Canon PowerShot SX50 ve Sony Cyber-Shot HX300 Karşılaştırma (Geçmiş Yıllardan)

Bu konuyu okuyanlar

e.sahnagil

Öğrenci
Katılım
18 Temmuz 2015
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Canon PowerShot SX50 ve Sony Cyber-Shot HX300 arasında kaldım diyorsanız yazımız size göre. Sizler için bilgimiz dahilinde iki cihazı da inceledik fikirlerimizi gördüklerimizi sizlerle paylaşmak istedik.
Şimdi ilk olarak iki makineninde d-slr like yada dslr benzeri olarak geçtiğini söylemekle başlayalım. Bu terimler üzerine Internetten detaylı araştırma yaparak daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

İlk Bakış

Kağıt üzerinde ikisi makine de çok benzer olsa da ikisini de elinizi aldığınız anda sizinde hissedeceğiniz gibi SONY tutuş olarak elinizde hissettiriyor. Canon neden bu konuda eksik yada eksiği ne gibi sordunuz sanırım. Canon cihazını tamamen sert plastikten üretmiş. Kötü bir malzemedir demiyorum ama elinizden kayması çok muhtemel bir olay. Sony elinizle tuttuğunuz kısımları kauçuk benzeri bir maddeden yaptığı için sıkı tuttuğunuzda elinizi sirkeleseniz bile düşürme ihtimaliniz az ancak bunu Canon’da denemeyin derim.

http://u1312.hizliresim.com/1j/v/vy5ys.jpg

http://u1312.hizliresim.com/1j/v/vy62b.jpg


Kağıt üzerinde demişken cihazların teknik özelliklerini de verelim.
CANON Özellikler

  • 12.1 MP 1/2.3 inç CMOS algılayıcı
  • 24-1200 mm (50X optik zoom)
  • ISO 80-6400
  • DIGIC 5
  • 2.8 dönebilir LCD 461.000 nokta
  • 1/2000 enstantane
  • Full HD video
  • RAW fotoğraf desteği
  • 595 gram
SONY Özellikler

  • 20.4 MP algılayıcı
  • Carl Zeiss 24-1200 mm lens f/2.8-6.3 diyafram
  • ISO 80-12800
  • 50X Optik yakınlaştırma
  • Tele kısmı güçlendirilmiş titreşim engelleme sistemi
  • 1080P video çekim
  • 3 inç dönebilir ekran
  • 10 fps seri çekim
  • 650 gram

http://u1312.hizliresim.com/1j/v/vy7t4.jpg
Göze Çarpan Özellikler

CANON’da göze çarpan özelliklere değinecek olursak stabilize arttırılmış durumda. 4,5 duraklık bir IS sistemi konulmuş. Yani yüksek zoomlar da kullananlar bilir net görüntü almak iki katı zorlaşır. Tripod kullanılmıyorsa elde çekim yapılıyorsa birde 50X zoom yapılırsa titreme kaçınılmaz olur.

Ancak Canon bunun için manuel olarak kontrol edebileceğiniz “Framing Asist LOCK” sistemi ile 100X zoom yapıldığında bile nesneyi sabitliyor. Gerçekten gözle görülebilir bir fark oluyor kullandığınızda fark edeceksiniz bunu. Yine lensten bahsederken UltraSonic bir zoom motoru kullanıldığı için aşırı derecede rahatsız eden zoom seslerinden kurtulmuş oldu. Yok değil ancak çokda rahatsız etmeyecek derecede.
Canon'da SX serisinin daha önceki cihazlarında bulunmayan RAW desteğinin gelmesi ile artık Photoshop ile düzenlemeler çok daha rahat yapılabilir hale geldi.
Yine LCD ekran konusundada önceki cihazlara göre hem çözünürlük bakımından hemde hareket bakımından yenilikler gelmiş durumda. Bu konuya tekrar döneceğiz.

