Haber Depremzedeye "kader planı" diyen Erdoğan, 2003'teki Bingöl depremi için "kader diye geçiştirilemez" demişti

delete user

Profesör
Reaksiyon puanı
3,781
Zaten yaşlandım diyor yaşasam ne olacak diyor öyle gidiyor. Kimide zamanı dolduruyoruz diyor. Ama zararlı şeylerin etkisi sonra ortaya çıkıyor. Organları etkileyen şeyler yaşlanınca çıkıyor. Vücutta artık yapım olaylarından çok yıkım olayları fazla olduğundan. Orta yaşlarda gençken kendine iyi bakanların yaşlılığı da büyük oranda iyi oluyor.
Nasıl yaşarsan yaşa Allah'ın belirlediği vakitte ölürsün. ?

Utku92

Dekan
Reaksiyon puanı
3,822
Nasıl yaşarsan yaşa Allah'ın belirlediği vakitte ölürsün. ?
Öyle tabi kaçış yok. En önemli şey kendi bildiğin doğru yoldan şaşmayacaksın. Çevrendeki insanları ekosistemi düşüneceksin. Yoksa herşey boş. Fakiri de aynı yerde zengini de rütbelisi de alt kademedeki de. Önemli olan insan olarak ne bırakabildiklerin. Hayat bir bitmeyen mücadele.

delete user

Profesör
Reaksiyon puanı
3,781
Öyle tabi kaçış yok. En önemli şey kendi bildiğin doğru yoldan şaşmayacaksın. Çevrendeki insanları ekosistemi düşüneceksin. Yoksa herşey boş. Fakiri de aynı yerde zengini de rütbelisi de alt kademedeki de. Önemli olan insan olarak ne bırakabildiklerin. Hayat bir bitmeyen mücadele.
Tabi doğru insan olacaksın hemde ebedi hayata hazırlık yapacaksın.

Reaksiyon puanı
994
2 tane kader vardır bir tanesi bizim seçimimize göre şekillenen bir tanesi de elimizde olmayan olaylar.
Biraz sonra deprem olacağını düşünüp binayı terk edebilirsin binayı terk ettiğin zaman gerçekten deprem olabilir binada kalanlar ölebilir sen kurtulabilirsin dışarda.Ya da tam tersi de olabilir.Veya Her iki durumda da ölebilirsin.Bunu da asla bilemezsin burda kaderini yaptığın bir seçim belirlemiş oluyor iradene bağlı olarak.
Şimdi gelelim diğerine yaşanmış bir olaymış bu bir yaşlı adam otobüsü durdurur şöföre parası olmadığını söyler kısa bir süre sonra ortadan kaybolur.Şöför direksiyonda kalp krizi geçirir ve ölür.Otobüsteki diğer herkesin hayatı kurtulmuş olur.O yaşlı adamı da ne kadar aradıysalar da kimse bir daha göremez işte bu seçimini yapamadığın müdahale edemediğin bir kaderdir.
Yani ilk örnekte bişiyi öngörüp kendi iradenle karar verip bir yola girdin ve sonucunu gördün 2.si tamamen senden bağımsız bir şekilde gerçekleşti ve sadece şahit oldun.

Reaksiyon puanı
4,725
İşte bak o canı aldığı anda ne yaparak öldüğün önemli
Mesaj otomatik birleştirildi:

Tabi doğru insan olacaksın hemde ebedi hayata hazırlık yapacaksın.
Aynen öyle ?

Reaksiyon puanı
4,725
Mesela adam çok iyi bir sürü iyilik yapmış ama klozetin üstünde ölüyor. O an değil hayatın boyunca yaptığın salih ameller önemli.
Klozet üstünde ölümün sana bağlı değil ama hayat kadınına gidip o anda yatakta ölmen sana bağlı.

Kesinlikle amellerin önemli

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064
Her zaman ki gibi konuda kırpma ve cümlenin önünü arkasını almama var :( Muhalif medya bayılır böyle şeylere.

