Deepin OS Nedir?

Tuğ-han

Doçent
Reaksiyon puanı
482
Deepin OS Nedir?
1526571364158.png

Deepin OS, Debian tabanlı ve açık kaynaklı ücretsiz bir Linux işletim sistemi dağıtımıdır. Çinli gelişticilerinin emeklerinin sonucunda ortaya çıkan Deepin OS, 15. sürüme kadar Ubuntu tabanını kullanmış ancak 15. sürümden sonra Ubuntu kalıntıları sistemden ayıklanarak Debian üzerinde yeniden temellendirilmiştir. Yeni dünyanın Linux dağıtımlarına uygun olarak şık bir kullanıcı grafik arayüzüne sahip olan Deepin, tüm bilgisayar kullanıcılarına kullanıcı dostu, stabil ve güvenli bir Linux işletimi sistemi sunmayı amaçlamaktadır.
Deepin OS’un Olumlu ve Olumsuz Tarafları:
Olumlu:
  1. Arayüzünün göze hitap etmesi ve kullanımının kolay olaması.
  2. Linuxde olmayan bir çok programı kendi mağazasından indirebiliyor olmanız.
  3. Kolay kuruluma sahip olması.
  4. Akıcı ve hızlı olması.
  5. Kullanıcı odaklı olması, kolaylıkla alışılabilmesi.
  6. Diğer işletim sistemlerinden gelen kullanıcılara yabancılık çektirmemesi.
Olumsuz:
  1. Tüm Linux sürümlerinde olduğu gibi belli başlı uygulama ve oyunların desteklenmemesi.
  2. Son çıkan güncelleme ile Türkçe’de pek bir sorun kalmamış olsa da özellikle eski sürümlerinde Türkçe çeviride hatalar olması.
  3. Desteğinin çok bilinen dağıtımlara göre nispeten az olması.
  4. Her ne kadar Debian tabanlı olsa da ekstra sunduğu programlar bir hata verdiğinde çözümü biraz zor bulmanız.
Deepin OS İncelemesi:
1.Görsellik:Görsellik belki de Deepin Os‘u diğer dağıtımlardan ayıran en başlıca özelliklerden biri. Gayet şık teması ile, kullanımı kolay arayüzü ile kendini belli etmeyi başarıyor.
2.Yüklü Gelen Uygulamalar:Bu konuya ayrı bir başlık ile değinmek istedim çünkü Deepin’i diğer dağıtımlardan ayıran en büyük farklardan biri de yanında gelen uygulamalar. Spotify’den, Steam’e Ekran görüntüsü alma aracından Google Chrome tüm uygulamalar kurulu olarak geliyor. Bu da Linux’ün en büyük problemi olan uygulama eksikliğini büyük ölçüde çözüyor.
3.Kullanışlılık:Yukarıda belirtiğim gibi kısa sürede alışacağınız bir tasarıma sahip. Ekranın sağ alt köşesine tıklayınca veya ayarlar butonuna basınca sağ taraftan açılan bir pencere ile karşılaşıyorsunuz. Bu pencereden bilgisayarınız a’dan z’ye tüm ayarlarını yapabiliyor hatta Windows’un yanına Deepin’i kurduysanız kolaylıkla Grub ekranını da buradan düzenleyebiliyorsunuz.
4.Performans:Deepin OS‘u 2 hafta süreyle bilgisayarıma kurup, 1 hafta süreyle de sanal makine üzerinde kullandım. sonuç olarak sanal makinede bile kusursuz bir performansla çalıştı. Steamde Linux destekli oyunlarda kusursuz şekilde çalışıyor. Arayüzünde asla donma kasma yapmıyor.
5.Sürücü Desteği:Sürücü desteği tüm Linüxlerde olduğu gibi. Kolaylıkla tüm sürücülerinizi kurabiliyorsunuz. Sürücünüzün üreticisinin yayınladığı bir driver yoksa bile kolaylıkla açık kaynaklı sürümlerini bulabiliyorsunuz. Çok özel bir donanım olmadıkça sürücü sorunu yaşayacağınızı sanmıyorum. Yine beraberinde gelen Bumblebee adlı uygulama sayesinde de İntel ve Nvidia ekran kartları arasında kolaylıkla geçiş yapabiliyor böylelikle bu konuda da bir sorun yaşamıyorsunuz.

