Rehber Detaylı Hosting Rehberi ve Kullanımı

Bu konuyu okuyanlar

Cagatay Yaman

Asistan
Katılım
20 Ocak 2021
Mesajlar
188
Reaksiyon puanı
170
Puanları
43
Yaş
32
Merhaba değerli forum üyelerimiz detaylı olarak bugün sizlere hangi hosting alınmalı ? hosting nedir ? hosting teknik özellikleri neyi ifade eder ? hosting alırken nelere dikkat edilmeli ? ve kullanım amacına göre hosting nasıl seçilmeli ? Hosting konusuyla ilgili tüm merak edilenleri, gerekli pratik bilgileri tüm soruların cevaplarını, hosting & server gibi konular da teknik donanımlı bir kişi olarak aktaracağım.

Hosting Nedir ?


Hosting, web site ve mail hizmetlerinin yer aldığı barındırıldığı alana denir. Hosting hizmeti bilgisayarınızda ki disk alanına benzetilebilir. Bilgisayarınız da yer alan herhangi bir dosyayı nasıl ki C veya D gibi bir disk alanında barındırıyorsanız web sitelerinize ait dosyalar da hosting içerisinde yer almaktadır.

Kullanım Amacına Göre Hangi Hosting Seçilmeli ?

Hosting satın alırken öncelikle dikkat etmeniz gereken husus kullanım amacınızın tespiti olmalıdır. Kullanım amacı olarak web siteniz kime veya kimlere hitap edecek. Haber sitesi mi, blog sitesi mi, portal sitesi mi, e-ticaret sitesi mi, oyun sitesi mi, kurumsal tanıtım sitesi mi, kişisel tanıtım web sitesi mi olacak. Öncelikle bu kullanım amaçlarına uygun hosting seçmeniz gerekmektedir.

hosting3.png


Hosting Türleri Nelerdir ?

Hosting türleri genel 6 ana kategoriden oluşmaktadır. Bu hostingler;

  1. Web Hosting
  2. Wordpress Hosting
  3. E-Ticaret Hosting
  4. Hazır Web Site Hosting
  5. Bayii (Reseller) Hosting
  6. Mail Hosting

Web Hosting Nedir ?

Web hosting paketleri genel de en çok tercih edilen hosting türüdür. Genelde Linux ve Windows olarak ikiye ayrılır. Linux seçiminde Cpanel verilirken Windows seçimin de Plesk panel verilmektedir. E-Ticaret veya haber sitesiniz var ise tavsiye olarak Web Hosting seçmelisiniz.

Wordpress Hosting Nedir?

Wordpress hosting adından da anlaşıldığı Wordpress içerikli bir web sitesi oluşturmak için tasarlanmış hosting paketidir. Bu paketler de genelde Cpanel veya Plesk panel yer almamakla beraber çoğunlukla sadece FTP üzerinden site dosyalarınıza ulaşabilirsiniz. FTP bağlanınca da tüm site dosyalarını göremez, sadece wp-content, htaccess ve wp-config dosyalarınıza erişim sağlanabilmektedir. Kişisel web sitesi veya tanıtım web sitesi için tercih edilebilir.

E-Ticaret Hosting Nedir?

E-ticaret hosting paketi, e-ticaret yapabilmeniz için tasarlanmış hosting paketidir. İçerisinde genel de Wordpress yazılımı yer almakta olup yine site yazılımına bağlı olarak e-ticaret yaparken kullanılan eklentiler içerisinde hazır yer almaktadır. Woocommerce, Sanal post, E-ticaret eklentileri ve E-ticaret sitesine uygun hazır temalar hosting içerisinde kurulu gelmektedir. E-ticaret hosting paketlerinde de yine çoğu hosting firmasında Cpanel veya Plesk panel verilmemekte FTP erişimi verilmektedir.

Hazır Web Site Hosting Nedir?

Hazır Web Site Hosting, çok basit bir web sitesi tasarlayacaklar ve teknik bilgi veya donanıma sahip olmayan kullanıcılar için geçerlidir. Örneğin kombi bakım servisi, şirket tanıtımı gibi web siteleri oluşturmak istiyor iseniz tercih etmelisiniz. Hazır web site hosting paketin de FTP, Cpanel veya Plesk panel gibi erişimler bulunmamaktadır. Sadece internet tarayıcısı üzerinden web sitenizi oluşturmak ve tasarlamak için optimize edilmiştir.