Bilgöl deprevinin ve Erdoğan'ın konuşması şu şekilde. Bilgöl de 2003 yılında sadece 6.4 büyüklüğünde deprem oluyor. Ve neredeyse bütün devlet binaları yıkılıyor. Kamu binaları yıkılıyor. Okullar yurtlar belediye binası hatta Afet kordinasyon başkanlığı bile yıkılıyor. Sadece 6.4 te.

Erdoğan'a da bu durum sorulunca buna KADER DENİLEMEZ diyor. Yani sadece kamu binalarının yıkılması diğer evlerin sağlam kamlası buradaki ana konu ve soru cevap onun üstünden gidiyor.

Ama bu hafta olan muhabbet. Bir afet zede geliyor yakınımı kaybettim diyor. Erdoğan'da ona bunlar kader planında diyor.

Alparslan 1905

Doçent
Reaksiyon puanı
1,537
Her zaman ki gibi konuda kırpma ve cümlenin önünü arkasını almama var :( Muhalif medya bayılır böyle şeylere.

Bilgöl deprevinin ve Erdoğan'ın konuşması şu şekilde. Bilgöl de 2003 yılında sadece 6.4 büyüklüğünde deprem oluyor. Ve neredeyse bütün devlet binaları yıkılıyor. Kamu binaları yıkılıyor. Okullar yurtlar belediye binası hatta Afet kordinasyon başkanlığı bile yıkılıyor. Sadece 6.4 te.

Erdoğan'a da bu durum sorulunca buna KADER DENİLEMEZ diyor. Yani sadece kamu binalarının yıkılması diğer evlerin sağlam kamlası buradaki ana konu ve soru cevap onun üstünden gidiyor.

Ama bu hafta olan muhabbet. Bir afet zede geliyor yakınımı kaybettim diyor. Erdoğan'da ona bunlar kader planında diyor.
Olayları çarpıtmayı seviyor muhalif medya.

Utku92

Dekan
Reaksiyon puanı
3,822
O yatakta ölmeyebilir günü varsa ama o günah yazıldı. Cayır cayır yanar ahirette. Bu kadar yeterli.
İnsan olmanın bile zor olduğu zamanlardayız. Örneği çok deprem oluyor hırsızlık yapanlar mı dersin dolandırıcılar tonla şeyler. Kaç milletten insanlar geldi el ele büyük bir fedakarlık içten de bir yandan bunlar oluyor. Onlarda da kötüleri var bizdede. Albert Einstein diyor ki: “Aptallara göre insanlar ırk, cinsiyet, milliyet, yaş, statü, renk, din ve dil başta olmak üzere sekizden fazla kategoriye ayrılırlar. Halbuki olay bu kadar komplike değildir. İnsanlar sadece ikiye ayrılırlar: İyi insanlar ve kötü insanlar.” olay budur aslında.

Reaksiyon puanı
4,725
İnsan olmanın bile zor olduğu zamanlardayız. Örneği çok deprem oluyor hırsızlık yapanlar mı dersin dolandırıcılar tonla şeyler. Kaç milletten insanlar geldi el ele büyük bir fedakarlık içten de bir yandan bunlar oluyor. Onlarda da kötüleri var bizdede. Albert Einstein diyor ki: “Aptallara göre insanlar ırk, cinsiyet, milliyet, yaş, statü, renk, din ve dil başta olmak üzere sekizden fazla kategoriye ayrılırlar. Halbuki olay bu kadar komplike değildir. İnsanlar sadece ikiye ayrılırlar: İyi insanlar ve kötü insanlar.” olay budur aslında.
Ahir zaman

Olayları çarpıtmayı seviyor muhalif medya.
En sevdiklerimin ölüsünü göreyim ben gömeyim ki hükumet bunu yapmıyor diyebilir misin?

Eveleyip geveleme evet yada hayır de, eğer güveniyor biliyorsan.

Evet yada hayır demezsen lafı gevelersen evet yapıyor diye söylediğini bilirim.

