Cooler Master MasterMouse MM530 İnceleme

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan mttzn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mttzn

Doçent
Katılım
28 Kasım 2013
Mesajlar
872
Reaksiyon puanı
459
Puanları
63
Yaş
32

Cooler Master MasterMouse MM530 İnceleme

Üstün performans, kaliteli yüzey ve ergonominin bir arada bulunduğu Cooler Master MasterMouse MM530 incelemesi diye giriş yapsam abartı olmazdı ama tarzım tam olarak bu değil. Cooler Master geçen nesilde uyguladığı MasterMouse Pro L, S ve Lite S gibi isimlendirmeleri beğenmemiş olacak ki yeni ürünlerinde farklı bir yok izleyerek sadece sayıları kullanmayı tercih etmiş. Peki bu rakamlar ne ifade ediyor? Sizin de tahmin edebileceği gibi bir çok teknolojik üründe uygulanan seviyeyi belirtiyor. Konuyu iyice açar ve markanın kulaklıklarında uyguladığı numaralandırmaya bakacak olursak; MasterPulse MH320 giriş, MH530 orta ve MH750 üst seviye olarak tanımlanmış. Yani inceleyeceğimiz MasterMouse MM530 Cooler Master’ın orta seviye oyuncu faresi konumunda. Ufak bir girizgah yaptığımıza göre ürünün kutusuyla incelememize başlayabiliriz.

Kutu Tasarımı ve İçeriği

P5280140.JPG


Avrupalı üreticilerini Uzakdoğu üreticilerinden ürünlerin kutularına bakarak bile ayırmak mümkün. Cooler Master, klasik bir Avrupa üreticisi gibi gereksiz detaylarla bizleri doğmadan, göz alıcı renkler kullanmadan sade ve bir o kadar hoş bir tasarım ortaya çıkartmış. Ön yüzeyde RGB aydınlatmasıyla “Palm Grip” vurgusu dikkatimi çeken noktası oldu. Kutunun çevre detaylarında ise teknik detaylardan ve sertifikasyonlardan bahsedilirken, açılıp kapanabilir penceresinden ürünün boyutları ve kavraması konusunda fikir sahibi olabileceğimiz bölümü bulunuyor. Bu noktada bileğinizin geleceği noktayı açık bırakmaları ince bir detay olmuş. Açılan pencerenin sol altında ise ürünle alakalı detaylı bir anlatım yapılmış.

Kutu içeriğine bakacak olursak, MM530 dışında yedek skatez ve bir takım bilgilerin yer aldığı dökümantasyon bizleri karşılıyor. Özellikle farenin hareketlerini doğrudan etkileyen teflon altlıklarının yedeklerinin kutu içeriğinde sunulması küçük ama etkili detaylardan.

Tasarım

P5280129.JPG


Cooler Master, eski ürünleri CM Storm Mizar ve kısmen Alcor’un dış kasasını kullanarak daha güncel sensör ve geliştirilmiş plastik malzeme kullanarak bizlere ufak bir nostalji yaşatmayı başarmış. Üst yüzeyinde alışageldiğimiz ABS plastik yerine PBT plastik kullanılmış. Bu tür plastikler oyuncu ekipmanları dünyasında mekanik klavyelerin tuş kapaklarında kullanılmasıyla bilinir ve olduksa sağlam dış yüzeylerdir. Kadifemsi ya da silgimsi olarak tanımladığımız yüzeylerin aksine daha pürüzlü, eli terletmeyen ve temizliği kolaydır. Baş parmak ve serçe parmağın geldiği bölümlere altıgen, petekli kauçuk kaydırmazlar kullanılmış. Gerek tasarıma kattığı pozitiflik gerekse de ele verdiği hissiyat son derece başarılı. Yekpare bir üst yüzey yerine sol ve sağ tuşlar üst yüzeyden ayrılmış.

