DirectX 12 destekli oyunları oynayabilecek miyim?

hazar99

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar DirectX 12 bildiğiniz üzere yakında çıkacak. Çıktığı zaman ise benim bilgisayarımda DirectX 11 destekli bir ekran kartı olursa bu durumda ben yeni çıkan DirectX 12 desekli oyunları oynayabilecek miyim? Oynarsam da performans kaybı gözle görülür mü?

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Bazı mevcut ekran kartlarına DirectX 12 desteği, üreticileri tarafından verilecekti. Destek verilmeyenler de oyunu açamayacak, tıpkı Directx 10 ve 11 çıktığında bazı ekran kartlarının açamadığı gibi.

hazar99

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ekran kartım Asus GTX 770. Peki bu karta destek verilir mi?

giskur11

Profesör
Reaksiyon puanı
160
Kapitalist sistem yeni ekran kartları yeni masraflar para para para..

suNpex

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bende de var zotac gtx770 dx12 desteği gelir mi

basbeLası

Dekan
Reaksiyon puanı
47
Bende de var zotac gtx770 dx12 desteği gelir mi

Henüz gelip gelmeceğini bilmiyoruz, Bunla ilgili resmi bir bilgi de yok. Kartınızın üreticisi yani nvidia destek verirse directx 12 yükselir. Nvidia önümüzde ki aylarda ya da directx 12 çıkışına yakın bunla ilgili açıklama yapar. DirectX 12 2015 sonlarına doğru çıkacak. Muhtemelen Windows 9 ile entegreli şekil de gelecek.

suNpex

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İnşallah gelir ya gelmezse bu güzelim kart çöp mü olacak bir de dx12 isteyen oyunlar ne zaman karşımıza çıkar?

tarikk

Asistan
Reaksiyon puanı
0
3 4 yil sonra çıkar bence. Nvidia gtx770 çıkarmama gibi birşey yapmaz en iyi kartlardan

basbeLası

Dekan
Reaksiyon puanı
47
İnşallah gelir ya gelmezse bu güzelim kart çöp mü olacak bir de dx12 isteyen oyunlar ne zaman karşımıza çıkar?

3 yıldan önce directx 12 destekli oyun göremeyiz. Daha önce çıkan direct x sürümleri sadece görüntü de iyileştirmeler yapıyordı directx 12 de görüntünün yanı sıra performansla da ilgili radikal değişiklikler yapılacak. Burada ki amaç mantle ve nvidianın yeni yayınladığı sürücüler gibi oyunlarda performansı arttırmak yani directx 12 ile birlikte yük sadece ekran kartı ve işlemci de olmayacak.

brainiac

Doçent
Reaksiyon puanı
2
kımse directx e guvenıp ekran kartı almamazlık yapmasın kral ekran kartları zaten suan ona ıhtıyac duymaz ama 12 ı gelınce sahlanır o ayrı demem o kı nvıdada 780 ve ustu
amd de 290x ve ustu tercıh edılmelı assası zaten kurtarmaz kas gucu acısından bu saatten sonra

suNpex

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
kımse directx e guvenıp ekran kartı almamazlık yapmasın kral ekran kartları zaten suan ona ıhtıyac duymaz ama 12 ı gelınce sahlanır o ayrı demem o kı nvıdada 780 ve ustu
amd de 290x ve ustu tercıh edılmelı assası zaten kurtarmaz kas gucu acısından bu saatten sonra
770 kurtarmıyor mu? :D

mrpose

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Directx 12 gelene kadar beklesem mi ? :D Bari yeni ekran kartı olsun gerçi cok para yaparlar yine :)

lqnd

Profesör
Reaksiyon puanı
4
In addition, NVIDIA will match Microsoft OS support for DX12. Over 70% of gaming PCs are now DX11 based. NVIDIA will support the DX12 API on all the DX11-class GPUs it has shipped; these belong to the Fermi, Kepler and Maxwell architectural families.

