Canlı Linux Dağıtımı Knoppix 5.3.1 Sürümüne Güncellendi

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
En köklü canlı Linux işletim sistemlerinden bir tanesi olan Knoppix, 5.3.1 sürümüne güncellendi. Yeni sürümdeki ekler ve yenilikleri bu yazımızda açıklıyoruz.

Knoppix işletim sistemi, kurulum gerektirmeden çalışan bir Linux dağıtımı ve yıllardır geliştiriliyor. Knoppix, KDE masaüstü yöneticisini kullanan bir Linux dağıtımı ve yer yer diğer canlı dağıtımlara da ilham veriyor. Knoppix 5.3.1 DVD sürümünü yayınlayarak birçok yenilikle beraber geliyor. Bu yeniliklere baktığımızda, KDE 3.5.9 ile birlikte Compiz Fusion üç boyutlu masaüstü arabirimini paketin içinde görebiliyoruz.

İsterseniz Sanallaştırın

Bunların yanında paketin içinde VirtualBOX sanallaştırma yazılımını ve görme engelliler için tamamen sesle işleyen ADRIANE masaüstü yönetim sistemini bulabiliyoruz. Knoppix 5.3.1 içinde OpenOffice 2.3.1 mevcut. Bunun anlamı, bu dağıtım bir hafta veya daha evvelinde derlenmiş.

:: Knoppix Canlı DVD'yi indirmek için tıklayın. (~4 GB, DVD görüntüsü, FTP sunucularında DVD klasörü altında bulabilirsiniz)

Bilgi için: Knoppix
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN - http://shiftdelete.net

Militarist

Dekan
Reaksiyon puanı
130
KNOPPIX 6.2 (3.58 GB)

Knoppix, bir Linux dağıtımıdır. Debian GNU/Linux işletim sistemi üzerinde kurulmuş, otomatik donanım tanımlaması yapabilen, farklı birçok grafik kartı (ekran kartı), ses kartı, SCSI ve USB gibi cihaz arayüz desteği sağlayan bir işletim sistemi özelliğindedir. En önemli özelliği ise sabit diske kurulum gerektirmeden, havada (on-the-fly) çalışabilmesidir. İşletim sisteminin tüm paket ve dosyaları (yaklaşık 2 GB) tek bir CD'ye sıkıştırılmıştır (compression). Dolayısıyla her açılışta, işletim sistemi tekrar çözülerek (decompression) başlatılır.

İlk defa Linux kullanacaklar için herhangi bir kurulum gerekmeden CD'den çalışması ve her bilgisayarda çalışması nedeniyle en uygun Linux dağıtımlarındandır (Ubuntu ve ya Pardus canlı cd'lerinde olduğu gibi bilgisayarınızı kapatıp CD'yi çıkarttığınızda, eski işletim sisteminiz bıraktığınız yerde sizi bekliyor olacak).

Ayrıca Knoppix'i masaüstünde kullanabileceğiniz gibi eğitim amaçlı ya da kurtarma CD'si olarak da kullanabilirsiniz.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Knoppix

idman ile indirin.