Dünya'da Kurumsal 2 Beta 2

Bu konuyu okuyanlar

evowinds

Müdavim
Emektar
Katılım
2 Kasım 2008
Mesajlar
9,100
Reaksiyon puanı
174
Puanları
63
Pardus sürümleri, uluslararası camiada çoğu zaman Türkiye'de olduğundan çok daha fazla ilgi uyandırıyor. Bunun doğal bir sonucu olarak da yabancı basın, sürümlerimizi inceleyip kullanıcılarına sunmakta yerli basından çok daha hevesli oluyor. Bizler de elimizden geldiği kadar sizlere bu inceleme yazılarını iletmeye çalışıyoruz.
Kurumsal 2 sürümü, herkes tarafından merak ve heyecanla bekleniyor, orası kesin. Kurumsal 2 Beta 2 sürümü de çıkar çıkmaz incelemeleri yapılmaya başlandı. Kazım ayında Pardus 2011'de yer alan YALI'yı inceleyen LinuxBSDos.com portalında yapılan incelemeyi de sizler için çevirdik.
Keyifli okumalar...

Söz LinuxBSDos'ta

Pardus Kurumsal 2 kararlı sürümü, Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından geliştirilen ve desteklenen bir Linux dağıtımıdır. 13 Aralık tarihinde son sürümü olan Kurumsal 2 Beta 2'yi duyurdu, kararlı sürümü de 16 Şubat 2011 tarihinde duyurulacak. Yazımız bu beta sürümünün kısa bir incelemesini sunuyor.
Kurumsal 2'de gözüken yeniden tasarlanmış yönetim araçları Pardus 2011'de de kullanılacak. Bu sebepten 20 Ocak 2011'de yayınlanması planlanan Pardus 2011 sürümüne dair size iyi fikirler verecek.
Kurulum: Öncelikle belirtmek gerekir ki, Pardus Kurumsal'ın çalışan sürümü yok. Kurulumda size yardımcı olacak program yeniden tasarlanmış ve oldukça güzel bir arayüze sahip YALI (Yet Another Linux Installer). YALI'nın en hoş özelliklerinden bir tanesi bilgisayarın tekrardan boot edilmeden yeniden başlatılabiliyor olması. Kurulum sırasında sistemin donması nedeniyle ya da herhangi başka bir nedenden ötürü kurulumu yeniden başlatmak isterseniz sizin için faydalı olacak.
install1-600x305.png


Pardus Kurumsal öntanımlı disk bölümlendirme uygulaması olarakLVM (Linux Logical volume Manager) kullanıyor. /boot bölümü ve mantıksal bölümler için boş disk alanı tahsisi, Fedora'nın 500 MB'lık LVM olmayan boot bölümü ve üç mantıksal bölümleriyle (/, /home ve takas) benzerlik gösteriyor.

kurumsal2_beta2_inceleme17.png


Ext4 öntanımlı dosya sistemi türü. Disk şifreleme konusunda söylenmesi gereken ise ne tüm disk ne de her bir bölüm seviyesinde desteklenmiyor oluşudur.
Masaüstü: KDE 4 ile gelen standart Pardus sürümünün aksine, Kurumsal sürümünde KDE 3.5 (KDE 3.5.10) masaüstü ortamı kullanılmış.
Tüm genel KDE sistem araçları ve diğer yardımcı uygulamalar kullanıma hazır durumda.
Kurulum sonrası sisteme yapacağınız ilk girişte masaüstünüzü kişiselleştirmenize yardımcı olacak Kaptan ismindeki uygulama sizi karşılayacak. Kaptan, Linux Mint‘in mintWelcome'ı ile benzerlikler taşıyor olsa da daha kullanışlı ve masaüstü kişiselleştirmeye yönelik özellikler içeriyor.

kurumsal2_beta2_inceleme4.png


Kaptan'da "Klasik", "Modern", "Yeni nesil" ve "Transparan" olarak 4 menü stili seçeneği sunuyor
Kaptan'da tüm seçenekler (sözgelimi belirli zaman aralıklarıyla güncelleme) öntanımlı olarak seçilmemiş olsa da, Kaptan haricinde de bu seçenekleri mantıklı bir ayarla değiştirmek sanıyorum mümkün oluyordur.
Paket Yönetimi: Paket Yöneticisi uygulaması Pardus'a ait paket yönetim sistemi PİSİ'nin (Packages Installed Successfully as Intended) grafiksel arayüzünü oluşturuyor. Paket Yöneticisi de Kaptan gibi standart Pardus sürümünde de kullanılan grafiksel uygulamalardandır.

kurumsal2_beta2_inceleme7.png


Paket Yöneticisi size iki alan ve üç sekmeden oluşan oldukça basit ve kolay kullanıma sahip bir arayüzü sunuyor.
Paket Yöneticisi'nde hâlâ sekmeler arası arama yapamama gibi bir problem olduğunu söylemeliyim. Örneğin kurulu paketler sekmesi görüntülenirken bir uygulama için arama yaptığınızda arama sonuçları yalnızca görüntülemekte olduğunuz kurulu paketler sekmesinde bulunan paketlerle sınırlanacak depodaki tüm paketler içerisinde arama yapmıyor.
Pardus başka bir dağıtımı temel almadığından dolayı üçüncü parti depolara sahip değil. Bu nedenle Paket Yöneticisi ayarlarındaki Depolar sekmesinde yalnızca bir adet depo adresi bulunuyor.

