Dns ile ilgili bir soru

cenbek03

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhaba.Yanlış bilmiyorsam DNS bir ip adresinin domain karşılığını ve domainin ip karşılığını bulur. Ama tam olarak kavrayamadım. Şöyleki bilgisayarımızda TCP/IP protokülüüde DNS ayarları var. Mesela bunlar ne işe yarıyor. Mesela youtube şu an yasaklı, ama bu DNS i başka bir şey girince yasaklı bazı sitelere girebliyoruz. Bunları açıklarsanız sevinirim. Teşekkürler..

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Google da aramak buraya yazmaktan daha kolaydı :)

DNS İçin Doyurucu bir Türkçe Kaynak Burdan ;)

cenbek03

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arama yaptım. sadece kafama takılan bi yeri sormak istedim.

JuLiuSiuS

Profesör
Reaksiyon puanı
4
DNS yerine yazdığın ip numaraları ile youtube'un ismini başka kaynak serverlar kendi üzerinden çözüyor.Telekom'un isim çözücü serverlarını kullanmamış oluyorsun.Tam olarak böyle anlatabilirim sana :)

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
PcMaSTeR dedi ki:
Google da aramak buraya yazmaktan daha kolaydı :)

DNS İçin Doyurucu bir Türkçe Kaynak Burdan ;)

herşeyi googlden bulabiliriz buraya hiç gerek kalmazdı.

Sloganda biliyorsan paylaş bilmiyorsan sor demişler.

cenbek03

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
juilusus nickli arkadaşa teşekkürler... Biraz daha kavramış oldum

harmonix

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
DNS'in ortaya çıkmasının nedeni kelimelerin rakamlardan daha kolay hafızada tutulabilir olması. aslında gayet anlamışsın temel işlevini.

sen adres çubuğuna bi web sitesi adresi (misal www.google.com) yazdığında tarayıcı o anki bağlantı durumuna göre -kabloyla bağlanıyorsan ethernet, kablosuz bağlanıyorsan wireless arayüzüne- DNS adresi olarak yazdığın IP adresindeki servera gidip "google.com" domainindeki "www" host'u nerde? diye sorar. 66.249.91.103 cevabını alır ve sonrasında da hedef makineye ulaşmaya çalışır.

Türk Telekom'un youtube, megaupload, torrentreactor gibi web sitelerine erişimi engellemek için yaptığı şey bu domainlere dair herhangi bi sorgu geldiğinde başka bi yere yönlendirmekti (o siteye erişimin mahkeme kararıyla yasaklandığını açıklayan basit bi html sayfasına) biz de bu engeli aşmak için OpenDNS'leri kullanmaya başladık. sen gitmek istediğin bi web sitesini artık Türk Telekom'a sormuyordun, OpenDNS'lerde herhangi bir kısıtlama olmadığı için de ulaşmak istediğin sitenin barındığı serverın IP'sini de düzgün biçimde alıp oraya bağlanabilmekteydin.

bundan sonrasındaysa telekomun OpenDNS'leri de çeşitli şekillerde yasaklaması ve proxy server'larla o sorunu da aşmamız meselesi var lakin o başka bi hikayenin konusu. zaten youtube'a erişim de tekrar açıldı telekom tarafından, en azından tekrar engellenene kadar =)