SONY tarafına geldiğimiz de ise Canon’a göre iki katı çözünürlüğe sahip diyebiliriz. Yine Canon’da olduğu gibi Sony’de stabilize sistemine oldukça önem vermiş ve bunu da başarmış durumda. Canon’da ki gibi direk manuel olarak kullanımı olmasa bile normal çekimlerde direk olarak titreşim değil sadece küçük kaymalar yaşıyorsunuz. Canon’a göre ISO değerleri daha yüksek durumda. Yukarıda ISO değerlerini vemiştik, az ışıkta kullanılabilecek en iyi ISO değerleri sağlanmış diyebilirim.

İki cihazda da elektronik vizör kullanılmış durumda. Odaklama vs. gibi ayarlarımızı artık LCD ekran yerine vizörden bakarak da görebiliyoruz. Eskiden bu kadar yaygın olmasa da bir dönemden sonra sürekli kullanılacak bir özellik gibi geliyor bana.

http://u1312.hizliresim.com/1j/v/vy8pl.jpg

LCD EKRAN

SONY bu cephede hem artı hemde eksi yönde işler yapıyor bana göre. Canon’a göre karşılaştırsak eğer LCD’si çok daha iyi görüntü sağlarken 0,3 Inc daha büyük olduğunu da söylersek eğer çektiğimiz görüntünün iyi yada kötü olduğuna rahatlıkla karar verebiliyoruz. Ancak açı konusunda Canon’un tam hareketli LCD’sine karşı biraz zayıf kalıyor ve yine Canon yatay harekete olanak sağlarken Sony sadece dikey harekete izin veriyor.

Çekim Modları ve Lens


PANORAMİK çekim yapılması konusunda SONY daha avantajlı bu çekim modu bulunuyor. Canon’da bu özellik bulunmuyor ancak sizin çekip bilgisayar üzerinden photoshop gibi bir programla birleştirmeniz gerekiyor.


MAKRO çekim iki cihazda da muaazam şekilde. Sıfırdan makro çekime izin veriyor ikisi de.


LENS konusunda da yine kağıt üzerinde aynı olsalar da Sony’de olup Canon’da olmayan özelliklerden biride analog olarak zoom yapabilme olanağı. Canon’da sadece üzerinde bulunan tuş yardımıyla yapılırken Sony de lens üzerinden zoom yapabilme yeteneği dslr kullanıcısı gibi hissettiriyor gerçekten…


ISO konusunda 1600’ün üzerine çıkıldığında algılayıcıların küçük olması nedeniyle iki cihazda da kumlanma ve grenlenmeler bariz ortaya çıkıyor. Bu tip cihazların tamamında olduğunu düşünüyorum bu sorunun.Çünkü alıcıları gerçekten küçük.
TOPARLAYACAK OLURSAK


Bana göre iki cihazda kendilerine göre artıları ve eksileri var. Fotoğraf makinesi alırken kendi ihtiyacınıza göre almanız gerektiğini asla unutmayın. Evet iki cihazı da karşılaştırdık ancak sonuçta şu galip çıktı diyemeyeceğim çünkü ilk başta da söylediğim gibi iki cihazında kendine göre artısı ve eksisi var. Ancak başlangıç seviyesi için iki cihazda çok iyi, bana göre d-slr like bir cihaz alacaksanız 16 MP sınır olarak kabul etmelisiniz. Sadece ben değil kompakt makineler için profesyoneller bile bunu söyler. Son olarak iki cihazla da çekilmiş fotoğraflarla sizleri baş başa bırakıyorum.

SONY ÇEKİMLER

http://u1312.hizliresim.com/1j/w/vybbz.jpg
http://u1312.hizliresim.com/1j/w/vybcq.jpg
http://u1312.hizliresim.com/1j/w/vybdb.jpg
http://u1312.hizliresim.com/1j/w/vybdm.jpg

CANON ÇEKİMLER

http://u1312.hizliresim.com/1j/w/vyb79.jpg
http://u1312.hizliresim.com/1j/w/vyb7z.jpg
http://u1312.hizliresim.com/1j/w/vyb86.jpg
http://u1312.hizliresim.com/1j/w/vyb8k.jpg
 
Üst