Çay insan sağlığını nasıl etkiler?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
530
Puanları
0
Çok eski yıllardan beri bilinen ve tüm dünya insanları tarafından tüketilen çayın insan sağlığındaki rolü nedir?

cay-nasil-demlenir.jpg


Dünya’da günlük ortalama kişi başı tüketim 120 ml’dir. Çay; siyah çay, yeşil çay, oolong çayı, beyaz çay ve kırmızı çay olarak beş çeşittir.

Yeşil çay, yapraklar toplandıktan sonra fermante edilmez. Sadece buharda işlem görür. Dünya’da yeşil çay tüketimi, toplam çay tüketiminin %20-22’sini oluşturur. Siyah çay, çay yapraklarının fermante edilmesi ile oluşur. Bu işlem esnasında amaç, polifenol oksidaz isimli enzimin oksidasyonunu sağlamaktır.

Dünyadaki toplam çay tüketiminin %76-78’ini oluşturur. Oolong çayı ise yarı-fermante çaydır. Dünyadaki çay tüketiminin %2’sini oluşturur.

Çay bitkisi, polifenollerden özellikle de flavonoidlerden zengindir. Çayda kateşin flovonoidleri bulunur. Bunlar; epikateşin, epikateşin-3-gallat, epigallokateşin ve epigallokateşingallat olarak bilinir. Siyah çayda ise polimerize olan (yapısı değişen) theflavin ve thearubigenler bulunur.

Çayın kateşin içeriği; yetiştiği coğrafi koşullar ve büyüme ortamı ile ilişkilidir.

Çayın flavonoid içeriği; çayın çeşidi (kafeinsiz, poşet, demleme) ve hazırlama süresine (sıcaklık, süre, miktar) bağlıdır.

* Kafeinsiz çayda flavonoidler daha az miktarda bulunur.

* Bitki çaylarının çoğunda kateşin ve kafein yoktur.

* Flavonoid içeriği en yüksek çay, demlenmiş sıcak çaydır. İkinci sırada sıcak poşet çay yer alır. En az flavonoid içeriği olan çay buzlu çaydır.

* Çaya süt veya soğuk su eklenmesi flavonoid oranını azaltır.

* Uzun süreli çalışmaların sonuçlarına göre çaya süt eklenmesi, kateşin emilimini engellememektedir.

Çayın antioksidan kapasitesi


- ORAC antioksidan değerlendirme sistemine göre, yeşil çay ve siyah çayın antioksidan kapasitesi; sarımsak, ıspanak, karnabahar ve Brüksel
lahanasından daha fazladır.

- TEAC antioksidan etki değerlendirme sistemine göre; kateşin diğer 24 bitkisel flavonoid türüne göre daha yüksek antioksidan kapasiteye sahiptir.

- Tek bardak çayın, 30-60 dakika içerisinde kanda antioksidan seviyesini yükselttiği gözlenmiştir.

- 300 ml suya hazırlanmış yeşil çayın (3 kupa) tüketiminden sonra kan antioksidan seviyelerinde ciddi artışlar oluşmuştur.

- Çin’de yapılan bir çalışmada, 40 erkek sigara bağımlısına 7 gün boyunca günde 6 kupa yeşil çay tükettirildiğinde, DNA hasarında ve serbest radikal üretiminde azalma olduğu saptanmıştır.

Çayın sağlık ile olan ilişkisi

Kalp hastalıkları: Günde 1 kupa çay tüketim alışkanlığının, kalp krizi riskini %44’e kadar azaltılabileceğine dair bilimsel veriler vardır. Yapılan 7 ayrı bilimsel çalışmada ise, günde 3 fincan çay tüketiminin kalp krizi riskini %11 azaltabileceği belirlenmiştir.

Ateroskleroz: Kan homosistein seviyelerinin yüksek olması, ateroskleroz açısından bir risk faktörüdür. Çay tüketimi ile kan homosistein düzeyleri arasında ters ilişki olduğu düşünülmektedir.

Hipertansiyon: Çay tüketiminden 30 dakika sonra tansiyonda hafif bir artış gözlenir. Sonrasında tansiyon normale döner.

Kadın & Kadın
 

eSa

Dekan
Katılım
5 Kasım 2011
Mesajlar
9,782
Reaksiyon puanı
352
Puanları
263
Günde 1 kupa çay içinde %44 kalp krizi riski azalıyormuş. Güzel, peki ben günde 10-12 bardak çay, aralarda da 8-10 bardak ta neskafe içiyorum.

Şimdi bu iyimi kötü mü? Kafam karıştı :)
 

mr_rain

Müdavim
Müdavim
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,957
Reaksiyon puanı
442
Puanları
7,263
Faydalı olan günde 4-5 bardak çay ile 2 fincan Türk kahvesi. Gerisi hepten zarar...
 

|BeyabaN|

Profesör
Katılım
18 Mayıs 2008
Mesajlar
3,248
Reaksiyon puanı
9
Puanları
0
Günde 1 kupa çay içinde %44 kalp krizi riski azalıyormuş. Güzel, peki ben günde 10-12 bardak çay, aralarda da 8-10 bardak ta neskafe içiyorum.

Şimdi bu iyimi kötü mü? Kafam karıştı :)

içtiğin çayların sendeki kalp krizini azaltma oranı %346 isviçreli bilim adamları açıkladı :D

yav çay'ı da mı hesaba-kitaba göre içecez, ayrıca araştırmalar 1 kupa çay olarak yapılmış, bizim ince belliden bahseden yok.
 
Üst