DSC_0212.JPG


MasterMouse 530 sadece sağ el kullanımına uygun, ne küçük ne de büyük bi’ mouse. Rakamlarla konuşmak gerekirse; 124,8 mm uzunluğa, 60,4 mm genişliğe ve 40,2 mm yüksekliğe sahip. Palm Grip yani avuç içi tutuş şekli düşünülerek tasarlanmış fakat pençe (Claw) tipine de uygun. Kullanım amacı olarak FPS oyunlarına yönelik. Özellikle FPS oyunlarında çok ağır olmayan ve ekstra tuşlardan arınmış yapılı fareler tercih edilir. MasterMouse 530’da işte tam olarak o tarife uyuyor; kablosuz 101 gram ağırlığa sahip. Kauçuk yapıda ki kablonun boyu ise 1.8 m ve USB 2.0 arabirimiyle bilgisayarla iletişim kuruyor. USB portundaki mor renk dikkatli gözlerden kaçmamıştır. Yeni çıkan ürünleri hakkında bilgi almak için internette araştırma yapanlar, Cooler Master’ın ürünleri için siyah rengin yancısı olarak mor rengini seçmiş olduğunu fark etmişlerdir. Kişisel fikrim, renk olarak çok isabetli bir seçim olmuş. Kablo konusuna tekrar dönecek olursak, özellikle Mouse ile bağlantı noktası ve USB bölümünde kabloya ek bir koruma görememek beni azda olsa endişelendirdi. Bilindiği üzere kablolardan kaynaklı problemlerin büyük bir çoğunluğu ya ürün ile bağlanan noktasından yada USB bölümünde ki bağlantı noktasından sorun çıkartmaktadır. Kevlar (Hafif Karbon Kökenli Mazleme) örgü görmek isteyebilir kullanıcıların büyük bir çoğunluğu fakat kauçuk kablonun hareket kabiliyeti ve hafiflik avantajı örgülü kablolara oranla daha yüksek olmasından dolayı tercih edilmemiş gibi görünüyor.

Tuşlar

P5280074.JPG


Farede 7 adet fonksiyon atanabilir tuş bulunuyor. Sol ve sağ tuşlarında yaygınca kullanılan 20 milyon ömürlü OMRON (OMRON DSFC-F-7N-20) anahtarlar kullanılmış. Basım için gerekli kuvvet Corsair Glaive kadar az Steelseries Rival 600 kadar fazla değil. Basım hissi ise tatmin edici fakat biraz sesli denebilir. Orta tekerlek için şeffaf kauçuk kullanılmış ve yapısı dişli çarkları andırıyor. Kullanımı oldukça keyif verici. Ek olarak tekerleği tuş olarak kullanmak için için gerekli kuvvet Steelseries Rival 600 kadar yumuşak Corsair Glaive kadar sert değil, kısacası olması gerektiği gibi orta karar. Sol bölümdeki iki tuş güzel konumlandırılmış ve istemsiz şekilde basmak imkansıza yakın. DPI değiştirmeye tanımlı olarak gelen iki tuş, mouse üzerinde bulunan en sessiz ve basımı en kolay anahtarları kullanıyor.

Teknik

CM MasterMouse 530 Özellikler.jpg


MasterMouse 530’da 32 Bit Arm Cortex M0 Holtek (HT32F52352) işlemci ve 512kb dahili bellek barındırıyor. Bu sayede yazılımı üzerinden yaptığınız tüm profil kayıtları veya değişikler mouse içinde saklanıyor ve yazılımının kurulu olmadığı başka bir bilgisayarda dahil kayıtlarınızı kullanma imkanı tanıyor.

Sensör

Fare gücünü üst seviye bir sensör olan PixArt PMW 3360 Optik sensöründen alıyor. Herhangi bir yazılımsal yükseltme olmadan organik olarak 12000 CPI çözünürlüğünü destekliyor. Faremiz 250 IPS hıza ve 50 G hızlanma potansiyeline sahip. 1:1 takip konusunda iddialı ve üstün meziyetleri bulunuyor.

Yazılım

2.JPG


Cooler Master MasterMouse 530 oyuncu faremizin ayarlarını özelleştirebilmek için öncelikle Cooler Master Portal’ı bilgisayara kurmamız gerekmekte. Portal yazılımı; Cooler Master oyuncu ekipmanlarının ortak programı. Yükleme işlemi bittikten sonra Portal’ın içinden MM530 için ayrı bir yükleme işlemi yapıyoruz.

Yazılıma ilk baktığımızda 3 ana başlık altında toplandığını görüyoruz; ana kontrol, makro ve kütüphane. Önemli olan tüm ayarlar ana kontrolün içinde bulunuyor. Farenin üzerinde bulunan 7 adet tuşun dışında Scroll tekerleğinin yukarı ve aşağı fonksiyonu dahil tüm tuşlar kullanım senaryomuza göre özelleştirebiliyor. Yaptığımız ayarlamaları 5 farklı profile kaydederek, farenin herhangi bir tuşuna profil geçiş fonksiyonu atamamız halinde hızlı bir şekilde profiller arasında geçiş yapabiliyoruz. Kayıtlı profillerimize karışmaması adına 271x70 piksel çözünürlüğünde görsel yüklenebiliyor.

