linux'u kötü gösteren aşırı Linux fanatikliği diye düşünüyorum...

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
İsteseniz de istemeseniz de Microsoftun henüz rakibi yok....
Windows Server 2008 R2 denemek lazım...:tt2::tt2:
kardes sen istesende istemesende rakibi var ,örnegin mac var ,örnegin linux var ,simdi söyle bir örnek veriyim ,dünyanin en kalabalik nufusu olan cinle hindistan nerdeyse dünyanin yarisi yani 2.5 milyar dünya ise 5 milyardan olusma ve bu iki devlette putlara taban halklara sahip yani semavi dinlere inanlardan fazla yani senin deyiminle eger onlarin kalabalik olusu onlari rakipsiz ve dogru gösteriyorsa demekki onlarin inanci bizimkinden daha dogru ve rakipsiz :)

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
İsteseniz de istemeseniz de Microsoftun henüz rakibi yok....
Windows Server 2008 R2 denemek lazım...:tt2::tt2:

Sen denedinmi test ettinmi nerede kullandın?

Ben mecburiyetten lisanslısını aldım Hyper-V yi çıkar hiç bir işe yaramaz. Allahtan hyper-V yi ekledilerde linux server sayımı yükselttim. Bu kadar kötüyken neden gidip aldın deme. Ticari programların kullandığı MSSQL, Asp, İE sevdası yüzünden. Bu işe yaramaz servera mail server kurmaya kalk bakalım senden ne kadar daha para çıkacak Ms exchange alacaksın alıncada bitmiyor kaç kullanıcı istiyorsun o kadar lisans parası vereceksin. Serverda aynı mantık aynı anda kaç kullanıcı bağlı olacak 35 $ kişi başı ödeyeceksin. Ben işyerinde bir firmanın gereksinimi olan mail server, firewall virüs programları, veritabanları vs. vs. gibi işlemler için şirket kredi kartını isteyemem buna ancak şirketin tapusu yeterli olur.

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
kardes sen istesende istemesende rakibi var ,örnegin mac var ,örnegin linux var ,simdi söyle bir örnek veriyim ,dünyanin en kalabalik nufusu olan cinle hindistan nerdeyse dünyanin yarisi yani 2.5 milyar dünya ise 5 milyardan olusma ve bu iki devlette putlara taban halklara sahip yani semavi dinlere inanlardan fazla yani senin deyiminle eger onlarin kalabalik olusu onlari rakipsiz ve dogru gösteriyorsa demekki onlarin inanci bizimkinden daha dogru ve rakipsiz :)
Tavsiye:
Hiç bir zaman din konusunu normal olaylarda kullanmamak lazım...Çünkü bir dinsiz veya başka bir din mensubu konuyu saptırabilir...

Konuya dönersek:
O 2.5 milyar içinde demek ki bir tane microsofta rakip olabilecek işletim sistemi yazabilecek şahıs henüz ortaya çıkmamış:):)
Yani işin özü sayı önemli değildir...Önemli olan beceridir...
Hepinizi Microsoftun Şefkat dolu kolalrına bekliyoruz:D:D

---------- Post added at 23:37 ---------- Previous post was at 23:34 ----------

Sen denedinmi test ettinmi nerede kullandın?

Ben mecburiyetten lisanslısını aldım Hyper-V yi çıkar hiç bir işe yaramaz. Allahtan hyper-V yi ekledilerde linux server sayımı yükselttim. Bu kadar kötüyken neden gidip aldın deme. Ticari programların kullandığı MSSQL, Asp, İE sevdası yüzünden. Bu işe yaramaz servera mail server kurmaya kalk bakalım senden ne kadar daha para çıkacak Ms exchange alacaksın alıncada bitmiyor kaç kullanıcı istiyorsun o kadar lisans parası vereceksin. Serverda aynı mantık aynı anda kaç kullanıcı bağlı olacak 35 $ kişi başı ödeyeceksin. Ben işyerinde bir firmanın gereksinimi olan mail server, firewall virüs programları, veritabanları vs. vs. gibi işlemler için şirket kredi kartını isteyemem buna ancak şirketin tapusu yeterli olur.

Maddi açıdan değilde diğer yönden sence daha iyi değil mi?
(Bedava dağıtımlar var..Ancak para i,le satılan vede destewğide para ile verilen linuxlardan bence daha hesaplı)

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
simdi sen neye göre rakip degil diyorsun ilk basta onu ortaya cikar kullanicisi acisindanmi yoksa isletim sistemi olarakmi ,ve bunu bana lütfen isletim sistemi olarak üstünlügünü ve dierinin bundan eksik kaldigi bir noktayi dile getir bende aynisini yapacagim ,ama dedigim gibi isletim sistemi baz alinaraktan

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
simdi sen neye göre rakip degil diyorsun ilk basta onu ortaya cikar kullanicisi acisindanmi yoksa isletim sistemi olarakmi ,ve bunu bana lütfen isletim sistemi olarak üstünlügünü ve dierinin bundan eksik kaldigi bir noktayi dile getir bende aynisini yapacagim ,ama dedigim gibi isletim sistemi baz alinaraktan
Bu soruna cevap verebilecek seviyede değilim...Bunun için Uzman olmam gerekir...

Sadece microsoft fanatikliği yapıyorum:D:D

Belki bizi işe alır şöyle dolgun bir ücretle:D:D

mdkbet

Profesör
Reaksiyon puanı
89
Maddi açıdan değilde diğer yönden sence daha iyi değil mi?
(Bedava dağıtımlar var..Ancak para i,le satılan vede destewğide para ile verilen linuxlardan bence daha hesaplı)

bunu neye dayanarak söylüyorsun ?
microsoft, ürününü satıp bedava destek vermiyor ki herşeyin bi limiti var
hiçbir zaman microsoftun ürünleri, para ile desteği satın alınabilen linux türevlerinden ucuz olmamıştır
linux ya bedavaya gelir yada bedavadan biraz pahalıya.
istersen örnek bir altyapı için kabaca hesaplayabiliriz.