"Dil"'ini katbetmiş bir millet, yok olmaya mahkumdur!

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
"Türklerden nefret ediyorum. Bu yüzden Türkler gelecek kuşaklara ulaşamadan yok olmalıdır. Bunun için en kısa yol Türkçe unsurunu yok etmektir..."

General Albert Sidney Johnston
"Bir daha Türklerle savaşmadan önce, Türklerdeki din, dil, namus, aile, vatan, millet ve birlik duygularının yok olup-olmadığını iyi kontrol edin. Yoksa Türkleri savaşarak yenemezsiniz."

Albay Pierre Loti
"Ben böyle bir ırkı daha önce görmedim. Bir ırk birbirine bu kadar mı bağlı olur?
Beyler!
Bu birlik bozulmadığı sürece başarmayı hayal etmeyiniz..."

General John B. Gordon
"Türklerdeki olguyu gördünüz mü? Türk anaları, evlatlarının siperde ölmesi için, evlatlarının saçına kına yakıyor. Öyle günler getirmeliyiz ki o evlatlar analarına isyan etmelidir. Türklerdeki aile birliği yok olmalıdır."

Robert Toombs
Şimdi düşünün;

- Türkçeyi düzgün kullanmak ve korumak
- Aile birliğini ve namus bilincini korumak
- Türk kültürünün devamlılığını sağlamak
- Vatan ve millet bilincini korumak

ne kadar önemli?

Benim yorumum:
Burada Atatürk'ün bizlere kazandırdığı değerleri de bir düşünün. Bir kez daha saygı duyun.

Kaynak.

bykonfizik

Asistan
Reaksiyon puanı
3
biz aslında yok olmaya 1928'de başladık :) dilimizi kaybederek :)

jungeman

Profesör
Reaksiyon puanı
67
Biz aslında tekrar dirileceğiz. Yok olduğumuz felan düzmecedir.

Bu halk her ne kadar yanlışlar yapsa da doğruyu bulacaktır.

Bir Mustafa Kemal daha çıkartacaktır içinden. Dünya şunu bilmelidir: Türkler insanlığın var oluşundan yok oluşuna kadar özgür bir biçimde yaşayacaktır.

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Herşey çok güzel anlatılmış...
Bütün cümlelerin altına imza atarım...

Ancak Türkiye de yaşayan diğer dillerin de Türkçe kadar korunmaya hakkı yok mu?

Dil benliktir...
Dil kimliktir...

Türkiye'de hiç bir dil kaybolmasın...

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
En kötü direkten döner, 90 yıl önce olduğu gibi.

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Herşey çok güzel anlatılmış...
Bütün cümlelerin altına imza atarım...

Ancak Türkiye de yaşayan diğer dillerin de Türkçe kadar korunmaya hakkı yok mu?

Dil benliktir...
Dil kimliktir...

Türkiye'de hiç bir dil kaybolmasın...

Düzgün kullanılacaksa bütün dillerin her yerde korunmaya hakkı var. Aslında biz Türkler olarak aynı anda iki dili de perişan edebiliyoruz. Şimdi gençlerin bir kısmının yaptığı gibi;

nbr qanqa. krmzı chilek.

Gibi abuk sabuk Telaffuzlarda bulunarak. Sanal ortamda bunları görmek çok zor değil.

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Orada referans olarak sözlerini dile getirdiğiniz insanlar Atatürkün inkılaplarından önce yaşamış neslin evlatlarıyla tanıştıkları için böyle bir izlenime sahip oldular.

Bugün sizinde taktir ettiğiniz gibi o noktodan çok uzaktayız. Peki hata nereden kaynaklanıyor? Herkesin farklı düşünceleri vardır şüphesiz. Benim tespitim ise şunlar.

1- Doğunun efendiliğini bırakıp batıya köle olduk. bu hükümete kadar da bu politika santim değişmedi.
2-Alfabe değişikliği ile bri gecede bütün toplum cahil oldu. Yapılamaz demiyorum ama daha uzun vadede eğitilerek yapılmalıydı. Bugün Amasya'da Osmanlıdan kalma kütüphaneler var ama kimsenin okuyabildği yok!!! 80 Yıldır!!!
3- Kılık kıyafet inkılabı. değişen dünya ile birlikte modernize olmak, kıyafetlerimizi yeniden tasarlamak yerine üstümüzdekilerini çıkartıp batılılar gibi dolaşmaya başladık. Fes'i bırakıp şapkayla başlayan değişim arzumuz bizi geçmişinden kopmuş dengesiz bir toplum haline getirdi. Burada ki kılık kıyafet inkılabı, zihniyetteki değişimin en açık göstergesidir. Olayı sadece kılık kıyafet açısından değerlendirmeyin.
4- İstiklal mahkemeleri ile toplumu ayakta tutan çoğu din adamı asıldı. toplum bir anda kaos ile yaşamaya başladı. Dini değerlerden uzaklaşan toplum hızla bozulmaya başladı. Çok ciddi bir kültür erozyonuna maruz kalırken bizleri uyaracak, kimliğimizi hatırlatacak önderlerden yoksun yaşadık.

