Dizüstü Bilgisayar Temizlik Rehberi

Bu konuyu okuyanlar

uNerreicht

Asistan
Katılım
23 Mayıs 2012
Mesajlar
170
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Dizüstü bilgisayarlar gün geçtikçe hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geliyor. Günlük kullanımda masaüstü bilgisayarlar kadar performans sergileyen bu cihazların asıl amacı taşınabilirlik. Gerektiği zaman çantamıza atarak istediğimiz yerde çalışmalarımıza devam edebiliyoruz. Ulaşım araçlarında, alış veriş merkezlerinde, cafelerde dizüstü bilgisayarı ile çalışmalarına devam eden insanları görmek artık alışık olduğumuz bir durum. Masaüstü bilgisayarlardan daha çok kullanılıyorlar belkide. Doğal olarak her yere girip çıkan kapalı kutular zamanla kirleniyor. Dış yüzeydeki kirler cihazın görünümünü etkilerken, iç kısımda görünmeyen kirler ise sistemin performansını etkiliyor. Dahası tozlardan nefes alamayan bir fanın çıkardığı ses başınızı ağrıtabiliyor.

Her dizüstü bilgisayar belli bir kulanım süresinden sonra temizliğe ihtiyaç duyar. Bu süre cihazın kullanım sıkılığına ve kullanıldığı mekanlara bağlıdır. Aşırı tozlu bir yerde kullanılan bilgisayar çok kısa sürede tozlanırken normal toz yoğunluğuna sahip bir alanda kullanılan bilgisayar daha uzun bir sürede tozlanacaktır. Dış yüzeydeki kirleri her kulanıcı kolaylıkla giderebilir, ya içteki tozları kim giderecek? Bu işin teknik servisler tarafından garanti süresi içerisinde ücretsiz olarak yapıldığını dair duyumlar aldım. Ancak bilgisayarınızdan 20 dakikalık bir iş için günlerce uzak kalmak istemeyebilirsiniz. Ben, tornavida tutabilen her kullanıcının kendi bilgisayarını temizleyebileceğini düşünüyorum. Bu rehberde de tüm bu işlemlerin nasıl yapılacağının yanında dizüstü bilgisayar işlemcisinin termal macununu yenilemeyi anlatacağım.
1.jpg

Temizlik işlemlerine başlamadan önce araç gereç listemizi yapalım. Bilgisayarın dış yüzeyini temizlerken çizmemeniz gerekiyor. Özellikle piyano siyahı dediğimiz parlak bir yüzeye sahip bir cihazınız varsa çok dikkatli olmalısınız. Her elinize geçen bezle silemezsiniz.
smile.gif
Pamuklu bir bez yada mikro fiber cam bezi hem ekranın hemde parlak yüzeylerin sağlığı açısından en uygun seçenektir.

Kuru bir bezle silmek her zaman işe yaramaz, biraz ıslatmak gerek. Ancak burada kullancağımız sıvıya dikkat etmeliyiz. Özellikle LCD ekranı alkol yada amonyak benzeri kuvvetli çözücüler içeren herhangi bir sıvıdan uzak tutmalıyız. Derinlere indiğimizde bir adet fırça, tornavida ve pamuklu çubuklar lazım olacak.

Bu ayrıntılarla uğraşmak istemezsiniz elbette. Piyasada bulunan LCD ekran temizlik setleri ile uzun süre idare edebilirsiniz. Genelde bu setlerde mikro fiber cam bezi, temizlik sıvısı ve fırça bulunuyor. Bu tip bir seti seçmeniz yararınıza olacaktır. Şimdi dizüstü bilgisayarımızı kapatalım, fişini çekip dış yüzeden temizliğe başlayalım.
2.jpg

Dış yüzeyleri temizlemek oldukça basit. İlk önce sıvıyı püskürtüyoruz ve bez ile yüzeyi bir güzel parlatıyoruz.
smile.gif
Eğer kapakta bir logo varsa ve bu logo şeffaf bir maddenin arkasında değilse yani dış etkilere karşı açıksa, logonun kenarları beze takılabilir ve bu nedenle kopup gidebilir. Bu durum hiç hoşunuza gitmeyecektir, o yüzden dikkatli olmanızda fayda var.
3.jpg