Bayii (Reseller) Hosting Nedir?

Bayii (Reseller) Hosting paketi, her müşterinize ayrı bir hosting ve panel atayabilir ve onları siz de kontrol edebiliirsiniz. Genellikle yazılım firmalarının yada web sitesi yapan kişilerin tercih ettiği hosting paketidir. Bayii hosting paketinin bir diğer adı Reseller hosting'dir.Linux veya Windows olarak ayrı bayii hosting olacağı gibi hem windows tabanlı hemde linux tabanlı sitelerinizi aynı anda barındırabileceğiniz bayii hosting paketleri de yer almaktadır. Bayii hosting paketinde müşterilerinize kullanacağı disk, ram, veritabanı gibi ayarlamaları özelleştirerek dağıtabilirsiniz. Ayrıca çok trafiği veya kaynak kullanımı bir web siteniz var ise de bayii hosting seçebilirsiniz. Eğer mümkün ise hem linux hemde windows site barındırabileceğiniz bir bayii hosting almanızı tavsiye ederim.


E-Ticaret web sitesi, haber web sitesi için : Üst düzey teknik özellikleri olan bir web hosting, bayii hosting veya E-Ticaret hosting seçmelisiniz. Tavsiye Web Hosting'dir.
Portal sitesi, oyun sitesi: Orta düzey teknik özellikleri olan bir web hosting sitesi seçmelisiniz.
Kurumsal tanıtım sitesi, blog sitesi ve kişisel tanıtım web sitesi için: Başlangıç değerlerine ve özelliklerine sahip Wordpress Hosting seçmelisiniz.
Kendi müşterileriniz veya yüksek düzeyde web siteleriniz var ise Bayii (reseller) Hosting seçmelisiniz.

Mail Hosting Nedir?

Mail hosting, sadece eposta hizmeti olarak kullanabileceğiniz bir hosting türüdür. Bu tarz hosting paketinde web sitesi barındıramazsınız. Mail hosting paketleri bir kaç kategoriye ayrılır. Genelde 250 MB, 10 GB ve 50 GB gibi mail kotalarından oluşan hosting türüdür.

Üst Düzey Teknik Özellikleri Olan Hosting Paketi Nasıl olur ?

Bu tarz hosting paketleri genelde Web ve Bayii hosting paketlerinde yer almaktadır. Aşağıdaki özellikler en az olması gereken düzeydir. Bu özelliklerden başlayan hostingler üst düzey hosting olarak geçmektedir.

RAM: 4GB
CPU: 4
Disk: Sınırsız
Mysql: Sınırsız
Mssql: En az 10 Adet
Disk Türü: SSD

Orta Düzey Teknik Özellikleri Olan Hosting Paketi Nasıl olur ?

Bu tarz hosting paketleri genelde Wordpress hosting, orta düzeyde web hosting paketleri için geçerlidir. Aşağıdaki özellikler en az olması gereken düzeydir. Bu özelliklerden başlayan hostingler orta düzey hosting olarak geçmektedir.

RAM: 2GB
CPU: 2
Disk: 100 GB
Mysql: Sınırsız
Mssql: En az 5
Disk Türü: SSD

Düşük Düzey Teknik Özellikleri Olan Hosting Paketi Nasıl olur ?

Bu tarz hosting paketleri genelde Wordpress hosting, orta düzeyde kişisel web siteleri ve kurumsal tanıtım siteleri için geçerlidir. Aşağıdaki özellikler en az olması gereken düzeydir. Bu özelliklerden başlayan hostingler düşük düzey hosting olarak geçmektedir.

RAM: 1
CPU: 1
Disk: 10 GB
Mysql: 1
Disk Türü: SSD

Hosting Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Hosting satın alırken bir çok dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bunlar siteniz ile ilgili sorun yaşamamanız ve sorunsuz olarak kullanım sağlayabilmeniz için çok önemlidir.

Teknik Desteğin bulunması ve 7/24 hizmet vermesi; Hosting satın alırken en dikkat etmeniz gereken husus şüphesiz teknik destek hizmetinin hem telefon hemde mail olarak 7/24 ulaşmanız olmalıdır. Olası bir sorun yaşadığınız da eğer teknik destek hizmeti bulunmuyor ise kesinlikle satın almamalısınız. Verilen teknik destek hızlı olmalı ve çözüm odaklı olmalıdır.

