Dünyanın bütün renkleri Ankara'da buluştu

Alemci_Dayı

Profesör
Reaksiyon puanı
18
turkce.jpg

Dünyanın bütün renkleri Ankara'da buluştu

Ankara Altınpark'ta düzenlenen 6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın açılış töreni adeta küçük bir dünya modeli oluşturdu.

Dünyanın 110 ülkesinden gelen farklı renk ve kültürlere sahip çocuklar, açılış şöleninde duygularını Türkçe ifadelerle dile getirdi. Tanzanyalı Ali Azkher, 'Seviyorum Seni' şarkısını söylerken, Almanya'dan Annkatrin Briggemier 'Kardelen' şiirini okudu. Pakistan'dan Faris ve Farjad ikiz kardeşlerin 'Bari Sen Unutma Beni'yi seslendirdikleri şölende Ukraynalı Victoria Kasanova, 'Mustafa Kemal'in Kağnısı'nı dillendirdi. Kırgızistan'dan İsviçre'ye, Tanzanya'ya, Fas'tan Kanada'ya kadar 110 farklı bayrağı temsil eden gençler, bir bir sahneye çıkarak Türkçe ezgiler okudu.

Kültür Şöleni, sahnede okunan şarkı ve şiirlerin yanı sıra görsel düzenlemesiyle de Ankaralıların gönlünü fethetti. Üzerinde Orhun ve Göktürk anıtlarının olduğu bir kapıdan geçen ülke bayrakları, Türkçenin ilk yazılı eserlerinden olan Atabet'ül Hakayık, Kutadgu Bilig, Divan-ı Hikmet ve Divan-ı Lügat-it Türk'ün dev kitaplarının olduğu bir alana yayıldı. 'Hepimiz tarih köprüsünden sevgi, barış ve kardeşliğe geçiyoruz' teması işlenen açılışta, alanın etrafını çeviren 110 ülke bayrağı ve bu ülkelerden gelen çocukların bıraktığı balonlar muhteşem bir görüntü oluşturdu. Altınpark'ın amfi tiyatrosunda gerçekleştirilen törenin açılış konuşmasını yapan Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam, dünyaya yayılan Türk okullarının önemine işaret etti. Sağlam, "En küçüğünden en büyük fikir babasına kadar Türkiye Cumhuriyeti olarak Türk dilinin yaygınlaşmasına katkıda bulunan bu insanlara minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Bugün bütün dünyadaki bu okullarda 24 saat Türkiye'nin İstiklal Marşı söyleniyor. Bu, olağanüstü bir olay." şeklinde konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de 'dünyanın dört bir tarafından gelen ve Türkçe konuşan öğrencileri görüp de etkilenmemenin mümkün olmadığını' dile getirdi. Gökçek, "Bütün dünya çocukları bizim lisanımızı konuşuyor, Allah, bu tabloyu yaşatanlardan razı olsun. Onlar Türkiye ve Türkçeyi tüm dünyaya anlatıyor, kendilerine ülkem adına minnettarım. Bütün bunları yapabilmek için büyük düşünmek lazım, o büyük insana ve büyüğümüze de teşekkür etmek istiyorum, sağ olsun, var olsun." dedi. Olimpiyatlara ev sahipliği yapmaktan Ankara olarak mutluluk duyduklarını anlatan Gökçek, eşi Nevin Gökçek'le birlikte öğrencilere çeşitli hediyeler verdi. Şenliklerde bugünkü etkinlikler 10.00'da başlayacak. Ziyaretçiler, ülke stantlarını gezebilecek. Misafir öğrenciler, şarkı, şiir ve çeşitli sahne etkinlikleri sunacak.

Türkçe için yarışan öğrenciler, Alaturka Solist'e konuk oldu

Türkçe Olimpiyatları'nda yarışan farklı ülkelerden bir grup öğrenci, önceki gece, TRT 1'de yayınlanan 'Alaturka Solist' programına konuk oldu. Öğrencilerin okuduğu Türkçe şarkıları dinleyen jüri üyeleri, duygusal anlar yaşadı. Programda Letonya'dan Anna Zelencava, 'Gülü Susuz Seni Aşksız Bırakmam' isimli parçayı seslendirirken; Kamboçya'dan Maliny Chea 'Çile Bülbülüm Çile'yi, Moğolistan'dan Tosgbayan Enkhatı 'Gesi Bağları'nı, Ukrayna'dan Nastya Stayanova ise 'Bana Her Şey Seni Hatırlatıyor' şarkısını söyledi. Gana'dan yarışmaya katılan Lovrensıa Afful de 'Sev Kardeşim' isimli şarkıyı seslendirdi. Türk Sanat müziği sanatçısı Ahmet Özhan, öğrencilerin şarkıları birçok Türk'ten daha iyi seslendirdiğini ifade ederek, "Ülkem adına gurur duydum." dedi. Dünyanın dört bir yanından Türkçe Olimpiyatları'na gelen yarışmacıların performansları karşısında şaşkınlık yaşadığını aktaran Ahmet Özhan, "Üstelik bu şarkıları öyle bir ustalık ve duyguyla söylüyorlar ki insanın etkilenmemesi mümkün değil. Sanki 40 yıllık bir Türk'ün telaffuz edebileceği kadar hisli ve yoğundu." ifadelerini kullandı. Sanatçı Ercan Saatçi de organizasyondan çok etkilendiğini aktararak, "Türkçe Olimpiyatları'nı yıllardır basından takip ediyordum. Ama bu kadar mükemmel bir organizasyon olduğunu keşfetmem bu programa nasip oldu. Türkçe, zor bir dil. Buna rağmen bu çocuklar yıllardır kendi istekleriyle dilimizi öğrenmeye çalışmışlar. Program öncesinde özgeçmişlerine baktığımda çocukların çoğunun yıllardır bu iş için emek harcadığını gördüm ve çok duygulandım." dedi. Programın diğer jüri üyeleri İnci Çayırlı ve Hülya Avşar da öğrencilerin seslendirdiği parçalar karşısında büyük mutluluk yaşadı. Nergihan Çelen, İstanbul

İbrahim Asalıoğlu

Kaynak

Alemci_Dayı

Profesör
Reaksiyon puanı
18
İnanın televizyondan yarışmayı izlerken göz yaşlarımı tutamadım ... Gurur ve sevinç doldum .. :)

findukfaresi

Dekan
Reaksiyon puanı
73
bu türkçe yarışması güzel bişe ya 2 sene önceydi izlemiştim bi kere bi daha izlemek nasip olmadı.güzel bi organizasyon.bide ya ben ankarayı özledimmmm