13.jpg

Dizüstü bilgisayarda en çok kirlenecek alan şüphesiz klavye tuşları. Her daim bire bir muhatap olduğumuz bu kısımda tuşların yüzeyleri kirlenebileceği gibi tuşların altına yabancı maddelerin kaçma olasılığı da var. Dış yüzeyleri temizlediğimiz sıvı ile klavyeyi de temizleyebiliriz. Ancak çok kullanılan tuşlardaki birikintiler kolay kolay orayı terk etmeyecektir. Pamuklu çubuk kullanarak tuş ile bire bir mücadeleye girmelisiniz.Tuşların altına kaçabilecek yabancı maddeleri temizlemek için ise elektrikli süpürge yada kompresör kullanmalısınız. Dış yüzeylerde işimiz bitti, şimdi biraz tornavida kullanalım.
4.jpg

Dizüstü bilgisayarınızın fanına ulaşmak için arkada bulunan kapağı açmanız gerekiyor. Ancak şunu hemen hatırlatalım. Bazı markalarada RAM yükeltme, kablosuz ağ kartı yükseltme ve fan temzilemek için altta küçük bir kapak bulunuyor. Bu kapağı açmak, çoğu kez cihazı garanti kapsamı dışına çıkarmıyor. Ancak siz her ihtimale karşı kulanma kılavuzunu okuyun ve ona göre hareket edin. Cihazınızın garantisi bittiyse endişelenmenize gerek yok, her kapağı açabilirsiniz.
5.jpg

lttaki kapağı tornavidamızı kullanarak açıyoruz. Vidaları kaybetmemeye dikkat edin. Kapağı açtığımız zaman ilgileneceğimiz kısım fan olacak. Cihazın altından temiz havayı alıp dışarı atan ve bu sırada cihaz içerisinde hava sirkülâsyonunu sağlayan ve işlemci bloğunu soğutan elektronik eleman… Bu fanın zamanla tozlanması, işlevini yitirmesine ve çalışırken ses yapmasına sebep olur. Bu yüzden bu fanı ara sıra temizlemeliyiz.
6.jpg

Fanı bağlı olduğu bloktan vidalarını sökerek çıkarıyoruz. Hemen hatırlatalım; fanın kanatçıklarına nazik davranmalısınız, kırılabilirler. Küçük bir fırça ile tozlarını temizliyoruz. Fırçanız yoksa peçeteyi çok az nemlendirerek bunu kürdan gibi bir çubuk ile kanatçıkların arasını temizlemek için kullanabilirsiniz.
7.jpg



8.jpg

Cihazı satın alalı uzun yıllar olduysa ve sistemde anormal ısınma varsa işlemcinin termal macunu yenileme vakti gelmiş demektir. Bu işlemin cihazı garanti dışı bıraktığını belirtelim. Zaten garanti süresi dolmayan bir cihazın termal macununu yenileme ihtiyacı hissetmeyeceksinizdir.

Şimdi fanı temizlediğimiz yerden devam edelim. Soğutma bloğunun vidalarını çıkaralım. Farklı farklı bir sürü vida oldu, kaybetmemeye dikkat edin.

9.jpg

Blokları söktüğünüz zaman bilgisayar içerisindeki kirliliği yakından görmüş olacaksınız. İşlemcinin termal macunun yenilerken bir taraftan da blokları tıkayan bu tozları temizleyin. İşlemci üzerindeki eski macunu da temizlemeniz gerekiyor. Bu işlem için özel hazırlanmış solüsyonlardan yararlanabilirsiniz. Yine pratik çözüm olarak 80 derece alkollü limon kolonyası işinizi görebilir. Bir pamuk ile hafif hafif ıslatarak eski macunu yumuşatın ve yumuşak bir plastikle yada pamuklu çubuk ile eski macun kalıntılarını temizleyin. Uğraştıran ve zaman alan bir işlem bu. Ancak sabırlı ve dikkatli olmalısınız, şu an üzerinde çalıştığınız yer bilgisayarın en önemli parçası. Diğer devre elemanlarına da herhangi bir sıvı sıçratmamaya ve zarar vermemeye özen gösterin.

10.jpg

İşlemci yüzeyini ayna gibi parlattıktan sonra biraz dinlenin. Sonra işlemci bloğundaki macun kalıntılarını temizlemelisiniz. Yüzeyleri tamamen temizledikten sonra termal macununuzu hazırlayın.

11.jpg

Termal macunu işlemci yüzeyine “mercimek tanesi” kadar damlatıp üzerine bloğu kapatabiliriz. Ancak bu yeterli olmayabilir. Bunun yerine termal macunu işlemci yüzeyine ince bir tabaka halinde sürmek daha akılıca bir davranış olacaktır. Bir plastik yada düzgün bir bıçak ucun yardımıyla macun rahatlıkla yayılabilir. Burada dikkat etmemiz gereken macunu ince bir tabaka halinde sürmektir. Macunu sürmekteki amacımız blok ile işlemci arasındaki hava boşluklarını doldurmak. Eğer çok miktarda macun sürerseniz, macunun fazlası bloğu monte ettiğiniz zaman kenarlardan taşıp gidecektir.

