Demiryolları da özelleşiyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan HRNKC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

HRNKC

Profesör
Reaksiyon puanı
20

demiryolari_ozellesiyor_297.jpg

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nı yeniden yapılandıran kanun tasarısı Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

ÖZEL ŞİRKETLER DEMİRYOLU İŞLETECEK

Meclis'e sevkedilen kanun tasarısına göre, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları yeniden yapılandırılacak. Özel şirketler, kendilerine ait demiryolu altyapısı inşa edebilecek ve trenleri işletebilecek. Bunun için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetki verecek.

Altyapı inşa edecek şirketler, taşınmazların kamulaştırma bedelini ödeyecekler. Karşılığında 49 yıllığına bedelsiz olarak bu hattı işletebilecekler.

DEMİRYOLU PERSONELİNE "EMEKLİLİK TEŞVİĞİ"

Demiryolu inşaatına belirlenen mesafeden daha yakın olan yapılar yıktırılacak. Demiryolu kazalarında, bakanlık, altyapı işletmecisi ve tren işletmecilerinden oluşan bir komisyon kaza tespit tutanağı düzenleyecek. Demiryolu, karayolu ve benzeri yollarla kesişiyorsa demiryolu ana yol sayılacak ve geçiş üstünlüğü olacak.

Demiryolları personelini emekliliğe teşvik etmek için, fazla emekli ikramiyesi ödenecek.

Kaynak

ShadowFix

..........
Reaksiyon puanı
77
Bir bu eksikti oda tam oldu.

pcwolf

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
33
Yaa arkadaş sınır kapılarına satılık ülke yazısı koyun da tam olsun.
Belli bir sene satılık oluyor iyi tamam da o zamana kadar vatandaşın anası ağlıyor bu ne ya...

Hafiye

Profesör
Reaksiyon puanı
14
41 vatandaşın yaşamını yitirdiği hızlı tren kazası davasını zaman aşımından düşürdüler ya, bende bunlara söylenecek söz kalmadı.

django

Doçent
Reaksiyon puanı
0
2023 te ülkede bize ait olan hiçbirşey kalmıcak Allahın izniyle komple satılık ülkeyiz gerçektende yazıklar olsun Allah c.c yardımcımız olsun

Genero

Profesör
Reaksiyon puanı
1
hayır düşünüyorumda birde bu ülkenin yönetimini mi özelleştirsek ?..

özelleşen her yer sadece halkı madur ediyor bana göre..

- - - Mesaj Güncellendi - - -

hayır düşünüyorumda birde bu ülkenin yönetimini mi özelleştirsek ?..

özelleşen her yer sadece halkı madur ediyor bana göre..

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
yerinde bir hamle oldu. açıklanan rakamlara göre demir yollarının bireysel taşımacılıktaki payı %1.5, kurumsal taşımacılıkta ise %4,5. dolayısıyla demiryolunda işletmecilik pek parlak gitmiyor. özel sektör ile kısa vadede kurumsal kullanım uzun vadede de bireysel kullanım artabilir. böylece devlet işletmecilik ile harcayacağı kaynağı altyapıya harcayabilir.

deatmania

Rektör
Reaksiyon puanı
62
Özelleştirmeye karşı değilim. Hatta destekçisiyim.

Bana göre devlet yönettiği her kuruluşu özelleştirmeli.

Özelleştirsin ki, gelir sağlasın.

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
harika haber!
hızlandırmışlar satışları durmak yok 2023'e kadar elde ne varsa...

MBrv

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Yerinde bir hamle. Özelleştirme ile demir yolları çağ atlayacak inş.

django

Doçent
Reaksiyon puanı
0
herşey sermayemi kazançmı bu paralar yine bizim cebimizden cıkıcak sonucta tcdd türk milletine bi hizmet satın alan adam yine sana bana gecirecek kazığı sen neyin kazancından bahsediyosun sanki halk bişey kazanacak ne kadar enteresan düşüncelerdesiniz

pcwolf

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
33

Devletin gelir sağlaması da maaşlara yansırsa güzel olurdu.

deatmania

Rektör
Reaksiyon puanı
62
Maaşa yansımasını bir şey diyemem. Olaya siyasi parti olarak bakmayın.

Bu taraftan baktığınız taktirde yanılgıya düşersiniz.

Ben bugün bu devletin başında olsam, ilk işim her şeyi devlete gelir sağlayacak şekilde özelleştirmek olurdu.

Özelleştirmek, bir devleti kötüye götürmez. Bu millette böyle bir algı var. Buna da anlam veremiyorum.