İyi Forumlar :)

Tuğ-han

Doçent
Reaksiyon puanı
482
bir sorum daha olacak, linuxta .docx tarzı dosyalar düzenlenebiliyor mu? libreoffice varmış anladığım kadarıyla. nasıl indirileceği konusunda bir bilgim yok + linuxa yeni başlayanlar için hangi dağıtımı önerirsiniz?
Linuxa yeni başlayanlara Ubuntu öneririm. Vallaha linuxta hiç ofis dosyaları ile işim olmadı :(

MrtAltg

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
12,109
ubuntu çok düşündüm ama stabil gelmedi. uygulamalar bölümü aynı android gibi. mintle manjaro arasında kaldım. pc'ye format atmam gerekirse, formattan sonra bu ikisinden birini yüklemeyi düşünüyorum.
Bazen stabillik iyi değildir bozulacak ki arada yaparken öğrenesin hep tek düze stabil kurduğun gibi giderse birşey öğrenemezsin

MrtAltg

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
12,109
abi ama beğenmediğim bir dağıtımı neden kullanayım ki?
tabiki beğenmeyebilirsin bende ubuntu kullanmıyorum şonucta ama illaki beğeneceğiniz bir dağıtım vardır linux da onuda deneme yanılma ile bulmak lazım

MrtAltg

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
12,109
Ben debian cıyım manjaro türevleri hiç ilgimi çekmedi şahsen o yüzden yanıt vermem pek doğru değil

Mr3nder

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
bir sorum daha olacak, linuxta .docx tarzı dosyalar düzenlenebiliyor mu? libreoffice varmış anladığım kadarıyla. nasıl indirileceği konusunda bir bilgim yok + linuxa yeni başlayanlar için hangi dağıtımı önerirsiniz?
Libre Office ile Microsoft Office il yaptıklarınızın çoğunu yapabilirsiniz. Linux' a yeni başlıyorsan kolay bir dağıtım lazım. Elementary OS tavsiye edebilirim. Arayüz olarak MacOS X e benziyor. Hatta daha farklı bir şey istersen CloudReady olabilir. ChromeOS e benziyor bu da. Yok ben biraz daha detay istiyorum dersen Fedora tavsiye ederim. Veya KDE Neon da olabilir.

Son düzenleme:

Master Yoda

Profesör
Reaksiyon puanı
234
Sitesi derken? XFCE masaüstü ortamını kullanan dağıtımların sitelerine bakabilirsiniz.
Örneğin Xubuntu, Manjaro XFCE, Antergos XFCE vb..
elementaryOS sitesinde yok.
elementaryOS'un xfce masaüstü ortamı kendi sitesinde yok.
Diğer sistemleri biliyorum şuan bilgisayarımda hem Windows 7 ve xubuntu var.

---- Mesajlar birleştirildi ----

Bir bilginiz var mıdır?

Son düzenleme:

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
güzelmiş. ram'im 4gb, işlemcim intel i3-380M 2.53 GHz, kastırır mı PC'yi?
Deepin OS'u mu diyorsunuz? Eğer öyleyse şunu diyeyim. Deepin OS hafif bir dağıtım değil.
Ben olsam XFCE'li bir dağıtım kullanırdım. Örneğin Manjaro XFCE'ye bakabilirsiniz. Ya da Ubuntu tabanlı bir dağıtım isterseniz de Xubuntu'ya bakabilirsiniz.

---- Mesajlar birleştirildi ----

Deepin OS çok ağır bir dağıtım diyemem. Ama sistem açılışı yavaş olur. Özellikle de HDD'li sistemlerde.

Son düzenleme:

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
çok sağolun.
manjaro xfce güzel. Mint konusunda ne önerirsiniz? mint hafif midir sistemim için?
Bir dağıtıma hafif veya ağır diyebilmek için öncelikle masaüstü ortamına bakmalıyız.
Masaüstü ortamlarını gözlemlerime dayanarak RAM kullanımı bakımından azdan çoğa sıralayacak olursam:
  1. Openbox
  2. LXDE
  3. XFCE
  4. KDE
  5. Mate
  6. Budgie / Gnome / Cinnamon
Linux Mint varsayılan olarak Cinnamon masaüstü ortamını kullanır. Cinnamon masaüstü ortamı eklenti bakımından bana göre çok iyi değil.
Ayrıca hafif bir masaüstü ortamı da değil. Eğer Linux Mint kullanacaksanız Linux Mint XFCE'ye bakmanızı öneririm.