12.jpg

İşlemci ve ekran kartı bloklarını, radyatörü temizledikten sonra cihazımız geri toplanmaya hazır demektir. İşlemci bloğundan başlıyoruz monte etmeye. Vidaların yalama olmaması için vidaları çapraz sıkıyoruz. Kapağı da kapattığımız zaman bilgisayarımız tekrar çalışamaya hazırdır. Şimdi temizliğin keyfini çıkarın!
Alıntıdır
 

yaşli çocuk

Müdavim
Katılım
17 Ağustos 2011
Mesajlar
4,373
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
Bir leptop için gerçekten süper derecede yararlı bir işlem bu gerçekten,gerek hız gerekse fiziksel olarak.
 

VincentVega

Müdavim
Katılım
29 Ağustos 2007
Mesajlar
2,666
Reaksiyon puanı
3
Puanları
38
Hiçbir zaman fandan ilerisine gitmeye kalkışmam ben heralde. tırsıyor insan. açıkçası fanı dahi yerindeyken saç kurutma makinesini serin moda alıp temizliyorum. öyle yerinden çıkarıp silmek falan korkarım ben :D
 

kam turalı

Doçent
Katılım
24 Ocak 2010
Mesajlar
784
Reaksiyon puanı
14
Puanları
18
Evet ama dikkatli olmakta fayda var. Her laptopun altındaki kapaklar işlemci fanını açmıyor. İşlemci ve ekran kartı fanına ulaşmak içinse bazen komple kasann altını sökmek lazım geliyor. Tecrübesi olmayana tavsiye etmem.
Eğer sizinde laptopun altındaki kapakalrı söktüğünüzde işlemci fanını göremiyorsanız fanın önündeki ızgaraya biriken tozlardan kurtulmak için bir kompresör ile dışatıdan içeriye hava verin açılacaktır.
 

engerex

Müdavim
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
7,676
Reaksiyon puanı
26
Puanları
48
9.jpg


Dizüstü bilgisayarın ısınmasındaki ve jet motoru gibi çalışmasındaki en büyük etkenlerin başında sağ alt köşedeki ızgaranın aşırı tozlanması ve tıkanması geliyor. Kanalların arasından geçen hava dizüstü bilgisayarın içini değil kanallara bağlı olan bakır boruları soğutur.
 

Kurşun Kalem

Müdavim
Katılım
7 Ocak 2011
Mesajlar
2,601
Reaksiyon puanı
58
Puanları
48
Mesajım bulunsun da kaybetmeyelim konuyu. Yakında dizlerimin üzerinde bir şeyler olacak nasipse :D
 

uNerreicht

Asistan
Katılım
23 Mayıs 2012
Mesajlar
170
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Hiçbir zaman fandan ilerisine gitmeye kalkışmam ben heralde. tırsıyor insan. açıkçası fanı dahi yerindeyken saç kurutma makinesini serin moda alıp temizliyorum. öyle yerinden çıkarıp silmek falan korkarım ben :D

Saç kurutma makinesi değilde elektrikli süpürge yardımıyla temizle :D kurutma makinesi tozu içine çekmeyeceğinden %50 işlem görür ;)
 

spybot

Müdavim
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
Termal macun çekmenin zamanı geldi sanırım 6 yıl oldu laptopu alalı :D
 

VincentVega

Müdavim
Katılım
29 Ağustos 2007
Mesajlar
2,666
Reaksiyon puanı
3
Puanları
38
benim sormak istediğim birşey var. şimdi fanı saç kurutma ile temizlerken havayı ne taraftan üfletmek lazım? içeri doğru mu? yoksa içerden dışarıya mı? elektrik süpürgesi zarar vermez mi bişey çeker falan :D ha bir de şu ızgara gibi şeye nerden ulaşıyoruz birisi bi yardım etsin :D makine Asus N61JQ açması kolay
 

freewill

Müdavim
Katılım
8 Temmuz 2008
Mesajlar
7,637
Reaksiyon puanı
61
Puanları
48
temizlik konusunda en problemli cihaz hp :D adamlar sırf temizlemesinle diye fan mkanizmasını klavyeni alt bölümüne koymuşlar tabi temizlemek için klavyyi sökmekte yeterli olmuyor :D gerçi hp dışından bu tarz gıcıklıkları bir kaç marka daha yapıyor ama hp nin neredeyse tamamı bu şekilde :D
 

xxx3

Asistan
Katılım
30 Ocak 2007
Mesajlar
136
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
temizlik konusunda en problemli cihaz hp :D adamlar sırf temizlemesinle diye fan mkanizmasını klavyeni alt bölümüne koymuşlar tabi temizlemek için klavyyi sökmekte yeterli olmuyor :D gerçi hp dışından bu tarz gıcıklıkları bir kaç marka daha yapıyor ama hp nin neredeyse tamamı bu şekilde :D
Hp o bakımdan gerçekten kötü ben fanımı değiştirmek için tamamen bilgisayarı dağıttım evde gören kim varsa sen bunu hayatta toplayaman demişti :D ekranı bile çıkarmak zorundasınız fanı temizlemek için.
 

