Dünyada En Çok Çip Üreten 5 Ülke ve Öne Çıkan Şehirleri
Çip, ya da teknik adıyla “yarı iletken”, modern teknolojinin kalbinde yer alan minik bir elektronik devredir. Bilgisayarlardan telefonlara, arabalardan yapay zekâya kadar hemen her cihazda bulunur. Enerji verimliliğini artırır, işlemleri hızlandırır ve teknolojik ürünlerin “beyni” olarak çalışır. Görünüşte küçük olsa da çipler bugün küresel ekonomiden savunma sanayisine kadar her alanda stratejik bir öneme sahip.
Dünya üzerindeki çip üretebilen ülkeler sınırlıdır. Çip üretebilmek için yüksek teknoloji gereksinimi vardır. Dünyaya çip satan ülkeler ve markaları şu şekilde sıralayabiliriz.

1. Tayvan

- Lider şirket: TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)
- Öne çıkan şehir: Hsinchu
- Burası Tayvan’ın “çip başkenti” sayılır. TSMC’nin ana kampüsü burada.
- Not: TSMC, dünya genelindeki en gelişmiş çiplerin yaklaşık %60-65’ini üretir. Apple, AMD, Nvidia gibi devlere üretim yapar.
2. Güney Kore

- Lider şirketler: Samsung, SK Hynix
- Öne çıkan şehirler: Suwon, Yongin
- Samsung’un dev üretim tesisleri Suwon’da, SK Hynix ise Icheon ve Yongin’de büyüyor.
- Not: Güney Kore bellek çiplerinde (DRAM, NAND) dünya lideridir.
3. Amerika Birleşik Devletleri

- Lider şirketler: Intel, Micron, GlobalFoundries
- Öne çıkan şehirler: Santa Clara (Silicon Valley), Chandler (Arizona)
- Intel’in büyük üretim tesisleri Arizona’da; Apple, Nvidia gibi devlerin tasarım merkezleri ise Kaliforniya’dadır.
- Not: ABD, tasarımda çok güçlüdür ama üretim kapasitesi Asya’nın gerisindedir. Ancak son yıllarda tekrar üretimi ülkeye çekmeye çalışıyor.
4. Çin

- Lider şirketler: SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), YMTC
- Öne çıkan şehirler: Şanghay, Wuhan, Shenzhen
- SMIC’in büyük fabrikaları Şanghay’da. Çin hâlâ ileri teknoloji çiplerde dışa bağımlı ama hızla ilerliyor.
- Not: Çin, devlet desteğiyle kendi yarı iletken endüstrisini büyütmeye çalışıyor.
5. Japonya

- Lider şirketler: Renesas, Sony, Kioxia
- Öne çıkan şehirler: Kumamoto, Tokyo çevresi
- Sony’nin ve diğer üreticilerin fabrikaları Kyushu bölgesinde (özellikle Kumamoto’da).
- Not: Japonya daha çok özel amaçlı çipler ve sensörlerde güçlüdür. Ayrıca yarı iletken üretim makinelerinde kritik rol oynar.