Çanakkale Kahramanı Yüzbaşı Mehmet Cemal Durusoy'un Hikayesini Duydunuz mu?

Bu konuyu okuyanlar

ahmetdeniz1990

Asistan
Katılım
6 Ekim 2020
Mesajlar
107
Reaksiyon puanı
61
Puanları
28
Yaş
34
Yüzbaşı Mehmet Cemal Durusoy Çanakkele Savaşı'nın seyrini değiştiren, önemli pilotlarımızdan biridir. Kendisi imkansızlar içerisinde imkan yaratmış ve her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünerek savaşın seyrini değiştirmiştir. Şüphesiz ki Yüzbaşı Cemal gerçek bir kahramandır.
Yüzbaşı Mehmet Cemal Çanakkale üzerinde birçok keşif uçuşu yaptı. Ancak 7 Mart 1915 sabahı saat 07:00 de yaptığı keşif uçuşu savaşın seyrini değiştirecekti. İyice alçarak daha önce döşenmiş olan Türk mayın hatlarını aradı. Ancak mayın hatlarından hiç bir iz yoktu. Düşman bir gün evvel döşenen mayınların tamamını temizlemişti. Derhal inişe geçerek Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa’ya raporunu verdi.
7 Mart’ı, 8 Mart’a bağlayan gece yarısı Nusret mayın gemisi boğaza elde kalan 26 mayını döşedi. Cemal Efendi 18 Mart sabahı, Ertuğrul tayyaresi ile keşif uçuşuna çıktığında muazzam müttefik donanmasının boğaza doğru ilerlemekte olduğunu fark ederek Cevat Paşa’ya bildirdi.
Tüm mayınları temizlediklerini sanan dev müttefik armadası mayınlarla ve Türk sahil bataryalarının muazzam ateşi ile olduğu yere çakıldı.
 

Son mesajlar

Üst