Crack-korsan-kaçak key vb. ile yazılım kullanmak caiz midir?

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
merhaba,
bu ara kafama çok takıldı bu: "crack-korsan-kaçak key" vb. ile yazılım kullanmak dinen sakıncalı mı? :)
mesela ben bu aralar photoshop öğrenmek istiyorum. ama şimdi 800$ a adobe photoshop satın alamam:laugh: işte bunun dini yorumunu merak ettim. günah mı?
yada farklı olarak crackli oyun oynamak(torrent vb.), internette bulduğum keylerle bazı yazılımları kullanmak, en önemlisi windows u crack li kulanmak :)

Uranos

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Bu fiyatlar olduktan sonra hiç caizmidir degilmidir diye bakmıyorum bile 800dolardan adope yi bırak bir oyun ve müzik cd si bile pahalı.

Torrentten sömürmeye devam...

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Bu fiyatlar olduktan sonra hiç caizmidir degilmidir diye bakmıyorum bile 800dolardan adope yi bırak bir oyun ve müzik cd si bile pahalı.

Torrentten sömürmeye devam...
katılıyorum. yazılımlar çok pahalı... üstelik satın alsan bile 6 aylık 7 aylık vs.. yeni sürüm mü çıktı bu seferde yükseltme ücreti :)
sadece photoshop ile birkaç şey öğrenmke için 800$ verilmez. milyoner olsan gözünde büyür 800$ :D

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
eninde sonunda bunun bir hak boyutu var. Bunu göze almak gerek. Aramızda müctehid olmadığı için tutup helal haram diyemeyiz. Ben bunu bir sorayım burada yazarım inş.

Kadir Sekme

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Dünya malı bunlar. Olmayan bir dünyanın sanal boyutu. Bu sanal boyut insanı soyutlar sosyal ortamdan uzaklaştırır. Kur'an da bununla ilgili herhangi bir şey yazmaz. Önemsenmeyen durumlardan birisidir. Örneğin teleskop kullanmak gibi. Teleskop kullanmak caiz mi değil mi sorusu yıldıza tapmaya kadar tartışılır. Yıldızı gördüğünde bir beğeni duygusu oluşması heyecanlanmak gibi durumlar tartışılır.

Bu konununda bundan farklı olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta bu yazılımı gerçekten kullanacak bir insan keyli cracklide kullansa insanlığa faydası varsa sevabı kapar. Bilakis insanlığa faydası olmadığı yönde kullanırsa günahı kapar. Ne yarar ne zarar varsa ortada bir şey yok demektir.

Benim görüşüm bu umarım iyi anlatabilmişimdir :)

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
Dünya malı bunlar. Olmayan bir dünyanın sanal boyutu. Bu sanal boyut insanı soyutlar sosyal ortamdan uzaklaştırır. Kur'an da bununla ilgili herhangi bir şey yazmaz. Önemsenmeyen durumlardan birisidir. Örneğin teleskop kullanmak gibi. Teleskop kullanmak caiz mi değil mi sorusu yıldıza tapmaya kadar tartışılır. Yıldızı gördüğünde bir beğeni duygusu oluşması heyecanlanmak gibi durumlar tartışılır.

Bu konununda bundan farklı olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta bu yazılımı gerçekten kullanacak bir insan keyli cracklide kullansa insanlığa faydası varsa sevabı kapar. Bilakis insanlığa faydası olmadığı yönde kullanırsa günahı kapar. Ne yarar ne zarar varsa ortada bir şey yok demektir.

Benim görüşüm bu umarım iyi anlatabilmişimdir :)
Mesele kullanma değil sadece. İşin emek boyutu var. Bir emek harcanıp satışa sunuluyor. Bu bir ticaret malıdır. Copyright denen hakları vardır. yayımcılar bunu hayrına yayıyorsa ne ala ama öteki türlü, paralı satışa sunuluyorsa durup düşünmek gerek.

Ben bunun kul hakkı olduğu kanaatindeyim. Ama derseniz office pahalı nasıl alacaz alternatifleri var. Windows pahalı derseniz alternatifleri var. Tek bir program olsa güç yetmese insan der ki, kullanıyorum ama yaptığımın farkındayım ve imkanım olunca almaya çalışacam filan diye. Ama nasıl olsa bişey olmaz deyip sürekli kaçak kullanmak ayrı. Bir sene için milyar dolarlar kayboluyor bu yüzden.

Bircan83

Asistan
Reaksiyon puanı
2
merhaba,
bu ara kafama çok takıldı bu: "crack-korsan-kaçak key" vb. ile yazılım kullanmak dinen sakıncalı mı?
001_smile.gif

mesela ben bu aralar photoshop öğrenmek istiyorum. ama şimdi 800$ a adobe photoshop satın alamam
laugh.gif
işte bunun dini yorumunu merak ettim. günah mı?
yada farklı olarak crackli oyun oynamak(torrent vb.), internette bulduğum keylerle bazı yazılımları kullanmak, en önemlisi windows u crack li kulanmak
001_smile.gif
Kardeş bu konu benim de kafamı epey kurcalamıştı. Diyanet e mail atıp işi uzmanlarına sordum. Soruyu ve cevabı aynen veriyorum.

