Devlet, Google Yapabilir mi?

Hakkı Alkan

Rektör
Admin
Katılım
2 Haziran 2005
Mesajlar
13,887
Reaksiyon puanı
2,155
Puanları
113
Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı Tayfun Acarer'in, dışa bağımlılığı azaltmak için ülkemize özel resmi arama motoru ve e-posta servisi gibi uygulamalarını geliştireceğini söyledi. Bu, yapılabilir mi?

Tolga Örnek'in hem yazıp hem de yönettiği "Devrim Arabaları" filmini hatırlayacaksınız. Darbe ile başa gelen yeni hükümet, dışa bağımlılığı azaltmak için milletin sahip olduğu bir araba yapmak üzere kolları sıvıyordu.

Kısa sürede bitirilmesi gereken bu projeye ait ekibin hikayesinden oluşan filmi izlemeyenler varsa mutlaka tavsiye ederim.

48 Sene Sonra Aynı Proje

O zaman takvimler 1961'i gösteriyordu. Arada 48 sene geçti. Şimdi devlet, dışa bağımlılığı azaltmak için milli arama motorunu yapmak istiyor.

Bunun için de üniversitelerden yardım istiyor. Arama motoru yapmak, araba motoru yapmaya benzer mi görceğiz.

devrim1259504047.jpg

Yerli arama motoru ile yerli araba motoru arasındaki farkı göreceğiz.

Anadolu Ajansı'na açıklama yapan Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, yerli arama motoru, her vatandaşa ücretsiz e-posta gibi farklı uygulamalardan bahsetti.

Yapar mıyız?

Her şeye muhalefet etmek yerine, bu projenin gerçekten yapılıp yapılmayacağını işe olumlu taraftan bakarak kısaca gözden geçirelim. Önce dünyaya bakalım.

Başarılı bir arama motoru yapmak gerçekten kolay mı? İsteyince Google'ı deviren bir yetenek kolay oluşuyor mu? Maalesef bu soruya olumlu yanıt vermek zor.

bing1259499803.jpg

Microsoft, arama motoru projesi için inanılmaz kaynaklar ayırıyor.

Google'ın hemen karşısında Microsoft var. Arama motoru projesine milyarlarca dolar akıtıyor ama Google'ın yarısı kadar olamıyorlar. Microsoft, bu alanda biraz daha güç kazanmak için Yahoo'yu bile satın almak istedi ama olmadı.

Dünyanın en çok kazanan ve en iyi yönetilen şirketlerinden biri, bu kadar kaynak ayırdığı halde bu işte beklediği sonucu bulamıyorsa, hedefleri biraz daha inandırıcı yapmak gerekiyor.

Madem Türksün, Göster...

Bir Türk dünyaya bedeldir diyerek açılımı hafiften zedeleyecek bir söz sarf ederek işin ne kadar zor olduğunu bir kenara bırakalım ve kendimize bir bakalım. İnternet servisleri konusunda devletimiz ne durumda?

osym1259503299.jpg

Sınav zamanında çalışmayan sitelerden biri.

Yakın zamanda açıklanan e-devlet projeleri, yeterli olmasa da umut verici. Bu gelişmelerin yanında ciddi sorunlar da yok değil. Mesela ne zaman bir ÖSS sonucu açıklansa devlet siteleri çalışmıyor ve çöküyor.

Aynı durumu KPSS, KEY ödemeleri ve diğer açıklamalarda da hatırlayacaksınız. Aktarılan onca kaynağa rağmen alınan sunucular maalesef istenen işlemleri yerine getiremiyorlar ve çöküyor.

Google'a Göbekten mi Bağlanalım?

Peki bu kadar olumsuzluk varken Google'a ve diğer yabancı internet servislerine bağımlı mı kalalım? Tabii ki hayır. Bunu en çok isteyenlerden biri de benim. Ancak bu işin mutfağında devlet olursa başarısızlıkla sonuçlanacağını düşünenlerdenim.

Devlet, olması gerektiği yeri bilmeli. O yer, işin mutfağı değil. Devlet, girişimcileri destekleyerek bu işin altından kalkabilir.

