Çanak antenlerinin kuruluşu ve ayarı

Bu konuyu okuyanlar

0ReiS0

Müdavim
Emektar
Katılım
8 Temmuz 2008
Mesajlar
5,666
Reaksiyon puanı
91
Puanları
48
Not:asagidaki makale üyesi oldugum ve bilgi paylastigimiz web sitesinden alintidir...Bunun disinda bilmek ve ögrenmek istedikelrinizi örnek verecek olursak yönlenmek istediginiz uydu kac derecede? bulunmakta ve nasil yönlenirsiniz? gereken canak anteninin büyüklük capi! ,ihtiyaciniz olan LMB ,RECEIVER (resivir) ve kullanma maksatiniz! ,dinlemek ve izlemek istediginiz radyo,tv yayinalri hangi uydudalar? ve frekanslari vesayre...eklerseniz zaman buldukca sizlere yardimci olmaya calisacagim insAllah
ANTENLERİN YER SEÇİMİ
kurulum1bf6.jpg

Montaj yapılacak yerin keşfi sırasında 3 şeye özellikle dikkat edilmelidir.
Anten direğinin sağlam bir şekilde tespit edilebileceği bir zemin bulunması. (Beton platform, çatı terası, asansör makine dairesi üstü türü zeminler bu iş için özellikle uygun olmaktadır.) Sabit antenler için zeminin düşey veya yatay, hatta eğimli olması sorun değildir. Çelik dübel ankorajının uygun şekilde yapılabileceği tercihan beton zemin aranmalıdır. Böyle bir zemin bulunamaması halinde çelik konstrüksiyon veya betonarme olarak bu zemin hazırlanır. Kiremit çatılarda çatı mahyası anten montaj ayağı ve matkap girecek kadar kiremitler söküldükten, tahtalar kesilip açıldıktan sonra, ayak çatı tavan betonuna çelik dübeller ile monte edilir. Antenin ve direğinin büyüklüğüne göre 8-16mm arası çaplı dübeller kullanılır. Esnemesi olmayan ahşap konstrüksiyon üzerine veya balkon demirlerine de montaj yapılabilir.

Montaj noktasının sözkonusu uydu azimut ve elevasyonunda gökyüzünü engelsiz görebilir durumda olması. ( Hareketli antenler için bu tüm sabit uyduların bulunduğu Clarke kuşağını görebilmesi demektir.) Ayrıca montaj noktasının yerel mikrodalga linklerinin veya kuvvetli manyetik alanların güzergahı üzerinde de bulunmamasına dikkat edilmelidir.

Montaj noktasının servis ve ayar işlemleri sırasında, ya da daha sonra başka bir uyduya ayar değişikliği yapmak istendiğinde çanağın döndürülebilmesini veya LNB’ye elle erişilebilirliği engeller bir konumda olmaması. Çanağın mekanik olarak hasar görebileceği şiddetli rüzgarlar, atılan, uçuşan objeler, konaklayan iri kuşların güzergahında bulunmaması. Şiddetli is, kurum, çamur, böcek istilası, veya kimyasal kirlenmelere maruz kalınacak yerlerin seçilmemesi gerekir. Antenin görüş alanı önüne daha sonra geçebilecek konstrüksiyon, inşaat, veya büyüyen ağaçlar antenin çalışmasını engeller. Yıldırım çekebilen açık alanlarda özel tertibat gerekir. Ayrıca çanak anten güneş ışınlarını da LNB üzerine odakladığından güneşin öğlen saatlerinde tam da uydunun bulundugu pozisyondan geçtiği durumlarda oluşacak yüksek hararet LNB yi tahrip edebilir.
ANTENLERİN KURULUŞU VE AYARLANIŞI

kurulum2wo7.jpg
Seçilen konuma anten direğinin sağlam bir şekilde tespit edilmesi anten montajının en önemli kısmıdır. Hareketli (polar) antenler için direğin yere 90 derece dik tespit edilmiş olması gerekir. Bu durum anten montaj ve ayarına geçilmeden önce ölçülerek kontrol edilmelidir. Vidaların daha sonra rüzgar vibrasyonuyla kendiliğinden gevşemesini engellemek için daima yaylı pullar kullanılmalıdır. Eğer anten demir aksamının kaplamasına korozyon bakımından yeterince güvenmiyorsanız soraki bir servis sırasında korozyon yüzünden açılamaz duruma gelmesini engellemek için de vida ve elevasyon çubuğu dişlerinin ince bir gres tabakasıyla kaplanması tavsiye edilir. Direğin tespit edildiği zeminin bir alt kat ile su yalıtımını bozmamak için hem ankrajın yapılması sırasında hem de direk montajından sonra özel yalıtım önlemleri almak gerekir.

Seçilen anten kullanıldığı yerin özelliklerine uygun olmalıdır. Polyester (fiberglass) antenler mekanik (rüzgar yükü vs.) zorlamalara daha dayanıklıdır. Ancak zamanla çatlama ve nem alarak deforme olabilme olasılığı yüksektir. Metal antenler ise sıvama veya pres aluminyum veya saç, offset veya parabol oluşuna göre çeşitlidir. Yekpare, kaynaklı veya 8-24 parçalı montajlı olabilir. Perfore (delikli) veya solid olabilir. Saç antenlerin kaplaması zayıfsa kısa sürede korozyon (paslanma) riski fazladır. Çok rüzgarlı yöreler için tercih edilebilecek olan perfore saç antenlerde bu risk daha yüksektir. Alüminyum antenler ise, ince ve yumuşak malzemeden sıvanmışsa kısa sürede (rüzgar v.s.) deforme olabilir. 1.2m den küçük çaplı antenler için genellikle offset form tercih edilir. Parçalı antenlerin ise üretimi ve montajı daha pahalı ve zahmetli olduğundan genellikle tercih edilmemektedir.

Ayni çap ve özellikteki antenlerin marka ve modele göre farklı verimliliklerde oldukları unutulmamalıdır.

Anten direği seçilen antenin ayrılmaz bir parçası olmakla beraber monte edileceği zeminin düşey veya yatay oluşuna göre uygun özellikte seçilerek temin edilir , veya bazı durumlarda kaynakla özel tarzda modifiye edilerek yapılır.

Çanak kurulacak yer ve direğin özellikleri teknik uygunlukların ötesinde görünüm özellikleri bakımından da ilgililerin onayına ve bulunduğu yerin inşaat standartlarına tabidir. Direk bütün bu esaslar gözönünde bulundurularak ve ileride sökülmesi gerektiğindeki koşullar da gözönüne alınarak monte edilmelidir.

Direğin dikliği, sağlamlığı ve izolasyon durumu kontrol edildikten sonra çanak montajına geçilir.