Directx 11 destekleyen tum kartlar destekleyecek 12 yi fermi mimarisi bile dahil. Kepler ve maxwellden supheniz olmasin gtx750ti ve 800m serisi maxwell bilginiz olsun gonul rahatligi ile alabilirsiniz

S

SDN Okuru

SDN Okuru
piyasa da directx 12 paylaşımları çıkmaya başladı. v12.4.30 ​diye. gerçeklik payı nedir acaba?

rapper256

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Eğer oyun, DX12 destekli ekran kartını ön şart olarak koşmazsa, açarsın ama DX12 efektlerini açamazısn. DX11 efektleriyle oynarsın oyunu. Crysis 3'ü açmak için DX11 destekli kart lazım mesela.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

In addition, NVIDIA will match Microsoft OS support for DX12. Over 70% of gaming PCs are now DX11 based. NVIDIA will support the DX12 API on all the DX11-class GPUs it has shipped; these belong to the Fermi, Kepler and Maxwell architectural families.

Directx 11 destekleyen tum kartlar destekleyecek 12 yi fermi mimarisi bile dahil. Kepler ve maxwellden supheniz olmasin gtx750ti ve 800m serisi maxwell bilginiz olsun gonul rahatligi ile alabilirsiniz
Fiziksel olarak desteği olmayan kart, DX12 yazılımını nasıl destekleyecek ki?

3 yıldan önce directx 12 destekli oyun göremeyiz. Daha önce çıkan direct x sürümleri sadece görüntü de iyileştirmeler yapıyordı directx 12 de görüntünün yanı sıra performansla da ilgili radikal değişiklikler yapılacak. Burada ki amaç mantle ve nvidianın yeni yayınladığı sürücüler gibi oyunlarda performansı arttırmak yani directx 12 ile birlikte yük sadece ekran kartı ve işlemci de olmayacak.
Daha önce çıkan DX sürümlerinin görüntüye pek etkisi olmadı, DX11'in, Tessellation teknolojisi dışında. Onun dışında DX12 ile birlikte yük sadece ekran kartı ve işlemcide olmayacak da, yükün belli bir kısmı ramler'e ve HDD'ye mi devredilecek?

Reaksiyon puanı
16,128
doğmamış bebeye don biçme deyimini niye dedikleri anlaşıldı...

basbeLası

Dekan
Reaksiyon puanı
47
Daha önce çıkan DX sürümlerinin görüntüye pek etkisi olmadı, DX11'in, Tessellation teknolojisi dışında. Onun dışında DX12 ile birlikte yük sadece ekran kartı ve işlemcide olmayacak da, yükün belli bir kısmı ramler'e ve HDD'ye mi devredilecek?

Microsoft DirectX 12 ile mantle benzeri bir performans artışı sağlamayı hedefliyor. Eğer Xbox One konsolu olmasaydı Microsoft daha önce çıkardığı DirectX sürümleri gibi sadece grafik bazında iyileştirmeler yapacaktı. DirectX 12 ile Xbox One ve PC de işlemcinin yükü azaltılarak oyunlarda FPS artışı sağlanacak. Geçtiğimiz hafta Los angelesta düzenlenen etkinlikte Microsoft bunu gösterdi.

intel-DirectX-demonstration-Unlocked-FPS-DX11.jpg

intel-DirectX-demonstration-Unlocked-FPS-DX12.jpg

lqnd

Profesör
Reaksiyon puanı
4
[MENTION=58143]rapper256[/MENTION] kendinle çelişiyorsun arkadaşım fiziksel olarak directx desteklemek de neyin nesi ? directx bir api ve hangi tip gpular için yazılırsa onları destekler directx 12 nin fermi mimarisinde kullanılabilir olması tamamen yazılımla alakalı isterlerse bal gibi yaparlar.

rapper256

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Microsoft DirectX 12 ile mantle benzeri bir performans artışı sağlamayı hedefliyor. Eğer Xbox One konsolu olmasaydı Microsoft daha önce çıkardığı DirectX sürümleri gibi sadece grafik bazında iyileştirmeler yapacaktı. DirectX 12 ile Xbox One ve PC de işlemcinin yükü azaltılarak oyunlarda FPS artışı sağlanacak. Geçtiğimiz hafta Los angelesta düzenlenen etkinlikte Microsoft bunu gösterdi.

