Casper VIA P3 Detaylı İnceleme

Bu konuyu okuyanlar

turan3068

Öğrenci
Katılım
30 Ekim 2011
Mesajlar
63
Reaksiyon puanı
5
Puanları
8
Pahalı akıllı telefonlar gittikçe daha az şaşırtıcı hale geldikçe, fiyat ve performans alanında adını duyuran markalar bu boşluğu dolduruyor. Daha birkaç yıl önce bile duyulmamış markalar ise bugün performans ve kamera kalitesi yönünden adını duyuran telefonlar çıkarıyor. Adını duyuran ve sektörde bilinen markaların bu tarz akıllı telefonlar çıkarması müşterilerin tercihlerini elbette etkiliyor.

Son günlerde adını duymaya başladığımız Casper VIA P3 modeli ise bu akıllı telefonlardan bir tanesi. Geçen aylarda Casper VIA F3 buna iyi bir örnekti. Bu yıl ise firma VIA P3 ile daha da ileri gidiyor. Bugün ise uygun fiyatlı bir model olan VIA P3 modelini sizler için detaylı olarak inceledim.

casper-via-p3_kutu_ac%CC%A7%C4%B1l%C4%B1s%CC%A7%C4%B1_2-1024x683.jpg


Akıllı telefonların bana göre en büyük sorunlarından biri yazılım bağlantısının kesilmesidir. Yani üretici firmanın güncelleme yapmaması ya da bu destek süresini kısa tutmasıdır. Casper yazılım desteği konusunda ürettiği cihazların arkasında durursa için gelecek zaman diliminde cihazın yeni güncellemeler ile tekrar geliştirilmesi cihazı iyi bir tercih yapacaktır.

Yeni modelin normal bir kullanıcı gözüyle nasıl göründüğü ve aynı fiyat klasmanında bulunan diğer cihazlara göre nasıl avantajlar sağladığını detaylı olarak açıklamaya çalıştım. Eğer bu detaylar sizi tam olarak tatmin etmediyse en yakın teknoloji mağazasına gidip Casper standında cihazı incelemenizi öneririm. Yalnız cihazı incelerken oradaki görevli daha fazla prim almak için size gelip başka bir markanın cihazını överse, oradan uzaklaşıp Casper’ın online sitesinden siparişinizi verebilirsiniz.

Kutudan Çıkanlar
casper-via-p3-kutudan-c%CC%A7%C4%B1kanlar-inceleme-1024x763.jpeg


Kutudan Çıkanlar
Kutu Açılış ve İnceleme Videosu
  • Casper VIA P3
  • Şarj Kablosu
  • Şarj Başlığı
  • Kulaklık
  • Koruma Jelatini (Telefona yapıştırılmış olarak geliyor)
  • Kullanım Kılavuzu
  • Garanti Belgesi
  • Sim Kart İğnesi
Ekran
casper-via-p3-o%CC%88n-k%C4%B1s%C4%B1m-1024x768.jpg


Ekran kalitesi genellikle daha ucuz telefonlarda pek önemsenmeyen bir detaydır. Firmalar fiyatı düşürmek için ekran kalitesini düşük tutarlar ancak Casper bu modelde 720×1520 (HD+) piksel çözünürlüğünde IPS LCD ekran kullanarak kullanıcıyı tatmin edecek bir kalite sunmuş. Ekran ve gövde oranı ise %78.79 olarak düşünülmüş. Piyasadaki telefonlara nazaran büyük bir çentiğe sahip olan bu model ön kamera, yakınlık sensörü gibi sensörlerle donatılmış.

casper-via-p3-ekran-kalitesi-1024x669.jpg


Cihazın HD+ ekranı 288 ppi piksel yoğunluğuna sahipken telefonun boyutu göz önüne alındığında bu ekran net ayrıntılar sağladığını görüyoruz. LCD olmasına rağmen panel iyi bir kontrast, parlaklık ve doygun renkler sunuyor. Samsung’un AMOLED ekranları kadar olmasa da yine iyi bir kalite sunuyor.

Tasarım
casper-via-p3-tasar%C4%B1m-1024x683.jpg


Uygun fiyatlı telefon tasarımı tipik olarak premium bir görünüm beklememeniz gerektiği anlamına gelir ancak Casper VIA P3’te ise durum böyle değildir. VIA P3’ün malzeme kalitesi son derece güzel ve VIA F3’ün klasik stiline dayanıyor. Cam tasarım, ele oturan yapı, siyah parlak görünüm cihazı eline alan kullanıcılara premium hissiyat oluşturuyor.