Reaksiyon puanı
994
Bilmiyorum katılır mısınız ama acilen özel mülkiyet sistemi bitirilmeli.
Bütün binalar kademeli şekilde yıkılıp devlet tarafından belli bir mimari ve coğrafi standartlara göre toplu ve aynı şekilde yapılmalı.
Hiç kimse ev sahibi olmamalı evlerin tamamı devlete ait olmalı.
Yanlış hatırlamıyorsam Yeni Zelanda mıydı hangi ülkeydi bu sistem uygulanıyor.
Yani ev alamıyorsunuz ve devredemiyorsunuz da.Siz öldüğünüz zaman ev devletin olduğu için oraya başkası yerleşiyor.
Bu sistemde kimse kafasına göre ev yapamayacak her ev bulunduğu coğrafi bölgeye göre olacak böylece çok daha güvenli olacak.

Utku92

Dekan
Reaksiyon puanı
3,822
Bütün binalar kademeli şekilde yıkılıp devlet tarafından belli bir mimari ve coğrafi standartlara göre toplu ve aynı şekilde yapılmalı.
Yani ev alamıyorsunuz ve devredemiyorsunuz da.Siz öldüğünüz zaman ev devletin olduğu için oraya başkası yerleşiyor.
Bu sistemde kimse kafasına göre ev yapamayacak her ev bulunduğu coğrafi bölgeye göre olacak böylece çok daha güvenli olacak.
Komünizm de bu var. Bu da tam çözüm değil. En iyi yol bilim adamlarını ünlü jeologları alacaklar yurt dışından da bu işin ehli adamlar getirtilecek Japonya'da en iyisi mesela. Belirli bir bütçe ayrılacak herşeyi bu adamlar yapacak ortaklaşa devlette ne derlerse kabul edecek. Bu kadar en etkili ve iyi yöntem budur.

Reaksiyon puanı
4,725
Tamam ama her ay kira mı verecek insanlar?

Eğer lojman misali olacaksa çok mantıklı olur ama kira verilecekse tutmaz bu sistem.

Ama böyle bir durumda örnek 2+1 yada 3+1 4+1 mevzusu olacak, sabit 2+1 olsa asgari ücretliye 2+1 verilse bu sefer bir doktor bir mühendis ben 2+1 istemiyorum diyecek, insanlar maraza çıkaracak.

Şahsi olarak lojman olacaksa ben tamamım devlet verecek ölünce devlete kalacak ama insan ayırt etmeden herkes bir evde kalmak kaydıyla olmalı.

Alparslan 1905

Doçent
Reaksiyon puanı
1,537
En sevdiklerimin ölüsünü göreyim ben gömeyim ki hükumet bunu yapmıyor diyebilir misin?

Eveleyip geveleme evet yada hayır de, eğer güveniyor biliyorsan.

Evet yada hayır demezsen lafı gevelersen evet yapıyor diye söylediğini bilirim.

Ne demek istediğinizi tam anlamadım.

Anlamadığımo belirttim, neresi komik @James Howlett
Neyse.

Son düzenleme:

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064

Kimse katılmaz bu dediğine. Akla mantığada aykırı.

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064
Singapurmuş bu ülke gerçekten herşeyine hayran kaldım.Akla mantığa falan aykırı değil çünkü her önüne gelen ev yaptığı için olanları görüyoruz.

Arkadaşım söylediği yer bizim bir ilçemiz kadar :D

Adamlar şehir devleti olduğu için TOPRAĞI YOK ZATEN ev yapmak istesende yapamıyon. Bizim gibi devasa ve 90 milyonluk ülkede bu dediğin olmaz.

Utku92

Dekan
Reaksiyon puanı
3,822

Singapurmuş bu ülke gerçekten herşeyine hayran kaldım.Akla mantığa falan aykırı değil çünkü her önüne gelen ev yaptığı için olanları görüyoruz.
İllaki bu şekilde olması şart değil bence dediğim gibi büyük bir bilim insanı topluluğu ile iyinin de iyisi olur. Jeolok, çevre mühendisi gibi bu alanda en iyileri bulursun. Devlet de uyar bu duruma. Hem çarpık kentleşme olmaz hem yapılar sağlam olur hemde görünümü tasarımı birşeye benzer.