kurumsal2_beta2_inceleme18.png


Güncelleme işlemi beklendiği gibi çalışıyor ancak depo veritabanı güncellemesi sonrasında dahi Moovida ve XBMC gibi uygulamalar hâlâ depoda bulunmuyor.
Grafiksel Yönetim Araçları: Sistem araçları menüden de ulaşılabiliyor olmasının yanında Pardus'un kontrol merkezi TASMA bünyesinde yer alıyor.

kurumsal2_beta2_inceleme11.png


Sanıyorum ki bu sayede menü biraz daha sadeleşmiş durumda. Eğer sistem araçları menüde listelenmemiş halde ise bu araçlara ulaşabileceğiniz yer yalnızca TASMA olacaktır.
Güvenlik: Güvenlik Duvarı Yöneticisi (ki ilksel olarak kapalı konumda) dışında Pardus Kurumsal Beta sürümünde kurulu herhangi başka bir güvenlik aracı bulunmuyor.

kurumsal2_beta2_inceleme12.png


Güvenlik Duvarı açıldığında gelen bağlantı kuralları listesi gösteriliyor. Tüm kurallar öntanımlı olarak kapalı konumda.
Görüntülenen listede giden bağlantı kuralları listelenmiş durumda. Gelen bağlantı kuralları gibi giden bağlantı kuralları da öntanımlı olarak kapalı konumda.

kurumsal2_beta2_inceleme13.png


Bir kuralı sağındaki kontrol düğmesini kullanarak kapatabilir veya açabilirsiniz.
Gelen ya da giden bağlantıları engellemek için yeni bir kural oluşturmak erişimine izin vermek istediğiniz servisin port numarasını girmek kadar kolay bir işlem. Ancak port numarası dışında bir kuralı başka bir seçenekle düzenlemek mümkün değil.

kurumsal2_beta2_inceleme15.png


Sonuç ve Öneriler
: Pardus Kurumsal'ın kararlı sürümünün yayınlanmasına iki ay kadar bir süre var, bu süre geliştiricilerin aşağıdaki özellikleri ilave etmesine yetecek bir süre sanırım:

  • Fedora'nın hazırladığına benzer şekilde YALI'ya tüm disk şifreleme desteği getirilmeli. Bu arada yayınlanacak olan bir sonraki PC-BSD 9 görüntüsü benzer şekilde disk şifreleme desteği sunacak.
  • Yeni kural oluşturma işlemi daha fazla seçenek içerebilir.
  • Paket Yöneticisi'nde sekmeler arası arama özelliği getirilebilir.
Kaynaklar: LinuxBSDos Özgürlükİçin
 

karcx

Müdavim
Katılım
26 Şubat 2009
Mesajlar
2,391
Reaksiyon puanı
39
Puanları
0
Güzel gelişme...İnşallah hak ettiği yerlere ulaşır...
Hala denemek nasip olmadı:):)
 

evowinds

Müdavim
Emektar
Katılım
2 Kasım 2008
Mesajlar
9,100
Reaksiyon puanı
174
Puanları
63
Kararsız bir sürüm değil, sadece geliştirilmeye devam ediliyor. Kurup kullanmanızı tavsiye ederim. bittiğinde belki bende kullanacağım.
Ya 2011 ya da Kurumsal 2.
 

kowalskii

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2010
Mesajlar
3,056
Reaksiyon puanı
24
Puanları
38
2011 in kullanıcı ara birimi gerçekten çok şık. Ayrıca KDE 4,5 getirdiği masaüstü özellikleri ile çok kullanışlı. Özellikle kurumsal işlerde kullanılan uygulama paketleri belirli olduğu için de, KDE 4,5 in masaüstü ortamı sanki kurumsal için tasarlanmış.

Çok gurur verici bir yazılım :)
 

serkans1

Asistan
Katılım
24 Eylül 2008
Mesajlar
314
Reaksiyon puanı
13
Puanları
18
dün kurdum , çok hoşum olmuş :) sanırımı kde 3.5'i özlemişim :)
 

shakal

Müdavim
Katılım
9 Mart 2009
Mesajlar
1,770
Reaksiyon puanı
29
Puanları
48
he aslinda pardus seceneklerinde birde kde 3.5 olsa fana olmazdi bir ara pardus 2008 ille beraber kullaniyordum hem kde 4 hem kde 3.5
 

evowinds

Müdavim
Emektar
Katılım
2 Kasım 2008
Mesajlar
9,100
Reaksiyon puanı
174
Puanları
63
Kdebase kurulabiliyor sanırım ama biraz özenli olmak lazım. Dolphin ve Konqueror birlikte arkadaşta görmüştüm.
 
Üst