intel-DirectX-demonstration-Unlocked-FPS-DX11.jpg

intel-DirectX-demonstration-Unlocked-FPS-DX12.jpg
Microsoft, DirectX 12'de nasıl Mantle benzeri performans artışı sağlayacakmış ki? XBox One konsoluyla Microsoft'un daha önce çıkardığı DirectX sürümlerindeki gibi sadece grafik bazında iyileştirmeler yapmasının ne alakası var? Tamam da, DX12 ile birlikte yük sadece ekran kartı ve işlemcide olmayacak da, yükün belli bir kısmı nereye aktarılacak?

@rapper256 kendinle çelişiyorsun arkadaşım fiziksel olarak directx desteklemek de neyin nesi ? directx bir api ve hangi tip gpular için yazılırsa onları destekler directx 12 nin fermi mimarisinde kullanılabilir olması tamamen yazılımla alakalı isterlerse bal gibi yaparlar.
Sen ne saçmalıyorsun arkadaşım, hangi sözümde kendimle çelişmişim? Konuşmak için konuşmayın, delil gösterin. Ekran kartları DirectX sürümlerini fiziksel olarak destekler. Kimi kartlar DirectX 10 destekler, kimi kartlar DirectX 10.1, kimileri, DirectX 11, 11.1 ve 11.2 destekler. Ne demek "fiziksel olarak DirectX desteklemek de neyin nesi?" Kardeşim senin dediğin gibi olsa ekran kartı üreticileri her yeni DirectX sürümüne özel yeni seri kart çıkartmazdı, DirectX 9 kartlara, DirectX 10, DirectX 10 kartlara, Direct X 10.1, DirectX 11, DirectX 11 kartlara DirectX 11.1, 11.2 entegre ederdi ama yapmadılar, değil mi? Alakası yok. Fiziksel olarak DirectX 12 desteği olmayan kartta DirectX 12 desteği sunamazlar.

lqnd

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Microsoft, DirectX 12'de nasıl Mantle benzeri performans artışı sağlayacakmış ki? XBox One konsoluyla Microsoft'un daha önce çıkardığı DirectX sürümlerindeki gibi sadece grafik bazında iyileştirmeler yapmasının ne alakası var? Tamam da, DX12 ile birlikte yük sadece ekran kartı ve işlemcide olmayacak da, yükün belli bir kısmı nereye aktarılacak?

Sen ne saçmalıyorsun arkadaşım, hangi sözümde kendimle çelişmişim? Konuşmak için konuşmayın, delil gösterin. Ekran kartları DirectX sürümlerini fiziksel olarak destekler. Kimi kartlar DirectX 10 destekler, kimi kartlar DirectX 10.1, kimileri, DirectX 11, 11.1 ve 11.2 destekler. Ne demek "fiziksel olarak DirectX desteklemek de neyin nesi?" Kardeşim senin dediğin gibi olsa ekran kartı üreticileri her yeni DirectX sürümüne özel yeni seri kart çıkartmazdı, DirectX 9 kartlara, DirectX 10, DirectX 10 kartlara, Direct X 10.1, DirectX 11, DirectX 11 kartlara DirectX 11.1, 11.2 entegre ederdi ama yapmadılar, değil mi? Alakası yok. Fiziksel olarak DirectX 12 desteği olmayan kartta DirectX 12 desteği sunamazlar.

yine diyorum fiziksel olarak directx12 desteği olmak ne demek ? gpu üreten firmalar daha directx12 çıkmadan apinin nasıl olacağını bilmeden nasıl bir mimari kuracak ? şunu diyebilirsin performansı düşük kartlarda directx12 sorun çıkarabilir avantaj yerine dezavantaj sağlayabilir.. donanım yazılıma göre yapılmaz yazılım donanıma göre yapılır directx 11 desteklemeyen kartlar var çünkü o eski kartların satışını artık kesmek ve tüketimi pompalamak istiyorlar yoksa kepler ve fermi mimarisine bak aralarında çok büyük fark yok ama ikisi de dx11 destekliyo kepler ek olarak 11.2 de destekliyor...