Düşünsene 8-9 büyüklüğünde olsa bile öyle sağlam bina olacak 1 kişi bile kaybımız olmayacak. Sadece tek sıkıntımız depremde nasıl davranması kalır. Onun da sağlam derslerini verir devlet olay tamamen çözülür.

Reaksiyon puanı
994
Arkadaşım söylediği yer bizim bir ilçemiz kadar :D

Adamlar şehir devleti olduğu için TOPRAĞI YOK ZATEN ev yapmak istesende yapamıyon. Bizim gibi devasa ve 90 milyonluk ülkede bu dediğin olmaz.

İllaki bu şekilde olması şart değil bence dediğim gibi büyük bir bilim insanı topluluğu ile iyinin de iyisi olur. Jeolok, çevre mühendisi gibi bu alanda en iyileri bulursun. Devlet de uyar bu duruma. Hem çarpık kentleşme olmaz hem yapılar sağlam olur hemde görünümü tasarımı birşeye benzer.

Düşünsene 8-9 büyüklüğünde olsa bile öyle sağlam bina olacak 1 kişi bile kaybımız olmayacak. Sadece tek sıkıntımız depremde nasıl davranması kalır. Onun da sağlam derslerini verir devlet olay tamamen çözülür.
Valla ne bileyim izledim hayali bile güzel be kuralların sert olmasını severim.
Çünkü insan öyledir güzellikten anlamaz.
Bu arada ben kendi memleketimde adres işi yaptım.Bir uzak köye gittik.
Dediler ki bu köy yerle bir olmuş artık nasıl bir afet olmuşsa su basmış heralde.
Neyse devlet sıfırdan yeni bir köy yapmış.İşte o köye de bizi görevlendirdiler adres için.
Ya ben orda az kalsın kafayı sıyırıyordum.Bütün evler aynı mimari hepsinin kendine ait garajı ve bahçesi bir de deposu var.
Sokaklar eşit genişlikte evler simetrik herşey simetrik.
Köy dediğimiz yerde normalde market bile olmaz çoğunda ordaki markette kamera bile vardı.
Hayvanlar için ayrı özel barınma yeri yapılmış toplu üstünde numaralar vardı her ev sahibinin kendi numarası vardı o numaraya koyardı hayvanını.
Evlerin fotoğrafını çekiyoruz hepsi aynı beynim yanmıştı.
Hayatımda ilk defa yurtdışına çıkmış gibi hissettim kendimi.
Hatta SimCity oynadım ben baya onun içinde gibi hissettim.Çünkü ben de severim öyle evler simetrik dursun görüntü düzgün olsun.
Hani o filmlerde izlediğiniz tek katlı amerikan evleri var ya onlar bile halt etmiş yani.
Hep merak etmişimdir acaba orda yaşayanlar evleri karıştırıyor mudur.
Çünkü ben sık sık sokakları acaba burayı yapmış mıydık diye karıştırıyordum.
Böyle de garip bir tecrübe olmuştu.

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064
Dediler ki bu köy yerle bir olmuş artık nasıl bir afet olmuşsa su basmış heralde.
Neyse devlet sıfırdan yeni bir köy yapmış.İşte o köye de bizi görevlendirdiler adres için.
Ya ben orda az kalsın kafayı sıyırıyordum.Bütün evler aynı mimari hepsinin kendine ait garajı ve bahçesi bir de deposu var.
Köy dediğimiz yerde normalde market bile olmaz çoğunda ordaki markette kamera bile vardı.
Hayvanlar için ayrı özel barınma yeri yapılmış toplu üstünde numaralar vardı her ev sahibinin kendi numarası vardı o numaraya koyardı hayvanını.
Hatta SimCity oynadım ben baya onun içinde gibi hissettim.Çünkü ben de severim öyle evler simetrik dursun görüntü düzgün olsun.
Hani o filmlerde izlediğiniz tek katlı amerikan evleri var ya onlar bile halt etmiş yani.

O dediğinin olması için Türkiye'nin baştan yıkılıp yapılması lazım işte.