Yazılımda en dikkat çekici özellik; daha önce ki ürünlerde isimlendirmesi Storm Tactix olarak geçen şimdi ise sadece "TactiX" olarak güncellenmiş fonksiyon. Peki ne bu TactiX ve ne işe yarıyor? Roccat ürünü kullananların "EasyShift" olarak bildiği TactiX özelliği, farenin tek bir tuşuna atanabilen ve atanmış tuşa basılıyken bize ikincil tuş seçeneği imkanı sunan bir özellik. Yani normalde farenin üzerinde bulunan 7 tuşun normal işleviyle önceden tanımladığımız TactiX tuşuyla birlikte basımında ki işlevi farklı oluyor. Bu sayede 7 tuş bir anda 13’e çıkıyor. Bu özelliği kullanarak çok sık kullanmayacağımız LED geçişleri ve profil geçişleri için tuş atamasını TactiX özelliği ile istediğimiz tuşlara atayabiliyoruz.

4.JPG


Cooler Master MasterMouse 530, son yılların modası RGB akımına ayak uydurmuş. Farenin üzerinde 3 kademeli olarak RGB aydınlatma bölümü bulunuyor; scroll tekerleğinde, DPI tuşlarında ve markanın logosu olan altıgen çerçevede. Arka aydınlatma için 7 farklı efekt seçeneği bulunuyor. İsteğimize bağlı olarak komple ışıkları kapatabiliyoruz. Sırasıyla efektler; Statik (Standart), Customize (Özel), Stars (Star-Yıldız ve Sky-Gökyüzü), Color Cycle (Renk Döngüsü), Breathing (Nefes Alma), Multilayer (Çoklu Katman) ve Indicator (DPI Kademesini göstergeci). Kişisel olarak favorim; Color Cycle yani bir çok markada Rainbow olarak da adlandırabileceğimiz renklerinin sırasıyla geçiş yaptığı göze en hoş görünen aydınlatma seçeneği. Üzerinde konuşmayı gerektiren bir diğer seçenekte Multilayer modu. 3 farklı bölüme dileğimiz modu tanımlayarak kullanmamıza olanak tanıyor. Örnek olarak; Scroll tekerleği sabit renk yanarken, DPI bölümü nefes alma modun da ve Cooler Master yazısının altıgen çerçevesi “Color Cycle” şeklinde aydınlanabiliyor. Bu aydınlatma senaryosunu isteğinize göre özelleştirebiliyoruz.

P5280075.JPG


Bir diğer seçenek olan “Sensor” bölümünde, 100 ile 12000 CPI arasında 100’er kademeyle, X ve Y koordinatı için ayrı ayrı değerler verebileceğimiz ve toplamda 4 kademeli ayarlamalar yapabileceğimiz alan bizleri karşılıyor. CPI ayarının hemen alt kısmında USB Raporlama Değerini 125Hz ile 1000Hz arasında değiştirebiliyoruz. Sayfanın sağ bölümünde ise; Açı Ayarı (Angle Tunability), Açı Yakalama (Angle Snapping) ve en önemlisi sensörün yüzeye temas etmeden ne kadar yükseklikten algılayacağını low ve high şeklinde belirleyebileceğimiz Lift off Distance seçeneği bulunuyor. Ayrıca kullandığımız Mouse pad’e göre farenin kalibrasyonunu hızlı bir şekilde yapabileceğimiz seçenekte yazılımın içerisinde bulundurulmuş.

Ana menünün içinde bulunan beşince ve sonuncu seçenekte; farenin hassasiyetini, çift tıklama hızını ve tuşların tepkime süresini ayarlamamızı mümkün kılıyor.

Kullandığım hiçbir mouseda makro kullanmayan biri olarak bu tarz fonksiyonların nasıl kullanıldığını veya hangi amaca hizmet ettiğini çözmekte zorlanıyorum. MasterMouse 530 içinde makro seçeneği elbette ki mevcut ve kullanımı oldukça basit. Kütüphane sekmesinde ise aynı ürünü kullanan bir arkadaşınızdan veya internette bulunan toplulukların paylaştığı profilleri içe aktarabilir; kendi oluşturduğunuz profili dışa aktarıp paylaşabilir veya saklayabilirsiniz.

Performans

P5280084.JPG


(Sol: Corsair Glaive / Orta: Cooler Master MasterMouse MM530 / Sağ: Steelseries Rival 600)

İncelemenin başlarında da belirttiğim üzere MasterMouse 530 yapı itibariyle FPS oyunlarına daha yatkın fakat bu diğer oyunları oynayamazsınız anlamına gelmiyor. E-Spor amacıyla da kullanıma uygun teknolojik alt yapısı mevcut. 3000 CPI seviyelerine kadar 1:1 takibi kusursuza yakın gerçekleştirmeyi başarıyor fakat daha üst seviyelerde hata payı artacağını belirtmeliyim.

Fiyat
Ürünün fiyatı, Cooler Master’ın kendi mağazasında €50 olarak belirtilmiş. Ülkemizde ise an itibariyle en ucuz 194TL’ye bulunabiliyor fakat dolar kurunun hızlı artışı fiyatları etkileyeceği kesin. Eğer almayı düşünüyorsanız elinizi çabuk tutsanız iyi edersiniz.