Çanak tüm parçaları doğru olarak takıldıktan sonra direğin tepesine oturtulur. Bu safhada tüm tespit vidaları sıkılmalı ve LNB odak uzaklığı kontrol edilmelidir. Çanağın parabol geometrisi hiçbir şekilde deforme edilmemiş olmalıdır. Taşınma veya direğin bulunduğu yere çıkartılması sırasında geometrisini bozacak herhangi bir darbe veya stres almış olması çanağın verimini çok fazla düşürür. Bu bakımdan ayardan önce antenin yüzey düzgünlüğü ve kenardan kenara bakılarak aynı düzlemde olduğu iyice kontrol edilir. Tam bir düzlem üzerine yatırıldığında bütün kenarları değmeyen bir çanaktan iyi verim alınması mümkün değildir.

Çanağın düzleminde olduğu aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi çanağın kenarından kenarına birbirine dik iki ip (veya tel) gerilerek kontrol edilebilir. Birbirine dik ipler arasında boşluk varsa bu boşluk sıfıra indirilecek şekilde çanak esnetilerek tüm çevresi bir düzlem üzerine getirilmeye çalışılır.
kurulum3bc0.jpg
Ayara geçilmeden önce azimut ve elevasyon ayarlarına yarayanlar dışında tüm vidalar sıkılır. LNB’nin çanağın tam ortasına baktığı ve kenar düzlemine tam dik durduğu kontrol edilir.

Antenin istenen uydu pozisyonuna ayarlanması için kullanılabilecek çeşitli alet ve cihazlar bulunmaktadır. Çanağın mekanik olarak istenen uyduya bakar konuma ayarlanabilmesinde pusula ve eğimmetre kullanılır. Bunun için öncelikle bulunulan yöreye göre o uydunun yerel ve kalkış açılarının bilinmesi gerekir.

Türkiyenin çeşitli yörelerinden en çok kullanılan 20 uydu konumuna ait gerekli azimut (yerel açi ve elevasyon (kalkış açısi) bilgileri ile polarizasyon açıları AZ, EL, POL tablomuzda verilmiştir.

Bu bilgilere göre pusulayla azimut (yerel açi eğimmetre ile de elevasyon (kalkış açısi ayarlanır. (Bkz. Şekil 1) Her ikisinin birlikte oldukça kolay ve hassas bir şekilde ayarlanabilmesi amacıyla yapılmış özel enstrumanlar da mevcuttur.

Çanağın mekanik olarak uyduya yönlendirilmesinden sonra LNB takılarak gelen sinyal ölçülür. Bu iş için de $25 -den $15.000 e kadar çeşitli değerlerde enstrumanlar kullanılabilir. En ucuz ve basit olanı gelen sinyali "kanarya" tabir edilen çeşitli tonda ses işaretine veya ibreli bir "sinyalmetre" gösterge değerine dönüştüren enstrumanlardır. Bu enstrumanlarla azimut, elevasyon ve polarite ayarları en yüksek işaret değerini gösterecek şekilde ayarlanabilir. Daha sofistike cihazlar ise alınacak tv, radyo, data işaretinin özelliğine göre tam olarak ölçülmesini güç, gürültü enterferans durumlarının belirlenmesini sağlar.

Her durumda azimut, elevasyon ve polarite (LNB kendi etrafında döndürülerek) ayarları alınan sinyali en yüksek değere ayarlayacak şekilde yapılır. Son olarak odak uzaklığı (fokus, LNB ile çanak arasındaki mesafe) deneyerek ve mm bazında ölçerek kontrol edilir. LNB doğru odaklanmış ise çanağa yaklaştırdığınızda da uzaklaştırdığınızda da sinyal zayıflamalıdır.

LNB’nin tam merkezde ve maksimum sinyal seviyesi sağlayacak odak uzaklığında olduğu kontrol edildikten sonra ayar işlemi tüm vidalar sıkılarak bitirilir.
kurulum4kg2.jpg
Seçilen LNB ve feed alınacak yayın ve kullanıcı sayısı özelliklerine göre C veya Ku bandı , R/L, V/H, Single, Switchable, Wideband, Universal, Dual, Twin, Quad olabilir. Sinyal /Gürültü oranı (S/N) fiyatına göre en düşük K/dB değerinde olmalıdır.

Kullanım şekline göre basit LNB+Feed ya da LNBF olabileceği gibi OMT, polarizör, depolarizör, corotor, dipleksör, multifocus (2 veya daha çok LNB grubu) gibi çeşitli parçaların kullanıldığı bir asamble şekil de uygulanabilir. Antenin offset veya parabol oluşuna, alınacak yayının C/Ku bandı oluşuna ya da antenin, sabit veya hareketli oluşuna göre seçilecek feedhorn ve diğer malzemelerin farklı olacağı unutulmamalıdır.

Tek ya da çok kullanıcının bir veya daha çok çanaktan yayın alma durumları da kullanılacak malzeme ve montaj konfigürasyonlarını farklı farklı yapmaktadır. Çok kullanıcılı uygulamalarda alınacak her polaritenin ayrı ayrı dağıtım kutusuna getirilmesi esastır.

Çanak yerinden kullanıcının (TV’nin ve uydu alıcısının ya da sinyal dağıtım merkezinin) bulunduğu yere kadar olan kablo güzergahının olabildiğince kısa seçilmesi gerekir. 30m nin üzerinde mesafeler için sinyal kaybı dikkate alınarak özel önlemler gerekebilir. Standart olarak düşük kayıplı RG6 kablo ve F tipi bağlantı elemanları seçilir. Kablonun ezilme, burulma, kılıfının çatlaması durumlarında sinyal verimi düşerek sistemde arıza oluşur. Kısa devre ve diğer hatlardan kaçaklar cihazlarda hasara yolaçabilir.

Ek yerlerinden soğuk havalarda vakum ile nem çekme, sıcak havalarda ise buharlaşma ile nem tüm kontaklara işleyerek korozyon yapması ve arızalara yol açmasının engellenmesi için tüm ek yerlerinde özel izolasyon önlemleri alınmalıdır.


kurulum5qb6.jpg







HAREKETLİ ANTENLERİN KURULUŞU VE AYARLANIŞI
Feed sisteminin (komple LNB grubu) merkezlenmiş ve doğru odak uzaklığında olduğunu kontrol ediniz. Uydu tarama işlemine başlamedan önce feed’in veriminin iyi durumda olması önemlidir.