Dayanıklı cam tasarım çizilmelere karşı koruma sağlarken ekranı çevreleyen sert plastik darbelere karşı tam koruma sağlıyor. Elbette bir metal çerçeve kadar dayanıklı olmasa da orta düzey darbelere karşı telefonu koruduğunu söyleyebiliriz.

casper-via-p3_kutu_ac%CC%A7%C4%B1l%C4%B1s%CC%A7%C4%B1_7-1024x683.jpg


Cihazın ön paneline baktığımızda iPhone X benzeri geniş bir çentik görüyoruz. Bu çentik dışında ekranın geri kalan kısmını IPS LCD ekran kaplıyor. Cihazın arka kısmına odaklandığımızda ortada Casper logosu yer alırken logonun üstünde 4 yapı göze çarpıyor. Bunlar sırasıyla 13 MP Kamera, 5 MP Kamera, Led Flaş ve parmak izi okuyucusu olarak sıralayabiliriz. Bu kameralardan biri görüntü diğeri derinlik kamerası olarak işlev görüyor.

casper-via-p3_kutu_ac%CC%A7%C4%B1l%C4%B1s%CC%A7%C4%B1_3-1024x683.jpg


Cihazın kenarlarına bakınca sol tarafta sim kart girişi sağ tarafta ortada güç üstünde ses kontrol tuşları yer alıyor. Üstte kulaklık altta ise USB Type C girişi yer alıyor.

casper-via-p3_kutu_ac%CC%A7%C4%B1l%C4%B1s%CC%A7%C4%B1_5-1024x683.jpg
casper-via-p3_kutu_ac%CC%A7%C4%B1l%C4%B1s%CC%A7%C4%B1_4-1024x683.jpg


VIA P3 modeli 8 mm incelik 163 gr ağırlığa sahip olup taşımada ve tutmada son derece kolaylık sağlıyor.

Kamera
casper-via-p3_kutu_ac%CC%A7%C4%B1l%C4%B1s%CC%A7%C4%B1_9-1024x683.jpg


Kullanıcılar için önemli bir bölüm olan kamera bölümünde ise cihazın kamerası hakkında fazla detaya girmeden inceleme yaptım. Detaylı inceleme için “Casper VIA P3 Ayrıntılı Kamera İncelemesi” yazıma göz atabilirsiniz.

Telefonun arka tarafında 2 adet kamera bulunuyor. Bu kameralardan ana kamera 13 MP iken ikinci kamera ise 5 MP çözünürlüğe sahip. Arka kamera ile saniyede 30 kare olacak şekilde FHD yani 1920×1080 çözünürlüğünde videolar çekebilirsiniz. Video kalitesi için aşağıdaki test videolarını inceleyebilirsiniz.

casper-via-p3-kamera-o%CC%88zellikleri-1024x576.jpg


Ana kamera dışında ikinci kamera ise görüntüye derinlik algısı (Bokeh) kazandırıyor. Ayrıca çekimlerde dijital görüntü sabitleyici teknolojisi kullanılıyor. Bu da çekim yaparken sarsıntıların önüne geçmenizi sağlıyor. Kamerada portre modu, yapay zeka nesne algılama, dahili QR okuyucu gibi modlar bulunmakta.

casper-via-p3_kutu_ac%CC%A7%C4%B1l%C4%B1s%CC%A7%C4%B1_10-1024x683.jpg


Ön kameraya baktığımızda 8 MP çözünürlüğünde bir kamera görüyoruz. Bu kamera ile HD (720p) videolar çekebiliyoruz. Ön kamerada güzellik modu, bokeh modu ve AR çıkartmaları şeklinde birçok özelliği kullanabiliyoruz. Cihazların ön ve arka kamera ile çekilmiş fotoğraf ve videolarına yazının devamından ulaşabilirsiniz. Daha detaylı bilgi sahibi olmak için dediğim gibi yukarıda sizlerle paylaştığım ayrıntılı kamera incelemesi yazıma göz atabilirsiniz.

Donanım
Yazının bu bölümünde cihazın bir kullanıcı için belki de en önemli kısımlarından biri olan donanım özelliklerine değineceğiniz. Telefonun işlemcisi olarak Helio P60 yani MediaTek MT6771 kullanılmış. Bu işlemci 8 çekirdek olup 2.0 GHz frekansa sahip. 64 bit işlemci mimarisine sahip olan bu cihaz 800 MHz frekansa sahip bir grafik işlemcisinden güç alıyor. VIA P3 için 3 GB ram düşünülmüş ve bu 32 GB depolama ile desteklenmiş. 32 GB dahili depolama SD kart ile 256 GB’ta kadar yükseltilebiliyor.

Telefonun AnTuTu testinden aldığı puan 160.000-165.00 arasında ve bu skor Huawei P Smart 2019, Oppo AX 7 gibi orta düzey telefonlardan daha yüksek bir skor anlamına geliyor. AnTuTu testine dair videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.






