Depresyon belirtileri nelerdir?

michuozawa

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
493
Daha önceleri severek ve kendi isteğimizle yaptığımız aktiviteleri çeşitli çevresel, hormonal ve genetik bozukluklardan dolayı yapmak istemediğimiz, zevk almadığımız çökkünlük haline depresyon denir.
1427188903035.jpg

İnsanlar zaman zaman kendilerini üzüntülü ve mutsuz hissederler. İşinden ayrılmak, sevdiğini kaybetmek veya başarılı olamamak üzüntüye yol açan yaşam olaylarındandır.

Kısaca üzüntü normal yaşamın bir parçasıdır. Ancak bu üzüntülü durumun uzaması ve nedensiz ortaya çıkması ruh sağlığı sorunudur ve depresyon olarak tanımlanır. Depresyon duygu düşünce ve davranışı etkiler. Tedavi edilmediği taktirde aylar yıllar bazen de ömür boyu sürebilir.
Depresyonun belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

- Önceden yapılan işlerden ve aktivitelerden zevk almamak,
- Gençlerde duygu değişiklikleri görülmesi, çabuk sinirlenmek,
- Her gün sürekli kendini üzgün hissetmek, çökkünlük hali,
- çok uyuma, uyku arasında sık sık uyanma, uykusuzluk çekme ya da az uyuma,
- Bir işe motive olamamak, dikkatin çabuk dağılması, huzursuzluk
-Kendini işe yaramaz, değeri olmayan biri olarak görmek, ölmeyi düşünmek,
- Vücudun işlevlerinin azalması, cinsel isteksizlik, yorgunluk hisleri,
- Geçmişi ve geleceği düşündüğünde karamsar olmak, yaptıklarından kendini sorumlu tutmak,
- İntihar etmeyi düşünmek ve planlamak,

Yukarıdaki belirtilerin hepsinin bir kişide olması şart değildir, bir kısmının bulunması da depresyon için yeterli olabilir, fakat bu belirtilerin en az on beş gün boyunca var olması gerekir.

sabah

apotaha

Asistan
Reaksiyon puanı
1
2 yıldır depresyonda olduğumu düşünüyorum. son 6 aydır nirvanasını yaşıyorum. konuyu açman da tesadüf oldu.

sizce psikiyatriye veya psikoloğa(artık hangisi doğruysa) gitmeli miyim? gerçekten çözüm olur mu?

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
2 yıldır depresyonda olduğumu düşünüyorum. son 6 aydır nirvanasını yaşıyorum. konuyu açman da tesadüf oldu.

sizce psikiyatriye veya psikoloğa(artık hangisi doğruysa) gitmeli miyim? gerçekten çözüm olur mu?

Psikiyatriye gidin gerek duyulursa psikoloğa yönlendiriyorlar.

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
ikisi arasındaki fark nedir peki?

Psikolok daha çok konuşarak düşünce olarak bir teknik uygular psikiyatri ise tıp alanıdır ilaç tedavisi kullanılır ancak şöyleki psikiyatriste gittiğinizde eğer psikolojik olarak ilaç dışında desteğe ihtiyacınız var ise mutlaka psikoloğa gönderir sizi.

apotaha

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Psikolok daha çok konuşarak düşünce olarak bir teknik uygular psikiyatri ise tıp alanıdır ilaç tedavisi kullanılır ancak şöyleki psikiyatriste gittiğinizde eğer psikolojik olarak ilaç dışında desteğe ihtiyacınız var ise mutlaka psikoloğa gönderir sizi.

sağolun bilgiler için

bu psikolog olayına kafam yatmıyo hiç. yani ne bileyim ben kendi sorunumu tahlil edebiliyorum ama buna rağmen bi şey yapamıyorum. psikoloğun da bana söyleyeceği şeyler benim zaten bildiğim şeyler olucak. sihirli sözler söyleyeceğini düşünmüyorum.. bana ilaçtan başka birşey etki etmez diye düşünüyorum..

yanlış düşünüyorsam aydınlatır mısınız?

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
sağolun bilgiler için

bu psikolog olayına kafam yatmıyo hiç. yani ne bileyim ben kendi sorunumu tahlil edebiliyorum ama buna rağmen bi şey yapamıyorum. psikoloğun da bana söyleyeceği şeyler benim zaten bildiğim şeyler olucak. sihirli sözler söyleyeceğini düşünmüyorum.. bana ilaçtan başka birşey etki etmez diye düşünüyorum..

