DirectX 12 destekli oyunları oynayabilecek miyim?

rapper256

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Cevap yazmicaktım ama sana acayip kıl oldum arkadaşım hep benim dediğim doğru diyen tiplerdensin belli.Bak dinle açıklıyorum arkadaşın başaramadığını ben başaracağım.Directx dediğimiz şey aslında tamamen donanımsal bir özellik değil.Yani şöyleki dx aslında yazılımsal bir özellik yani ekran kartındaki herhangi bir donanıma akıtmıyorlar kodları.DX12 teknolojisindeki çalışma prensibini belirleyen bu kod veya veriler ekran kartının mimarisine uygun şekilde ayarlanarak driverin içine entegre edilir.Gelelim ozaman neden bütün kartlar dx12 değil mevzusuna.Bunun ilk nedeni zaten satış politikasıdır 2. nedeni ise çook eski modellerin mimarisinede bunu uygulayacam dersen elinde yüzlerce model olur maliyeti artar ve bu teknoloji onlarada geldiği için yeni kart satışları azalır.Üstüne bu eski mimarilere bu yazılımı uygulamak ise yeni mimarileri uygulamaktan çok daha zor olur sonuçta eski teknoloji.Üstelik eski kartlar dx12 nin getirdiği grafik teknolojisi altında ezilerek fazla ısınma vb gibi sorunlarla boğuşarak cortlayabilir hatta pörtleyebilir.Kısaca dx teknoloji donanımsal değil yazılımsal bir olaydır diyemesekte bunu sanki ekran kartı ile birlikte çıkan birşeymiş gibi algılamakta yanlış.Gel gelelim ekmek arası yoğurdun yararlarına(ne yerdim be bebeyken.) techreport.com/news/26199/directx-12-to-support-existing-hardware-first-games-due-in-late-2015 tp nin haberine göre zaten amd HD 7000 ve sonraki serilerin dx12 yi çalıştıracağını yazmış.Konu kilit üye ban lütfen.İş yerinde gördüm konuyu cevap vermedim işten şimdi boşalttım içimi.
Ha bir de yazmayı unutmuşum. Neden yaptığım alıntıya nokta koydun?

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Link atacağına alıntıyı kopyalasaydın ya. :D

Ozzynight

Doçent
Reaksiyon puanı
12
Directx 9 hayla her oyunda geçerli bunlar ticaret kokan hareketler :)

rapper256

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
DirectX hakkında atıp tutmak için ilk yazılım - donanım ilişkisini ve api nedir bilmek lazım. Ayrıca donanımsalmış yazılımsalmış , biri ha ekran kartı demiş diğeri grafik işleme ünitesi demiş bunlar yüzünden tartışma yaratmaya ve birbirinizden sinir olmaya gerek yok :rolleyes:
Ben, DirectX hakkında atıp, tutmuyorum. Bildiklerimi söylüyorum ve bunun için de yazılım-donanım ilişkisini de API'ı bilmeme gerek yok. Tamam da, neyin ne olduğunu, bir şeyin doğrusunu söylemek lazım. Ve DirectX teknolojisini destekleyen donanımın doğrusu ekran kartı değil, Grafik İşleme Ünitesi'dir. Ayrıca "birbirinizden" değil, "birbirinize' sinir olmaya gerek yok" demen lazımdı. :D

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Directx 9 hayla her oyunda geçerli bunlar ticaret kokan hareketler :)
DirectX 9 nereye her oyunda geçerli? Crysis 3'ü çalıştırmak için DirectX 11 destekli ekran kartının olması lazım. Yakın zamanda DirectX 10 desteği gelecek, Crysis 3'e ama DirectX 9 desteği gelmez. Ayrıca bir şeyin geçerli olması, o şeyin geliştirilmesi için engel teşkil etmez. :) Kaldı ki teknolojinin gelişmesi her zaman ticari amaçlıdır. ;)

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Bir PC programcısı olarak söylüyorum. Yazılım donanıma göre geliştirilir,programlanır. DirectX, fiziksel ve geometriksel hesapları matematiksel olarak hesaplayıp, Ekran kartına ekran kartının cpusu anlayacağı dilden gönderilen kütüphanedir. İsterlerse 15 yıl önceki ekran kartlarının destekleyeceği dilden DirectX 12 ye bir kaç komponent ekleyerek geliştirebilirler ancak performansı düşük olur çünkü o kartların cpu'su directX kütüphanesini oldukça yavaş yorumlayacaktır. Donanımın yazılıma göre dizayn edildiği yerlerde vardır bunlar işlemcinin matematiksel ve mantıksal hesapları yapacaği transistör diziliminin ne şekilde yapılacağı ve nasıl dizileceğidir.

MrCskncn

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhaba arkadaşlar,

AMD aşağıdaki 28nm üretim teknolojisi şartlarını taşıyan ekran kartları için DirectX 12 desteğini getireceğini yazın yapmış olduğu 30. Yıl Grafik Kutlaması Etkinliği'nde açıkladı. Ekran Kartınız desteklediği sürece DirectX 12 oyunları oynamanızda hiçbir sakınca yoktur.

1- Graphics CoreNext (GCN) özelliği taşıyan ekran kartları:
* HD 7000
* HD 8000
* Rx 200 serisi.

2- Graphics CoreNext (GCN) özelliği taşıyan APU kod adları:
* Temash
* Kabini
* Kaveri
* Beema
* Mullins
* Liverpool (PlayStation 4)
* Durango (Xbox One)

Ne yazık ki GCN'den önceki TeraScale sahipleri (Yani Ekran Kartı olarak HD 2000, HD 3000, HD 4000, HD 5000, HD 6000 serileri ve APU olarak Brazos, Llano, Trinity ve Richland) Microsoft DirectX 12'den faydalanamayacaklar.

#NeverSettle diyor, çok geç olmadan yeni bir ekran kartına geçmenizi öneriyoruz! :)

İyi haftalar.

Direct X'iniz güncel mi? Buradan kontrol edin!