VIA P3 ile test ettiğimiz oyunları aşağıda sıraladım. Bu oyunları oynarken takılmalar yaşamadım. Sanırım Casper’ın donanım olarak birleştirdiği parçalar bir araya gelince ortaya performanslı bir cihaz çıkmış. Yani aslında Xiaomi için sıkça duyduğumuz “Fiyat-Performans” sloganını bu cihaz içinde kullanabiliriz.

  • Asphalt 9
  • Asphalt 8
  • Asphalt Nitro
  • Call Of Duty Mobile
  • CarX Highway Racing
  • Dead Trigger 2
  • Modern Combat 5
  • N.O.V.A Legacy
  • PUBG Mobile
  • PUBG Mobile Lite
Batarya
Cihazın batarya kapasitesi 3000 mAh ve bu normal bir kullanıcı için 1 günü çok rahat çıkarıyor. Batarya ile 3G ile konuşmada 22 saatlik bir skor elde edilebilir. Bataryayı artık bir standart haline gelen USB Type-C girişi ile şarj edebiliyoruz. Batarya teknolojisi olarak Lithium Polymer (Li-Po) kullanılmış. Batarya özelliklerine baktığımızda 5V/2A şarj desteği olduğunu görüyoruz.

Yazılım
casper-via-p3-android-9-1024x768.jpg


P3’ün yazılımına Android9 saf arayüzü ile geliyor. İçinde ekstra olarak Casper’ın birkaç uygulaması tek yer alıyor. Bu yönden cihaz hafızasında yer kaplayan işletim sisteminin boyutu oldukça düşüyor.

casper-via-p3-android-9-arayu%CC%88z-1024x576.jpg


casper-via-p3-android-9-arayu%CC%88z-su%CC%88ru%CC%88m-1024x576.jpg


Saf Android arayüzü cihazın geçişlerde ve kullanımda hızlı yanıtlar vermesini sağlıyor.

Casper VIA P3 Genel Yorum
Cihazın kendi fiyat aralığında iyi bir performans gösterdiğini kullanarak test edebildim. Oyunlarda herhangi bir kasma yaşamadım. Özellikle PUBG Mobile ile yüksek ayarlarda takılma yaşamadan oynayabildim. Oyun oynamak için son derece iyi bir Android akıllı telefon diyebilirim. Bu fiyat bandında Casper’ın orta düzey kullanıcılar için son derece iyi bir cihaz çıkardığı rahatlıkla söyleyebilirim. Cihazla ilgili olumlu ve olumsuz yönleri yazının devamında sizlerle paylaştım.

Olumlu Yönler
  • Fiyat
  • Performans
  • İyi Tasarım
  • İyi Kamera
  • Hızlı Arayüz
  • Oyun Performansı
Olumsuz Yönler
  • Geniş Çentik
  • Saf Android Arayüz
  • Yetersiz Android Uygulama Sayısı
 

yusufozkan58

Müdavim
Katılım
27 Ocak 2019
Mesajlar
3,037
Reaksiyon puanı
1,393
Puanları
113
Yaş
22
Saf androidden iyi bence iki UI var . OneUI ve OxygenOS . Saf android iyidir . Ayrıca yetersiz uygulama sayısıyla ne demek istediğini anlamadım .
Fiyatı , hd+ ekranı ve 3000mah pili kesinlikle olumsuz yönlerine eklenmeli . 1000tl yapsalardı şu telefonu yada 1200tl çok iyi olurdu .
 

turan3068

Öğrenci
Katılım
30 Ekim 2011
Mesajlar
63
Reaksiyon puanı
5
Puanları
8
Saf androidden iyi bence iki UI var . OneUI ve OxygenOS . Saf android iyidir . Ayrıca yetersiz uygulama sayısıyla ne demek istediğini anlamadım .
Fiyatı , hd+ ekranı ve 3000mah pili kesinlikle olumsuz yönlerine eklenmeli . 1000tl yapsalardı şu telefonu yada 1200tl çok iyi olurdu .

Yetersiz uygulamadan kastım aslında özelleştirme olanakları hocam. Ek uygulamaya gerek kalmadan bazı özelleştirmeleri uygulama içinde MIUI gibi yapabilsek daha iyi olurdu. Casper'ın saf Android'e ekstra kendinden bir şeyler katması gerekiyor diye düşünüyorum.
 

Kullanici?

Öğrenci
Katılım
12 Haziran 2020
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
18
Oyun anlaminda iyi oldugunu yazmissin bazi o kadar yuksek degil brawl stars veya internetsiz oyunlar oynarken pili nasil gider?
 

abcdefdfhgjas

Müdavim
Katılım
10 Mayıs 2020
Mesajlar
1,784
Reaksiyon puanı
751
Puanları
113
Arkadaşlar almayın 1 haftada yavaşlıyor Casper kesinlikle almayın.
 
Üst