Dünya devinin basinda bir Türk

Jemand

Doçent
Reaksiyon puanı
3

Coca-Cola Co 1 Temmuz 2008'den itibaren şirketin CEO'luğunu Muhtar Kent'in yürüteceğini açıkladı.

1978 yılında Cola kamyonlarında işe başlayan Kent, dünya devinin yeni CEO'su oluyor.

Coca-Cola Co'dan yapılan açıklamada, 1 Temmuz 2008'den itibaren şirketin üst yöneticiliğini Muhtar Kent'in yürüteceği bildirildi.Şu an üst yöneticilik görevini yürüten Neville Isdell'in ise 2009 Nisan ayındaki yıllık hissedarlar toplantısına kadar şirketin yönetim kurulu başkanı olarak görevini sürdüreceği kaydedildi.

ZİRVEYE YOLCULUK

Dünyanın marka değeri en yüksek şirketi olarak ün yapan Coca-Cola'da Muhtar Kent'in zirveye yaptığı yolculuk..

İş hayatına ilk kez 29 yıl önce Coca- Cola'da başlayan ve daha sonra Türkiye'ye dönerek Anadolu Endüstri Holding'te önemli görevler üstlenen Muhtar Kent, şirkete 2005'te dönüş yapmıştı.

Neville Isdel tarafından Kuzey Asya, Avrasya ve Ortadoğu Grup Başkanlığı göreviyle Coca-Cola'ya dönen ve Hong Kong merkezli çalışmaya başlayan Muhtar Kent, yine Başkan Isdel tarafından 200 ülkeden sorumlu olarak Coca-Cola International Başkanlığına getirilmişti.

Muhtar Kent, 2006 yılında da dünyanın marka değeri en yüksek şirketi olan Coca-Cola'da İcra Başkanlığı görevine getirilmiş ve Coca Cola'nın ikinci adamı olmuştu.

İŞE COCA-COLA KAMYONUNDA BAŞLADI

"Ben 1 Aralık 1978'de Coca-Cola'ya Amerika'da başladım. Uzun süre, 7-8 ay kamyonların üzerinde eğitim gördüm. İnsan o şekilde başlıyor, esas işi öyle öğreniyor. Müşterilere nasıl satılıyor, değişik kanallarda nasıl pazarlanıyor, raflarda teşhir nasıl oluyor... Tabir-i caiz ise çekirdekten yetiştik. Birçok ülkede birçok pazarlama görevinde bulundum. Sırasıyla İtalya'da, Hollanda'da, Türkiye'de daha sonra Viyana'da... İnsan o şekilde giderek sorumluluğu artarak, yaptığı işi en iyi şekilde yapmaya çalışarak ve bütün etrafındakilerle iyi iletişim sağlayarak ilerliyor. Yönetimde iletişim çok önemli. Üstlerinizle, altlarınızla, aynı seviyede olduğunuz kişilerle iletişim çok kritik. Basit ama iyi iletişim ve tamamen açık iletişim çok önemli. Şans da yardım etti bana, buralara geldim."

Kaynak

WaterBoy

Profesör
Reaksiyon puanı
5
bir türkün böyle büyük bir şirketin başına geçmesi gurur verici :)

amesfa

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
153
Coca Cola’nın zirvesine atanan Muhtar Kent, Yahudiler’in gaz odalarına gitmesini engelleyen Büyükelçi Necdet Kent’in oğlu. ‘Türk Schindler’i olarak ün yapan Necdet Kent bu yüzden birçok ödül almıştı

ŞUBAT ayında 200 ülkenin bağlı olduğu Coca Cola International’ın başına getirilen Muhtar Kent, önceki gün de Coca Cola’nın ikinci adamı yani İcradan Sorumlu Başkan unvanını aldı. Bundan sonraki adım da Coca Cola’nın birinci adamlığı koltuğuna oturmak olarak gösteriliyor. Tüm dünyada 100 milyar dolarlık marka değeri olan, 75 milyar dolarlık ciroya sahip Coca-Cola’nın zirvesine tırmanan Muhtar Kent Coca Cola’da ilk olarak 1978 yılında kamyon sürücüsü olarak işe başlamıştı. Şimdi 700 bin kişinin çalıştığı şirketin ikinci adamı oldu. Hayatı başarılarla dolu Muhtar Kent’in babası da en az kendisi kadar dünyada ünlü bir Türk...

# YAHUDİLERİ KURTARDI

KENT’İN babası Büyükelçi Necdet Kent 2. Dünya Savaşı’nda Marsilya’da görev yaparken onlarca Yahudi’nin hayatını kurtarmıştı. Necdet Kent, Fransa’da trenlere binen Yahudiler’le aynı trene binerek Alman subayları, yanındakilerin Türk olduğuna ikna etmişti. ‘Türk Schindler’i lakabı verilen ve 2002’de hayatını kaybeden Necdet Kent 2005 yılında Yahudiler’e yaptığı katkıdan dolayı şükran ödülüne layık görüldü. Amerikan Sefarad Federasyonu ve Raoul Wallanberd Vakfı tarafından düzenlenen törende ödülü ise babası adına Muhtar Kent almıştı. Necdet Kent’e 2001 yılında ise Dışişleri Bakanlığı’nca ‘Üstün Hizmet Madalyası’ verilmişti.

# ZEYTİNLİKLERİ VAR

MUHTAR Kent’in bir önemli özelliği de güçlü bir aileden gelmesi. Kent’in mensubu olduğu Madra Ailesi’nin Ayvalık’ta zeytinlikleri ve gayrimenkulleri bulunuyor. Muhtar Kent’in aileden kalan yedi bin zeytin ağacı var. Bu zeytinlikten ürettiği zeytinyağını ise ‘Kontes’ markası ile dünyanın önde gelen otellerine pazarlıyor. Kent, eşine hep kontes diye hitap ediyor. Bugün zirveye tırmanan Muhtar Kent’in Coca Cola’da ilk işbaşı yapması ise eğitiminin ardından New York’a gitmesiyle başlıyor. Muhtar Kent ailesinden bir şey istemeyi onuruna yediremediği için 1978’de, 26 yaşındayken cebindeki bin dolarla doğduğu New York’a iner inmez gazete ilanlarında iş arıyor. Kent o günleri şöyle anlatır: Hemen hergün Ford, General Motors gibi ünlü şirketlere gidip görüşüyordum ama hiçbiri içime sinmiyordu. Bir gün Atlanta’daki ‘Coca Cola’nın ilanını görünce oraya uçtum. Zaten cebimdeki bin dolar suyunu çekmeye başlamıştı. Atlanta’nın ılık havası da cazip gelince o işe hemen girdim.

Kaynak