Sunucu altyapısının güncel teknolojilere sahip olması; Bir diğer dikkat etmeniz gereken durum ise satın aldığınız hosting paketinin alt yapısı güncel teknoloji donanımlara sahip olmasıdır. Özellikle internet alt yapısı (Türk Telekom, Superonline), sunucuların bulunduğu lokasyonu çok önemlidir. Sürekli kesinti yaşayan bir hosting, size hem maddi hemde zaman açısından kayıp oluşturacaktır. Ayrıca sunucuda kullandıkları ram,cpu ve disk güncel teknoloji donanımlarına sahip olmasıda yine site hızı ve kullanımını doğrudan etkileyen unsur olacaktır.

Hosting güvenliği üst düzey olmasına dikkat ediniz; Güvenlik tahmin edeceğiniz üzerine hem siteleriniz hemde kişisel bilgileriniz açısından çok önemlidir. Özellikle hosting satın almadan güvenlik önlemi olarak nasıl bir koruma yer aldığını sormalısınız. Yazılımsal mı yoksa fiziki mi firewall kullanıp kullanmadıklarını öğrenmelisiniz. Tercih ve tavsiye olarak fiziki bir firewall kullanan hosting firmaları tercih etmenizi tavsiye ederim.

Hosting firmasının devamlılığı; Hosting firmasının ne zamandan beri hizmet verdiği, teknik hizmet veren çalışanların bilgi düzeylerini araştırarak seçim yapmanız çok önemlidir.

Hosting Paketleri Paylaşımlı mı Paylaşımsız mıdır ?

Hosting paketlerinin türü ve firması fark etmeksizin hepsi paylaşımlıdır. Paylaşımlı hosting demek sizin hosting paketinizi başka bir müşteri ile paylaştırmıyorlar. Buradaki paylaşımdan kastı aslında kaynak kullanımı ile ilgilidir. Yani fiziki bir sunucuyu paylaşıma açarak bir den fazla kişi bu sunucuyu kullanmaktadır. Hosting paketlerinden her ne kadar "Sınırsız trafik" yazsa da sınırsız diye bir şey aslında yoktur. Buradaki sınırsız ifadesi aslında kotadır. Yani gelen trafikte bir kota kısıtlaması örneğin 100 GB kadar trafik gibi bir kota bulunmamaktadır.

Yine ram , cpu, disk gibi teknik donanımlar da sadece size tahsis edilmekte olup, diğer müşterilere paylaşılmamaktadır. Paylaşım yapılan sadece kaynak kullanımıdır. Sizin siteniz de yoğun bir işlem var ise burada kaynak devreye girer ve siteniz yavaşlamaya ve zaman aşımına uğrayarak açılmamasına sebebiyet verir. Aksi durumda google.com da yıllık 1000 TL bir hosting alır ve fiziki bir sunucu almasına gerek kalmaz daha az masrafı olurdu. :)

Üst düzey bir hosting paketinin maksimum kaldırabileceği anlık ziyaretçi sayısı ortalama 13-15 bin arasıdır.
Orta düzey bir hosting paketinin maksimum kaldırabileceği anlık ziyaretçi sayısı ortalama 7-10 bin arasıdır.
Düşük düzey bir hosting paketinin maksimum kaldırabileceği anlık ziyaretçi sayısı ortalama 900-2 bin arasıdır.

PHP ve HTML yazılımlı sitem var hangi hosting seçmeliyim ?

PHP ve html tabanlı bir siteniz var ise yada oluşturacak iseniz mutlaka Linux işletim sistemine sahip bir hosting seçmelisinizdir. Ayrıca tüm PHP sürümleri bu hosting paketinde yer almalıdır. (4x ile 8x arası)

Asp.net ve HTML yazılımlı sitem var hangi hosting seçilmeliyim ?

Asp.net ve HTML tabanlı bir siteniz var ise yada oluşturacak iseniz mutlaka Windows işletim sistemine sahip bir hosting satın almalısınız. Buradaki windows bilgisayarlarımız da yer alan windows işletim sistemi değildir. Tamamen web yazılımı odaklı bir hostingdir. Siteniz asp.net ise bu hosting türünü seçmeli ve mutlaka satın almadan önce asp .net core versiyonu olarak 3x ile 4x sürümlerinin yer alıp almadığını öğrenmeli ve eğer bu sürümler yer alıyorsa satın almalısınız.

Hosting Lokasyonu Nerede Olursa Daha İyi Olur?