daha aklıma gelir ama şimdilik bu kadar. Bana göre Cumhuriyet kurulduktan sorna yapılan inkılaplar ve politikalar bu milletin kimliğine uygun değildi. Bunu yavaş yavaş kavrıyoruz. mesela artık hepimiz avrupaya düşmanız. onları istemiyoruz. 90 yıllık uşaklık politikamız artık sona eriyor gibi. Kültür olarakta bunu başardığımız an, korktukları Türk'ler geri dönmüş diyebiliriz..

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Milliyetin çok bariz vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden önce ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz.

M.K. Atatürk

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Gökhan bey. Şimdi gördüğüm kadarıyla bir tür özentilik yaparak dilimizi bozan insanlar Cumhuriyete karşı çıkan çağdaşlaşamamış insanlar bütünü.

Toplumun kılık kıyafet düzenine yenilik getirmek bir toplumun dilini uzaktan yakından alakadar etmez. Din de aynı şekilde. Biz burada Türkçe'den bahsediyoruz. Din ise arapçayı zorunlu kılan bir etkendir. Türkçe'nin arapça ile karışıklığı ingilizce ile karışık halinden bir fark etmez.

Alfabe değişikliği olmasaydı kendimize ait, şuan burada bu konuları tartışabileceğimiz bir dilimiz olmayacaktı. Arapça Farsça gibi dillerden kırma bir dil ile toplum özgürleşemez.

Atatürk'ten ve Türk milletinden bahsederken avrupa devletleri ile savaşmış bir millet olduğunu unutmamak gerekir. Yapılan Devrimler, Avrupa özentiliğinden değil; çağ'a ayak uydurma zorunluluğundan dır. Bahsettiğiniz Ülkelere bir bakalım. Ne kadar çağdaş ve ne kadar özgür bir devlete sahipler. Örneğin iran.

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Sevgili Exploid. Ben konuyu biraz daha geniş açıdan ele aldım. Zira alıntılamış olduğun sözlerde "din, dil, namus, aile, vatan, millet ve birlik duyguları" gibi uzayan bir liste vardı. Yazdıklarımı bu açıdan değerlendirmen daha yerinde olacaktır.

Eleştirdiğim konu daha çok harf inkılabıdır. Bununla birlikte ülkenin kültürel olarak batıya bakmaya başlaması da dilin yozlaşmasında ki büyük etkenlerdendir.

Üretim toplumu olmayıp batılı ülkelerin pazarı haline geldiğimiz için bu haldeyiz. Örnek verdiğin iran ise bizden daha iyi durumda. Ne kadar yakından tanıyorsun bilmiyorum. Şuan itibariyle kendi üretimi 2200 km menzilli şahap füzelerini ürettiklerini ve yerli arabaya sahip olduklarını biliyorum. Umarım bizde bu gibi başarılara imza atarız. Ayrıca başka ülkeleri örnek vermek yanlış olacaktır. Çünkü biz doğunun örnek aldığı bir yerdik. Bir ulus. Başkalarını örnek almaya ihtiyacımız yok. Sadece kendimiz olmayı becerebilmeliydik.

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Kendimiz olmak gericilik ile sağlanamaz. Batıda veya Doğuda iyi bir şey varsa onu alacaksın. Görüldüğü gibi Batı, Doğudan daha iyi bir ekonomiye ve Dil'e sahip hiç birisi kalkıp bakşa dillere özenip kendi dilleriyle karıştırmıyor.

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Kendimiz olmak gericilik demek değildir zaten...

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Alfabe bir araçtır...

Arap alfabesi latin alfabesi ya da uygur alfabesi farketmez...

Baktığımız zaman bu gün Japonya, Yunanistan, Rusya, Çin kendi alfabelerini kullanıyorlar...

Peki dünyadan koptular mı?

Dünyanın gerisindeler mi?

GKHNCKR arkadaşımın eleştirdiği nokta Latin Alfabesi değil... Bir gecede Eski Alfabenin kökten kaldırılıp yenisinin bir anda dayatılması...

Yani latin alfabesine geçiş uzun vadeye yayılabilirdi..

Ya da latin alfabesinin yanında Osmanlıca da ders olarak okullarda okutulabilirdi...

