City of Steam

Skelatu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Herkese tekrar merhaba arkadaşlar,

Sağlam bir online oyunucu olarak uzun süredir city of steam oynuyorum ve forumda başlık bulamadığım için açayım, hem oyunu tanıtayım hem de diğer oynayan arkadaşlarla bilgi paylaşamı yapayım dedim. Oyun tarayıcı tabanlı, steampunk temalı bir mmorpg.

Oyun hakkında yazılacak çok şey olmasına karşın ekşi sözlük' de okuduğum bir entry yi paylaşmak istiyorum. Çok güzel açıklamış çünkü yazar arkadaş.

**ALINTIDIR**
şimdi bir steampunk sever olarak ben bu oyunu epeyden beri takip ediyordum. türkiye sunucusunda değil de orjinal sunucusunda oynamaya niyetliydim, arada hesap açıp bakmışlığım vardı, beta testlerinin bitmesini bekliyordum. geçenlerde giriş yapmaya çalıştığımda "this version of city of steam is not available in your region. please check for a game version available in your area." uyarısını aldım. yani bulunduğunuz bölge için zaten bir sunucu var, gidin orada oynayın demişler. ticari kaygılar falan işte. çin, rusya ve civarı, türkiye ve civarı (ortadoğu) için ayrı sunucular kurulmuş vaziyette oyun haklarını alan farklı firmalar tarafından.

gelelim türkiye-ortadoğu versiyonuna. türkçe, arapça ve ingilizce olmak üzere 3 farklı sunucu seçeneği mevcut. türkçe olana daha önce de bakmıştım, çeviriler cidden sarmıyor, kafa karıştırıcı ve eksik geliyor. hem forumlardaki -ve dolayısıyla oyundaki- çoluk çocuk da ayrı. ingilizce sunucusu yoktu önceden, benim için sürpriz oldu ancak orada da çok çok az oyuncu var.

oyuna bakarsak, bazı eksiklikleri var ama hiç fena değil. browser-based bir oyuna göre iyi iş çıkartmışlar. orjinalini biraz geriden takip eden yerel versiyonda arcanist (büyücü), gunner (silahşör) ve warder (savaşçı) şeklinde 3 sınıf mevcut. orjinalinde channeler (müzisyen gibi bir şey) isimli bir sınıf daha var. sınıfların büyüleri, saldırıları falan güzel ve çeşitli ancak oynayanlar ya arcanist ya da gunner oluyor genellikle. ranged attack kullanan bu sınıflar quest'ler sırasında dungeon'larda yaratıklara karşı avantaj sağlıyor. aynı zamanda pvp (düello) sistemi de mevcut ve forumlarda okuduğum kadarıyla warder'lar burada da eziliyor. yani öyle uzaktan uzaktan hiç dokunmadan takılmaca her türlü avantaj sağlıyor bahsettiğim 2 sınıfa. "şimdilik" warder'ların bunu dengeleyecek pek bir özelliği yok, sonrasında ne olur bilmem (ben de 10. level'a kadar warder kastım ama olacak gibi değil, gunner devam etmeyi düşünüyorum). canımı en çok sıkan husus kamera açıları oldu sanırım. ekrana paralel sağa ve sola çevirebildiğimiz yükseklik açısı sabit bir kamera ile paralel ve dikey ayarlayabildiğimiz serbest açılı olmak üzere 2 kamera seçeneği bulunuyor. işin kötü yanı, sabit kamera görüş açısını kısıtlayacak derecede dik ve tepeden bakıyor, serbest kamerayı da dar alanlarda kontrol etmek çok zor. mouse tekerleği ile zoom-in/zoom-out opsiyonu var. karakteri izometrik oyunlardan alıştığımız şekilde hem mouse ile hem de ayrıyeten w-a-s-d ile yönlendirebiliyoruz.

tarayıcı tabanlı olması sizi yanıltmasın, gelişmiş oyun içi dinamikleri ile gelecek vaadeden bir mmorpg çıkmış ortaya. hani kurulum gerektirenlerden pek bir farkı yok. bir de şu ingilizce sunucuya rağbet olsa süper olurdu.

<font color="#000000"><span style="font-family: Verdana">[video=youtube;etRA00h-YAc]http://www.youtube.com/watch?v=etRA00h-YAc[/video]