yanlış bildiğin şeylerde ısrar etme.

hala anlamadıysan örnekleyeyim.. 2 tane genç var biri güçlü kaslı biri normal ikisine de 100 kg unu 10 metre ileriye taşı dedin biri güçlü olduğu için 20 kiloluk çuvallara koyup taşıyor diğeri gücü yetmediği için 10 kiloluk çuvallara koyup taşıyor sonuç olarak ikisi de 100 kg unu hedefe ulaştırıyor ancak güçsüz olan 10 çuval ve 10 çuval doldurma zamanı harcıyor.. ne oldu ikisi de işi başardı mı ? başardı sen olsan sen de güçlü olana taşıtmayı seçerdin çünkü daha az çuval masrafın olacak ve zamandan kazanacaktın..

azad112

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Aynen kardeş.Zaten ben bir şey duydum doğru mu bilmiyorum ama aslında şimdi kullanılmayan eski ekran kartları bile gta 5 gibi ağı r bir oyunu bile oynatırmış ama yeni ekran kartları çıkarıp satabilmek için ekran kartı ve oyun şirketleri anlaşmalıymış.Oyun şirketleri bilerek sistem gereksinimlerini yüksek yapıyormuş.

rapper256

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
yine diyorum fiziksel olarak directx12 desteği olmak ne demek ? gpu üreten firmalar daha directx12 çıkmadan apinin nasıl olacağını bilmeden nasıl bir mimari kuracak ? şunu diyebilirsin performansı düşük kartlarda directx12 sorun çıkarabilir avantaj yerine dezavantaj sağlayabilir.. donanım yazılıma göre yapılmaz yazılım donanıma göre yapılır directx 11 desteklemeyen kartlar var çünkü o eski kartların satışını artık kesmek ve tüketimi pompalamak istiyorlar yoksa kepler ve fermi mimarisine bak aralarında çok büyük fark yok ama ikisi de dx11 destekliyo kepler ek olarak 11.2 de destekliyor...

yanlış bildiğin şeylerde ısrar etme.