Çanağın arkasından baktığınızda kol (aktüatör-motor) bağlantısı çanağın sağında kalıyorsa kol içeri doğru çekerken çanak sağa (batıya) doğru dışa doğru iterken ise sola (doğu yönünde) hareket etmelidir. Anten bu hareketi sırasında gökyüzündeki sabit uyduların bulunduğu kuşağı (aşağıdaki şekle bakınız) bir yay çizerek tarar. Yani hareket sahasının en ortasında en yukarı bakar konumdadır. Bu konumda iken çanak tam güneye 180 dereceye (kuzey = 0 derece) bakacak şekilde kuzey güney ayarını (anten mount’unun kendi etrafında dönmesine izin veren vidaları sıkarak) yapınız. Kolun çekmesiyle antenin etrafında döndüğü milin yerle yaptığı açıya SAPMA açısı denir ve bu açı antenin yerle yaptığı açı (elevasyon - kalkış açısi na göre 5.5 derece (Sinop 5.85, İstanbul 5.74, Antakya 5.16) ek* Yasak Kelime Kullandınız *. Deklinasyon (eğim) açısı denilen bu açı gökyüzünde taranan yayın bombeliğini değiştirir. SAPMA açısı tepede ayar yapılan (ASTRA, Arapsat2A) uydunun elevasyon açısının 5.5 derece kadar eksiği olacak şekilde ayarlandığında kolun hareketiyle çanak tüm uydu kuşağını doğruya yakın şekilde tarayabilmelidir. Bu şekilde yapılan kaba ayardan sonra esas ayara geçilir. En kolayı tarama kuşağının ortasında ve tepesindeki (ASTRA gibi) bir uyduda kutup ekseni ve deklinasyon ofset açılarını önce ayarlayıp, kuzey güney yönünü ise kenar uçlardaki (PAS4, Intelsat 601 gibi) bir uyduda ayarlamaktır. Buradaki basit kural elevasyon ayarlarının yüksekteki (26.0° Doğu Arabsat 2A veya 19.2° Doğu Astra gibi), kuzey güney ayarının ise ufka yakın alçaklıktaki (100.5° Doğu Asiasat2 veya 37.5Batı Orion 1 gibi) bir uyduda yapılmasıdır.

Tüm elektrik bağlantılarını kontrol edip cihaza ceryan veriniz.

Kuşağın ortasında tepede (ASTRA veya Eut IIf3) zayıf da olsa bir sinyal yakalamaya çalışılmalıdır. Bunun için yukarıda sözü edilen türde bir sinyal ölçüm cihazı gerekebilir.

Sinyali aldıktan sonra bir yayın frekansına ayarlanarak sinyal şiddeti en çok olacak şekilde hafifçe doğu veya batıya kımıldatılmalıdır. Daha sonra alınan sinyali arttıracak şekilde kutup ekseni açısı yeniden ayarlanır.
kurulum6wh9.jpg
Feed sisteminizi sinyal şiddetini arttıracak şekilde tekrar ayarlayınız. Bu feed sisteminizin son ayarıdır. Bu ayara bir daha dokunmayınız.

Kuşağın bir ucundaki (PAS4 veya Orion 1 gibi) bir başka uyduya geçerek ikinci bir kanala ayarlanmayı deneyiniz. Burada ve 4 deki sinyal yakalama sırasında tarama(scan) özellikli bir uydu alıcı veya enstruman oldukça yararlı olur. Aksi halde cihazı frekans ve polaritesini bildiğiniz ve o sırada yayını olan bir kanala ayarlamak gerekir. Eğer hedeflediğiniz uydu yayınını alamazsanız yukarıda 4 de bulduğunuz uyduya daha yakın bir başka uydu seçerek aynı işlemi yapmalısınız. Eğer merkezdeki uydunun yakınındakiler dışında bir uydu yakalıyamıyorsanız kuzey güney ayarınız önemli ölçüde hatalı demektir. (Bkz. Şekil 3)

Bulduğunuz ikinci uydudaki bir kanalı frekans, polarite, doğu batı ayarlarıyla olabilen en iyi şekilde ayarlayınız.

Alınan sinyalin artması için antenin yukarı mı kalkması aşağı mı inmesi gerektiğini belirleyiniz. Herikisi de değilse anteni bulunduğunuzun aksi (doğu-bati istikamette en uçtaki bir uyduya çeviriniz. Tüm uydular tam yerinde görünüyorsa (nadiren olur) madde 12 ye atlayınız. Eğer ayar gerekiyorsa aşağıdaki şekle bakarak anteni hangi yönde çevirmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.

Kuzey güney ekseni ayarını doğru yönde hafifçe değiştiriniz.

İlk bulduğunuz uyduya geri dönerek kuşağın tam yerine oturtabilmek üzere yukarıdaki işlemleri tekrarlayınız. En iyi sonucu alabilmek için bu işlemin ortada en tepedeki uydu dışında en batı ve en doğudaki uydular için de tekrarlanması gerekir.ümkünse ortada, batı ve doğu uçlarındaki üç uyduda aynı polarite formatında çalışır durumda yayını olan kanallar seçiniz. Skew (polarite kaymasi ve video ince ayarlarıyla son defa oynayarak bir uydudan en yüksek sinyal seviyesi alacak ayarlamayı yapınız. (İşlem sonuna kadar bu ayarlar sabir kalmalıdır.) 4 den 9 a kadar olan adımları her üç uyduda da en yüksek değeri okuyacak şekilde tekrarlayınız. Bu noktada deklinasyon ofset açısını da hafifçe düzeltmeniz gerekebilir. Her üç uyduda da en yüksek okuma değerini istikrarlı bir şekilde elde edinceye kadar muhtemelen birkaç defa gidip gelmeniz gerekecektir.

Son olarak en zayıf sinyal alınabilen uydular ve kanallar denenir. Ayarlar iyileştirilerek eğer tüm kuşak üzerindeki uydulardan en -yüksek sinyal seviyeleri alınabiliyorsa anten ayarı bitmiştir.
kurulum7sg9.jpg
Tüm vidalar sıkılırken sinyal seviyelerinin azami değerinde kaldığı gözlenmelidir.
Yukarıdaki tüm işlemler sırasında kol(actuator arm) hareketinin mekanik veya elektriksel sınırsız olarak yapıldığı farzedilmiştir. Anten ayarları bitirildiğinde kol da Doğu (E) ve Batı (W) heriki yöndeki sınırlarına uygun mekanik sınırlara varacak şekilde ayarlanarak sıkılır. Kol ayrıca içindeki nihayet mikroşalterleri sayesinde elektriksel olarak bu sınırlara varmadan kendi kendini durdurur. Kolun takılışında tutucu bileziğin kaydırma yapmayacak şekilde çok iyi sıkılmış olmasına, çanağa bağlandığı mafsal noktasının boşluk olmayacak ve sıkışma yapmayacak durumda olmasına, motor kısmının üzerinde işaretlendiği gibi (içine su girmesi durumunda kolayca dışarı çıkmasını engellemeyecek tarzda) yukarı doğru durması ve contalarının sıkılı olmasına ve elektriksel bağlantılarının doğru yapılmış olmasına özellikle dikkat edilmelidir.

