Değiştiğinizde Çevrenizden Nasıl Tepki Alırsınız?

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Sizlere şimdi tanıtacam Kitap “değişen bir bireyin toplum tarafından dışlanmasını, eleştirilmesini” konu edinmektedir. Kitabı tanıttıktan sonra “sizler değiştiğinizde aile ve sosyal çevrenizden nasıl tepkiler aldığınızı, yâda muhtemel bir değişiklikle beraber, çevreniz ve aileniz tarafından ne kadar kabul göreceğinizi” konuşabiliriz.

Franz Kafka >>>
Dönüşüm

Gregor Samsa, bir sabah uyanır ve kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak görür. Kendisi artık değiştiğini ve farklılaştığını fark edecektir. Gregor Samsa, Bunu fark ettikten sonra ilk işi zorda olsa bu durumu kendisine kabul etmek olacaktır. Ancak “değişimi” aile ve sosyal çevresine kabul ettiremeyecektir: Annesi oğlunun bir böceğe dönüştüğünü görünce bayılır, patronu ise korkudan kaçar, baba ise ölümcül darbelerle onu odasına sokarak, tekrar kapıları üzerine kitler...

Üzerine kilitli kapıları açarak farklı bir şekilde var olmak isteyen Gregor Samsa, sürekli dışlanacaktır. O artık kokuşmuş giyecekleri tercih etmekte, görüntüsüyle itici ve kabul edilemez olarak kabul görmektedir. Anne onu böyle görmeye dayanamaz, baba sürekli onu dövmektedir. Öyle ki artık yemek daha yiyemez hale gelmiştir. Aile ve sosyal çevre onu odasına kitleyerek bir gün eskisi gibi olmasını bekleyeceklerdir. Ancak durumun hiçte düzelmediğini fark eden aile, bir gün toplanır ve onu evden atmaya karar verir. Ancak hizmetçinin ses yankılanacaktır evde:

-Boş yere zahmet etmeyin, Gregor öldü. Az önce Gregor’u çöpe attım.

Sizler değiştiğinizde Aile ve sosyal çevrenizden tepki alır mısınız?

SmiLey

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
55
Franz Kafka kitapları alırken çevirmenleri iyice araştırın. Çünkü bu konuda çok münakaşa var. Siz kendinize uygun olanını seçin:)

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Yapancı kitaplarda çevirmen ve yayın evi çok önemli. Bu başlığı, daha doğrusu bu kitabı tanıtmamın nedeni daha önce forumda "emo" benzeri farklı giyim yâda yaşamı seçenlere gelen alaycı ve iğneleyici eleştirilerdir.

Çevremizde bizim istemediğimiz gibi yaşayan kişileri eleştirirken, iğnelerken “bunun ne kadarı doğru ne kadarı yanlış olacağı” sorusuna cevap teşkil ettiğini düşündüğümden paylaşmak istedim...
Bu kitabı okurken “her değişim kabul edilebilir mi?” sorusunu da sormadım değil. Daha doğrusu “her farklılık saygıyı hak eder mi?” sorusu hala zihnimde net cevap bulabilmiş değil.

antilove

Profesör
Reaksiyon puanı
11
insanoğlu daime kendisine benzemeyeni sevmez, dışlar. tarihten günümüze dikkat edin bu hep öyle gelmiştir. ben mesela emoları sevmem ama onların özgüvenlerine hayranım. sadece kendileri istedikleri için istedikelrini giyerler ama bizler; onlar ne der şunlar der kaygılarına düşeriz

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
insanın vücudu kendisine ait olduğunu düşünür hep. fakat o vücut ve ruh'da emeği olan insanları hiç düşünmezler. bir değişime karar verirken üzerinizde emeği olan kişilerden fikir almakta fayda var.

emolar kafalarına göre giyiniyor olsalardı herbiri farklı şeyler giyiyor olurdu. çoğunluğu emo tarzı diye bir kalıp oluşturup ona göre giyiniyor. dolayısıyla hiçbir gruba dahil olmamak için "hiçbir gruba dahil olmayanlar grubu"na dahil oluyorlar ve hataya düşüyorlar.

dolayısıyla emo düşüncesi özünde güzel birşey olmasına rağmen pratikte uygulanamıyor ve benim için sıradan bir gençlik modasından öteye geçemiyor. yani bu gün var yarın yok.

eğer değişim yapmak istiyorsak önce çevremizden başlamalıyız. bu şekilde diğer değişimlerimizi kolaylaştırmış oluruz. yani kabul ettirmek yerine kabul edicek insanları bulmak kafamızdaki değişikliği yapmamızı kolaylaştıracaktır.

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
insanın vücudu kendisine ait olduğunu düşünür hep. fakat o vücut ve ruh'da emeği olan insanları hiç düşünmezler. bir değişime karar verirken üzerinizde emeği olan kişilerden fikir almakta fayda var.

Gerçekten çok güzel bir tespit. Ben olayın bu boyutu üzerinde hiç düşünmemiştim. Belki de değişimi gerçekleştiren kişi, saygıyı ne kadar hak ediyorsa, aynı oranda değişeme karar vermeden önce üzerinde emeği olan kişilerinde fikrini almak, beklentilerini dikkate almak o kadar gereklidir, desek daha anlamlı olacak…