Bu sorunun cevabı tamamen sizin isteğiniz ve sitenizin hizmet ağı ile ilgidir. Fakat lokasyon olarak Türkiye'de alan hosting firmalarını seçmeniz daha avantajlıdır. Fakat web siteniz yurtdışına tamamen hitap ediyor ise tercihe göre yurtdışı lokasyonlarına sahip hosting firmasını da seçebilirsiniz.

Hangi Hosting Tavsiye Ediyorum ?

Eğer tanıtım amaçlı çok basit bir tanıtım amaçlı web sitesi hazırlayacaksanız; Hazır Web Site Hosting, fakat basit tanıtım amaçlı bir web sitesi hazırlayacak isem yani e-ticaret, haber, portal, görsel ön planda olan tanıtım siteleri veya wordpress sitesi gibi tüm siteler için Web Hosting kesinlikle tercih ediyorum. Çünkü Web Hosting paketlerinde Cpanel veya Plesk panel verilmekte yine ayrıca tüm dosyalarıma FTP bağlanarak da erişebiliyorum.

Cpanel ve Plesk Panel Neden Önemli ?

Cpanel veya Plesk panel dosyaları görüntülemeniz dışında, PHP sürümünü değiştirme, PHP yer alan fonksiyonları aktif etme- pasif etme, Asp.net sürümünü güncelleyebilme, hata raporunu yazdırma gibi hosting firmasına ulaşım sağlamadan tüm kontrolleri kendiniz de yapabilir ve zaman kazanabilirsiniz. Ayrıca bu paneller sayesinde en azından PHP sürümünü değiştirme, PHP yer alan fonksiyonları aktif etme- pasif etme, Asp.net sürümünü güncelleyebilme, hata raporunu yazdırma gibi basit yetkilere sahip olabiliyorsunuz.

Hosting Paketinin Avantajı ve Dezavantajı Nelerdir?

Hosting satın aldığınız da en büyük avantajı
; sunucu kurulumu, gibi ayarları yapmanızı gerek kalmadan satın alır almaz sitenizi hosting içerisine yükleyerek, herhangi bir sunucu teknik bilgisine gerek kalmadan ve bir arıza yaşadığınız da hosting teknik servisinden destek alarak onların kontrolünde düzeltmeler sağlanabilir.

Hosting paketinin dezavantajı ise; en büyük dezavantajı yetkilerdir. Hosting paketinde çoğu yetkiler müşterilere kapalıdır. Örneğin bazı özel yazılımlarınız var ise bunlar hosting paketinde çalışmaz. Admin yetkisi olmadığı için çok basit örneğin http veya https yönlendirmelerini bazı plesk panellerde aktif veya pasif etme gibi işlemleri yapamazsınız. Yada hosting içerisinde yer alan limitleri düzenleyemezsiniz. Root yetkileri hosting paketinde yer almaz. Root yani admin yetkisi sadece sunucuda yer almaktadır.

Hosting Paketlerinde Mail Hizmeti Yer alıyor mu?

Çoğu hosting firmalarında yukarıda yer alan hosting paketlerin hepsi standart kotalı mail hizmeti yer almaktadır. Bu hizmet hosting içerisinde ücretsiz olarak verilmektedir. Hosting satın almadan önce bu bilgiyi sormanız da fayda var. Eğer mail hizmeti yoksa mail hizmeti de dahil olan bir hosting firmasını seçmelisiniz.

Faydalı olması ümidiyle... :)
 
Son düzenleme:

HÜDHÜD

Müdavim
Katılım
5 Mayıs 2017
Mesajlar
10,093
Reaksiyon puanı
6,555
Puanları
113
Üst Düzey - Orta Düzey gibi tanımlamalarda geçen özellikler bence öznel bir yargı olmuş...

Bazı firmalarda bu özellikler farklı kıstaslara dayanır. Mesela bazı işler için ve bazı şirketlerde üst düzey hostinglerde ram miktarı 8 hatta 16 gb dan bile başlar. Sizin veriler biraz eskide kalmış sanki.
 

ahmetcim

Öğrenci
Cezalı
Katılım
8 Mayıs 2011
Mesajlar
43
Reaksiyon puanı
3
Puanları
8
Çağatay hocam, bu VDS ile VPS arasındaki farkı en kısa şekilde açıklayabilir misin? Kandırılıyor muyuz?
 
Üst