Anten ayarı bitirildikten sonra, antenin uydu alıcısı, video cihazı televizyon, müzik seti gibi diğer cihazlarla olan “klasik” bağlantı düzeni yukarıdaki şekilde yapılır. DiSEqC 1.2 sistemli polar anten düzeninde ise bağlantı çok daha basit olup, antenden uydu alıcısına sadece bir koaksiyel kablo gelir, TV, VCR gibi cihazlara ise sadece bir standart SCART kablo bağlanır.

kurulum8qk6.jpg







satellitenpositionensf2.gif
Bizi ilgilendiren ve ayni zamanda En popüler olan uydular: Türksat ( 1C at 42.0°E / 2A at 42.0°E ) ,Asta (1F/1G/1H/1KR/1L at 19.2°E) ,Hord Bird (6/7A/8 at 13.0°E) ,Eutelsat (W3A at 7.0°E)
Yukarida örnek verdigim ve diger uydularin güncel Frekanslarini buraya eklemememin sebebi güncelleme sorunu oldugundan lyngsat ve SatcoDX Uydu Kontrol Merkezi sitelrini tavsiye ederim...




Evet Antenlerin kurulusu ve uydular hakkinda bilgi edindik ,simdi gerekli olanlar ve bunlari nasil sececegiz
kurulum9wp7.jpg

1. Uydudan gelen sinyalleri alabilecek bir canak.
2. Bir LNB (bazen dönüstürücü/converter denir) gelen sinyalleri televizyon sinyallerine cevirebilen.
3. Bir uydu alicisi (stb /set top box, receiver) uydudan gelen sinyallerde tuner görevini yapan.
Ayrica istege bagli, siniri olmayan aksesuarlar:
4. Kodlanmis sinyalleri cözmek icin bir CI/CAM Common Interface/Conditional Access Module (Modül)- CAM Alıcı icerisine gömülü ya da dısardan takma olabilir

1. canak: canaginizin secimi cok önemlidir, bulundugunuz bölgeye göre, seyretmek istediginiz uydulari alabilicek boyda olmasi gerekir. bunu saticinizdan ögrenebilirsiniz..
2. LNB:
canaginiza gelen sinyalleri toplar ve uydu aliciniza yollar. Bunlar da bircok cesittir. Problemsiz seyretmek istiyorsaniz terciniz universal 9,75 GHZ - 12, 75 GHZ. ( LOW BAND= ANALOG & HIGH BAND= DIGITAL) olsun, bunlar cogu yayin yapan frekanslari alir.

3. Uydu alicisi (sat receiver)
Bunlarin en basiti FTA (free to air) yani sifresiz yayinlari sorunsuz seyredebilirsiniz. Günümüze bunlar istege göre 30,-$ baslayip 300,-$ yükselebilir....

Ama genelde yayincilarin cogu sinyallerini kodlarlar. Örenk: Diji Türk Eger bu tür kodlanmis yayinlari (kanallari) izlemek istiyorsaniz, bu kodlari cözücüye (decoder) ihtiyaciniz olacaktir. Bu tür cözücülere Common Interface (CI) ortak arayüz ya da Conditional Access Module (CAM) kosullu erisim modülü denir.
Günümüzde tavsiye edebilecegim bagzi uydu alicilari (receiver/risiver)
Humax, Hyundai, Nokia gibi dünya devleri ve Kyoto, Next gibi yan ürünler bulunmakta. Satin alirken dikkat edilmesi gereken cihazin sizlere sundugu imkanlar. Mesela ayni canak antenle birkac uyduyu seyretmek icin pozisyonerli bir alici alacaksiniz. Siz Next veya Kyoto marka digital kartli cihaz satin aldiniz. Bu kartli cihazlarda iki adet CI yuvasi yani CAM modül girisi bulunmakta.
4. CI/CAM:
Bu terimler, bazen karıstırılirlar, ikisine de ayni anlam verilir. Isin asli böyle degildir. CAM bir pcmcia(dizüstü bilgisayarlarda modem, ethernet kartlari gibi) modül ve uydu alicilarina göre hazirlanmistir. CI uydu alicisindaki CAM modulunun takilabilecegi yuva dir. Bazen CAM lar CI ye takilamazlar, ve uydu alicisinin (receiver) icine yerle* Yasak Kelime Kullandınız *ler. Bunlara da embedded CAM (gömülü modül) diyoruz.
Kodlanmis bir sinyal varsa, cözebilmek icin bir CAM gerekiyordur. Uydudan yayin yapan Tv lerin kullandigi Kod sistemlerine birkac örnek verelim: Alphacrypt, Conax, Cryptoworks, Irdeto, Nagravision, Seca, ve Viaccess. Bahsi gecen her kodlama sistemine ait bir CAM türü bulunmaktadir.

Bundan sonradaki asmada sizlere YASAL uyaryla birlikte! Smart Kart hakkinda ve sifreli tv yayinalrini obonelik gerekmeden nasil izliyebileceginiz anlatmaya calisacam burdaki maksatimiz neyin/nasil calistigi




!!!DIKKAT!!! asagidaki bilgiler sadece bilgilendirme amaclidir! Temel bilgilendirmeden sonra ,biraz zaman ayirip özellikle bu yöndeki forum sitelerini arastirirsaniz o kadarda zor olmadigini anliyacaksiniz..
kartlarrq4.jpg
Yukaridaki resimde gördügünz Smart Kartlar günümüzde kullanilan popüler olanlardir
Bir yayincinin kodlama sistemini cözmek, kanallari bize acmaz. Eger dogru key’ler (anahtarlar) yoksa ekran karanliktir ve kanalin sifreli oldugunu söyleyen bir hata mesaji gelir ekrana.Örnek: sinyal ya zayif veya sifreli genelde durum böyledir. Yayinci o kodlama sistemini kullanan bütün yayincilar için universal olan kodlama sistemini kullanmaktadir. Bütün bunlarin üzerinde ise her yayincinin kendine özel scrambling (karistirma, sifreleme) sistemi vardir. Iste burda smartcard devreye girer. Sinyaldeki görüntü ve sesi alabilmek, sinyali desifre edebilmek icin Smart karttaki keyler (anahtarlar) gereklidir
Nasil calisiyor:
Kodlanmamis sinyaller her uygun uydu alicisi ile televizyona uygun sinyal haline gelirler. Eger uydu aliciniz bir yayincinin kodlama sistemine uygun ise sifrelenmemis yayinlari alabilirsiniz. Farzedelim ki bir yayinci Seca kodlama sistemini kullanmakta ve sifrelenmemis bir yayin sunmak istiyorlar, eger sizin uydu aliciniz Seca kodlamasina uygunsa yayini izlersiniz. Ama eger Irdeto uyumlu bir uydu aliciniz varsa seyredemezsiniz.
Seca türü yayin üzerine, birde yayincinin sinyali sifrelerse, sfrelenmis gelen sinyallerin seyredilebilmesi, icin Seca uyumlu uydu alicisinin yani sira, gecerli bir smart karta da ihtiyaciniz vardir.

