Dosya Silme

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Arkadaşlar, benim bir sorum olacak.
PC'ye format atılsa dahi silinmiş dosyaları geri getirebilen bazı programlar olduğunu biliyoruz.
Ancak ben Delete on Click adlı bir program kullanıyorum. Benzerleri gibi bu program silinecek datayı olduğu gibi geri dönüşümsüz siliyor.

Silinen dosyaları geri getirebilen ücretsiz bir yazılım ile denediğimde gerçekten de geri dönüşüm kutusuna atılmış bazı dosyalar dışında, Delete on Click ile silinmiş onlarca dosya bulunamadı.

Mamafih,

1 - Formatlanmış olsa dahi HDD üzerinde bir şekilde kayıtlı kalan dosyaları, bir geri dönüşüm programıyla bulup, tekrar bir klasöre kesip yapıştırabilir miyim?
Yani, kayıtlı kalmış dosyaları tamamen silmek amacıyla HDD'den geri alabilir miyim?

2 - Veya bu tür artık dosyaları hiçbir şekilde geri getirilemez şekilde nasıl yok edebilirim?

3 - Böyle bir şey gerçekleşebilirse, HDD eski artıklardan arındığı için daha verimli olabilir mi?

Teşekkürler.

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
1-) Evet yapabiliyorsun. Ama kurtarma ihtimali çok düşük oluyor. Kurtarılan dosya ya bozuk oluyor ya da hiç olmuyor.

2-) Format atarken Low Level Format şeklinde atarsan bir daha geri getirilemez. İnternetten arayıp geniş bilgi bulabilirsin.

3-) HDD fabrikadan çıkmış gibi olacağı için yararlı olabilir ama performans açısından herhangi bir fark olacağını zannetmiyorum.

turgutreisfb

Profesör
Reaksiyon puanı
37
üzerine yeni bilgiler yazılırsa o bilgiyi hiçbir şekilde kurtaramazsın
ama yeni silinmiş birşeyi kurtarmak çok daha kolay olacaktır tabiki

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139
low level format ile hdd üzerinde hiç bi şey kalmaz. fabrika çıkış haline gelir

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Teşekkürler dostlar.
Bu gün yine bir geri yükleme yazılımıyla arattırdım. HDD'lerde sadece eski yani format öncesi bir kaç teferruat bulabildim.

Gizlim, saklım pek yok da amaç HDD'yi olabildiğince sade tutabilmek.

Artık HDD'lerin kapasiteleri artsa da eskiden beri küçük programlarla iş görmek alışkanlık oldu. :)

HDD'yi fazla şişirmeyi sevmiyorum.

byharby

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Bilgiler hddde belli sektörlere yazılır. Dolu sektörler atlanır boşlara geçip yazım devam eder. Silme derken aslında silmiyoruz ,yazmaya açıktır komutu veriyoruz. Ve yeni bilgiler bu izin verilmiş sektörlere yazılıyor. Velhasıl sen üzerine yazarak silmişsin gibi görünüyor. Şu an geri getirilmesi imkansız. glary utilites tavsiye edebilirim.Üzerine yazarak silen başka bir program bu.

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139
Bazı sitelerde eğer bad sektör sorunu yoksa kesinlikle önerilmez, çalışan hdd niz zarar görebilir yazıyor. Doğruluk payı nedir peki?

hdd eskiyse zarar verebilir. çünkü zaten uzun zaman üstüne dosya yazılıp silinmiş. low level formatla fabrika çıkış haline getirmek hdd'de tahribat yapabilir. düşük bi ihtimal de olsa zarar verebilir. bad sektör olmadıkça atılması gereksiz bence

mperk

Profesör
Reaksiyon puanı
55
Bir kaç hafta önce format attım bilgisayara (low level format ile) tamamen temizliyeyim dedim..
Bir kaç gün önce farkettim ki resimlerim yok taşınabilir hard-diskim de falan yok silmişim ve formattan önce yanlışlıkla sildim herlde ..
Ne yaptıysam hangi programı denediysem getiremedim resimleri onca yılın resimleri telef oldu ..
İçim kan ağlıyor :crying::crying::crying::crying:

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139
Bir kaç hafta önce format attım bilgisayara (low level format ile) tamamen temizliyeyim dedim..
Bir kaç gün önce farkettim ki resimlerim yok taşınabilir hard-diskim de falan yok silmişim ve formattan önce yanlışlıkla sildim herlde diye düşündüm.
Ne yaptıysam hangi programı denediysem getiremedim resimleri onca yılın resimleri telef oldu ..
İçim kan ağlıyor :crying::crying::crying::crying:

geçmiş olsun.