Genero

Profesör
Reaksiyon puanı
1

niye ya öteki türlü gelir gelmiyor mu ? özelleştikçe araya bir aracı daha giriyor ve buda son tüketici yani bize geliyor.. mesela elektirik faturaya bak sayaç okuma vs. 10-20tl arası para alıyorlar + bide tüketiminden alıyorlar belli bir kar bunu sen ödüyorsun devlette olsa daha az ödüyeceksin

deatmania

Rektör
Reaksiyon puanı
62
Özelleştirirsen, şirket tarafından yönetilen kuruluş, isteği gibi zam yapar.

Elektrik örneğinde olduğu gibi.

Böylece halkın cebinde ki parayı çıkarırsın.

Ve halk içerisinde para döner. Yastık altına atılmaz.

Edirneli

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Aslında devlet'e çok büyül bir külfet her nekadar insanlara hoş gelmesede emin olun devlet suya sabuna dokunmuyor ayriyetten %60 pay alıyor.

deatmania

Rektör
Reaksiyon puanı
62
Bende bunu demek istiyorum işte. :)

Genero

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Özelleştirirsen, şirket tarafından yönetilen kuruluş, isteği gibi zam yapar.

Elektrik örneğinde olduğu gibi.

Böylece halkın cebinde ki parayı çıkarırsın.

Ve halk içerisinde para döner. Yastık altına atılmaz.

ya hocam yapma etme bu devlette açlık sınırının altında maaş alan kaç milyon kişi var 3-4 kişilik aileleri 600-700 lira ile geçindiren insanlar var ne yastığı ne altı? bu ülkede bankaya borcu olmayan kaç kişi var ? çoğu insan banka borcu vs. fatura kira ödemekten karnını zor doyuruyor.. bu ülkede maaşından kenara para ayırabilen insan sayısı 1-2 milyonu geçmez

django

Doçent
Reaksiyon puanı
0
[MENTION=84327]deatmania[/MENTION] laik bir ülkede yaşıyoruz halkın kendi kendini yönetmesi gibi senin gözün neden halkın parasında millet yiyecek ekmeği zor buluyo sen yastık diyosun helal olsun kardeş düşüncelerine hayran kaldım :D :D

deatmania

Rektör
Reaksiyon puanı
62
ya hocam yapma etme bu devlette açlık sınırının altında maaş alan kaç milyon kişi var 3-4 kişilik aileleri 600-700 lira ile geçindiren insanlar var ne yastığı ne altı? bu ülkede bankaya borcu olmayan kaç kişi var ? çoğu insan banka borcu vs. fatura kira ödemekten karnını zor doyuruyor.. bu ülkede maaşından kenara para ayırabilen insan sayısı 1-2 milyonu geçmez

Senin çevrende yastık altına atılmıyor olabilir.

Ben ülke de içindeki para akışından bahsediyorum.

Bunu sadece bir örnekle açıkladım. O yüzden mantığa ters gelebilir.

Her şeyi özelleştirirsen, kuruluş istediğini yapar, sen devlet olarak hiç bir şeye karışmazsın. Payını alırsın olur biter.

Tabi ki bu kadar basit değildir ama sadece mantığını açıklamaya çalıştım.

Sende haklısın. [MENTION=332784]django[/MENTION] Polemiğe girmeyeceğim. Olaya siyasi açıdan bakıyorsunuz. Açlık sınırı vs.

Bu açından dedikleriniz tabi ki doğru. Benim demek istediğim başka.

Genero

Profesör
Reaksiyon puanı
1
[MENTION=84327]deatmania[/MENTION] bende onu söylüyorum para akışından bahsediyorsun ya öyle bir hale geldikki para sadece bankalarda dönüyor.. bakkala gitsen bile kart ile ödüyor herkes. bu artık geri dönülmez bir noktaya geldi..bundan sonrada böyle devam edecek sadece bankalarda para dönecek

django

Doçent
Reaksiyon puanı
0
[MENTION=84327]deatmania[/MENTION] emin ol siyasetten hiç anlamam hiç oy kullanmadım ama beni düşündüren durumlar da var halk zenginleşse eyvallah ama millet sırf daha az para ödemek için doğu expressiyle istanbuldan kars'a 3 günde gidiyo nerdeyse şimdi sen bunuda özelleştirirsen devlete ait bi otobüs firmasıda yok özel firmaların hepsei ulaşımda kafalarına göre at koşturcaklar ben çok bindim trene otobüsle gitmek daha rahat güzel konforlu tv var internet var ikram var ama durumum iyi olmadığı için trenle gidiyodum şimdi benim durumumdaki insanlar ne yapacak ben sana söylym boynu bükük kalacak ben çok gördüm babası maaş alamadığı için vizesine finaline giremeyen öğrenci neyse kendimi ifade edebildiysem ne mutlu bana

cozar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

Katılıyorum.
Hantal devlet yapısından kurtulmalı devlet kuruluşları.
Bankada el işi yapan kadın veznedarlar, Tekel'de çalışır gibi görünen ensaflar ve özel şirket vagonlarını rüşvet karşılı devlet vagonlarının önüne koyan işciler gibi çooook örnekler gördük.
bu yüzden özelleşmeli diyorum.