Evinizde bir digital cihaz yok. Veya digital cihazı kendisi veren yayinci kurulusa abone olmadiniz. Yapmaniz gereken sey kendinize bir digital kartli cihaz almak olacak. Karttan kasit CI (Common Interface= Ortak Arabirim) uyumlu digital cihaz. $u an piyasada Humax, Hyundai, Nokia gibi dünya devleri ve Kyoto, Next gibi yan ürünler bulunmakta. farz edelim siz Next veya Kyoto marka digital kartli cihaz satin aldıniz. Bu kartli cihazlarda iki adet CI yuvasi yani CAM modül girisi bulunmakta. Ama en fazla iki olmak üzere her yayin sistemi icin ayri CAM modül almaniz gerekecek. Yakın zamanda alicilarin CI larinin gömülü ve patchli olanlari cikti, böylece ayrica pahali CAM modül almaya gerek kalmadi. Ama bir sifreli yayini izlemek yine de ucuz olmayacak. CAM modülün icine yerlesecek olan birde kart lazim olacak sizlere. Kimi yayinlar icin bu kartlar sadece orijinal olmalidir. Ama coguu yayinlar hem fun kart hemde gold kartla izlenmekte. Simdilerde sadece funkart kullaniliyor. Funkartlarla Astra, Türksat, Hotbird, uydularindaki paketler ve kanallar izleniyor. Eutelsat W3 uydusu icin ise orijinal kart gerekiyor. Birde CAM modüllere bakalim. Kimisi icin Cryptoworks modül, kimisi icin Viaccess modül ve kimisi icin ise Irdeto Freecam gerekir, bir de yeni cikan Magic modül var. Bu son ikisi en yenisi ve fonksiyonel olani. Bunlardan biri, ikisi elinizde mevcut olduktan sonra sıra karta yüklemeye geldi.
Elde olması gereken malzemeler: bilgisayar, kartla calisann cihaz, modül ve kart. Yasal abonelikte orijinal kartli cihaz, hatta bagzi yayin kuruluslari zaten size antenle birlikte gönderiyorla.. Sadece yayinci kurulusun kartinin oldugu ancak alici kutusunun elinizde olmadıgi durumlarda o yayincinin sifreleme sistemine uygun (örnegin Cryptoworks) CAM modüllü bir alici gereklidir.
Humax ile modül olmadan da seyredilebilir bunun icin de orijinal kart takarken Ircrypto blocker kullanmak lazim fakat sadece Avrupa karti gibi kullanilabilir. Yayinci kurulusun kendi cryptoworks alicisinda yayincinin orijinal kart olmadan özel programlanmis GW kart kullanarak FTA (sifresiz) yayinlari izleyebilir log alabilirsiniz.
Karta yükleme yapabilmek icin sizlere gerekli olan bilgisayar ve programmer. Bu programmerler piyasada 40 dolardan 150 dolara kadar bulunmakta. Piyasanin en iyisi Multiprog ama bütcesi dar olanlar Master CRD, Mastro (kutuludur) veya VP 20 alabilir. Programmerler icin COM port kablosu ve 9-12 volt adaptör de gerekli. Programlayicimiz da geldikten sonra gerekli programlari (Brutto, Isvedit, Cardwriter, Icprog, Chipcat, Alfa156 gibi) webden cekersiniz. Karta yükleme islemi bu programlarla amaca göre yapilir.

Birde su 2 soru var tabi cevaplamadan gecilmez. Bir yayin sisteminin keylerini (sifreleriniz) nasil ögrenebiliriz? Her zaman degismekte. Bilgiyi nasil alacagiz. Ya internetten bulacagiz, ya da kendimiz. İkinci $ik icin elinizde orijinal kart ya da goldcard varsa Seasons Interface 2 akla gelen ilk isim. Fiyati 25 YTL’den basliyor. Bununla en güncel CH ID, Nano, key her seyi bulmaniz mümkün. Seasons da programmerin kullandigi kabloyu kullanir, ama genelde enerjiyi adaptörden degil alıcidan alir. Seasons kartli blocker ile alici arasina yerlestirilir. Funcard orijinal olmadigindan sifreleri icin interneti izlemekten baska care yok. Fun, gold kartlarla yayin izlemek icin seasons interface gerekli degildir.
Neyin gerekli olduguna dair diger bir soru ise 25YTL’den baslayan bloker olsa gerek. Sadece orijinal kartlar icin gerekli olan blokerler su an icin yayıncinin göndermis oldugu yayin kesme, bloke etme gibi sinyalleri engeller. Böylelikle yayinci sizin yayinizi kesemez. ve kartinizi bloke edemez. Ayrica kartiniza abuk sabuk bazi gereksiz bilgilerin girilmesini engeller. Bunlarin en basinda A0 denilen bir kayit sistemi vardir. kayit sistemleri de iki türdür. biri 20 digeri ise A0. 20 ler Yayinci tarafindan silinmektedir. Fakat biz A0 ile yükledigimizde biz bu A0 ları silememekteyiz. Bu nedenle bir süre sonra kartlar dolmakta. Bunu engellemenin yolu blokerlerden gecmekte. 20 ile yüklendiginde bloker kullanilirsa karttaki sifreler silinmez. Blocker hakkinda daha fazla bilgi icin Blocker Seasons bölümüne bakiniz. Fun, gold kartlarla yayin izlemek icin blocker gerekli degildir.

