Domuz Gribi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bu konuyu okuyanlar

michuozawa

Müdavim
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
492
Puanları
83
Domuz gribi, normalde domuzlarda görülen İnfluenza A adlı virüsün H1N1 alt tipinin mutasyon geçirerek insanlara bulaşmasıyla artık insandan insana geçen, yüksek ateş, öksürük ve boğaz Ağrısı gibi semptomlarla seyreden son derece bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Bu hastalığa ilk defa Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika’da rastlanılmıştır. DS֒ne göre Pandemik İnfluenza H1N1 salgını son 50 yılın en önemli salgınıdır. 2015 yılında görülen vakalar, önceki yıllarda Aralık-Ocak aylarından farklı olarak Şubat sonu ve Mart ayına sarkmış durumda. Özellikle Avrupa ülkelerinde ve ülkemizde son haftada vaka sayıları artmış durumda.
1-3-300x176.jpg


Bu Hastalığa Neden Domuz Gribi Denilmektedir ?
Domuzlarda oluşan virüse çok benzediği için bu hastalığa domuz gribi adı verilmiştir.

Domuz Gribi Nasıl Bulaşır ?
Domuz gribi insandan insana öksürük ya da hapşırma ile bulaşır ya da virüs bulaşmış bir yere ellerinizi değdirirseniz ve daha sonra elinizi ağzınıza burnunuza götürürseniz bu hastalığa yakalanabilirsiniz. Domuz giribinin içme suları, havuz suları ya da kullanma suları ile bulaştığı gösterilememiştir.

Domuz Gribinin Belirtileri Nelerdir?

Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzer belirtilerdir.
Ateş,
Öksürük,
Boğaz ağrısı,
Yaygın vücut ağrısı,
Baş ağrısı,
Üşüme
Yorgunluk
Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.
Kuluçka Süersi Ne Kadardır ?
Kuluçka süresi 1-7 gün arasında değişir

Hastalığa Yakalanan Kişiler Ne Kadar Süreyle Bulaştırıcıdır?
Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır. Çocuklar ise 12 gün süreyle virüsü bulaştırabilirler.

Daha Önce Tarihte Böyle Salgınlar Olmuş mudur?
Bu tür bir salgın şeklinde bilinen ilk grip salgını, “İspanyol gribi” olarak da adlandırılan 1918 salgınında, yaklaşık iki yıl içerisinde 500 milyon kişi hastalığa yakalandı ve 50 ila 100 milyon kişi hayatını kaybetti. Bu salgına yol açan grip virüs H1N1 virüsünün atasıydı.

Domuz Gribi Virüsü Cansız Yüzeylerde Ne Kadar Yaşar?
Kapı kolu, masa, bardak vb yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır.


Virüsün Yayılmasını Önlemek İçin Ne Yapmak Gerekir
Öncelikle bulunduğunuz ortamdaki eşyaların ( Cep telefonu, kapı kolları, Masalar, sandalyeler, yüzeyler, mutfak tezgahları, Oyuncaklar gibi … ) unsurların temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Bunları temizlerken kullandığınız rutin temizlik malzemelerine ilaveten Klor, hidrojen peroksit veya alkol içeren gibi bazı kimyasal maddeler kullanabilirsiniz. Domuz gribi olduğu bilinen kişilerin eşyalarını kesinlikle temas etmeyiniz. Eldiven kullanınız.

Domuz Gribinde Acil Müdahale Ne Zaman Gereklidir?

Nefes almada zorluk
Bilinçte kapanma da bulanıklık
Sık ve uzun süreli kusma
Çocuklarda Domuz Gribinde Acil Müdahale Ne Zaman Yapılmalıdır ?
Çocukta Ateş yükselmişse ve vücudunda döküntüler başlamışsa, huzursuz davranışlar sergiliyorsa, uyarılarımıza cevap vermek yerine uykuya meyili atmışsa, beslenme bozukluğu başlamışsa, vücudun çeşitli yerlerinde renk koyulaşması solgunluk ve morarma başlamışsa ve en önemlisi sık sık ve zor nefes alma başlamışsa domuz gribi acil müdahale yapılması gerekir.