Türkiye'de bir internet şirketi kurmak için neler yapılması gerektiğini, hangi zorluklara katlanıldığını iyi bilenlerden biriyim diyebilirim. 20 kişinin çalıştığı bir internet şirketini kurmak ve sürekliliğini sağlamak için yapmanız gerekenler, kolay şeyler değil.

Bundan iki yıl önce KOSGEB'in desteğinden faydalanarak bir içerik yönetim sistemi (Content Management System) geliştirmek istediğimi bildirmiştim. Aldığım cevap şu oldu; "Elle tutamayacağımız bir şeyi üretmen için seni destekleyemeyiz".

Şimdi, elimizde tuttuğumuz şeyin haşmeti nedeniyle yerel arama motoru yapma telaşına düştük.

:: Devlet, yerel arama motoru yapabilir mi?

Yazan: Hakkı Alkan
SDN - http://shiftdelete.net
 

SmiLey

Profesör
Katılım
28 Ağustos 2009
Mesajlar
2,169
Reaksiyon puanı
55
Puanları
48
Yapabilir ama sözde bize aittir.Google altyapısını kullanır.

Bkz:ara.com.tr
 

penguin

Profesör
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
Arama yapmadan önce TC Kimlik numarası, savcılıktan temiz kağıdı, 12 adet vesikalık fotoğraf, muhtardan ikametgah belgesi ve verem savaş dispanserinden rapor istemeyeceklerse, denesinler.
 

SoftProf

Asistan
Katılım
28 Mayıs 2009
Mesajlar
121
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
böyle haberleri okudukça projeyi basına lanse eden insanlarımızla daha fazla gurur duymaya başlıyorum.

konuya gelelim, Türkiye kendi Google unu yapacak. Vay be neden şimdi peki?
Bakın arkadaşlar internet teknolojileri konusunda biliyorsunuz Tübitak bildiğin Linux u sanki kendi yazmış gibi bize yutturdu. Türkiyeye nekadara patladı bu rezalet? 6 sene ve 3,5 milyon TL.
Şimdide Bilgi Teknolojileri Kurumu Türkiyenin Google u yapılacak. Ya arkadaşım işletim sisteminden, google dan vazgeçtim, birileri inandırıcı bişeyler söylesin. Örneğin desinki kamu kurum kuruluşlarımızın bilgisayarları, serverları yol geçen hanı olmuş, rusyadan program kapan lamer bile hackliyor, milli antivirüs yazalım, milli firewall yazalım yada ne bileyim destekli bir yalan söylesinler.
Milli arama motoruymuş :) Avrupa kendi arama motorunu geliştirdi? Ne oldu? Ya bu nasıl bir taklitçi zihniyettir arkadaş. Size bunu bugün söylüyorum, böyle bir projeye başlanır, devlettende aynı Milli Rezalet PArdüs gibi teşvikler alınır (ki bunlar bizim vergilerimiz) ondan sonra birileri cebini doldurur, aradan yıllar geçer ve olan bizim paralara ve zamanımıza olur.
Kimse kusura bakmasın ama taklitçilere ve bu tür yalanlara karşı tahammül edemiyorum. En azından adam gibi destekli yalanlar atsınlar. Milli Google cüler sizi :)
 

engerex

Dekan
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
7,676
Reaksiyon puanı
26
Puanları
48
Evet elbette yapabilir ama işe yarar mı bilemiyorum. İşin içinde devlet, memur gibi kavramlar varsa o iş kaplumbağadan daha ağır yürür. Böyle bir proje yıllar sonra daha alfa sürümüne gelemeden hop diye kullanıma sunulur. Anca böyle olur olursa.
Devletşn onca sitesi var ve günlük kullanıma anca yetiyor. Aşırı yüklemede site kullanılamaz halde. Madem öyle birden fazla kuruma ayrı ayrı sistem kurulacağına ortak sistem kurulsun bence daha mantıklı. Yoğunluk aynı güne rastlamadıntan sonra bir problem çıkacağını sanmıyorum.
Açıkçası benimde arama motoru projem var ama çeşitli nedenlerden başlamak kısmet olmadı. Başka alanlarda sistemini deneyip kullanımını göreceğim.
Gelecek gösterecek.
 

mcc2004

Öğrenci
Katılım
7 Kasım 2009
Mesajlar
61
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
bu haberi bugün gazeteden okudum ve çok güldüm. bu tayfun acarer denen adam heralde arama motoru yapma işini web sitesi yapma işiyle karıştırmış. Türkiye'nin daha doğru dürüst bi internet altyapısı yok. Bizimkiler kopyala yapıştırdan başka bişey yapamaz yapsalar da eski dandik arama motoru netbul tarzı kendin girip siteni kaydettiğin bi siteyi önbellege almayan, sallama keywordlerden arama yaptıran bi arama motoru olur. Haberde bir de google vs. siteler yabancı kökenli olup bilgilerimiz yabancılar tarafından kaydediliyo denmiş :) Ne diyeyim inş beni utandırırlar. Böyle bişey yapılmasını gerçekten isterim.
 

REDFOKS

Rektör
Emektar
Katılım
31 Ocak 2009
Mesajlar
18,034
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
olabılır ama bizde malum her şey yarım bırakılıyor bu öğle olur bence
 

qKTe

Profesör
Katılım
18 Şubat 2009
Mesajlar
2,243
Reaksiyon puanı
32
Puanları
0
Arama yapmadan önce TC Kimlik numarası, savcılıktan temiz kağıdı, 12 adet vesikalık fotoğraf, muhtardan ikametgah belgesi ve verem savaş dispanserinden rapor istemeyeceklerse, denesinler.

:4:
 

damapika

Asistan
Katılım
12 Ağustos 2009
Mesajlar
127
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
devletin bir google yapmasi icin once youtubu mahkemeyle kapatmamasi lazim

yoksa kendi arama ,motorundan youtube kapanma sebepi icin arananlarida kapatir sonra

mantikli degilmi!!!
 

keslok

Asistan
Katılım
23 Ağustos 2008
Mesajlar
285
Reaksiyon puanı
3
Puanları
18
En iyisini bile yaparlar kısa süre sonra paralı yaparlar sonra kımse tıklamayınca rafa kaldırırlar
 

erdcan

Doçent
Katılım
7 Eylül 2009
Mesajlar
911
Reaksiyon puanı
14
Puanları
0
"Devlet hiç bişi yapmasın" demeyenlerdenim. devlet ne yapsın? Önce politika belirlesin, vizyon çizsin. Yönlendirsin kaynağı olanları, fikirleri olanlara kaynak versin...
Ne bu "arama motoru" iyi güzel de niye?
zaten arama yapıyoruz.örneğin TCoogle girdim bana rakibinden daha hızlı getirdi...e napayım yani?
Halbuki adam gibi bilişim teknolojileri üzerine bi yol çizilse ota..ka harcanacak paradan daha faydalı olacak. Gel görki hala meslek lisesi derken insanların aklına imam hatipler geliyor..değil kardeşim bende meslek lisesi mezunuyum ve inancınız olsun meslek lisesinden mezun olup mühendislik okuyabilen teknik eleman bulamazsınız... bu ne yaman çelişki???
devlet istediği kadar arama motoru yapsın, su motoru bile daha faydalı olur şu ortamda
 

Enki_

Asistan
Katılım
20 Mart 2009
Mesajlar
340
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
İş işten geçtikten sonra yapsan ne yazar. Bana bu haber yalan,dolan gibi geldi. Devletimizin bununla uğraşıcak vakiti yok. Ama olursada çok mutlu olurum. Ama biz ilk önce sınav tarihlerinin açıldığı gün sistemlerin çökmemesini yapalım sonra yaparız ileride.
 

Buraktuna

Asistan
Katılım
1 Aralık 2007
Mesajlar
464
Reaksiyon puanı
8
Puanları
0
Altyapı yok adam gibi üst yapıya birşeyler yapmaya çalışıyorlar :D Gerçi onlarda haklı birşeyler yapıyomuş gibi gözükerek cep doldurmak için üst yapı şart :D
 

evowinds

Dekan
Katılım
2 Kasım 2008
Mesajlar
9,100
Reaksiyon puanı
174
Puanları
63
Teknik olarak yapabilir tabiki, tıpkı Pardus projesi gibi. Ama pratikte olurmu bilmem.

Devlet eli ile yapılacağından "sansür" uygulaması rahatlıkla konabilir. Bilgi birikimimiz bir çok

şeyi yapabilecek seviyede fakat rekabet edebilirlik açısından sınıfta kalırız.
 

googlog

Profesör
Katılım
21 Ağustos 2009
Mesajlar
2,402
Reaksiyon puanı
46
Puanları
0
Devlet bununla uğraşmamalı bence.Yapacakları çok daha önemli işleri var.Buna sıra zor gelir.
 

zeroaxa

Profesör
Katılım
1 Nisan 2009
Mesajlar
1,644
Reaksiyon puanı
6
Puanları
38
çin bu konuda örnek alınabilir google nin en güçsüz olduğu ülke,ama Türkiyede bu iş zor nede olsa çoğu hala google yi bilgisayarın parçası sanıyo
 

evowinds

Dekan
Katılım
2 Kasım 2008
Mesajlar
9,100
Reaksiyon puanı
174
Puanları
63
çin bu konuda örnek alınabilir google nin en güçsüz olduğu ülke,ama Türkiyede bu iş zor nede olsa çoğu hala google yi bilgisayarın parçası sanıyo

Çin komünist ve sansürcü olduğu için Google bu ülkeye giremiyor e tabi birde USA

firması olması da cabası. Ama bizde "demokrasi" olması itibari ile bu yöntemle

çalışılmaz, fakat farklı bir uygulamaya gidilebilir. Murdoch'un dediği gibi, bazı

siteler Google'ın bulamayacağı şekilde kodlanırsa ve sadece resmi arama

motorunun bulması sağlanırsa iş farklı olur.
 

Ferrycan

Öğrenci
Katılım
27 Ağustos 2009
Mesajlar
97
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Yapmaları güzel olur. Fakat sonuçları filtreler bunlar :D
 

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
529
Puanları
0
Bir an önce bu tür şeylere el atmak lazım. Bizde bunları yapacak kapasite var.

Tabi ilk önce altyapıyı sağlamlaştırmak gerekiyor.
 

megaman

Doçent
Katılım
14 Aralık 2007
Mesajlar
741
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Hakkı bey, bu yazınızın diğerlerinden farklı olduğu -daha bir samimi olduğu- su götürmez bir gerçek ve yazınızdaki betimlemeler ve kendinizden verdiğiniz örnekler de bunu yeterince ortaya koymuş.

Ha devlet bir google yapar mı? Bence yapamaz, ama google sözlüğe bile girmeyi başarmışsa, google bir devlet yapar!
 

TrmeN

Öğrenci
Katılım
31 Temmuz 2009
Mesajlar
52
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
yaparız hepde çok iyi yaparız ama bizde yabancı hayranlı var o yüzden fazla ilgi görmez...
 

titanyum

Profesör
Katılım
17 Nisan 2006
Mesajlar
3,795
Reaksiyon puanı
7
Puanları
38
ya adamlar hala daktilo kullanıyo kim için yapacaklar arama motorunu, hadi yaptılar diyeliğm engellenen sitelerin linkleri de çıkmaz o zaman ne olur Türkiye de kimse kullanmaz :D ama ilk ben :D
 

maiwesiyah

Profesör
Katılım
2 Mart 2009
Mesajlar
1,197
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
Bundan iki yıl önce KOSGEB'in desteğinden faydalanarak bir içerik yönetim sistemi (Content Management System) geliştirmek istediğimi bildirmiştim. Aldığım cevap şu oldu; "Elle tutamayacağımız bir şeyi üretmen için seni destekleyemeyiz".

Şimdi, elimizde tuttuğumuz şeyin haşmeti nedeniyle yerel arama motoru yapma telaşına düştük.

:: Devlet, yerel arama motoru yapabilir mi?

Yazan: Hakkı Alkan
SDN - http://shiftdelete.net

bu kısım çok açıklayıcı ve süper olmuş.... yapabileceklerini hiç sanmıyorum, yine birilerinin cebi dolacak hepsi okadarr!:hammer:
 

tenedos

Öğrenci
Katılım
22 Eylül 2008
Mesajlar
94
Reaksiyon puanı
1
Puanları
8
sonuça ulaşılmaz , zaman ve para kaybı okadar...
 

DogukanDogu

Profesör
Katılım
9 Mart 2009
Mesajlar
1,529
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
BTK başkanı gerçekten zır cahil ve zerre kadar bilişimden anlamıyor.Google gibi arama motoru yapmak kolay mı? Google ın bir günlük sunucu trafiği bizim internet yurtdışı çıkışlarımızın 100 000 katı neredeyse.Kaldı ki internet servis sağlayıcı sektörü serbestleşmeden bu ülkede adam gibi bilişim sektörü olmaz....
 

desperado64

Rektör
Katılım
14 Ağustos 2008
Mesajlar
12,240
Reaksiyon puanı
104
Puanları
63
çakma google amca yapcaklar haaa güleyim bari :D sen git ilk önce TT baskı yapta internet hızları artsın :D
 

ikxan

Doçent
Katılım
14 Eylül 2007
Mesajlar
926
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Olay yapılır yapılmaz boyutu değilde yapılcak olan hizmetin kalitesi, içeriği, güvenirliği bence.Devlet sitelerine baktığımda hiçbir düzeni yok, koymuşlar yer imlerini sırayla hangisi servis hangisi bilgi olduğunu anlamak için sayfaya bakmak lazım.

Yabancılarıda bende çok büyütülüyor. Google bence eskisi gibi çok başarılı değil. Arama sonuçlarında dikkatimi çeken, en yakın sonuçlar 1 ve 2 nci sayfalarda (20 sonuç içinde) çıkıyor. Diğer sayfalar alakası olmayan içeriklerle dolu.

Bing Google kıyaslaması bence biraz yersiz olmuş. Bing e büyük miktarda yatırım yapılıyor ama şu an google bu konuma sadeliği ve arama sonuçları ile geldi. Microsoft şimdi sade bir arayüz tasarladı ve bing oluşturuldu. Bence google'ın liderliği, microsoft'un ve diğer firmaların (yahoo, altavista...) geçmişte kendini geliştirmemeleri, yeterli yatırım yapmamaları, arama pazarını önemsemeleri ve büyük gelir kaynağı olarak görmemeleri yüzündendir. Şu an piyasada en çok ms ürünü işletim sistemleri kullanılıyor, peki neden ücretsiz alternatif varken bu kadar çökmelere rağmen tercih ediliyor. Kullanım kolaylığı, donanım desteği. Google peki çok büyük bir firma neden kendi işletim sistemini yazmıyor da varolan linux üzerinden gidiyor. Çünkü bazı şeyler geç kalınmış. Sıfırdan başlamak çok zor ama imkansız değil.

Demek istediğin oluşturulcak arama motoru, google, bing ve diğerleri ile başedebilmesi için içeriklerin toplanması, algoritmalarının geliştirilmesi vb. kolay bir şey değil. Üstelik bu firmalarda çalışan mühendisler sadece bir ülkenin insanları değil, bu firmalara, görevlere kabul edilmek için zorlu sınavları var. Yani işimiz zor değil imkansız :biggrin: ( torpilin bol olduğu ülkemiz )

Benim görüşüm başarısız olcağı yönünde. Çünkü ülkemizde bazı şeyler bizde yaptık demek için yapılıyor, kaliteli hizmet anlayışı için değil.


Bu arada 70 milyon kişiye e-posta mı peki biz kullanabilcekmiyiz :biggrin:
 
Üst