Diş Macunu Yerine Kullanılabilecek Şeyler

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,164
Puanları
293
Dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmak için her zaman doğru araçları kullanmanız gerekir. Günlük diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, şeker alımını sınırlamak, ağız hijyenine dikkat etmek önemli unsurlarıdır.
1.jpg

Ancak diş macunu gibi bazı oral hijyen ürünleri titanyum dioksit, sodyum loril sülfat ve yapay tatlandırıcılar gibi ağız sağlığınız için kötü olabilecek birçok zararlı bileşen içerir.

Bu nedenle birçok kişi diş macunu için doğal alternatifler arıyor. Aslında, dişlerinizi fırçalamak ve onları yıllarca beyaz ve parlak tutmak için diş macunu yerine kullanabileceğiniz bazı basit ve ucuz doğal ürünler var.

1. Karbonat
Karbonat dişlerini temizlemek için düzenli olarak kullanabileceğiniz en iyi diş macunu alternatiflerinden biridir. Aslında, birçok ticari diş macununun ana maddelerin birisi olarak pudra içerir.

Karbonat aşındırıcı bir ajan görevi görür, dişlerinizi beyazlatıp parlak görünmesine yardımcı olur. Ağızda bulunan asitleri bile nötralize eder, bu da kötü ağız kokusunu azaltır.

2008 yılında yapılan bir çalışmada, karbonatın diş fırçalama, diş temizliğinde etkili olduğu ve plakları temizleyerek diş çürümesine karşı koruma sağladığını bildiriyor.
  • Islak diş fırçasını karbonata batırın ve dişlerinizi normal şekilde fırçalayın.
  • Bir çay kaşığı karbonatı biraz su ile karıştırarak pasta kıvamına getirin. İsterseniz, ağzınıza narin bir his vermek için suya birkaç damla nane nişastası ekleyebilirsiniz.
Not: Dişlerinizi karbonat ile fırçaladıktan sonra en az yarım saat bir şey yeyip içmeyin. Ayrıca, karbonat diş minesini aşındırabileceğinden sürekli kullanmayın.

2. Hint Lilası
Hint lilası, aynı zamanda neem veya margosa olarak da bilinir, kullanabileceğiniz en iyi diş macunu alternatiflerinden biridir. Onun antibakteriyel ve antiseptik özellikleri çürüklere neden olan bakterileri öldürür, plakları temizler, diş eti iltihabını ve diğer diş eti hastalıklarını tedavi eder.

2008 tarihli bir araştırma neemin diş eti iltihabı tedavisinde neredeyse mucizevi özelliklere sahip olduğunu bildirmektedir.

Aynı zamanda ağzınızın uzun süre güzel kokmasını sağlar.
  • Neem yapraklarının suyunu sıkın ve dişlerinize sürün. Birkaç dakika beklettikten sonra dişlerinizi yumuşak bir diş fırçası ile fırçalayıp ılık su ile durulayın.
  • Dişlerinizi fırçalamak için misvak çubuklarını da kullanabilirsiniz. Misvağın uçlarını dişlerinizi fırçalamaya yetecek yumuşaklığa gelene kadar suda bekletin.
Okaliptüs, turuncu veya kireç ağacından, iki parça da diş temizliği için çiğneme çubuğu olarak kullanılabilir.

3. Zerdeçal
Zerdeçal genel ağız sağlığını geliştirir ve ayrıca bu sarı baharat tozunu zaman zaman diş fırçalamak için kullanabilirsiniz.

Antiplak, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özellikleri, diş ağrısı ve diş eti iltihabı gibi diş problemlerini engellemeye yardımcı olur.