Bizim tarihimiz kültürümüz geçmişimiz tüm tarihi hafızamız Osmanlı kaynaklarında...

Ama kaçımız okuyabiliyoruz?

Emin olun Osmanlı daki yazılı metinler Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra yazılan yazılı metinlerden kat ve kat fazladır...

Bir diğer nokta...
Halk Latin alfabesine geçince bocalamış...

yazar yazı yazmayı azaltmış...

basılan kitap azalmış...

Okur yazar oranı birden sıfırlanmış...

Bu nesiller Kitapdan kitap okumadan mahrum yetişmişler...

Kültürümüzde kitap ın yeri silinmiş gitmiş...

Bu gün dünyada en az kitap okuyan milletlerden biri biziz...

Bir Japon un ayda okuduğu kitabı bir Türk 2-3 yılda okumuyor...

Çünkü kitap okuma alışkanlığı benliği kültürü aileden gelmiyor...

Kaçımız evinde babasını annesini Kur'an dışında evde kitap okurken gördü?

Okulda zaten kitap okumak ders olarak verilince öğrencilerde ters tepki yaptı...

Keşke bu alfabe değişimi uzun vadeye yayılsa ve biz hala Latin harflerinin yanında Osmanlıca yı da okuyabiliyor olsaydık...

Bunlarda art niyet aramayın...

Hemen cumhuriyet düşmanı Atatürk düşmanı diye yaftalamayın...

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Estafirullah. <- Bakınız Arapça kelime kullanmak zorunda kaldım. Kimseyi Atatürk düşmanı veya Cumhuriyet düşmanı olarak nitelendirmedim.

Anlayamadığımız bir nokta: Osmanlıca diye bir dil yoktu yani Osmanlıca diye bahsedilen şey bir kaç dilin karışımı bir dildi. He yine şuan ki gençlerimizin kullandığı Türkçe ye göre nispeten daha iyi kullanılıyordu o ayrı. Şimdi bize düşen dilimizi yok etmeden korumayı kollamayı öğrenmek.

O toplum zaten cahil di. Alfabe değişikliğinden kaynaklanan bir cahillik yok toplumda. Geçiş sürecinde Osmanlıca diye tabir ettiğimiz dili bilen vatandaşlar Türkçe ye geçiş sürecinde bir sıkıntı yaşamadıkları kesin.

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
bu arada bir ayrımı belirtmekte yarar var..
Osmanlıca diye bir şey yok..
konuşulan dil Türkçe , kullanılan alfabe arap alfabesi
Osmanlıda konuşulan dilden bahsetmek gerekirse Osmanlı Türkçesi demek daha doğru olur :wink:

yapılan devrim , dil devrimi değil dikkat ettiyseniz , harf devrimi..
yani devrimden önce masaya başka bir şey demiyorlardı..
yine amsa diyorlardı

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
walla o toplum cahildi demek bence biraz haksızlık etmek olur...
Çünkü belli bir dönem savaşla da geçmiş olsa kurulu bir sistem yerleşmiş bir medeniyet vardı...

İnsanlar için Kur'an okumak bir ibadet sayıldığı için arap alfabesini kadın erkek hemen hemen herkes öğreniyor biliyordu...

Eğer fırsatınız olur da epey yaşlı insanlar ile sohbet ederseniz aslında onların ne kadar her şeyin farkında olduklarını görürsünüz...

Gerçi o yaşlılardan dünyada pek kalmadı...

Mesela benim Babamın nenesi vardı geçen yıllarda vefat etti 120 yaşını geçmişti...

O haldeyken anlattıkları söylediklerini duysanız bu nasıl bir Köylüdür der şaşırırdınız...

Şu propaganda hep yapıldı...

Cahil kuru kalabalıklar...

Halbuki o cahil kuru kalabalıklar Cumhuriyet kurulduğunda değil Cumhuriyet kurulduktan sonra eski nesil in yeni nesile kültürünü aktaramamasıyle oluştu...

Türkiye daha yeni yeni kendini toparlıyor...

Ama hala bir tipik Türk'ü Recep İvedik zannediyor...

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
O Recep İvedik imajını ortadan kaldırmak, eğitim düzeyi yükseltilip çağdaşlık seviyesini en üst düzeylere çıkarmakla olur. Bu nasıl olur? Bütünlüğü koruyarak ve yeniliklere açık olarak. Bütünü korumak ta yenilikler kadar önemli.

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Recep İvedik in hiç bir bölümün skeçin izlemedim...
İsmail YK nın hiç bir şarkısını dinlemedim...
Ve şu an toplumda bu yüzden benimle alay edenler çoğunlukta...

Sen geleceği parlak görüyor musun?