hala anlamadıysan örnekleyeyim.. 2 tane genç var biri güçlü kaslı biri normal ikisine de 100 kg unu 10 metre ileriye taşı dedin biri güçlü olduğu için 20 kiloluk çuvallara koyup taşıyor diğeri gücü yetmediği için 10 kiloluk çuvallara koyup taşıyor sonuç olarak ikisi de 100 kg unu hedefe ulaştırıyor ancak güçsüz olan 10 çuval ve 10 çuval doldurma zamanı harcıyor.. ne oldu ikisi de işi başardı mı ? başardı sen olsan sen de güçlü olana taşıtmayı seçerdin çünkü daha az çuval masrafın olacak ve zamandan kazanacaktın..
Yine diyorum "fiziksel olarak DirectX 12 desteği olmak ne demek?" ne demek? Basbayağı. Eğer anlamadıysan, daha açıklayıcı olarak anlatayım. "Fiziksel olarak DirectX 12 desteği olmak" demek, GPUlar'ın fiziksel olarak DirectX 12 desteğini barındırması demek. Yahu kardeşim, DirectX'in yeni sürümleri çıkmadan, duyurulmadan, o sürümde DirectX destekli GPUlar üretilmez, zaten. Microsoft, çıkaracağı yeni DirectX sürümünün ne şekilde olacağını lanse eder ve GPU üreticilerini de bilgilendirir ve GPU üreten firmalar da, API'ın nasıl olacağını bildiklerinden, nasıl mimari kuracaklarını da bilirler. Ayrıca, DirectX'in bir API olduğunu ve DirectX desteği için fiziksel desteğe gerek olmadığını söyleyen sensin. Şimdi de kalkmış, GPU üreticilerinin DirectX 12 çıkmadani API'nın nasıl olacağını bilomeden nasıl mimari kuracaklarından bahsediyorsun. Bunu benim "DirectX desteği için GPUlar'ın fiziksel olarak bu API'ı desteklemeleri gerek" sözüme istinaden mi söyledin yoksa? Yoo. Ben, performansı düşük kartlarda DirectX 12'nin sorun çıkarabileceğini söylemiyorum ki böyle bir şeyi söylemek için ortada bir neden de yok zaten. Her yeni DirectX sürümü çıkarıldığında o dönem çıkan en alt seviye kart bile o DirectX sürümünü destekler. Ha, DirectX 12, performansı düşük kartlarda nasıl sorun çıkarır? Düşük performans verir, hepsi bu, başka bir soruna neden olmaz, kartların düşük performanslı olması. Kartın performansının düşük olması nasıl avantaj yerine dezavantaj sağlayacak, üstelik DirectX 12 performans yönünde iyileştirilmelere sahip olacakken? Donanım yazılıma göre de yapılır efendim. AMD kartların fiziksel olarak PhysX desteği olmadığı için yıllarca AMD kartlarda kullanılamadı PhysX teknolojisi fakat artık kullanılabiliyor. Ayrıca, yazılım her zaman donanıma göre yapılmıyor. Günümüzde 8 çekirdekli işlemciler çıkalı 3 sene oluyor fakat hâlâ adam akıllı 8 çekirdek desteğine sahip uygulama yok. 4 çekirdekli işlemciler çıktığı zaman da bu böyleydi. 4 çekirdek desteğine sahip uygulamalar bile yeni çıktı. Ee, madem adamlar eski kartların satışını kesmek istiyorlar, o zaman neden DirectX 11 destekli kartlara -hem de Kepler mimarisi gibi 3 nesil öncesinin mimarisine- DirectX 12 desteği getireceklerini söylüyorlar ve bunun garantisini veriyorlar? Valla her yeni mimaride ufak tefek farklar olur, bu farkların çok büyük olmasına gerek yok.

Yanlış bildiğim bir şey yok, ortada ve ben ısrarcı biriyimdir, doğru bildiğim şeyde sonuna kadar ısrar ederim ve hangi konuda ısrar edeceğimi senden öğrenecek değilim.

Verdiğin örnekle olayın ne alakası var arkadaşım? Ben olsam ikisine de taşıtmayı seçerdim, böylece 100 kg unu çok daha kısa sürede taşımalarını sağlardım. Kaldı ki kartlar istediği kadar güçsüz olsun, kullanıcı DirectX teknolojisini kullanır fakat oyunu daha düşük çözünürlükte oynar. Senin mantığına göre PhysX teknolojisinin güçsüz kartlarda olmaması lazım, sadece güçlü kartlarda olması lazım ama iş öyle değil. Bir seriden sonra bütün nVidia kartlar PhysX teknolojisini destekler ve bu teknolojiyi kullanıp, kullanmamak kullanıcılara bırakılmıştır. nVidia bu teknolojiyi kartlarında kullandı diye sana zorla "PhysX'i kullanacaksın" demiyor.

Aynen kardeş.Zaten ben bir şey duydum doğru mu bilmiyorum ama aslında şimdi kullanılmayan eski ekran kartları bile gta 5 gibi ağı r bir oyunu bile oynatırmış ama yeni ekran kartları çıkarıp satabilmek için ekran kartı ve oyun şirketleri anlaşmalıymış.Oyun şirketleri bilerek sistem gereksinimlerini yüksek yapıyormuş.
GTA 5'te çok fazla obje olduğu için asıl yük GPU'ya değil, CPU'ya, yani işlemciye biner. Öte yandan oyun şirketlerinin sistem gereksinimleri bilerek yüksek yapmaları şöyle olur, oyunun optimizasyonunu kötü yaparlar, o zaman oyunun sistem gereksinimleri otomatik olarak yükselir fakat şöyle bir şey var, duyduğum kadarıyla GPU üreticileri eski GPUlar için yazılan yeni sürücülerde GPU'nun performansını düşürüyormuş. forum.donanimhaber.com'da AMD ekran kartı kullanan birisi driver'ın yeni sürümünde performansın düştüğünden bahsetmişti.

