Haber Dünya Üzerinde En Popüler Bilgisayar İşletim Sistemleri

Sefa Göregen

İçerik Ekibi
İçerik Ekibi
Reaksiyon puanı
65
Dünya Üzerinde En Popüler Bilgisayar İşletim Sistemleri: 2025 Güncel Veriler
Bilgisayar işletim sistemleri, modern dijital dünyanın temel yapı taşlarından biridir. Hem bireysel hem de kurumsal kullanımda, bu işletim sistemleri bilgisayarların düzgün çalışabilmesi için büyük bir öneme sahiptir. Ancak, her işletim sistemi farklı özellikler ve kullanıcı ihtiyaçlarına göre şekillenir.

Windows 11, Windows .png

1. Windows 11
Windows 11, Microsoft'un son büyük sürümü olup, özellikle 2021'deki çıkışından sonra beklenen ilgiyi görmese de günümüzde en çok kullanılan işletim sistemi olarak listenin başında yerini adlı. Daha şık bir tasarım, daha hızlı performans ve gelişmiş güvenlik özellikleri ile bu işletim sistemi, bireysel kullanıcılar ve büyük işletmeler arasında hızla yayılmakta.

2. Windows 10
Windows 10, Windows 11 öncesindeki en yaygın kullanılan işletim sistemiydi. 2015’te piyasaya sürülmesinin ardından, geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından kabul edildi ve hala büyük bir pazar payına sahip. Kullanıcılar tarafından oldukça sevilen ve benimsenin Windwos 10 bir kesim tarafından halen Windwos 11 ‘ den oldukça önde olduğu savunuluyor .Özellikle donanım gereksinimlerinin Windows 11'den daha düşük olması nedeniyle, hala birçok eski sistemde kullanılıyor.

3. macOS
Apple'ın masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için geliştirdiği macOS, özellikle profesyonel kullanıcılar ve yaratıcı endüstrilerde yoğun olarak tercih ediliyor. Kullanıcı dostu arayüzü ve güçlü güvenlik özellikleri ile bilinen macOS, Apple'ın güçlü donanımlarıyla birleşerek büyük bir kullanıcı kitlesine sahip.

4. Linux
Linux, açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olarak yazılım geliştiriciler, teknoloji meraklıları ve sunucu yöneticileri tarafından tercih edilmektedir.

5. Chrome OS
Google tarafından geliştirilen Chrome OS, özellikle eğitim kurumları ve düşük maliyetli bilgisayarlar için tercih edilen bir işletim sistemidir. Chrome OS, sadece internet tabanlı uygulamaları çalıştıran basit ve kullanıcı dostu bir işletim sistemi olarak öne çıkıyor.

6. Diğer İşletim Sistemleri
Dünya çapında çok daha küçük bir pazar payına sahip olan bazı diğer işletim sistemleri de bulunmaktadır. Eski sürüm Windows işletim sistemleri (örneğin, Windows 7, Windows XP) hâlâ küçük bir kullanıcı kitlesi tarafından kullanılmaktadır.

İşletim SistemiPazar Payı (Yaklaşık)Tahmini Kullanıcı Sayısı (Milyon)
Windows 11%25 - %30625 – 750
Windows 10%30 - %35750 - 875
macOS%15 - %18375 - 450
Linux%2 - %350 - 75
Chrome OS%2 - %350 - 75
Diğer%5 - %10125 - 250

2025 yılı itibariyle dünya çapındaki bilgisayar işletim sistemlerinin pazar payları, büyük ölçüde Windows 10 ve Windows 11 arasında dağılmaktadır.
macOS, özellikle profesyonel kullanıcılar arasında sağlam bir yer edinirken, Linux ve Chrome OS, belirli kullanıcı gruplarına hitap eden ve açık kaynak özellikleri ile dikkat çeken işletim sistemleri olarak yer almaktadır.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,902
Ben iki sistem kullanıyorum. Hangisine saydılar beni?