deatmania

Rektör
Reaksiyon puanı
62
@deatmania emin ol siyasetten hiç anlamam hiç oy kullanmadım ama beni düşündüren durumlar da var halk zenginleşse eyvallah ama millet sırf daha az para ödemek için doğu expressiyle istanbuldan kars'a 3 günde gidiyo nerdeyse şimdi sen bunuda özelleştirirsen devlete ait bi otobüs firmasıda yok özel firmaların hepsei ulaşımda kafalarına göre at koşturcaklar ben çok bindim trene otobüsle gitmek daha rahat güzel konforlu tv var internet var ikram var ama durumum iyi olmadığı için trenle gidiyodum şimdi benim durumumdaki insanlar ne yapacak ben sana söylym boynu bükük kalacak ben çok gördüm babası maaş alamadığı için vizesine finaline giremeyen öğrenci neyse kendimi ifade edebildiysem ne mutlu bana

Şu açıdan bak...

Bir devlet dairesine git. Oradaki memur, senin işini yarım saatte yapar değil mi?

Sıkılırsın, oflarsın, puflarsın.

Devlete kapağı atmış nasılsa! Kafa rahat.

Ama sen özeleştirirsen bu sorunlar ortadan kalkar. Yönetici, bakar ki bu işini yapmıyor kovar.

Bir işi bir memur yapacağı yerde 5 memur yapmaz.

Başka açı dediğim bu mesela.

byneco

Asistan
Reaksiyon puanı
1
kırbısı da rumlara kiralayalım diyecem de adamların parası yok bu ne allah aşkına

django

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Şu açıdan bak...

Bir devlet dairesine git. Oradaki memur, senin işini yarım saatte yapar değil mi?

Sıkılırsın, oflarsın, puflarsın.

Devlete kapağı atmış nasılsa! Kafa rahat.

Ama sen özeleştirirsen bu sorunlar ortadan kalkar. Yönetici, bakar ki bu işini yapmıyor kovar.

Bir işi bir memur yapacağı yerde 5 memur yapmaz.

Başka açı dediğim bu mesela.

dostum benim :) inşallah hayırlısı olur yaa ne diyim bence iyi olmadı hızlı tren arefesinde

deatmania

Rektör
Reaksiyon puanı
62
Derdimi anlatabildiğime sevindim. :)

muratteas

Dekan
Reaksiyon puanı
96

Yarar gelir sağlayan devlet markaları neden satılıyor ve kime satılıyor diye araştırdın mı ? İhalelere kimler girmiş kimin cebi dolmuş dolmamış araştırdın mı ? Neyse;

*Bir işletmenin mülkiyet biçimi onun verimli olmasıyla doğrudan alakalı değildir. Etkinlik açısından önemli olan piyasada rekabetçi koşulları oluşturmaktadır.Bunu Yapabilmek içinde özellikle gelişmekte olan ülkelerde devlet işletmeciliği ile önemli hatta kaçınılmaz olabilir.

*Güçlü uluslar arası sermayenin de dayatmasıyla Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde girişilen özel uygulamaları tüketici ve çalışanlarında haklarına karşı ciddi bir saldırı niteliği taşır.

*Özelleştirmeyle monopolleşme derecesi arttığı taktirde,tüketicilerde daha yüksek fiyatlarla karşı karşıya gelecektir.

*Kalkınma aşamasında bir ekonomi olan Türkiye,belirli sektör ve düzeylerde planlama ihtiyacı içerisindedir. Devlet işletmeciliği planlama sürecinin en önemli uygulama aracıdır.Planlama kavramının yerleşmesi ve planın uygulanabilmesini sağlamak için devlet işletmeciliğine ihtiyaç vardır.

*Özelleştirme ile kamu kesimindeki güçlü üretim araçlarının az sayıda sermayedar
çevresine devredilmesi bu araçlar üzerinde söz hakkı devredilmiş demektir.Bu durum toplumun ekonomik geleceğine ait söz hakkının dar bir çerçeveye terk edilmiş olması sonucunu doğurur.

*Özelleştirmenin içeriği kadar hangi ortamda yapıldığı da önemlidir.Dış ve iç koşulların ağır dayatmasıyla yapılan özelleştirme bir yandan ülkede kaynak dağılımını
bozarken,diğer yandan da ülke dışına kaynak aktarmaktadır.

*Özelleştirme sonucu kamu açıkları kısa dönem için küçülebilir ve enflasyon denetlenebilir. Bu olumlu gözüken sonuçlar kitlesel işsizlik,fakirleşme ve toplumsal huzursuzluklar da yaratabilir.