Sorunuz:
İyi akşamlar. Bilgisayarımızda korsan diye tabir edilen, orjinal olmayan, internetten vb gibi yerlerden temin ettiğimiz programları kullanmak caiz midir? Teşekkürler...

Cevap:

İslâm emeğe büyük önem vermiştir. Yüce Allah, "İnsan için ancak çalıştığı vardır" (Necm, 53/39) buyurarak emeğin insan için ne denli bir önemi haiz olduğuna işaret etmiş, Hz. Peygamber de emeğin hakkının verilmesi gerektiğini değişik hadislerinde ifade etmişlerdir. Ayrıca kul hakkının ihlalinin mağdur edilenler affetmedikçe Allah tarafından affedilmeyeceği belirtilmiştir. Hakkı ihlal edilenin Müslüman olmaması sonucu değiştirmez. Bu nedenle orijinal bir kitabın veya CD'nin korsan olarak basılıp piyasaya sunulması, Windows ve Office gibi bilgisayar programlarının lisans izni alınmadan kullanılması emeğin hakkına büyük bir saygısızlık olduğu gibi, kul hakkı ihlalinin de en kötü örneklerinden biridir. Diğer yandan bu tür davranışlar, ilim adamları ve müellifleri ekonomik yönden sıkıntıya sokacağı ve üzerlerinde caydırıcı rol oynayacağı için ilme vurulmuş bir darbedir de. Yukarıda kısaca izah ettiğimiz gerekçelerden dolayı Windows ve Office gibi bilgisayar programlarının lisans izni alınmadan yada üretici firmanın herkes tarafından kullanılabileceğine ilişkin açık bir beyanı olmadan kullanılması veya orijinal bir bilgisayar programının sözleşme şartlarına aykırı olarak birden fazla bilgisayara yüklenmesi, bir kitap ve CD'nin korsan olarak basımı, çoğaltılması, kopyalanması, piyasaya arzı, kiralanması ve bunların, bile bile satın alınması, satın alınmış böyle bir CD'nin kullanılması caiz görülmemektedir. Ancak müellifleri izin verirlerse o takdirde caiz olur.
Orijinal bir kitaptan fotokopi çekmek, kitap veya CD'nin korsan olarak basılıp/çoğaltılıp piyasaya sürülmesi gibi değerlendirilebilir. Ancak, not alma imkânı bulamama gibi zorunlu hallerde kamuya mal olmuş ve te'lif hakkı bulunmayan veya basımı yapılmadığı için elde edilemeyen kitapların tümünün veya piyasada orijinali bulunan kitapların ilgili bölümünden belli sayıda sayfasının ilmi çalışmalarda istifade edilmek amacıyla fotokopisinin yapılmasında sakınca yoktur.
Internette dolaşan bir kısım müzik, film ve oyunların korsan oldukları ve sahipleri tarafından kullanımına izin verilmediği kesin biliniyorsa, bu tür müzik, film ve oyunlardan yararlanılması caiz olmaz. Şayet böyle bir bilgiye sahip değilsek, Internette dolaşan müzik, film ve oyunların kullanılması caizdir. Çünkü bu ortamda korsan olanların bulunması mümkün ise de genel itibariyle korsan olduğu söylenemez. Şu kadar var ki, bu tür müzik, film ve oyunların kopyalanarak satılması caiz değildir.

bldoy

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
]Haram olduğu belli olan bir işe kim ne kadar karışıyorsa o kadar harama bulaşmış olur.

Ben bu bilgiyi buldum.

TbontbLethe

Asistan
Reaksiyon puanı
8
konu çok ucu açık crack-korsan işini aşıp bilgisayar kafir icadı kullanması caizmi olayına kadar gidebilir :)
kafirin kestiği et yenmez nede olsa . etini yemediğimiz adamın işletim sistemini neden kullanıyoruz :D

S

SDN Okuru

SDN Okuru
ben after effectsi öğrenmek istiyorum ama öğrenmek denemek için sadece 30 gün veriliyor bu 30 gün değil 1 yılda bile öğrenilemez bence şimdi after effcts in amacı bizim bunu kullanıp para kazanmamız ama ben bunu daha öğrenemedim ve buna 2600 tl ye satın almam lazım eğer satın alıpta öğrenemezsem 2600tl boşa gider ve zaten okuyom ben yaa XD :D o yüzden diyorum bunu indirsem ve hiç bi şekilde onu kullanarak para kazanmadan öğrensem veya işte denesem öğrenirsem satın alsam öğrenemezsemde tekrar silsem diyorum bu durumdada kul hakkına girer miyim sadece öğrenmek istyorum :*(