Domuz Gribinde Tanı Nasıl Koyulur ?
Domuz gribi her laboratuvarda kolayca teşhis edilebilen bir virüs değildir. Ve tanı koyma süreci uzundur. Ülkemizde Sağlık Bakanlığımızın belirlediği laboratuvarlarda tanı koyulmaktadır. Tanı kullanılan yöntem ise PCR yöntemidir. Ancak hekimler çoğunlukla hastaneye başvuran hastaların belirtilerinden hareketle tedaviye başlarlar. Tanıyı beklemezler. Çünkü çalışma uzun sürer.

Domuz Gribinden Nasıl Korunulur ?

Bulunduğunuz mekanları odaları çalışma ortamlarını sık sık havalandırınız
Toplu ve kalabalık ortamlardan ve bu virüsün bulaşmasına müsait ortamlardan uzak durmalısınız
Ellerinizi ağzınıza burnunuza değdirmemeye çalışınız
Kalabalık ve toplu ortamlarda bulunduktan sonra mutlaka ellerinizi bol sabunlu suyla en az 20 saniye yıkayınız
Eğer sabun bulamazsanız alkol içeren antiseptikler ile ellerimizi temizleyebilirsiniz. domuz gribine karşı etkili
İyi uyuyun, fiziksel aktivitelerde bulunun, stresten kaçının, bol sıvı alın ve iyi beslenin

Domuz Gribinin Aşısı Varmı ?
Evet normal grip aşısı domuz giribine karşı da koruyucu olmaktadır. Bu sebeple mevsiminde normal grip aşısı yaptırmalısınız. Grip aşısı; herkese tavsiye edilmekle birlikte özellikle hastalığın daha ağır seyretme riski olanlara ve işgücü kaybı nedeni ile hizmette aksamalara neden olacak gruplara yapılır. İnfluenza aşısı yani grip aşısı gereken riskli gruplar; 6 aydan 24 yaşa kadar olanlar, küçük bebeklere bakanlar, gebeler (gebeliğin her döneminde), 24-65 yaş arasında kronik hastalığı olanlar, 65 yaş üstü ve sağlık çalışanları olarak belirlenmiştir.


Aşının Yan Etkileri nelerdir ?
Ancak aşı yerinde hafif kızarıklık, aşı yerinin hafif ağrıması gibi lokal yan etkiler olabiliyor. Yumurta alerjisi olanlar aşı yaptırmamalıdır.

Kimler Domuz Gribi Açısından Aşı olmalıdır ?

65 yaş altı tüm nüfusun belli bir öncelik sırasına göre aşılanması gerekmektedir. Sıranın en başında hastalığa en açık kesim olarak nitelenen 6 ay – 24 yaş arasındaki kişiler. Öncelikle bunlar aşılanmalıdır.,
Hamileler,
altta yatan başka kronik hastalığı olanlar (Diyabet, KOAH … )
Hastalıkla öncelikli karşılaşabilecek hizmet grupları;
Sağlık çalışanları,
İtfaiye, güvenlik görevlileri vs.
Bu Hastalığın İlaçla Tedavisi Var Mı?
Hastalığın seyrini hafifletmede ve daha hızlı iyileşmeyi sağlamada Amerika Hastalık Kontrol Merkezi (CDC)’nin önerdiği ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlarla gribin yanı sıra ciddi komplikasyonların da gelişmesi engellenmiş olur. Antiviral ilaçlara, semptomların görülmeye başlamasından itibaren ilk 2 gün içinde başlanması gerekir. Ancak bu ilaçlar, mutlaka doktor kontrolü ile kullanılmalıdır. Çünkü çok ağır yan etkileri olabilir.

saglik
 

Creative

Kör Cerrah
Emektar
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,836
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,258
Puanları
113
Yaş
39
Gribin isim değiştirmiş hali, İslam'a ters. Adı üstünde Domuz Gribi :D
 
Üst