Dünya Yazılım Sektöründe Türkler Ne Zaman Hindistanlıları Geçer

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,894
Reaksiyon puanı
178
Puanları
1,243
Gidip aralarında 1.5 yıl kalıp gerçeği görmüş biri olarak birkaç kelam edebilirim sanırım. Hintlilerin aşırı büyük bir çoğunluğu programcı değil kodcudur. Yanı bir proje yaratmasını isterseniz tıkanır kalırlar. Algoritmayı kolay kolay çıkaramazlar. Zaten bir çok yazılım firmasına gidip baktığınızda başında bir amerikalı olduğunu görürsünüz.

Programlama konusunda da sömürülen bir memleket açıkçası. Nedeni de işçiliğin ucuz olmasından kaynaklanıyor. Akşama kadar tabir-i caizse eşşekler gibi çalıştırırsınız programcı kişiyi ve 1 ayın sonunda vereceğiniz maaş 350 - 400 TL dir.

Kısacası Türkler zaten bu konuda öndeler ama işçiliğin pahalı olmasından dolayı yazılım firmaları yatırım yapmıyorlar. Projeyi geliştirip Hindistanda bir firmaya kodlattırıyorlar.

Olay tamamen duygusal :)

Hindistan'ın programlamada kötü olması Türkiye'nin iyi olduğuna bir delil teşkil etmiyor. Hindistan'ın programlamada dünya lideri olduğunu söyleyenlere de şaşırıyorum; senin de dediğin gibi Hindistan'da programcılar değil iş yapanlar kodlamacılar. Genellikle de kötü kodlamacılar; tamamına yakını proje yapmayı bildmediği gibi kodlama konusunda da genellikle kirli ve baştan savma çalışıyorlar.

Fakat dediğim gibi, onların bu durumu bizim iyi olduğumuzu göstermez. Çünkü onlar en azından bu kadarını yapıyor; biz Türkler'de ise programcılık sektöründeki iş gücünün tamamına yakını kopyacılıktan geçiniyor. Yani Hindistan'daki gibi çok kodlayıcımız bile yok, çok miktarda kopyacımız var.

İstisnalarımız mutlaka vardır ama çok az; aynı Hindistan'da da istisnalar olduğu gibi.
 
Katılım
31 Aralık 2007
Mesajlar
17,485
Reaksiyon puanı
189
Puanları
243
İstisnalar kaideyi bozmaz :) Dediğim gibi bir çok insan orada kodcu ama en azından işleyişi olan bir piyasa var. Türkiye'de yazılım piyasası yaygın olmadığı için pek fazla yazılım işi yapılmıyor. En azından Hindistandaki kadar fazla yazılım işi yapılmıyor. Türk insanında gerçekten çok büyük bir potansiyel var. Ama işçiliğin Hindistana göre pahalı olması yazılım firmaların yatırım yapmamasına sebebiyet veriyor.

Şahsen ben de büyük bir yazılım firması sahibi olsam projeyi geliştirip Hindistanda bir firmaya kodlattırırdım. Daha çok para kazanmak için ucuz işçilikten yararlanmak her firmanın yaptığı bir şeydir zaten.
 

hüseyin123

Profesör
Katılım
9 Haziran 2009
Mesajlar
1,057
Reaksiyon puanı
13
Puanları
0
Bu sene lise son sınıfa geçtim ve bilişim teknolojileri-veri tabanı programcılığı okuyorum.Bilgisayarın ana dili ney ? İngilizce.Ve Ne 11.sınıfta nede bu sene (12.sınıfta) ingilizce dersi görmüyorum.Saçmalığa bakın.Bana gidiyolar hatfada 2 ders felsefe dersi gösteriyolar ya banane felsefeden ben bilgisayar bölümü okuyorum.Hadi 2 dersi geçtim bana haftada 1 ders "TEKNİK İNGİLİZCE " dersi gösterseler eminim çok yararı olacaktır.Yani kısacası bu sistemin değişmesi lazım..!
işte budur çok doğru dedin...
ben de grafik tasarım ve fotoğrafçılık adına gittiğim lisede grafikten çok, saçma işeyaramaz dersleri öğrettiler bana felsefe öğrettiler, ve biçok derste gereksiz ayrıntıya girerek kafamızı bulandırdılar
eğitim sistemi türkiyede yok göçük durumda!:thumbdown:
 

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Katılım
14 Ağustos 2008
Mesajlar
12,240
Reaksiyon puanı
104
Puanları
3,243
Dünya Yazılım Sektöründe Türkler Ne Zaman Hindistanlıları Geçer

ben bilgisayar mühendisi olduğum zaman
pis.png
 
Üst