Artı ve Eksileri
Sıra geldi tamamını öznel fikirlerim olan artı ve eksilerine;

ARTILARI:
  • Fiyatına yapılan yorum kişiden kişiye değişir fakat MM530 PixArt PMW3360 sensör kullanan bir çok üründen daha ucuz olduğu kesin,
  • Üst yüzeyinde ABS plastik yerine kullanılan nemi, yağı, kiri ve tozları rahatlıkla silebileceğiniz PBT plastik malzeme,
  • Genel olarak kullanılan üst seviye malzeme kalitesi,
  • Yan bölümlerinde kullanılan birbirinden farklı derinlikteki kauçuk yüzeyin altıgen tasarımı,
  • Kutu içeriğinden ekstra çıkan teflon altlıklar,
  • Ergonomik yapısı,
  • Avuç içi ve pençe tipine hatta parmak ucu tutuşuna da uygun olması,
  • Üst seviye optik sensör,
  • RGB aydınlatma ve 7 adet efekt seçeneği,
  • Kayıtlarınızı kaydedebileceğiniz işlemcisi,
  • Cooler Master ürünleriyle ortak çalışabilen yazılım desteği,
  • Anlaşılır ve kolay kullanımlı yazılım,
  • Son olarak da TactiX Fonksiyonu
EKSİLERİ:
  • Kişisel olarak tasarımı pek hoşuma gitmedi fakat bunun kozmetik dışında bir eksi tarafı yok,
  • Arka aydınlatma özelliği bulunan birçok marka öncelikli olarak kendi logosunu aydınlatır. Cooler Master’ın logosu da Hexagon yani altıgen çerçevedir fakat Cooler Master yazısı aydınlatmaya dahil edilse göze daha güzel görünen bir sonuç elde edilebilirdi,
  • Kişisel kullanımım için bir eksi olmasa da kimi kullanıcı için örgü kablo olmaması eksi sayılabilir,
  • Kauçuk kablonun fareyle ve USB bölümüyle bağlandığı bölümlere ekstra korumaların kullanılmamış olması ufakta olsa eksi hanesine yazılabilir.
Cooler Master MasterMouse 530’a puanım 8,2 oldu.

Tasarım: 6
Ergonomi: 9
Malzeme Kalitesi: 9
Özellikler: 8
Performans: 8
Fiyat: 9

P5280134.JPG


Bu incelemeden de bu kadardı, Cooler Master MasterMouse 530 uzun zamandır Cooler Master’dan beklediğim kalitede bir oyuncu faresi olmuş. Özellikle rakip markaların benzer özellikteki farelerinden daha uygun fiyata satılıyor olması seçim yaparken işinizi kolaylaştıracaktır.

Bir sonraki incelemede görüşmek üzere kendinize iyi bakın ve hoşçakalın.
 

utkuversus

Rektör
Emektar
Müdavim
Katılım
12 Temmuz 2015
Mesajlar
17,649
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
13,235
Puanları
4,958
Yaş
21
Ürün cidden çok güzel. Açıkçası bir özeliği yüzünden şu an koşup almıyorum. Oda örgülü kablo olmaması. Örgülü kablosu olan ürünlerin kablolarını bile kolayca eskitebilen biri olarak bu fare bana en fazla 1 hafta dayanır :D. Kulaklığımın kablosu örgülü ve ben bunu resmen yemişim. Yeni kulaklık almak zorunda kaldım.
Bu arada inceleme mükemmel olmuş.
 

mttzn

Doçent
Katılım
28 Kasım 2013
Mesajlar
872
Reaksiyon puanı
459
Puanları
63
Yaş
32
Ürün cidden çok güzel. Açıkçası bir özeliği yüzünden şu an koşup almıyorum. Oda örgülü kablo olmaması. Örgülü kablosu olan ürünlerin kablolarını bile kolayca eskitebilen biri olarak bu fare bana en fazla 1 hafta dayanır :D. Kulaklığımın kablosu örgülü ve ben bunu resmen yemişim. Yeni kulaklık almak zorunda kaldım.
Bu arada inceleme mükemmel olmuş.
O tamamen firmasal tercih, Steelseries Rival 600 gibi üst seviye bir mouse dahi kauçuk kablo kullanırken 50TL'ye satılan sözde "gaming" mouselar örgü kabloyla geliyor. Kısacası firma istemiyor onunda sebebi dediğim gibi hareket kabiliyetinin daha iyi ve ağırlaştırmıyor. Benim için elzem bir özellik değil ama eksi hanesine yazdım zaten :D
 
Üst