sancar69

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Cevap yazmicaktım ama sana acayip kıl oldum arkadaşım hep benim dediğim doğru diyen tiplerdensin belli.Bak dinle açıklıyorum arkadaşın başaramadığını ben başaracağım.Directx dediğimiz şey aslında tamamen donanımsal bir özellik değil.Yani şöyleki dx aslında yazılımsal bir özellik yani ekran kartındaki herhangi bir donanıma akıtmıyorlar kodları.DX12 teknolojisindeki çalışma prensibini belirleyen bu kod veya veriler ekran kartının mimarisine uygun şekilde ayarlanarak driverin içine entegre edilir.Gelelim ozaman neden bütün kartlar dx12 değil mevzusuna.Bunun ilk nedeni zaten satış politikasıdır 2. nedeni ise çook eski modellerin mimarisinede bunu uygulayacam dersen elinde yüzlerce model olur maliyeti artar ve bu teknoloji onlarada geldiği için yeni kart satışları azalır.Üstüne bu eski mimarilere bu yazılımı uygulamak ise yeni mimarileri uygulamaktan çok daha zor olur sonuçta eski teknoloji.Üstelik eski kartlar dx12 nin getirdiği grafik teknolojisi altında ezilerek fazla ısınma vb gibi sorunlarla boğuşarak cortlayabilir hatta pörtleyebilir.Kısaca dx teknoloji donanımsal değil yazılımsal bir olaydır diyemesekte bunu sanki ekran kartı ile birlikte çıkan birşeymiş gibi algılamakta yanlış.Gel gelelim ekmek arası yoğurdun yararlarına(ne yerdim be bebeyken.) techreport.com/news/26199/directx-12-to-support-existing-hardware-first-games-due-in-late-2015 tp nin haberine göre zaten amd HD 7000 ve sonraki serilerin dx12 yi çalıştıracağını yazmış.Konu kilit üye ban lütfen.İş yerinde gördüm konuyu cevap vermedim işten şimdi boşalttım içimi.