uNerreicht

Asistan
Katılım
23 Mayıs 2012
Mesajlar
170
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
benim sormak istediğim birşey var. şimdi fanı saç kurutma ile temizlerken havayı ne taraftan üfletmek lazım? içeri doğru mu? yoksa içerden dışarıya mı? elektrik süpürgesi zarar vermez mi bişey çeker falan :D ha bir de şu ızgara gibi şeye nerden ulaşıyoruz birisi bi yardım etsin :D makine Asus N61JQ açması kolay

İçeriden dışarıya kesinlikle :D Elektrik süpürgesini dibine sokmazsan bişe olmaz :D
 

Erdem-FB

Müdavim
Katılım
25 Ağustos 2009
Mesajlar
5,746
Reaksiyon puanı
28
Puanları
38
Benimde soğutucuyu temizlemem lazım ama bi türlü zaman olmuyor.
 

Kadir Sekme

Müdavim
Katılım
27 Mayıs 2012
Mesajlar
1,234
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Bende yapmak istiyorum ama biraz cesarete ihtiyacım var :D Masaüstü söküp takmaya benzemiyor :D
 

xxx3

Asistan
Katılım
30 Ocak 2007
Mesajlar
136
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Bende yapmak istiyorum ama biraz cesarete ihtiyacım var :D Masaüstü söküp takmaya benzemiyor :D
Öncelikle marka ve modeline uygun açma şablonunu bulman lazım daha sonrası ise bilgisayarı açarken kullanacağın tornavida setin tam senin işini görecek cinsten olmalı zaten eğer açma şablonunu bulursan orda ihtiyacın olanlar yazacaktır.Türkçe açma şablonu veya bir yazı bulman zor ama eğer şanslıysan bulursun yoksa az bişey ingilizce bilmen gerek :D
 

cihaankurt

Öğrenci
Katılım
16 Mayıs 2012
Mesajlar
51
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Hp pavilion 4 var bende fana ulaşıp açabilmem tahminen 2 saatimi aldı.O kadar incik boncuk varki takarken kafayı yedim resmen birdaha tövbe açmam süpürge makinesi neredeyse aynı işi görüyor :)
 

tugcepotterhead

Öğrenci
Katılım
31 Mayıs 2012
Mesajlar
15
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bende cesaret edemem bu işlere geçen yaz aldım zaten laptopu daha çok götürür beni:)Sökmek takmak tehlikeli durup dururken:D
 

7/24

Müdavim
Katılım
5 Kasım 2007
Mesajlar
3,816
Reaksiyon puanı
51
Puanları
48
Geçenlerde bende temizlik yaptım sıfır fan ve termal macun aldım. Kompresör ile tozunu aldıktan sonra yeni aldığım fanı takarak azda olsa ısınma sorununu hallettim.

Ben laptopuma çok iyi bakarım görenler şaşırır yeni alınmış gibi derler hep.
 

T800

Müdavim
Katılım
13 Mart 2012
Mesajlar
2,300
Reaksiyon puanı
6
Puanları
38
Sonunda bende macunu yeniledim iyi kide yenilemişim normalde 45-55 arası olan sıcaklık artık 37-43 arası ellerim artık eskisi gibi yanmıyor :)
 

seyyahofis

Öğrenci
Katılım
29 Ekim 2009
Mesajlar
16
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
elektrikli süpürge ile olmazmı ??

macun miktarı ne kadar olmalı
 

Persheid

Öğrenci
Katılım
6 Temmuz 2012
Mesajlar
19
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Ben hep ekrana o LCD temizleyici püskürtürdüm. En azından zevkli olurdu. Bilgilendirme için teşekkürler :D
 

dadaist

Müdavim
Katılım
18 Eylül 2010
Mesajlar
1,638
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
adamın paylaşımını ilk ben beğenmişim. bu kadar cimri olmayın yahu. saçma sapan paylaşımlara bir ton like var böyle faydalı olanlara eyvallah de geç.
 
Üst