Türkçe adına...
Türkiye adına...
Türk milleti ( Türkiye içinde yaşayan her etnik unsurla beraber) adına...

Gelecek için ne yapılıyor?
Türkçe adına ne yapılıyor?

Türkçe Olimpiyatları bile bu ülkede irticaya hizmet ettiği gerekçesiyle yerden yere vuruluyor...

Tamam Nurcular yapmasın Cumhuriyet Gazetesi Atatürkçü Düşünce Derneği yapsın...

Onlar yapmıyor...

Başkası yapınca neye hizmet ediyor diye sorgulanıyor...

Uğraştığımız konuştuğumuz tartıştığımız şeylere bakın...

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18
biz bozulduk ama onlar da bozuldu.. ahlaki, dini seviyemiz yine onlardan yüksektir..
bir de şu aramızdaki bozguncu fitneci taklitçilerin sesi bu kadar gür çıkmasa huzur da sağlanacak ama o kadar da olsun artık napalım..
onlar da bizi canlı tutuyorlar heralde

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
biz bozulduk ama onlar da bozuldu.. ahlaki, dini seviyemiz yine onlardan yüksektir..
bir de şu aramızdaki bozguncu fitneci taklitçilerin sesi bu kadar gür çıkmasa huzur da sağlanacak ama o kadar da olsun artık napalım..
onlar da bizi canlı tutuyorlar heralde

Biraz daha açarmısın

googlog

Profesör
Reaksiyon puanı
46
Güzel bir konuya değin mişsiniz ellerinize sağlık.

Konuşmalarda çok güzel gidiyor .İçtenlikle takip ediyorum.

Nasip olursa bizde katılırız. :)

Neanderthal

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Bu vurdum duymaz gençlerle yok olma yolunda ilerlemeye mahkumuz ne yazık ki.

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Bu arada yanlış anlaşılmasın. Düzgün kullanıldıkça her dili bilmekte fayda var.

mcc2004

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Oktay Sinanoğlu'nun dediği gibi Türkçe yok olursa biz de yok oluruz. Ama toplum gün geçtikçe özenti bi toplum haline gelmeye başladı ne yazık ki. Ve Türkçe'ye gereken önem verilmiyor. Bunun böyle olmasında en büyük etken medya. Medya devamlı yaptığı boş ve özentiye sürükleyen programlarla insanların beynini meşgul ediyor ve gençleri asıl benliklerinden uzaklaştırıyor. Bir de en kızdığım konu çoğu kelimenin Türkçe karşılığı varken ingcesini ya da başka dilde karşılığını söylenerek bunların kullanılması.

googlog

Profesör
Reaksiyon puanı
46
Bu arada yanlış anlaşılmasın. Düzgün kullanıldıkça her dili bilmekte fayda var.

''Düzgün'' İşte benim en dikkat ettiğim unsurdur.Konuşmalarda yaşanan deformasyon.Dil önemlidir.Öyle bir hale getirmeliyiz ki ülke içinde ki çoğu kişi bunu bilmelidir ve dikkat edebilmelidir..Bu da eğitim de Türkçe,bürokrasi de Türkçe... gibi önemli yerlerde tek dil kullanılması tüm vatandaşlar için çok daha sıhhatli olur .Ve tabii ki TV kanallarında bunun sevdirilimesi gereklidir.

İsteyen tabii ki de başka diller öğrenebilir.Kürtçe de dahil :)
Ancak dil birliği sağlanmalıdır.Dil kültür öğeleri arasında üst sıralarda yer almaktadır bence.

Oktay Sinanoğlu'nun dediği gibi Türkçe yok olursa biz de yok oluruz. Ama toplum gün geçtikçe özenti bi toplum haline gelmeye başladı ne yazık ki. Ve Türkçe'ye gereken önem verilmiyor. Bunun böyle olmasında en büyük etken medya. Medya devamlı yaptığı boş ve özentiye sürükleyen programlarla insanların beynini meşgul ediyor ve gençleri asıl benliklerinden uzaklaştırıyor. Bir de en kızdığım konu çoğu kelimenin Türkçe karşılığı varken ingcesini ya da başka dilde karşılığını söylenerek bunların kullanılması.

Haklısın medya önemli bir ayaktır günümüzde.Tabii onlarda kişlerin istekleri doğrultusunda yayın yapıyorlar.Millet neye ne kadar ilgi göstereceğini iyi bilmesi gerekir.Millet belirlemeli birçok şeyi bize başkalarının ki seçtirtilmemelidir.

EzberimSin

Profesör
Reaksiyon puanı
11
bence eğitim sistemimizin çok vahim durumda olduğunun göstergesidir. dilimizi korumak için aileye ve ordan eğitime okullara önem verilmeli...