Darbogaz ne sorunlara yol acar?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan xyusck
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

xyusck

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Arkadaşlar merhaba direkt konuya giriyorum ilk önce sistem özelliklerim şöyle;

AMD FX4100 3.6 Ghz işlemci
SAPPHİRE RADEON HD 6570(8570) 2GB 128BİT GDDR3 EKRAN KARTI
G-SKILL 4GB DDR3 1333MHz RAM

Sorularım ise şöyle:

Sistemim darboğaz sorunu yaşıyor mu?
Bu darboğaz oyunlar da fps değerini etkiler mi?
Eğer darboğaz varsa overclock yapıp 3.6'dan 3.8'e çeksem darboğaz sorunu ortadan kalkar mı?

KimBuGamzeli

Profesör
Reaksiyon puanı
1,818
O ekran kartına FX-4100 darboğaz yapmaz FX-4100 ve 4300 kullanmış biri olarak söylüyorum. Darboğaz yok sisteminde. HD7000 ve R7 370 serisi gibi kart kullanırsan darboğaz yaşarsın. FX-4100 ve 4300 kullanırken R7 370'e darboğaz yapıyordu iki işlemcide.

xyusck

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
O ekran kartına FX-4100 darboğaz yapmaz FX-4100 ve 4300 kullanmış biri olarak söylüyorum. Darboğaz yok sisteminde. HD7000 ve R7 370 serisi gibi kart kullanırsan darboğaz yaşarsın. FX-4100 ve 4300 kullanırken R7 370'e darboğaz yapıyordu iki işlemcide.
internette darboğaz testinde darboğazı %100 olarak gözüküyordu o zaman site yanılıyormuş cevabın için teşekkürler

Sansar667

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
526
Senin sisteminde işlemcin yüksek ekran kartın düşük seviye de. Normalde biz çoğunlukla ekran kartının yüksek cpunun düşük kaldığı yerlerde darboğaz hakkında konuşuruz ama burada tam tersi bir durum var.

Sistemin darboğaz sorunu yaşıyor , çünkü bir parçan çok hızlı iken diğer parçan ona yetişemiyor , burada yetişemeyen parça ekran kartın. Girdiğin sitede bu yüzden darboğaz var diyor. Sistemindeki parçalar orantısız

napabilirsin...

Rx550 gibi bir ekran kartı alabilirsin , ikinci el bir 750ti veya r7 260x gibi bir ekran kartı. Hem fps artışı yaşarsın. Daha fazlası için aynı ramden bir tane daha alıp 8gb 'a çıkarabilir , ssd yoksa ssd alarak windows performansında ve oyun açılış & yükleme sürelerinde kayda değer farklılık görebilirsin.

Ah birde ne gibi sorunlar olur diye sormuşsun. Yavaş kalan parça sürekli tam güç ile çalışacağından ve yüksek parçadan gelen siparişleri yerine getiremeyeceğinden daha çabuk perte çıkacak , yani sistemin daha çabuk ömrünü yitirecektir.

xyusck

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Senin sisteminde işlemcin yüksek ekran kartın düşük seviye de. Normalde biz çoğunlukla ekran kartının yüksek cpunun düşük kaldığı yerlerde darboğaz hakkında konuşuruz ama burada tam tersi bir durum var.

Sistemin darboğaz sorunu yaşıyor , çünkü bir parçan çok hızlı iken diğer parçan ona yetişemiyor , burada yetişemeyen parça ekran kartın. Girdiğin sitede bu yüzden darboğaz var diyor. Sistemindeki parçalar orantısız

napabilirsin...

Rx550 gibi bir ekran kartı alabilirsin , ikinci el bir 750ti veya r7 260x gibi bir ekran kartı. Hem fps artışı yaşarsın. Daha fazlası için aynı ramden bir tane daha alıp 8gb 'a çıkarabilir , ssd yoksa ssd alarak windows performansında ve oyun açılış & yükleme sürelerinde kayda değer farklılık görebilirsin.
Önerilerin için teşekkürler bilgisayara ssd ve ram alıcaktım fakat şuanlık ekran kartına niyetim yok umarım onu da kısa zamanda elde edebilirim

Sansar667

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
526
Önerilerin için teşekkürler bilgisayara ssd ve ram alıcaktım fakat şuanlık ekran kartına niyetim yok umarım onu da kısa zamanda elde edebilirim

Eğer oyun oynamak için yükseltme yapacaksan ilk ekran kartını değiştir , yok ben pek bulaşmam oyunlara veya şuan ki oyun performansı yetiyor dersen ram ve ssd yükseltmesi yapman günlük kullanımda daha çok fayda sağlayacaktır.

