Apple Lansman

direnç ve elektrik

Pythode

Öğrenci
Katılım
19 Ekim 2017
Mesajlar
27
Reaksiyon puanı
2
Puanları
3
Yaş
24
Elime 14k direnç alsam şebeke elektriğine dokunsam ne olur?
 

Waddler

Profesör
Katılım
5 Mayıs 2014
Mesajlar
2,194
Reaksiyon puanı
612
Puanları
293
niye böyle bi aksiyona giriyosunuz ki :D
 

Özgür Ç..

Müdavim
Müdavim
Katılım
18 Eylül 2018
Mesajlar
6,136
Reaksiyon puanı
6,465
Puanları
1,708
Direnç hiç biryere bağlı değilse hiç bişey olmaz elektrik geçecek biryer bulursa çarpar aksi taktirde çarpmaz en fazla gıdıklar.
 
Katılım
24 Eylül 2018
Mesajlar
161
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
76
Puanları
28
Yaş
49
Toplam direnç olarak 2 k (deri direnci) + 14 k = 16 k ohm 'un 220 volttaki geçen akım etkisi I=V/R'den I=220/ 16000 = 0.013 A > 13 mA kadar olur. (Yerden olan topraklanma şartını 0 omajlı yani en ideal olarak da kabul edersek eğer) 30 mA'den çok düşük olup çok riskli olmayıp önemsizdir, biraz gıdıklar, bunu hiç denmemekte fayda vardır, zaten insan can güvenliği için 30 mA'lik olan kaçak akım röleleri bu nedenle kullanım olarak uygulamadadır.

Bir kontrol kaleminin kendi iç direnci yaklaşık 1.6 megaohm' dur ve elektrikteki faz ucuna veya prizdeki canlı uca onunla temas edilerek içindeki neon lambası en güvenle bu şekliyle dokunulup kontrol edilebilir..

Çarpılmanın etkili olabilmesi topraklanmanın şartlarına da bağlıdır, örneğin direklerdeki telde tüneyen kuşlar hiç çarpılmazlar, bu tek faza dokundukları içindir, fazla birlikte ve diğer faza (380 volt) veya nötr (220 volt) teline dokunduklarında kolayca çarpılıp ölürler. Diğer elden veya ayaklardan gerekli topraklanma şartları o anda bulunmuyorsa tavandaki bir avizede faz kablosuna, plastik merdiven, lastik ayakakbı, terlikle dokunmak ayni tek tele tüneyen kuşlardaki gibi bir çarpılmaya neden olmaz. Çünkü faz devresini tamamlayacak toprak teması arar ve bulamazsa sizi çarpamaz.

Önemli: Elektrik akımı eğer şartları tam istediği gibiyse hiç affetmez ve çarpar, bu konularda elektrikle bir şaka olamaz, elektrik düzeni sever. Karşı cinsteki insandan bir elektrik alınmasıyla şebekedeki elektrik ayni şeyler değildir, birisinde aşık olursunuz, diğerinde mazaallah şartlar elektriğin istediği gibiyse hayatınızı kaybedebilirsiniz. Çok yüksek gerilimli ve amperli enerji iletim hatları insan vücudunun 2 ohm.luk direncina karşı adeta kolayca yanan bir kibrit çöpü gibidir, en ölümcül olanı o akımlardır, sırasıyla 3 fazlı 380 volt, tek fazlı 220 volt 30 mA'den sonra insan için gerekli topraklanma şartlarını bularak geçerlerse yine ölümcül olabilirler. En tehlikesiz olanları piller ve akülerdir, çünkü voltajları her halükarda I=V/R'ye göre "V" değeri düşük lolduğu için 2 ohm.luk insan deri direncinden çok cuzi mA değerlerini ıslak, asitli ellerle bile çok fazla geçiremezler, ancak hafif bir çarpılmaya bu son şartta mutlaka neden olabilirler. Kolay gelsin.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ekleme: Voltajı çok yüksek olan kıvılcım üreteçleri (buji ateşlemesi voltajları, ocak, araç motoru, vb.), elektro-şok cihazları, CRT (tüplü) TV'lerin EHT trafosun 24 kV'luk DC YG çıkışı, vb. amper güçleri çok zayıf olup sadece kalp hastaları için bir risk taşırlar, ancak normal (sıradan) insanlar için öldürücü riskte olamazlar. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Katılım
8 Ekim 2011
Mesajlar
53,870
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
16,127
Puanları
8,958
Kendini öldürmek istemiyorsan oynama.
 
Üst