2012 yılında yapılan bir araştırmada, zerdeçallı gargaranın plak kontrolü ve diş eti iltihabının önlenmesinde etkili olduğu bildirildi.
  • ¼ çay kaşığı zerdeçal tozunu az hardal yağı ile karıştırın. Bu macunu diş fırçanızın üzerine koyun ve dişlerinizi fırçalamak için kullanın. Fırçalama işleminden sonra ağzınızı iyice durulayın.
  • Ayrıca bir fincan zerdeçal tozuna ılık suya ekleyebilir ve bir gargara olarak kullanabilirsiniz. 30 saniye boyunca gargara yapıp tükürün.
4. Hindistan Cevizi Yağı
Hindistancevizi yağı, ağız temizliği için kullanışlı olan antifungal ve antibakteriyel özelliklerinden dolayı başka bir harika doğal diş macunu alternatifidir.

Bu yağ, dişlerinizdeki plakların azalmasına yardımcı olabilir ve diş ağrısı, ağız kokusu ve diş eti hastalığı gibi sorunları önleyebilir.

Hint Periodontoloji Dergisi’nde yayınlanan 2014 tarihli bir araştırmada, hindistancevizi yağının ağız sağlığını korumada ve iyileştirmede değerli koruyucu bir ajan olarak kullanılabileceği bildiriliyor.

2015 yılında Nijerya Medical Journal’da yayınlanan bir başka çalışma hindistan cevizi yağı kullanımının plak oluşumunu azaltmada etkili olduğu bildirildi.
  • Ağzınıza 1 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı koyun.
  • Yağ köpüklü ve süt beyazı olana kadar yaklaşık 15 dakika boyunca ağzınızda döndürün.
  • Ardından ağzınızı su ile iyice durulayın.
  • Son olarak, neemli diş macunu ile dişlerinizi fırçalayın ve dişlerinizdeki parıltıyı seyredin.
Not: Bu yöntemi sabah aç karnına uygulamayın.

5. Aktif kömür
Bir diğer iyi diş macunu alternatifi de aktif kömürdür.

Aktif kömür, dişlerinizdeki lekeleri ve plakları azaltabilir. Mikro gözenekli kömür dişlerdeki lekelenen plak ve diğer maddeleri emmeye yardımcı olur.

Buna ek olarak, ağzınızdaki pH dengesini geliştirir, toksinleri çıkarır ve ağız kokusu ile mücadeleye yardımcı olur.
  • Diş fırçanızı ıslatın ve toz haline getirilmiş aktif kömürün içine daldırın.
  • Normalde yaptığınız gibi dişlerinizi fırçalayın.
  • Son olarak, ağzınızın içindeki siyahlık gidene kadar ağzınızı suyla yıkayın.
Not: Diş kaplaması olanlar aktif kömür kullanmamalıdır.

6. Bentonit Kil
Bentonit kil, dişlerinizi fırçalamak için kullanabileceğiniz mükemmel bir doğal maddedir. Mineraller bakımından zengindir, diş mineralizasyonunu destekler. Artı, dişeti hastalıklarıyla savaşarak nefesinizi tazelemeye yardımcı olan detoxifying özelliklere sahiptir. Ayrıca bu madde dişlerinizi güçlendirip direnç kazandırır ve çürümelere karşı koruma sağlar.
  • Bir kap içine 1 çorba kaşığı bentonit kil koyun.
  • Bir çorba kaşığı kabartma tozu ilave edin.
  • Pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar 2 çorba kaşığı veya daha fazla Hindistan cevizi yağı karıştırın.
  • Birkaç damla nane ekstraktı ekleyin.
  • İsteğe bağlı olarak, daha iyi tatması için stevia gibi biraz yapay tatlandırıcı ekleyebilirsiniz.
Bu karışımla dişlerinizi günde en az bir kez fırçalayın.

Ayrıca, karanfil tozu, tarçın tozu gibi malzemelerde ekleyebilirsiniz. Ev yapımı diş macunu kabuğu tozu diş çürümesiyle mücadele eder ve ağız sağlığını korur.
Kaynak: Diş Macununa Doğal Alternatifler

Bir ekleme de ben yapayım. :)
7. Tuz
Tuz hem zararlı madde içermeyen hem de günümüzde bulunması kolay olan bir şey.
Diş macunu yerine az miktarda tuzu diş fırçasına sürerek dişinizi fırçalayabilirsiniz.

Peki sizin bu konu hakkında düşünceleriniz nelerdir?
 