xyusck

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Eğer oyun oynamak için yükseltme yapacaksan ilk ekran kartını değiştir , yok ben pek bulaşmam oyunlara veya şuan ki oyun performansı yetiyor dersen ram ve ssd yükseltmesi yapman günlük kullanımda daha çok fayda sağlayacaktır.
yani bana göre ekran kartım şuan için güzel bir performans sergiliyor ben bilgisayarımın hızından şikayetçiyim biraz çok geç açılıyor ram olayında ise gta 5 için alıyorum biraz oyunda ani fps düşüşleri oluyor onu çözmek bakımından iyi gelir diye düşünüyorum
Mesaj otomatik birleştirildi:

E.kartın çok düşük maalesef yukarda belirtildiği gibi İstersen ,önce e.kartı işini şu kart bu fiatlara düşmüşken, hallet.

MSI AMD Radeon RX 550 AERO ITX 2G OC 2GB 128 bit GDDR5 Fiyatı
valla ben para biriktiriyim falan derken bu kartın fiyatı artar bile bu yaz çalışamadım seneye inşallah sistem bozulmazsa alırım

Sansar667

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
526
yani bana göre ekran kartım şuan için güzel bir performans sergiliyor ben bilgisayarımın hızından şikayetçiyim biraz çok geç açılıyor ram olayında ise gta 5 için alıyorum biraz oyunda ani fps düşüşleri oluyor onu çözmek bakımından iyi gelir diye düşünüyorum
Mesaj otomatik birleştirildi:

valla ben para biriktiriyim falan derken bu kartın fiyatı artar bile bu yaz çalışamadım seneye inşallah sistem bozulmazsa alırım

valla 3 parça için 1000tlden biraz daha az bir parayı gözden çıkarman gerekebilir. Adata480gb ssd 350-400tllerde geziyor. Ekran kartı yukarıdaki sitede 430tllerde rami ise 100tl ye ikinci el bulursun .

KimBuGamzeli

Profesör
Reaksiyon puanı
1,818
RX 550 neden öneriliyor onu anlamadım. FX-4100 işlemci R7 370 ekran kartına dahi darboğaz yapıyor RX 550 olsa hiç oyun oynanmaz. Önce işlemci değişmesi gerekiyor bence.

xyusck

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
valla 3 parça için 1000tlden biraz daha az bir parayı gözden çıkarman gerekebilir. Adata480gb ssd 350-400tllerde geziyor. Ekran kartı yukarıdaki sitede 430tllerde rami ise 100tl ye ikinci el bulursun .
rami ikinci el alcam ssd yi 240gb james donkey alıcam ram belki 2gb olabilir

Sansar667

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
526
RX 550 neden öneriliyor onu anlamadım. FX-4100 işlemci R7 370 ekran kartına dahi darboğaz yapıyor RX 550 olsa hiç oyun oynanmaz. Önce işlemci değişmesi gerekiyor bence.

r7 370 rx 550 den daha iyi bir kart yani tezin baştan hatalı, ikinci olarak bu işlemci oc'ye müsait bir işlemci performansı gerekirse arttırılabilir.

rami ikinci el alcam ssd yi 240gb james donkey alıcam ram belki 2gb olabilir

Sizin bileceğiniz iş , gta5 falan diyince ben direk 480 'e çıkardım ssd 'yi.

KimBuGamzeli

Profesör
Reaksiyon puanı
1,818
r7 370 rx 550 den daha iyi bir kart yani tezin baştan hatalı, ikinci olarak bu işlemci oc'ye müsait bir işlemci performansı gerekirse arttırılabilir.

Sizin bileceğiniz iş , gta5 falan diyince ben direk 480 'e çıkardım ssd 'yi.

İstediğin kadar O.C yap pek bir fayda etmiyor. R7 370 ile RX 550 arasında pek farkta yok aslında.

Sansar667

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
526
İstediğin kadar O.C yap pek bir fayda etmiyor. R7 370 ile RX 550 arasında pek farkta yok aslında.

Aslında çok fark var r7 370 rx 550 'den 2 katı daha fazla güç harcayan ve grafik üniteleri yaklaşık 2 katı daha fazla olan bir kart. rx 550 yeni nesil olmasının avantajı ile daha yüksek frekans hızlarına ve daha düşük enerji tüketimine sahip sadece. 430tl fiyatıyla açıkcası tam bir f/p ürünü olarak gözüme gözüktü. Evet fx 4100 o dönemin giriş seviyesi işlemcilerinden biri değiştirse fena olmaz ama asıl sorun ilk mesajda da bahsettiğim gibi darboğazın nedeni olan ekran kartı...