TERİMLER
ACK: Acknowledgement
Alindigini bildirme. ACK 90 00 in kartan gelen cevaplarin program tarafindan OK lendigi dir. Baska ifade ile program karttan gelen cevaptan tatmin olmustur.
Activation -Aktivasyon:
Acma islemi. Bir yayıncının bir servisine abobe olunca ilk yapılan islemdir. Yayinci kartınizi acmak icin gerekli komutlari gönderir.
ATR:
Answer To Reset kisacasi ATR, kartin kendini cihaza (receiver-kutu) tanitma amaciyla kullanilan nano.Bu her resetlemede (kartin aktif edilmesi) oluyor.
ATR ISO7816-3 anlasmasina göre yapilmistir. ATR de genellikle cihazin/CAM kart ile haberlesmesi nasil olacagini söyler:programlama icin Voltu Amperi, Bautrate, sinkron ve asinkron haberlesme vesayre.
Auto Update AU:
Auto update teknigi kart kendi kendini güncellemeye (dogru anahtarlari hesaplamaya) yariyor. Providerler belirli zamanlar keyleri (anahtarlar) degistiriyor ve AU teknigi yoksa ekraniniz kararir,veya keyleri kendiniz yüklüyceksiniz. Bu keylerin degisik ad altina bulursunuz Irdeto sisteminde Plainkey, Secadaysa operational key vesayre.
Blocker:
Blocker istenmiyen sinyallari filitreliyor. Kartin "kapatilmasi" engelleniyor.
Blockerler iki tip vardir software (kartin üstünde) veya hardware.
CH ID - Channel ID:
Kanal secenegi icindir.
Dogru key ile channel ID kombinasyonu key´i aktiflestirir.
Common Interface CI:
Common Interface cihazinizda bir PCMCIA yuvasi icine CAM yerlesir. Common Interfaces multicrypt cihazlarda bulunur.
Conditional Access CA
Conditional access teknologisi kodlama ve tanimlama icin kullaniliyor DVB sistemlerinde
Bir CA sistemi belirli standartlar ile olusuyor,bunlar: SMS ile SAS

Conditional Access Module CAM:
Bir conditional Access Module CA sistemini bir parcasidir. CAM´lar ayri bir modül olarak ,ama bazende cihazin (receiver) içinde hazir bulunuyor.Buna Embedded CAM deriz.
CAM´da kart ile haberlesme sagliyan bütün software (program) bulunuyor.Kart cünkü CAM´in icine sokuluyor.
Crypto Works:
En son gelen kod sistemlerinden biri.Crypto Works Philips firmasinin bir icati.
Deactivation - Deaktivasyon:
Kapama iclemi. Abonelik bitince veya yayıincinin, sizin kartınızdaki bilgileri illegal olarak kullandığınızı kesfedince yapilan islemdir.

DVB:
DVB´in anlami Digital Video Broadcasting, veya digital uydu TV.
Hexserial:
Bu bir (3 bytes hexadecimal) providerin karti yönlendirmeye kullanilan numara.
ECM:Electronic Control Message
Karta giden komutlar. ECM karta paket olarak gönderiliyor.
Böyle bir pakete Control Word de (CW) deniliyor. Ve bunun icinde kodlanmis anahtarlar, tanitim, vesayre bulunuyor sinyali acabilsin diye.
Yani ECM bir verilen servisin bir tanitma sistemi.
Providerler bircok zaman yalan ECM gönderiyor kacak kartlari kapatmak icin. Orijinal kartlar bundan etkilenmiyor.
EMM: Entitlement Management Messages
EMM Yetki Kazanim Yönetim Mesajlari SAS in icindeki bilgiyle ECM ile beraber gönderiliyor. EMMín icinde abonenin genel bilgisi ve abonenin durumu bulunuyor ve keyleri gönderip,degistirip veya silmeye kullaniliyor.





canak Antenimiz kurulup gerekli baglantilar yapildiktan sonra simdi Uydu alicimizin (Receiver) ayarlarini yapalim ,buna gecmeden önce birkac bilgi vermek istiyorum.
Standart uydu alicilari (Receiver)ler en fazla 2000 (ikibin) tv,radyo kanal hafizasina sahiptirler ,siz otomatik arama yaparken birden fazla Uydu yayiyni alabiliyorsaniz kanal sayisi 2000 (ikibin)’den fala olacatirki buda uydu alicinizin (Reciver) kilitlenmesine yol acar.
Hatta bagzi uydu alicilarinda (Receiver) 2000 (ikibin) tv ,radyo kanal hafizasi oldugu belirtilmesine ragmen 600 (altiyüz) tv ,radyo kanali dahi fazla yüklenmeye sebep olup yavaslamasina veya kilitlenmesine yol acabilir.
Bürtün bu olumsuzluklara ek olarak gereksiz tv ,radyo yayinlarinin yaninda izlemek ,dinlemek istediginiz tv ,radyo yayinlarinda alamiyabilirisniz.
Bu durumda yapilmasi gerekenin en iyisi elle (manuel) arama yapmak ayni zamanda tavsiye ederim ,bunun icin gerekli frekanslari ve yayin paketleri icin lyngsat ve SatcoDX Uydu Kontrol Merkezi sitelrinden faydalana bilirisniz detayli aciklama yukarida belirtilmisti.
Bu isten az ,cok anlayanlar bilirler bir kac sendir SETTING EDITÖR programlari yogun olarak kullanilmakta yani kanal ayarlarını uydu alicinizdan (Receiver) okuyup gereken degisiklik’leri yaptıktan sonra yeniden yükleyebilirsiniz veya kullandigniz setting editör’e uzantisi uygun hazir setting’leri inrnetten temin edip üzerinde gereken degisikli yaptiktan sonra Uydu aliciniza (receiver) yüklüyebilirisniz.
Bu islemi yapabilmemiz icin önce uydu alimizda (Receiver) Null Modem (R232) gerisi bulanmasi ,kullandigimiz bilgisayar’la uydu alicmiz (Receiver) arasinda baglanti kurmamizi saglayan kablo.
rs232ct3.jpg
Not:kullandiginiz Uydu alicisinin (Receiver) markasini ,serisini ve izelmek istediginiz uydu yayinalrini konu altina ekliyerek benden yardim alabilirsiniz..