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,164
Puanları
293
Sağ olun hocam. Söylediğiniz iyi oldu. Unutmuşum ben.
Bu arada konuyla ilgili olan ağız, diş sağlığı ve misvakla ilgili şu hadisleri paylaşmadan geçmeyeyim.

“Misvak, ağız ve diş sağlığı için temizleyici bir malzemedir. Ayrıca misvak kullanma işi Rabbimizin rızasını kazandıracak işlerdendir.” -Nesai, Taharet

“Misvak kullanın, çünkü misvak, hem ağzı temizler hem de Rabbin rızasını kazandırır.”İbn-i mace , Taharet

“ Eğer müminlere zorluk vermeyecek olsaydım... her namaz öncesinde dişlerini temizlemelerini emrederdim. Ebu Davud, Tahare, 25.”

"Oruçlunun hayırlı hasletlerinden biri, misvak kullanmasıdır.” İbn Mâce, Sıyâm, 17.

“ Sizin ağızlarınız Kur'an için yollardır. Onları misvakla temizleyiniz.”

“Misvak kullanınız. Zira misvak ağzı temizleyen ve Rabbi razı eden bir alettir. Cebrail her gelişinde bana misvak kullanmayı tavsiye etti. Öyle ki, bana ve ümmetime farz kılacağından korktum. Ümmetime zorluk vermeyeceğinden korkmamış olsaydım misvak kullanmalarını farz kılardım. Ben o kadar çok misvak kullanırdım ki, dudaklarıma iz yapmasından ve dişlerimin aşınacağından korkardım.”

“Bana misvak kullanmak o derece emredildi ki, bu konuda bana bir vahiy gönderileceğini sandım.” Hz. Muhammed (sav)
 

eronis

Dekan
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
293
1. Karbonat
Karbonat dişlerini temizlemek için düzenli olarak kullanabileceğiniz en iyi diş macunu alternatiflerinden biridir. Aslında, birçok ticari diş macununun ana maddelerin birisi olarak pudra içerir.
Kullanımda en kötülerindendir en kötüsü değilse. Çünkü;
Karbonat aşındırıcı bir ajan görevi görür,
Bu da dişlere zarar verir.

Kemiğinizin bir rengi var ondan daha fazla açamazsınız zaten. Genelde sarılıkları diş taşı yapar. Temizletin her 3-4 ayda bir kere dişçiye gidip.
 

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,164
Puanları
293
@eronis @friendly Peki, sizce diş macunu yerine tuz kullanmak mantıklı mı?
Diş macunu kullanmayı istemiyorum. Eğer ki diş macunu yerine tuz kullanırsam dişleri etkili bir şekilde temizlemiş olur muyum?
 

friendly

Rektör
Katılım
19 Mart 2009
Mesajlar
11,874
Reaksiyon puanı
671
Puanları
293
Dişleri tuzla temizlemeyle ilgili olarak benim bir fikrim yok açıkçası.
Ama macun olarak muadillerinden farklı olan Parodondax'ı araştırmanızı ve denemenizi öneririm.
 

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,164
Puanları
293
Temizleyeceğini sanmıyorum, ayriyeten de aşırı tuz kullanımı iyi bir şey değil.
Aşırı tuz kullanımının zararlı olduğu biliyorum. Hatta vücuttaki su oranının azalması ve tuz oranının artması da ölüme sebep olan bir şeymiş.
 

eronis

Dekan
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
293
Aşırı tuz kullanımının zararlı olduğu biliyorum. Hatta vücuttaki su oranının azalması ve tuz oranının artması da ölüme sebep olan bir şeymiş.
Tansiyondan ne haber ? Ayrıca tuz kullanımının aşırıya kaçması pek çok hastalığa da neden oluyor. Sen az önce deniz suyu neden içilmemeli sorusunun yanıtını verdin, tuzun aşırı kullanılmasının zararları ayrı bir etmen.
 

