Rehber Donanımdaki Arıza Nasıl Bulunur ?

Sefa Akbudak

Doçent
Yönetici
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
99
Merhaba öncelikle endişelenmememiz ve panik yapmamamız gerekiyor. Bazı donanım sorunları tak çıkar ile bile düzelebililiyor.
Ayrıca bu rehber genel olarak masaüstü bilgisayarları kapsıyor.

Adım 1

Bilgisayarınızdaki temel sorun ekrana görüntü gelmeme mavi ekran yeme donma kasma ile ilgili oluyor. Bu konuda öncelikle mavi ekran kodlarınız bilmemiz gerekiyor.
1741592290595.png

Burada qr kodun alt tarafında stop code bulunuyor bu kodu google da arattığımızda karşımıza sorunun temeli ile alakalı çözümlemeler ve örnekler çıkıyor. Yandaki kod için windows dosyalarının veya sürücülerin eksik olduğunu söyleyebiliriz.

Adım 2

Nasıl düzeltiriz. Yukarıdaki örnekte genellikle bilgisayarımıza format atmamız gerekebiliyor yedeğe dönme gibi işlemlerde data kayıpları performansı çok düşürüyor. Bu yüzden format en iyi çare diyebiliriz. Formatı atmak için de ayrı bir rehber hazırlayacağım. Burada yedek bir bilgisayarda windows 10 veya windows 11 i diske yazdır gibi seçenklerle usb diskimize yazdırıp bilgisayarımıza format atabileceğiz

Adım 3

Çözüm yolları. Görüntü gelmeme durumunda sorun genellikle sorun ramlerde olur ve ramlerdeki bir sorun ekrana görüntü vermeyi engelleyebilir. İki adet ramimiz varsa birini çıkartıp çalıtırmayı sonra diğerini takıp tekrar çalıştırmayı deneyebiliriz. Sorun eğer ramde ise slot değiştirebilir veya mevcut slotlara sulu boya fırçası ile (kuru) tozlarını alabiliriz. Ramlerimizi de silgiyle silip yerlerine taktığımızda görüntünün geldiğini göreceğiz.

Adım 4

Herşeyi denediniz ve benzer sorunları hala alıyorsanız sorun ana bileşenlerinizde olabilir. Bu bileşenler ekran kartı işlemci gibi olabilir. Burada ekran kartını koklayabilir yanık veya pis bir koku var mı diye bakabiliriz.

Sizlerde eksik kalan veya sorunlarınızın devam ettiği soruları alıntılayarak paylaşabilirsiniz. Herkese iyi forumlar..