Domaini nasıl ve nezaman alabirim

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Efsanem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Efsanem

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar benim almam gereken bir domain var domain sorgulatınca whois bilgileri aşağıda

Kod:
Status: clientDeleteProhibited
Status: clientTransferProhibited

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2009
Oluşturma Tarihi: 10 Mart 2006
Son Kullanma Tarihi 10 Mart 2010
Birde nezaman düşer diye sorgulayınca aşağıdaki sonuç çıkıyor.
resim_820553014.JPG

Arkadaşlar ben domain olayından pek anlamıyorum süre bittikten sonra galiba 70 gün gibi eski sahibinde kalırmış ben bunu 10 mart tarihinden sonra en cabuk nezaman alabilirim

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
181
Domain şirketlerinden "back order" yani ön sipariş verirsen, düşer düşmez alma ihtimalini kuvvetlendirirsin. Normal domain fiyatından bir iki kat daha pahalı olacaktır, ama sonuçta düşmesinden itibaren senin adına otomatik alım işlemi yapılacağı için rahat olursun.

Genellikle bir kaç tane de olsa ziyaretçi alan domainler otomatik olarak domain şirketleri tarafından takip edilip alındığı için senin 10 Mart'tan sonra bunu kendin takip edip alman çok çok zor. O nedenle back order'dan başka şansın hemen hemen yok gibi. Normal fiyatının iki katı vererek (yaklaşık 30 TL'ye bulabilirsin) şimdiden sipariş edersen alma şansın yükselir. Tabi ki "kesin"lik yok, çünkü domain şirketi, 60 gün süresi bitene kadar eski sahibine öncelik tanıma hakkına sahiptir. Yani eski sahibi gelip domain süresi dolduktan sonra 60 gün içinde "ben bunu geri istiyorum" derse senden önce ona satabilirler. Tabi ki bu da kesin değil, bildiğim kadarıyla "mecburi" bekleme süresi sadece 15 gün. Dolayısıyla 15 günü geçtikten sonra genellikle "en yüksek teklifi" verene hemen satılır.

Buradan da anlaşılacağı üzere "back order" bir nevi açık arttırmadır, süresi dolduktan sonra en yüksek fiyatla ön sipariş vermiş olan domaini almaya hak kazanır. Genellikle en ucuzu domainin normal fiyatının iki katıdır. Örneğin normalde şirket 10 dolara domain satıyorsa ön sipariş en ucuz 20 dolar olacaktır.

Daha önce bir kaç defa bu şekilde bir kaç domain aldım, şimdiye kadar bu fiyattan daha yükseği gerekmedi. Alırken GoDaddy'i kullandım. Bir defa da ücretini ödemeyi bir kaç gün geciktirdiğim domain elimden bu şekilde alındı. Domain süresinin bitmesinden itibaren iki hafta sonra baktım ki domain başkasına geçmiş.