Şahsi mal diye bir şey var. Ve çok değerli şahsi mal adam istemem dedimi yeri geliyor yolun güzergahı değişiyor satmayınca.

Adamlar atadan deden parsellemiş arsayı şekli yamuk tipi yamuk büyüklü küçüklü içine ev yapmışlar çarpuk çurpuk yollar dar flan.

Komple tüm mahalleyi almadan düzeltemiyeceğin yerler dolu. Ve içlerinde illalha 3-5 kişi çıkar ben satmıyorum vermiyorum ne yaparsanız yapın isterseniz öldürün evimi vermem diyen. Gelde ikna et !

Not: Eskiler gitmiş artık devlet yenileri Düzgün yapmalı sokakları planlaması alt ve üst yapısı ile. Eskileride peyder pey kentsel dönüşümler ile mütahitler yardımıyla. KATI KURALLARLA ama deprem yönetmeliği ile yenilemesi lazım. Öbürler baya uçuk hayaller.

Utku92

Dekan
Reaksiyon puanı
3,822
Herşey bu işi bilen adamlarla insanlarla yapılır. Tecrübeli olanlar veya hayatını bu işe adamış bilim adamları gibi kişilerle olur. Akıl birliği sağlanmalı kafa kafaya verilmeli. Gün ben daha iyiyim diye birbirini çekiştirme zamanı değil. Dinen de bu böyle bilim önemli.

niyazi5859

Dekan
Reaksiyon puanı
5,085
Halkın ve Yönetimin suçu. Yönetimin böyle olması da halkın suçu yani bu olan olayların direkt olarak sorumlusu halk. Bazı olaylar olmadan kenetlenmeyi bilmiyor bizimkiler. Olaylar olmadan önce hep bir kazık atma hevesi var. Türkler milli benliklerini kaybetti çalışmıyor hazıra konuyor düşünmüyor. Japonya atom bombası yedi hemde 2 tane nagasakiye ve hiroşimaya adamlar yine de toparladı biz ise toparlayamıyoruz en temelinde halk yatıyor. Sen ben ve diğerleri...

Utku92

Dekan
Reaksiyon puanı
3,822
Halkın ve Yönetimin suçu. Yönetimin böyle olması da halkın suçu yani bu olan olayların direkt olarak sorumlusu halk. Bazı olaylar olmadan kenetlenmeyi bilmiyor bizimkiler. Olaylar olmadan önce hep bir kazık atma hevesi var. Türkler milli benliklerini kaybetti çalışmıyor hazıra konuyor düşünmüyor. Japonya atom bombası yedi hemde 2 tane nagasakiye ve hiroşimaya adamlar yine de toparladı biz ise toparlayamıyoruz en temelinde halk yatıyor. Sen ben ve diğerleri...
Tek sebebi bu değil maalesef. Tamam tembeliz üretim yok gibi. Sorun bu değil dini konuşan dini sözler söyleyen siyasete katan kutsal kitabı kullanan herkese inanılıyor olması. O adamın inancını ne kadar biliyorsun da güveniyorsun. Birde acayip kıskançlık çekiştirme var. Öyle böyle değil. Bu da cahillikten oluyor daha çok. Kafa kafaya verme diye birşey yok aman sakın ha! Yabancılar nasıl kol kola. O adam düşsün ezilsin yerin dibine girsin karşıdakinin nasıl hoşuna gider. Yardımı seven birbirini kollayan insanlarız ama çok büyük de kıskançlıklar var. Belki iş hayatında belki ailede akrabada belki arkadaşın illaki oluyor. Adam kendine yediremiyor hasta gibi eli ayağı titriyor. Çok acı böyle insan görünce anlam veremiyorum öylece bakıyor ve izliyorum. Hiçbir şekilde anlayamıyorum.

Kıskanmak yerine git kardeşim kendini geliştir kendini başkası ile kıyaslama kitap al oku araçtır incele öğren. Nedir yani bu madem boşluktasın boş hissediyorsun kendini doldur değil mi ? Kendine zamanla birşeyler kat kendini kendinle kıyasla. Ama yoook olmaaaaz. ??