Bu bölümde sizlere ise yarayan birkac ufak TIP vercegim
Digital uydu sistemlerinde kablo cok önemlidir.Kabloyu pense ile kesmeyin cünkü penseler bakır kabloyu ezdigi icin kesilen nokta sertlesir ve iletkenligini azaltır. Keskin demir makası kullanın.
Kablonun bir ucu LMB’de veya uydu alicisinda (Receiver) bagliyasa, diger ucunu kesmeye veya yenilemiye kalkismayin cünkü ic kismindaki bakir tel ve dis kaplma bir birine temas etmesi durumunda, LMB ’miz hurda olacaktir veya uydu alicimiz (Receiver) bagzen geri dönüsümü mümkün olmayan agir hasar görecektir.
Hatirliyorum acemilik dönemimde, uydu alicisinda (Receiver) kablo bagliyken, ben yukarida yani catida kablonun diger ucunu LBM’ye baglamak isterken asagidan duydugum su aci sözdü Receiver ve Televizyon kapandi neden?:)
SVHS kablo baglantilari ile daha kaliteli ses ve görüntü alabilirsiniz.
SVHS könnektörlü baglanti kablolari resim sinyalinin parlaklik ve renk bilgilerini ayri ayri tasiyan SVHS standardi ile SCART baglantinin daha üstünde bir görüntü aktarma kalitesi saglniyor. Eger dijital uydu alicinizda SVHS cikisi bulunuyorsa, TV ve VCR cihazlarinizin balantilarini SVHS kablo ile yapmanizi tavsiye edilir. SVHS baglanti standardi ses sinyali tasimamaktadir, bu bakimdan ayrica sag ve sol ses kanallarinin baglantsi yapilmalidir.
Canak Anten ayari (yön bulma)
Canak Antenini ayarlarken LNB’nin üzerine islak ince dokulu (tül) bez koyunuz. Bu islak bez sayesinde profesyonel ölcme cihaziniz olmadanda optimum ayar yapabilirsiniz.
Ayrica bu isin Ticaretini yapanlar veya yapmak istiyenler icinde fiyatlari cok yüksek olan ölcü cihazlari almalarina gerek yok örnek vercek olursam en ucuz ölcü cihazinin fiyat 500,-$ baslar 2500,-$ kadar cikabilir.
Bunun yerine benim yaptigim gibi Kullandiginiz Dizüstü Bilgisayariniza gelismis Dijital STB karti taktinizda daha pratik ve ucuza mal olacak.



!!!DIKKAT!!! asagidaki bilgiler sadece bilgilendirme amaclidir!
Vestel CW3001 zap Emulu DVB3 840cı ya Çevrime ve Kanal yükleme
Bilindiği gibi vestel cw 3001 zap ve vestel cw 3001 cı zap cihazlar içerisinde cryptoworks modüle sahiplerdir bu modül digitürk yayınlarının kartla izlenmesini sağlayan orijinal modüldür eğer digitürk aboneliğinizi sona erdirdiyseniz cw3001 cihazlarınızı emulasyonlu hale getirmek için aşağıdaki talimatları uygulamalısınız .
1-) Cihazının flash entegresini sökün ve flash’a vestel 840 cı emulasyon yazılımını yükleyin böylece cihazınız emu’ya kavuşacaktır..
clipimage0029egor2.jpg
Flash entegrenizi mutlaka havalı havya ile sökünüz…
2-) Flash entegrenize flash programlayıcı ile 840 cı emu yazılımını atınız.
3-) Artık cihazınız 840 cı ya dönüştü ve emulasyona sahip oldu bundan sonraki yazılımları cihazın içerisindeki com girişi ile yapacağız genellikle bu girişin pek farkına varılmamıştır bu com girişini kullanarak cihaza keyleri atabileceğiz.

Buradaki 5 li pinleri 2.ci ucunu bilgisayarınızın 3.ncü ucuna…
4.ncü ucunu bilgisayarınızın 2.nci ucuna…
5.nci ucunu bilgisayarınızın 5.nci ucuna takın
ve hyper terminal ayarlarını uygulayın cihazınızad menü +1903 tuşlayın ve key menüsüne girin burada keyleri al dedikten sonra bilgisayarınızdan güncel keyleri cihaznıza gönderin işlem tamamdır güle güle kullanın.
key ve kanal tablosu yükleme talimati:

Key yükleme:Emu yazılımı yüklendikten sonra key dosyası atılabilmekte ve atılmalıdır;

1. Uydu alıcınızın RS232 çıkışını, bilgisayarın seri haberleşme çıkışlarından birisini, RS232 seri haberleşme kablosu yardımıyla birleştiriniz. (COM1 veya COM2) Kablo bildiğimiz birtarafı erkek bir tarafı dişi bire bir modem kablosu.

2. Bilgisayarınızı çalıştırınız.

3. Bilgisayarınızdan "Hyper Terminal" programını çalıştırınız. Programa bilgisayarınızın Başlat / Programlar / Donanımlar / Hyperterminal (Start / Programs / Accessories / Communications / Hyperterminal ) menüsü içinde Hypertrm.exe (Hyper Terminal) programını çalıştırınız. Daha önce bu işlemleri yaptıysanız. 8. Satıra geçiniz.

4. Yaptığınız bağlantı için isim ve ikon belirleyiniz.

5. Açılacak program penceresi içinde, bilgisayarınızda seri haberleşme kablosunu bağladığınız soketin (portun) adını seçiniz. (COM1 veya COM2)

6. Seçtiğiniz soketin (Port settings) özelliklerini aşağıdaki gibi belirleyiniz:

Bits per second : 38400
Data Bits : 8
Parity : None
Stop bits : 1
Flow control : None

7. Bu düzenlemelerle, Hyper Terminal programıyla ilgili ayarlarınız tamamlanmıştır. (Not: Artık program ile uydu alıcınızdan çıkan bilgileri görebilir ve program aktarımı yapabilirsiniz. Bu ayarları bir sefer yapmak yeterli olacaktır.) Uydu cihazınızın anahtarını açınız yada fişini takınız. Hyper terminal ekranında çeşitli karekterlerin çıktığını görün karekterleri gördüğünüzde bilinki bilgisayarınızla uydu cihazınzın bağlantısı sağlanmış demektir bu işlemden sonra uydu cihazınızın kulanım dili seçilir ve oradan çıkılır MENU tuşuna basılarak Ana Menü’ye girilir. 1-9-0-3 tuşlanır. 1 yada 2 saniye içinde keylerin bulunduğu menü görülür.

8. Hyperterminal’den "Send File" fonksiyonu kullanılarak yüklenecek dosya seçilir (emuup.bin)

9. Önce ekranda "Get Keys"(key al) üzerine gelinip kumandadan "OK" tuşuna basılır.

10. Tam bu sırada Hyperterminal’den Send butonuna tıklanır.

11. Keyleri yükleme işlemi bittikten sonra menuden çıkılır.

12. "Key Menu"süne tekrar (1-9-0-3) girilerek keylerin yüklenip yüklenmediği kontrol edilir.