Gökçe Asena

Profesör
Katılım
10 Aralık 2017
Mesajlar
1,463
Reaksiyon puanı
2,127
Puanları
293
Misvaktan başka bir şeye güvenemiyorum. Macunlar(ın) arka yüzünde kalitesine göre beyaz, mavi, yeşil, kırmızı renkte şeritler vardır bunlardan hangi renk tam olarak hatırlamıyorum ama tehlikeli kimyasal içerik barındırıyor. Yani dikkat edilmesi gerek.
 

nayino

Asistan
Katılım
23 Temmuz 2017
Mesajlar
232
Reaksiyon puanı
46
Puanları
28
Misvaktan başka bir şeye güvenemiyorum. Macunlar(ın) arka yüzünde kalitesine göre beyaz, mavi, yeşil, kırmızı renkte şeritler vardır bunlardan hangi renk tam olarak hatırlamıyorum ama tehlikeli kimyasal içerik barındırıyor. Yani dikkat edilmesi gerek.
bende bir ara denedim ama kokusu hiç hoşuma gitmedi.daha kullanmadım
 

Gökçe Asena

Profesör
Katılım
10 Aralık 2017
Mesajlar
1,463
Reaksiyon puanı
2,127
Puanları
293
bende bir ara denedim ama kokusu hiç hoşuma gitmedi.daha kullanmadım

Günümüz sektörleri insanları bu yönde tuzağa düşürebilmek için türlü hilelere başvuruyor bu yüzden Macunlar pek te masum değil Misvağın kokusu biraz ağır evet ama doğal. Kullanmaya sağlık açısından değer.
 

nayino

Asistan
Katılım
23 Temmuz 2017
Mesajlar
232
Reaksiyon puanı
46
Puanları
28
Günümüz sektörleri insanları bu yönde tuzağa düşürebilmek için türlü hilelere başvuruyor bu yüzden Macunlar pek te masum değil Misvağın kokusu biraz ağır evet ama doğal. Kullanmaya sağlık açısından değer.
macunu bilmem ama diş fırçaları pek sağlıklı değil gibi. bir rivayete göre domuz kılından üretildiği söyleniyor
 

Gökçe Asena

Profesör
Katılım
10 Aralık 2017
Mesajlar
1,463
Reaksiyon puanı
2,127
Puanları
293
macunu bilmem ama diş fırçaları pek sağlıklı değil gibi. bir rivayete göre domuz kılından üretildiği söyleniyor
Bunu sanki duymuştum. batılılar müslümanlara inat domuzu her yerde kullanıyorlar sanki. Hiç bir şeye güvenemez olduk artık.
 

Emre Budak

Doçent
Katılım
26 Eylül 2017
Mesajlar
711
Reaksiyon puanı
321
Puanları
63
Bknz; Karbonat dişleri çizer uzun kullanımda dişleri çürütür dikkat. Yaşadım biliyorum.. :)
 

metinali

Doçent
Katılım
9 Aralık 2008
Mesajlar
526
Reaksiyon puanı
49
Puanları
28
Dişleri tuzla temizlemeyle ilgili olarak benim bir fikrim yok açıkçası.
Ama macun olarak muadillerinden farklı olan Parodondax'ı araştırmanızı ve denemenizi öneririm.
Belki tam olarak yeri değil ama ismi geçti diye yazıyorum ağız yarasından muzdarip olan arkadaşlara parodondax tavsiye ederim.
 

FideLity

Doçent
Katılım
21 Temmuz 2014
Mesajlar
827
Reaksiyon puanı
418
Puanları
63
Temizlik ile alakalı her şey söylenmiş.Temizlik sonrasını söyleyeyim o zaman :)
Dişleri fırçaladınız, ip-gargara hallettiniz.Sonrasında ağzınıza atacağınız 2 karanfil koku olayını halleder.
Ayrıyetten pideciye filan gittiniz lahmacun yediniz.Hesabı ödeyip çıkarken kasa yanındaki karanfillerden 2 tane atın ağzınıda 15-20 sn dolandırın çiğnemeyin yutmayın kokunun absorbe olduğunu göreceksiniz :D zor durumlarda kurtarır karanfil <3
 
Üst