Psikiyatri'ye gittiğinizde siz durumunuzu anlatırsınız eğer doktor depresyon teşhisi koyarsa ilaç tedavsisine mutlaka başlar psikolog ise daha çok kişisel durumlardır mesela öfke kontrolü, çabuk sinirlenme veya takıntılar. Mesela psikolog şizofreni hastalığına bir şey yapamaz sadece psikiyatri tarafından ilaç tedavisi uygulanır. Ben daha önce o sihirli sözleri hiç duymadım o nedenle etkisini bilmiyorum ama illaki farklı metodları vardır. Dediğim gibi gerek duyulduğu takdirde her iki alan'da psikiyatrist ve psikolog birbirleri ile iletişimie geçer ve hasta için doğru kararı verirler bazı durumlarda hem ilaç tedavisi görülüp hemde psikolog yardımı alınabiliyor hastalığınızın türüne ve şiddetine bağlı.

apotaha

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Psikiyatri'ye gittiğinizde siz durumunuzu anlatırsınız eğer doktor depresyon teşhisi koyarsa ilaç tedavsisine mutlaka başlar psikolog ise daha çok kişisel durumlardır mesela öfke kontrolü, çabuk sinirlenme veya takıntılar. Mesela psikolog şizofreni hastalığına bir şey yapamaz sadece psikiyatri tarafından ilaç tedavisi uygulanır. Ben daha önce o sihirli sözleri hiç duymadım o nedenle etkisini bilmiyorum ama illaki farklı metodları vardır. Dediğim gibi gerek duyulduğu takdirde her iki alan'da psikiyatrist ve psikolog birbirleri ile iletişimie geçer ve hasta için doğru kararı verirler bazı durumlarda hem ilaç tedavisi görülüp hemde psikolog yardımı alınabiliyor hastalığınızın türüne ve şiddetine bağlı.

çok sağolun verdiğiniz bilgiler için. en yakın zamanda gideceğim.

michuozawa

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
493
tedavi için gitmeniz de bir sakınca yok.
bende sinirden ötürü gitmiştim.
Aşırı asabi bir insanım anında patlayabiliyorum.Kimi zaman alttan bile almam gereken yerde coşup gidiyorum tam anlamı ile. :D
Bir ilaç vermişti sağ olsun doktorcuğum , sabah akşam pamuk gibi insan olmuştum.

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
sağolun bilgiler için

Psikolog insanlara sihir sunmaz 'En basit tabirle anlatmak gerekirse insanlara farklı bakış açısı kazandırır.Her Insanin problemleri vardir lakin problemleri çözme konusunda dunyanin en aciz varlıklarıyiz desek haksız sayılmam nasıl; bir sorun ile karşılaştığımızda sorun yada problem at gözlükleri ile bakarız bu bakış açısı çoğu zaman aile çevre yetiştirilir tarzı eğitim sistemi nin insan bünyesinde oluşturduğu belirli kalıplar sorunlara çözüm üretme noktasında sınırlı sayıda seçenek sunar .Bu seçenekler arasında sorununumuza çözüm bulamaz isek ya sorunu erteler ,görmezden gelme.yok sayma daha ağır problemlerde madde kullanımı ile bastırmaya çalışıyoruz .Bu problemleri bastırmak la uğraşırken bu problemlerin kendimizden kaynaklandığına dair kendimize içten içten en ağır ithamlarda bulunuruz gözlemlerimiz ile başka Insanları kendimizle kıyaslama,problemlerin çözüm noktasında yapısal beceriksizligimız olduğu fikrine kapıliriz problem veya problemleri çözmemekle geçirilen her dakika bir kar topunun dağın zirvesinde birakilip zemine inene kadar tonlarca ağırlığa ulaşması gibi sürekli büyür belirli bir noktadan sonra insan zihn yapısı bunu kaldıramaz .Sonrasında ruhsal hastalik denilen olgu çıkar karşımiza .Yani daha basit tabirle anlatmak gerekirse ;Kendini bir kafese kapatıp çıkmak için gerekli anahtara sahip olmayıp zindan içerisine kendine sürekli işkence eden bir insan temsili düşünün

Kestane

Profesör
Reaksiyon puanı
6
O kadar para verip giderseniz elbet katkısı olur. İnsan psikolojikmen iyilesmeye gidiyor zaten o parati verince

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
[MENTION=424997]Kestane[/MENTION] o da biraz etken lakin yıllarca tedavi görüpte iyilesemeyen yüzbinlerce hasta var.Hele akıl hastaneleri yakınları tarafından terkedilmis yanlızliga itilmiş bir sürü hasta var.