rapper256

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Cevap yazmicaktım ama sana acayip kıl oldum arkadaşım hep benim dediğim doğru diyen tiplerdensin belli.Bak dinle açıklıyorum arkadaşın başaramadığını ben başaracağım.Directx dediğimiz şey aslında tamamen donanımsal bir özellik değil.Yani şöyleki dx aslında yazılımsal bir özellik yani ekran kartındaki herhangi bir donanıma akıtmıyorlar kodları.DX12 teknolojisindeki çalışma prensibini belirleyen bu kod veya veriler ekran kartının mimarisine uygun şekilde ayarlanarak driverin içine entegre edilir.Gelelim ozaman neden bütün kartlar dx12 değil mevzusuna.Bunun ilk nedeni zaten satış politikasıdır 2. nedeni ise çook eski modellerin mimarisinede bunu uygulayacam dersen elinde yüzlerce model olur maliyeti artar ve bu teknoloji onlarada geldiği için yeni kart satışları azalır.Üstüne bu eski mimarilere bu yazılımı uygulamak ise yeni mimarileri uygulamaktan çok daha zor olur sonuçta eski teknoloji.Üstelik eski kartlar dx12 nin getirdiği grafik teknolojisi altında ezilerek fazla ısınma vb gibi sorunlarla boğuşarak cortlayabilir hatta pörtleyebilir.Kısaca dx teknoloji donanımsal değil yazılımsal bir olaydır diyemesekte bunu sanki ekran kartı ile birlikte çıkan birşeymiş gibi algılamakta yanlış.Gel gelelim ekmek arası yoğurdun yararlarına(ne yerdim be bebeyken.) techreport.com/news/26199/directx-12-to-support-existing-hardware-first-games-due-in-late-2015 tp nin haberine göre zaten amd HD 7000 ve sonraki serilerin dx12 yi çalıştıracağını yazmış.Konu kilit üye ban lütfen.İş yerinde gördüm konuyu cevap vermedim işten şimdi boşalttım içimi.
Ee, ne yapalım bana kıl olduysan? Ben de sana bana böyle dediğin için kıl oldum. Ben "hep benim dediğim doğru" diyen tiplerden değilim. Arkadaşın o kadar yaptığı açıklamalara rağmen, onun başaramadığını başarabileceğini sanmıyorum. Hayır. DirectX sadece yazılımsal değil, aynı zamanda donanımsal bir özelliktir de. Daha doğrusu DirectX donanımsal bir özellik değil fakat GPU'da DirectX teknolojisini kullanabilmen çin kullanacağın DirectX teknolojisini, kullandığın GPU desteklemeli, yoksa kullanamazsın. Ekran kartındaki herhangi bir donanıma akıtmıyorlar zaten kodları, GPU'ya DirectX desteği sunan donanım ekliyorlar ya da GPU'yu DirectX teknolojisi destekleyecek şekilde üretiyorlar. Alakası yok. Eğer DirectX teknolojisinin kodları GPU mimarisine uygun şekilde ayarlanarak, grafik sürücüsüne entegre edilebiliyor olsaydı, aynı şey bir önceki nesilde üretilen GPUlar'a da yapılırdı ve DirectX 9 destekli GPUlar'da, DirectX 10, DirectX 10 destekli GPUlar'da, DirectX 10.1, DirectX 10 ve 10.1 destekli GPUlar'da, DirectX 11, DirectX 11 destekli GPUlar'da ise DirectX 11.1 ve DirectX 11.2 desteğini görürdük ama göremedik. Ee, bunun nedeni madem satış politikası o zaman adamlar neden DirectX 11 destekli kartlara DirectX 12 desteğini getireceklerini söylüyorlar? Yahu grafik sürücüsüne bir kod eklemenin ne maliyeti olacak? Kaldı ki nVidia bayağı büyük bir firma. Aynı şeyi söylüyoruz. Madem eski kartlarda DirectX 12 desteği olacak, ee, DirectX 12 destekli kartların satışı azalmayacak mı? Teknolojinin eski olmasıyla, eski mimarilere yeni teknolojiyle üretilen bir yazılımı entegre etmenin yeni mimarilere entegre etmekten çok daha zor olmasının ne alakası var, arkadaşım? Yahu kardeşim, eski mimariler ne diye DirectX 12'nin getirdiği grafik teknolojisi altında ezilerek, fazla ısınma vb. sorunlarla boğuşarak, cortlasın hatta pörtlesin? Neden "DirectX teknolojisi donanımsal değil, yazılımsal bir olaydır" diyemiyoruz ki? DirectX teknolojisi GPU ile birlikte çıkan bir şey değil, zaten. Önce DirectX sürümü çıkar, daha sonra o sürümü destekleyen GPUlar üretilir. Ayrıca "ekran kartı" değil, "GPU". DirectX teknolojisi desteğini ekran kartı üreticileri değil, GPU üreticileri sağlar. Ekran kartı, üzerinde grafik çipi bulunan, bu çipin çalışmasını sağlayan devre kartıdır. Lan, ona bakarsan lqnd de DirectX 12'yi Fermi mimarisinin destekleyeceğini söylemiş. Ben de diyorum ki "Fiziksel olarak desteği olmayan kart, DX12 yazılımını nasıl destekleyecek ki? Konu kilit, asıl sana ban. Bir de "lütfen" demiş. Ben de boşalttım içimi, rahat ol.

mantıklı bir açıklama.
Hangi açıklama "mantıklı"?

Sansar667

Profesör
Reaksiyon puanı
526
DirectX hakkında atıp tutmak için ilk yazılım - donanım ilişkisini ve api nedir bilmek lazım. Ayrıca donanımsalmış yazılımsalmış , biri ha ekran kartı demiş diğeri grafik işleme ünitesi demiş bunlar yüzünden tartışma yaratmaya ve birbirinizden sinir olmaya gerek yok :rolleyes: