_X_

Profesör
Katılım
22 Ağustos 2013
Mesajlar
3,017
Reaksiyon puanı
1,545
Puanları
293
7NaXEl.jpg


Bitcoin nedir sorusu son zamanlarda daha çok kişi tarafından sorulmaya başlandı. Zaman içinde kazandığı değeri gören yatırımcılar bitcoin nasıl kazanılır diye de merak etmeye başladı. Çünkü geçtiğimiz günlerde bitcoin fiyatları rekor üstüne rekor kırdı. Peki bitcoin ne kadar? 1 bitcoin kaç dolar? Yatırım aracı olarak düşünüldüğünde uzun vadede değeri artar mı yoksa düşer mi? Merak ettiğiniz soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.


Bitcoin Nedir?

Herhangi bir merkezi olmayan ve resmi kuruluşlarla da ilişiği bulunmayan, herhangi bir otorite tarafından da idare edilmeyen kripto para birimlerinin en ünlüsü ve ilkidir. 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından bitcoin nasıl üretilir ve işler konusunda görüşler paylaşılmış ardından bu konu hakkında makalesi yazılmıştır. Çok karmaşık bir sayı dizisinin bulunmasıyla bitcoin elde edilmekte. Bu matematiksel hesaplamaları biz yapamadığımız için bilgisayarlara yaptırıyoruz. Her geçen zamanda bu işlem daha çok zorlaştığı için artık süper bilgisayarlar ile bu işlem gerçekleştiriliyor. Buna da bitcoin mining yani bitcoin madenciliği deniyor. Bitcoin madenciliği nedir konusunu yazının ilerleyen kısımlarında açacağım.

Pr1648.png


Dünyanın en çok işlem gören para birimlerine alternatif olarak görülen ve her geçen gün işlem hacmini arttıran bitcoinin sembolü: ฿ ve kısaltması da BTC olarak karşımıza çıkıyor. En küçük birimi de satoshi. Satoshi ile bitcoin arasındaki ilişki kuruş ile lira, cent ile dolar arasındaki ilişki gibi. 100 kuruş 1 lira’ya denk geldiği gibi 100 milyon satoshi de 1 BTC ediyor. Bu kripto para birimini ortaya atan ve sistemini açıklayan kişi Satoshi Nakamoto olduğu için en küçük bitcoin birimi satoshi olarak adlandırılmış.

Bitcoini Kim Buldu?
Satoshi Nakamoto 2008 yılında 8 sayfalık makaleyi yazmasına rağmen bu kişinin kim ya da kimler olduğu hala bilinmemektedir. Bu isim konunun ilk dile getirildiği kriptoloji forumu sitesindeki kullanıcının nick’idir. Kimliği hakkında tartışmalar olsa da kim olduğu henüz ortaya çıkmamıştır. Avustralyalı iş adamı Craig Wright, bitcoinin mucidi olan Satoshi Nakamoto olduğunu iddia ettiyse de sunduğu deliller otoriteler tarafından çürütülmüştür. Ayrıca kimi çevreler Satoshi Nakamoto isminin [Sa]msung, [Tosh]ıba, [Naka]michi, [Moto]rola markalarından alındığını iddia etmektedir. Hatta bu para biriminin gizli küresel örgütler tarafından piyasaya sürüldüğünü iddia edenler de mevcuttur.

3 Ocak 2009 yılında da deneysel olarak sistem başlatılmış. İlk sıralarda hiçbir maddi değeri yoktu. Sonrasında da yavaş yavaş değer kazandı ancak insanlar hala hiçbir şekilde güvenli görmedikleri bu para birimine yatırım yapmakta çekiniyordu. İlk sıralarda deep web’te yasadışı alışverişler için takılan kişiler tarafından rağbet gördü. Örneğin Silk Road adlı deep web’in gittigidiyor’u gibi görebileceğiniz internet sitesindeki kullanıcılar, anonimlik sağladığı için bitcoini bolca tercih etti. Bitcoin tercih edildikçe ve likiditesi arttıkça daha fazla değer kazandı. Bir süre sonra sistemin kullanıcıları sadece anonim olarak kalmak isteyen kişilerden ibaret değildi. Artık profesyonel yatırımcılar da bitcoin alıp kenara koyarak bu değer artışından para kazanmak istediler.

Bitcoini kim buldu, neden ortaya çıkarıldığı gibi konular net olmasa da ne işe yaradığını ve neden bu kadar popüler olduğunu biliyoruz. Çünkü bitcoin size anonimlik sağlarken çeşitli finansal güvenlikler de sunuyor. Herhangi bir resmi kuruluşa bağlı olmaması ilk bakışta dezavantaj gibi görünse de kripto para birimlerinin yükselişindeki ana etken aslında bu. Bu sayede kimliğinizi hiç kimse ile paylaşmadan para transferleri gerçekleştirebilirsiniz.

Bitcoin nedir hakkında şuana kadar yazdıklarımızı toparlayacak aşağıdaki bitcoin nedir videosunu izleyebilirsiniz. Daha ileri bilgiler için yazının devamını okuyun lütfen.


Bitcoin Madenciliği Nedir?
gWrVzN.jpg




Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin mining olarak da anılan bitcoin madenciliği nedir? Normalde bir para birimini tek bir kurum basar. Dolar, Euro, Türk Lirası gibi para birimleri ilgili ülkenin resmi kurumu tarafından basılır. Yani tek eldendir. Bunun dışında siz para basarsanız sahte para basmış olursunuz. Ancak bitcoin, dağıtık sistem denilen bir yönteme sahiptir. Yani bitcoin, para basma gücünü ve yetkisini tek elden alıp halkın geneline yayılmış olur.

Kısaca anlatmak gerekirse ortada bir kriptolojik bilmece vardır. Bilmeceyi çözmek için bütün olasılıkları denemek gerekiyor. Bu iş için de bilgisayarları kullanıyoruz. Bilgisayarınıza yüklediğiniz bitcoin madenciliği yazılımı ile kazı işlemlerine başlıyorsunuz. Yani bilgisayarınız bu bilmecenin çözümü için tek tek deneme yapıyor. Her çözülen bilmece için 25 bitcoin ödül veriliyor. Bilgisayarınız bilmeceyi çözerse bunu ilan ederek ödülü almaya da hak kazanıyor. Dolayısıyla siz de bitcoin miner oluyorsunuz. Bu kısımda tamamen bilgisayarınızın işlemci hızı ön plana çıkıyor.

Bilmecelerin zorluğu her 2016 bilmece çözümü sağlandıktan sonra saatte ortalama 6 bilmece çözülecek şekilde değiştiriliyor. Dolayısıyla bilmece çözme işine yeni madenciler giriştikçe, daha hızlı işlemciler kullanıldıkça bilmecelerin zorluğu da artmış oluyor. Bu yüzden ilk başlarda bitcoin madenciliği yapmak çok kolaydı. Bu yazıyı okuduğunuz bilgisayarınıza yazılım yükleyerek bitcoin madenciliği yapabilirdiniz. Ancak şuan çözümler zorlaştığı için bilgisayarınızda madencilik yapmaya kalkarsanız muhtemelen elde ettiğiniz bitcoin elektrik masrafını karşılamayacaktır. Tek başınıza bilmeceyi çözmek çok zor olduğu için pool denilen bitcoin havuzları ile ortak bir bilmece çözme işine girişilir. Bu durumda kazanılan bitcoin ödülü de madencilere paylarına göre dağıtılır. Küçük bir kısmı da havuz operatörüne kalır.

Bunun için gelişmiş işlemciler çıkarıldı. Süper bilgisayarlar ve süper bilgisayar çiftlikleri ile bitcoin madenciliği yapan özel şirketler ortaya çıktı. Bu durumlar bitcoin madenciliği işini giderek daha da zor hale getirdi. Bugün gelinen noktada madencilik ile bitcoin kazanma pek mantıklı bir eylem değil.

Bitcoin Kazanma Yöntemleri Nedir?
ZEXQNg.png

Bitcoin Kazanma Yolları
Bitcoin nasıl kazanılır ve bitcoin kazanma yöntemleri nelerdir? Bitcoin’in artışıyla beraber bitcoin kazanma da önemli hale geldi. Ancak bitcoin kazanma üzerine kafa yormaktan çok bitcoin ticareti üzerine kafa yormayı daha mantıklı buluyorum. Çünkü bitcoin kazanma yolları her geçen gün daha da zorlaşıyor. Bitcoin madenciliği işlemlerinin zorlaştırılmasından bahsetmiştim. Peki diğer yöntemler neler?

Diğer bitcoin kazanma yöntemlerinden biri de faucet siteleri denilen bitcoin musluklarıdır. Bu siteleri reklam sitesi olarak düşünebilirsiniz. Reklam izleyerek, oyun oynayarak, oyun indirerek, yorum yazarak, anket doldurarak size belli miktarda bitcoin kazanma teklif ederler. Ancak bunlar da çok düşük miktarlarda olmaktadır. Eğer ileride çok yüksek miktarlara çıkacağını düşünüyorsanız geleceğe yönelik hiç para harcamadan yatırım yapmak isterseniz bu şekilde ufak bir miktar bitcoin kazanıp ileride anlamlı bir hale gelmesini bekleyebilirsiniz.

Bir de bitcoin madenciliği yöntemleri arasında gösterilen cloud mining olarak adlandırılan yöntem var. Malum coin elde etmek zorlaştığı ve yüksek işlemci gücü gerektirdiği için bu donanımları size kiralayan şirketler ortaya çıktı. Bu şirketler teknolojik altyapı kurarak sizin bu altyapıya dahil olan işlemcileri belli bir süreliğine kiralayıp uzaktan çalıştırmanızla daha fazla coin kazanmanızı vaat ediyor. Bunu yaparken sistemi kurdukları ülkenin soğuk olması (işlemci hızını düşüren faktörlerden birisi sıcaklık olduğu için) ve o ülkede elektrik fiyatlarının düşük olmasından bahsediyorlar. Ancak bu yöntem ile bitcoin kazanma işlemini güvenilir bulmuyorum. Çünkü bu firmalardan birçoğu battı ve servis kurduk dedikleri yerler kağıt üstünde çıktı. Bir süre ödeme yapıyor olabilirler ancak yeterince müşteri elde ettikten sonra paranın üstüne yatıyorlar diyebiliriz. Aman dikkat edin.

Bitcoin Nasıl Kullanılır?
Bu dijital para birimini kullanmak için bitcoin cüzdan olarak ifade edilen cüzdanları oluşturabilir ya da doğrudan web siteleri üzerinden transferler gerçekleştirebilirsiniz. Ardından yapacağınız para transferleri ve alışverişler için bitcoinleri kullanabilirsiniz.

Bitcoin Cüzdan Nedir?
okX8QQ.png



Bitcoin Cüzdan Nedir ve Nasıl Açılır?
Bitcoin cüzdan
bitcoinlerinizi saklayabileceğiniz bir sistemdir. Transferler bu cüzdan içine kaydedilir ancak bitcoinin hangi adresten hangi adrese ne zaman ve ne kadar olarak gittiğini tüm ayrıntıları ile görebilirsiniz. Bitcoin cüzdan oluştururken kişisel bilgilerinizi vermediğiniz için anonim kalırsınız. Ancak bir bitcoin cüzdanı adresini bildiğinizde bunun içindeki işlemleri görebildiğiniz için transferler anonim olarak kalmaz. BlockChain.info üzerinden bitcoin cüzdanı açabilirsiniz.


lWqrYB.png



Canlı yayında pankartla bitcoin isteyen öğrenci ne kadar kazandı?
Örneğin bir tv yayını sırasında şöyle bir pankart açıldı. Yanda göreceğiniz pankartta kişi annesinden bitcoin istiyor. Bitcoin cüzdanı adresinin bulunması için de QR kodunu paylaşmış. Reddit adlı sitede bir grup insan yayını izledikten sonra bu pankartı farkedip QR kodunu taratarak adrese ulaştılar. Bitcoin cüzdan adresi: 1HiMoMgBaAikFHgAt3M4YJtetp4HrnsiXu.

VM9Xpy.png


Bunun ardından BlockChain üzerinden adresi sorgulatarak şuanda içinde ne kadar coin tutulduğunu ve önceki bitcoin transferi işlemlerini görebiliyorsunuz. Şu adresten kontrol edebilirsiniz. Görselde de göreceğiniz üzere bugüne kadar 150 transfer işlemi gerçekleştirilen bir bitcoin cüzdanı görüyoruz. Toplam 23 BTC alınmış. Şuan içinde 0.01 BTC miktarında para var. En son 25 Mayıs tarihinde 0.001 BTC gönderilmiş. Belki de pankartın resmini gören birileri bağış yapmıştır. Hatta 23 BTC bile bu tür bağışlarla gelmiş olabilir. Bu da bitcoin kazanma yollarından biri olabilir.

İlk Bitcoin Madenciliği Yapanlar ve Sahip Oldukları Miktar
Bu konu da kafa karıştıran konulardan biridir. İlk başlarda bitcoin madenciliği çok kolay olduğu için ilk madenciler binlercesini depolamış olabilir. Sabırla bitcoin fiyatları için yükselişleri beklemiş olabilirler. Dolayısıyla şuanda piyasaya aniden sürülebilecek coin miktarı ve bunların kaç kişinin elinde olduğu tam olarak bilinmiyor. Ancak herhangi bir sıkıntı çıkma ihtimali de gün geçtikçe azalıyor. Çünkü bugüne kadar yapılan güvenlik spekülasyoları yersiz çıktı diyebiliriz.

1 Bitcoin Ne Kadar?
nWQmP5.jpg




1 bitcoin kaç dolar?
1 bitcoin kaç dolar?
Bu soruyu artık daha sık duyacağız. Çıktığı tarihten bu yana nerdeyse sürekli değer kazandığını söyleyebiliriz. Ancak bitcoin fiyatları gün içinde bile yüksek miktarda dalgalanmaya uğradığı için şuan belirttiğimiz rakam siz yazıyı okuyana kadar önemli bir miktar değişmiş olabilir. Bu nedenle aşağıya bitcoin grafiği koyuyorum. Bitcoin fiyat grafiği size bitcoin fiyatları ve zaman içindeki değişimi hakkında fikir verecektir.

vp68zm.png



Son 1 yıla aite bitcoin fiyat grafiği

Yukarıdaki bitcoin fiyat grafiği üzerinde göreceğiniz gibi 1 Ağustos 2016 tarihinde 1 bitcoin 600 dolar civarında idi. Ancak geçtiğimiz hafta 1 bitcoin 2800 dolara kadar yükseldi. 31 Mayıs itibariyle de 1 bitcoin 2220 dolar civarında. Dolayısıyla en hareketli zamanlarını yaşıyor diyebiliriz.

1g6DPY.png



Zaman içinde bitcoin fiyatları

Yukarıda daha geniş bitcoin fiyat grafiği görebilirsiniz. Gördüğünüz gibi daha önce 1000 dolar seviyesine kadar çıkan bitcoin fiyatları 550 dolar seviyelerine kadar bir düşüş yaşamış. Çünkü o tarihlerde yukarıda bahsettiğim Silk Road sitesinin kurucusu yakalanmış, bu olay bitcoin fiyatlarını etkilemişti. Ayrıca sistemin güvenliği sorgulanır hale de gelmişti. Henüz sistem tam olarak oturmamış ve güven kazanmamıştı. Ancak bu para biriminin Amerikan borsasında işleme sunulması için yapılan başvurularla beraber fiyat tekrar yükseldi ve mahkemenin ret yerine erteleme kararları vermesiyle sistem güven kazandı. En son 2017 Mart ortasında yapılan görüşmeden de bir erteleme kararı çıktığı için fiyatın o tarihlerde ufak bir geri çekilme yaşadığını görüyoruz.

Geçtiğimiz haftalarda çıkan WannaCry virüsü olarak bilinen bilgisayar virüsü ile bitcoin adını daha geniş kitlelere duyurdu. Çünkü bu virüs Windows’un bazı açıklarından faydalanarak dünya üzerinde çok onbinlerce bilgisayara bulaştı ve verileri şifreledi. Verilerini kurtarmak isteyen insanlar ekranda ödeme yapabilecekleri bitcoin adresi görüyordu. Buraya yaklaşık 300 dolarlık ödeme yapıldığında veriler tekrar serbest bırakılıyordu. Ödemeler anonimlik için bu sistem üzerinden alındığından dolayı bitcoin fiyatlarının rekor üstüne rekor kırarak 2800 dolar seviyesine kadar çıktığını görüyoruz.

Virüs saldırısından hastaneler dahil bir çok hizmet sistemi etkilenmişti. Bazı hastaneler bu saldırı yüzünden bir süre işlemez hale gelirken Renault gibi dev firmalar saldırı açıklarını kapatmak için işe ara vermek zorunda kaldı. Çok sayıda insan ise kripto para sisteminin bu tür illegal olayları teşvik ettiğini düşünerek eleştirdi. Windows’un açığı kapatmak için güncellemeler yayınlamasıyla olay biraz yatıştı ve gündemden düşmeye başladı. Fiyattaki 2200 dolar seviyelerine kadar olan çekilme de bundan kaynaklı diyebiliriz.

Bitcoin fiyatlarının neye göre hareket ettiğini ve bitcoin analiz ederken temel analiz için nelere bakabileceğinizi de az çok anlamış oldunuz. Tabi ki herhangi bir ülkeye bağlı para birimi olmadığı için açıklanacak işsizlik verisi ile bitcoin fiyatları hareket etmeyecektir. Şuan için temel analiz sağlayacak veriler daha çok öngörülemez düzeyde olan veriler. Örneğin WannaCry virüsü saldırısını öngöremezdik. Ancak bitcoin havuzundan yukarıda bahsettik. Çok sayıda bitcoin havuzu var ancak bunların içinden birkaçı sistemin yüzde 50sinden fazlasını oluşturuyor. İleride bu konuda daha fazla tekelleşme de görebiliriz. Hatta havuz evlilikleri bile görülebilir. Bu durumda bu şirketlerin haberleri bitcoin temel analiz verileri olarak kullanılabilir.

Bitcoinin Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Şüphesiz bitcoinin piyasada tutunabilmesi için avantajlarını ön plana çıkarması gerekir. Bitcoin fiyat grafiğine de dikkat edecek olursanız genellikle avantajlarının daha iyi anlaşılacağı olaylar karşısında fiyatları artmaktadır.

Bitcoinin Avantajları

Güvenli: Bitcoin gerçekten güvenlik açısından çok iyi bir teknolojiye sahiptir. 8 sayfalık makaleden doğan bu teknoloji kriptoloji uzmanları tarafından ilk bakışta hor görülse de geçen bunca zaman içinde ne kadar güvenli bir yapıya sahip olduğunu kanıtlamıştır.

Ucuz: Ulaşmak ucuzdur. Bankada hesap açmak gibi değildir. Bitcoin cüzdanı için sizden hesap işletim ücreti istenmez. Havale için ayrı, eft için ayrı swift için ayrı bir ton ödeme yapmanız gerekmez. Transfer sırasında küçük bir miktar kesinti gerçekleşir ancak bu kesinti de transferi matematiksel olarak onaylayacak madencilere ödül olarak gidecektir.

Kimliğinizi korur: Kimliğinizi açık etmeden para transferleri gerçekleştirebilir, ödemler ve bağışlar yapabilirsiniz. Bu anonimlik dünya çapında ilgi çekmektedir. Bu yüzden hükümetler tarafından illegal görülen torrent, e-kitap gibi ürünler içinde bitcoin ile ödeme yapabilirsiniz.

Çok hızlı uluslararası ödemeler: Kanada’dan Güney Afrika’ya birkaç dakika içerisinde ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Çin’den yapacağınız alışveriş karşılığında karşı tarafın sizin kredi kartınızı, bankanızı vs. tanımasını beklemezsiniz. Sizin kim olduğunuzu bile tanımak zorunda kalmaz.

Taşıması Kolay: Çok yüksek miktarda paranızı bankada kasa kiralamadan ya da hesap işletim ücreti ödemeden küçük bir hafıza kartında tutabilirsiniz. Hatta cüzdanı aklınızda bile tutabilirsiniz.

Enflasyon riski düşüktür: Bir merkez tarafından para basımı kontrol edilmediği için enflasyona uğramaz. Enflasyon olması için para arzının yüksek olması gerekmektedir. Ancak zaten maksimum 21 milyon adet basılabilir. Her yıl da basımı zorlaştığı için 21 milyonuncu bitcoinin 2140 yılı civarında basılacağı öngörülmekte. Dolayısıyla para arzının ani artışı işe bir enflasyona uğraması söz konusu değil.

Sistemin çökme riski düşük: Sistem sınırları yıkıp geçtiği için küreselleşmenin en güzel örneklerinden biridir. Bu nedenle bir ülkenin olaylarından etkilenmez. Çin tarafından yasaklansa Amerika’da alıcı bulmaya devam eder. Kanada tanımasa Almanya tanımaya devam eder. İnsanlar sistemi kullandıkça çökmesi mümkün değildir. Oysa bugün bazı ülkeler aniden vatandaşın elindeki paraları tedavülden kaldırdığını açıklayarak mağduriyet yaratabiliyor.

Yatırım aracı olarak ideal: Fiyatındaki dalgalanma ve nerdeyse sürekli değer kazanmasına baktığımızda yatırım için ideal olarak karşımıza çıkar. Hatta birkaç bin satoshi kadar alınıp ileride fiyatının yükselmesi beklenebilir. Örneğin 2010 yılına tekrar dönülse bir çok kişinin yapacağı ilk şey yüklü miktarda bitcoin almak olacaktır.

Bitcoinin Dezavantajları
İzinin sürülememesi teşviki: Kimliğinizi koruduğu için bunu bir avantaj olarak görüyoruz. Ancak aynı zamanda bir dezavantaj çünkü illegal işlere teşvik oluşturabiliyor. E bu durumda hükümetler de sanal para birimlerine daha temkinli yaklaşmak ve bir süre daha çekimser açıklamalar yapmak zorunda kalıyor. Örneğin WannaCry virüsü saldırısından önce Avrupa’da bir başbakan tarafından bu para birimi övülse ve teşvik edilseysi virüs saldırısının ardından muhalefetin suçlamalarıyla karşı karşıya kalırdı. Ancak sistem gelişip yayıldıkça ve tüm dünyada en çok kullanılan ortak para birimlerinden biri haline geldikçe nasıl olsa bunun yayılması için beni suçlayamazlar artık diye düşünen politikacılar bu konuda daha cesur adımlar atacak.

Bitcoin cüzdan kaybı: Bitcoin cüzdanı kaybetmek kolay. Bu yüzden bitcoin cüzdan meselesi çok önemli bir mesele. Güvenli bitcoin cüzdan hesabı açmak için ayrı bir yazı hazırlıyorum. Yakında okuyabiliyor olacaksınız. Bitcoin cüzdanınızı kaybettiğiniz takdirde paralarınızı da kaybedebilirsiniz. 2009’da 27 dolara 5000 adet alıp unutan bir Norveçli vatandaş 2013 yılında bunu hatırladığında değeri 886 bin dolara çıkmış. Eğer hala bozdurmadıysa 31 Mayıs 2017 itibariyle 11 milyon doların üstünde bir serveti var demektir.

Bitcoinin Geleceği
lWqrzE.jpg



Bitcoin geleceğin para birimi mi?

Kripto para birimlerinin geleceği ve farkını belirleyen nokta anonimliği. Dolar, Türk Lirası, Euro gibi para birimlerinden farkı da bu anonimliği. Yoksa kişiler bir nesneyi ödeme ya da değer saklama aracı olarak kabul ettikten sonra ortada bir problem kalmıyor. Peki bu sistem neden çalışıyor? Çünkü insanlar bu para birimini diğer para birimlerine istedikleri anda çevirebiliyorlar. Bitcoin bozdurmak bir altın alıp istediğiniz an bozdurmaktan temel olarak bir farkı yok. Neticede altını da işe yarar şekilde kullanabileceğiniz pek bir alan yok.

Hatta neden bu kadar tutulduğunu altın ile benzeterek açıklayabiliriz. Altın da periyodik cetvelde değer saklama aracı olarak en uygun kullanılabilecek metal olduğu için bugünlere geldi. Diğer metallerle reaksiyona girmediği ve işlemesi de kolay olduğu için altın tutulmuştu. Ayrıca altın da bir maden ve kazılarak çıkarılıyor. Eğer dünyada kaç ton altın rezervi olduğunu bilseydik altınları kazmaya devam eder miydik? Ederdik çünkü kimde ne kadar altın olduğunu bilmiyoruz. Aynı bitcoin gibi. Bitcoin, doğası gereği en fazla 21 milyon adet üretilecek. Ancak kimde ne kadar olduğunu bilmediğimiz için kazmaya devam ediyor ve daha fazla coin bulmaya çalışıyoruz. Bu sayede bitcoin enflasyonu da yaşamayacağız. Oysa tarih enflasyonlar ile dolu.

Küreselleşmenin artmasıyla beraber sınırların ortadan kalkması ekonomik duvarları da yıkacaktır. Bitcoin ise bu duvarlara atılan en güçlü mancınık olarak karşımıza çıkıyor.
 

mertkara10

Öğrenci
Katılım
2 Ocak 2018
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
39
bitcoin konusunda yardımcı olabilirim herkese nasıl yapılacak nereden alınır güvenilir siteler hangisi mesaj atmanız yeterli
 

ÖmerMert

Öğrenci
Katılım
10 Temmuz 2017
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
21
Merhaba Benim eski bilgisayarımda birikmiş bitcoinim var onu ana ininial kartıma nasıl aktarabilirim ?
 

yavuzcihanozyurt

Öğrenci
Katılım
15 Ocak 2018
Mesajlar
70
Reaksiyon puanı
11
Puanları
8
Yaş
46
Konuyla ilgili olarak şöyle de bi genel bilgi yazısı bırakayım. Kripto Paralar Nasıl Çalışır yazısına göz atabilirsiniz konuyla alakalı olarak.
 

Guler97Faruk

Öğrenci
Katılım
9 Şubat 2019
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
26
Konu hakkında hiç bir fikrin yok yorum yapıyorsun komik oluyorsun ?
 
Üst