Demiryolları da özelleşiyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan HRNKC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
ttet gibi mi sattıldıgı yıl 4 mılyar küsür dolara satıldı sene sonunda tttnet 12 mılyar dolar kar ettii sence mantık varmı bu satısda gelır boyle saglanmaz akılllı polıtıkalar uygulamak lazım satarken tek sefer işini görecek devlet elinde tuttsun ama işetmesi ni yatırımını iyi yapsın ozman para daha cok gelır halka soruyolarmı satarken vergı almaya gelınce alıyolar da

özelleştirme konusu açıldığında herkesin ilk verdiği örnek telekom oluyor ama herkes kulaktan dolma bilgilerle konuşuyor. Telekom devlet elindeyken her sene zarar eden bir kurumdu. bunun sebebi de haddinden çok fazla personel çalıştırıyor olmasıydı çünkü göreve gelen her parti kendi yandaşlarını dolduruyordu. devletin istihdam yapma gibi bir zarureti öncelikliyken de personel kovması mümkün değildi.

öncelikle telekom satılmadı, 21 yıllıdğına kiralandı. şu andan itibaren tekrar devlete dönmesine 12 yıl kaldı. şimdi soruyorum. ağzı kokan bir ülkenin geçmiş hükümetler gibi imf'den 10 katı faizle borç alması mı daha akıllıca, yoksa kurumlarını özelleştirmesi mi?

TBM

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
358
özele karşıyım,neden ülke kazanacakken başkası da kazansın

- - - Mesaj Güncellendi - - -

bilinmeyen çok şey var özelde

bawyera99

Asistan
Reaksiyon puanı
0
devletteki adamın işten atılma gibi bir olayı yok relax yani ama özelde öyle mi adam extra çalışıyor ve düzgün hizmet

hamza5806

Profesör
Reaksiyon puanı
22
devletin elinde hiç bir şey kalmadı...

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
turktelekomu yok pahasına sattılar böyle yapacaklarsa hiç özelleştirmesinler daha iyi

buskudar

Asistan
Reaksiyon puanı
75
Petkiminde %100ü devletindi sonradan özelleştirdiler %51i azeri şirketine satıldı ve ondada vatanıda satın zihniyeti doğdu. ama şimdi azeri şirketi petrol rafinerisi yapıyor ve 10bin işçi daha alıcak

cengaver51

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
169
Şöyle anlatayım...

Devlet, bir kurumu özelleştireceği zaman, o kurum ile anlaşma yapar.

Gelirin %40 benim, gerisi senin der. Örnek veriyorum sadece.

Sonrasında uyguladığı politikaya bakmaz. Kurum istediği gibi zam yapar. İstediği fiyatı koyar.

TTNET örneği başlı başına bir hata bence.

TTNET'in neresi düzgün ki, özelleştirme konusunda örnek verebiliyorsunuz. :)

ben sadece tttnet kötü bir örnek oldugu ıcın ttneiı ornek verdım devlet adam gibi işletsin iyi bi strateji izlesin diyorum kendi elimizde kalsın neden yabancıya satıyoruz bunun derdındeyım her kurumu özellestırınce ne anlamı kaldı devlet olmanın satarak nereye kadar ayakda durur devlet iyi bir politika izlemesi gerekir

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
ziraat bankasınında başındaki T.C kaldırılmış yakında o da özelleşirse şaşırmam :)
tc nin kaldırılması ziraatın uluslararası bankacılık sistemindeki isim karışıklıkları önlemek için yapılıyor banka farklı ülkelerde farklı isimlerle anılıyordu.

finisterre

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Özelleştirme yapılacak olmasi iyi bir haber bence. Stratejik kurumlar hariç devletin ticaret yapması bence doğru değil. Özel sektöre geçmesi rekabeti ve kaliteyi arttırır. Bugün ingiltere ve fransaya bakin daha iyi durumda olduklarını görebilirsiniz. AAyrıca devletin sorumsuz bürokratlarindansa ciddi bir ozel sektör daha iyi yonetecektir. İstediği gibi kimse fiyat da arttiramaz sonuçta rekabet kurulu ve özelleştirme esnasında yapılan anlaşmalar var. Tabi bir de peşkeş cekilmeden gerçek degeri üzerinden satılması gibi çok önemli husus da var...