Son düzenleme:

Alparslan 1905

Doçent
Reaksiyon puanı
1,537
Kesinlikle katılıyorum hocam. Güzel bir söz var. Bir memleketin gelişmişlik seviyesi, kıraathane ve kütüphane/laboratuvar sayısından belli olur. Biz millet olarak yatmayı seviyoruz. Çok savaşlar görmüş millet güya. Lan sen görmedin onları deden gördü. Bu neyin yorgunluğu anlamış değilim. Almanya'yı ezdiler 1 ve 2. Dünya Savaşlarında adamlar yeniden güçlendi. Biz bu düşünce yapısını değişmediğimiz sürece böyle devam eder.

dusunenadamm

Asistan
Cezalı
Reaksiyon puanı
381
İnsanların depremde ölmesi onların kaderidir. Günü olan depremden sağ çıkıyor günü biten ölüyor. AMA sen binaları depreme dayanıklı yapsaydın bu insanlar başka şekilde hayatını kaybedecekti. İhmal kader diye geçiştirilemez. Şu da bir gerçek bu ülkedeki binaları yenilemek yıllar alır.
Yoruma gerek kalmamış

Martin Archi

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
4,842
Özel mülkiyet sistemini bitirmek hem mümkün değil hemde saçma. Dediğin olursa döner dolaşır komunizme varır. Sadece belli başlı konularda devlete özel mülkiyet bile olsa denetim hakkı verilmeli. Misal bina dayanıklığı denetimi işte, özel mülkiyet olsa da olmasa da devlete denetim hakkı verilebilir böyle kritik bir durumda. Sonuç olarak devlet özel mülkiyet diye denetlemezse bina yıkıldığında mülkiyetin sahibi devletten yardım ister ve devlet zarar görür. Ama devlet özel mülkiyet olduğunu göz önünde tutarak yeterli miktarda denetlerse bina yıkılmaz ve ortada yardım isteyecek birisi olmadığı için devlet zarar görmez. Umarım anlatabilmişimdir, özel mülkiyet diye %100 özgürlükte verilmemeli ama aynı zamanda iş komunizme de getirilmeli.

niyazi5859

Dekan
Reaksiyon puanı
5,085
Tek sebebi bu değil maalesef. Tamam tembeliz üretim yok gibi. Sorun bu değil dini konuşan dini sözler söyleyen siyasete katan kutsal kitabı kullanan herkese inanılıyor olması. O adamın inancını ne kadar biliyorsun da güveniyorsun. Birde acayip kıskançlık çekiştirme var. Öyle böyle değil. Bu da cahillikten oluyor daha çok. Kafa kafaya verme diye birşey yok aman sakın ha! Yabancılar nasıl kol kola. O adam düşsün ezilsin yerin dibine girsin karşıdakinin nasıl hoşuna gider. Yardımı seven birbirini kollayan insanlarız ama çok büyük de kıskançlıklar var. Belki iş hayatında belki ailede akrabada belki arkadaşın illaki oluyor. Adam kendine yediremiyor hasta gibi eli ayağı titriyor. Çok acı böyle insan görünce anlam veremiyorum öylece bakıyor ve izliyorum. Hiçbir şekilde anlayamıyorum.

Kıskanmak yerine git kardeşim kendini geliştir kendini başkası ile kıyaslama kitap al oku araçtır incele öğren. Nedir yani bu madem boşluktasın boş hissediyorsun kendini doldur değil mi ? Kendine zamanla birşeyler kat kendini kendinle kıyasla. Ama yoook olmaaaaz. ??
Kendini geliştiren insan sayısı çok az. Dinin kullanılması da yine halkın suçu hocam insanlar körü körüne inanıyor çoğu şeye bu siyasi parti olur din olur fark etmiyor. Körü körüne inanmamayı öğrense halk bu tür sorunlar olmayacak siyasilerin dini veya özel kişileri kullanmasının sebebi de halk yani bütün sorunlar halktan doğuyor.