(a) Keylerin manuel olarak güncellenmesi

1. internetten son güncellenmiş softcam.key dosyası bulunur

2. Bu dosyadaki keyler şifreleme sistemi, provider ve index numarasına göre girilir. Girilme işlemi iki şekilde yapılır 1- var olan ıd numarasının ve index numarasının keylerinin değiştirilmesi: Key menüsünden hangi şifre sistemi değiştirilecekse onun üzerine gelinir ve OK’e basılır hangi ıd ve index numarasının keyleri değişecekse onun üzerine gelinir sağ sol tuşları ile en alt satırdaki değiştirin üzerine gelinir ve OK’e basılır seçilen keyin rengi değişir ve körsıl önce ıd nin üzerinde kırmızı bir renk alır değiştirilmeyecekse OK’e basılır körsıl bu seferde index numarası üzerinde kırmızı şekli alır.değiştirilmeyecekse OK’e basılır körsıl en sol satırdaki keylerin üzerine gelir bu esnada kumanda üzerindeki rakam ve harflerle sol satır ilk keyi girilir sağ tuşla diyer key üzerine gelinerek bütün 16 haneli key değiştirilir ve OK’ e basılır osatır daki keyler değişmiş olur.2. Yeni bir ıd yada index numarası tanıtmak için: Sağ yada sol tuşla ekle üzerine gelinir ve OK’e basılır körsılın harhangi bir key üzerinde olması önemli değildir yukarıda anlatıldığı gibi ıd , index ve keyler girilir ve OK’e basılır oluşan yeni ıd en altsatıra yazılır.Daha önce yazılmış keyleri silmek için silinecek satırın üzerine gelinir ve sol sağ tuşlrıyla en alsatır daki silin üzerine gelinir OK’e basılır.

(a) Manuel güncellenen keylerin alıcıdan bilgisayara aktarılması

1. hyper terminal’den 38400, 1K Xmodem seçilerek RS232 üzerinden alıcıya bağlanılır Hyper terminal’den Transfer tıklanır oradan Receive file secilir açılan pencereden Browse tıklanır ve dosyanın kayıt edileceği yer seçilir Receive tıklanır açılan pencereye dosayanın ismi yazılır emuup.bin gibi her hangi bir isim yazılır.

2. Önce ekranda "Send Keys"(Şifre gönder) üzerine gelinip kumandadan "OK" tuşuna basılır.
3. Tam bu sırada Hyper terminal’deki pencereden OK butonuna tıklanır.
4. Keyleri yükleme işlemi bittikten sonra menuden çıkılır.
5. Bu alınan keyler yukarıda anlatıldığı gibi başka bir cihaza yüklenebilir.

Kanal tablosu yükleme:

Vestel 5**,6** (D+A), DVB 2CI ve DVB 2 FTA serisi hariç bütün cihazlarda bu işlem gerçekleştirebilirsiniz.

Bilgisayarınız içerisinde kayıtlı program tablosunu, bilgisayarın seri haberleşme çıkışlarını kullanarak, RS232 kablosu yardımıyla uydu alıcısına yüklenmesi için yapılması gerekli işlemler ve malzemeler aşağıda belirtilmiştir.

Kullanılacak olan malzemelerin listesi:

- Uydu alıcısı ve TV
- Bilgisayarın "Hyper Terminal" programı,
- RS232 seri haberleşme kablosu (bir ucu erkek diğer ucu dişi olacak).

1. Uydu alıcınızın RS232 çıkışını, bilgisayarın seri haberleşme çıkışlarından birisini, RS232 seri haberleşme kablosu yardımıyla birleştiriniz. (COM1 veya COM2)

2. Uydu alıcısını ve bilgisayarınızı çalıştırınız.

3. Bilgisayarınızdan "Hyper Terminal" programını çalıştırınız. Programa bilgisayarınızın Başlat / Programlar / Donanımlar / Hyperterminal (Start / Programs / Accessories / Communications / Hyperterminal ) menüsü içinde Hypertrm.exe (Hyper Terminal) programını çalıştırınız. Daha önce bu işlemleri yaptıysanız. 8. Satıra geçiniz.

4. Yaptığınız bağlantı için isim ve ikon belirleyiniz.

5. Açılacak program penceresi içinde, bilgisayarınızda seri haberleşme kablosunu bağladığınız soketin (portun) adını seçiniz. (COM1 veya COM2)

6. Seçtiğiniz soketin (Port settings) özelliklerini aşağıdaki gibi belirleyiniz:

Bits per second : 38400
Data Bits : 8
Parity : None
Stop bits : 1
Flow control : None


7. Bu düzenlemelerle, Hyper Terminal programıyla ilgili ayarlarınız tamamlanmıştır. (Not: Artık program ile uydu alıcınızdan çıkan bilgileri görebilir ve program aktarımı yapabilirsiniz. Bu ayarları bir sefer yapmak yeterli olacaktır. )

8. Receiver açılarak servis menüsüne girilerek database sil işlemi gerçekleştirilir.
NOT: servis menüsüne giriş için MENÜ 929526 tuşlanır.

9. Database silindikten sonra servis menüsünden çıkılıp tekrar girilir.
10. Tv ekranında seçeneklerinden 4 nolu seçenek seçilir ve tüm data bilgileri silinir.

Not:burdan sonraki işemleri seri yapamaz iseniz yükleme yapamazsınız.

11. Hyper Terminal programı ekranındaki menülerden, "Transfer" menüsüne giriniz, bu menü içerisinde "Dosya Gönderme / Send File" satırı seçilir. Ekrana dosya gönderimi ile ilgili bilgilerin bulunduğu yeni bir pencere gelecektir.

13. Pencerenin ilk satırındaki bölüme, bilgisayar içerisinde kayıtlı olan dosya bulunur ve seçilir. (Örneğin bu isim "türksat (CİRİNEY)" olabilir.) İkinci satırda ise haberleşme protokolü için "1K Xmodem" tipini seçiniz. Dosya Gönderme / Send butonuna basınız.

14. yükleme işlemi 1-3 dak. sürer. işlem bittikten sonra REBOT seçeneği seçilir.cihaz kullanıma hazır.
gerekli olan program:
VESTEL YAZILIMLARI YUKLEME PROGRAMI (Hiper Terminal)
Download :http://rapidshare.com/files/94550798/HIPER_TERMINAL.zip.html
Piyasada olan güncel Türksat kanal tablosu:
Dowload :http://rapidshare.com/files/9456479..._ral__Tuerksat_Guencel_Kanal_Tablosu.rar.html

Tavsiye: güncel kanallari manuel veya otomatik olarak arama yapin ve daha sonra Hiper Terminal programi yardimiyla uydu alicinizdan okuttun sonra isteginize sekilde düzenleme yapabirlsiniz...kolay gelsin




kaynak


www.cyber-warrior.org
 

GKHNCKR

Müdavim
Katılım
7 Mayıs 2009
Mesajlar
3,980
Reaksiyon puanı
47
Puanları
48
kurulum için 25 lira verdikten sonra geldi makale iyi mi...
 

0ReiS0

Müdavim
Emektar
Katılım
8 Temmuz 2008
Mesajlar
5,666
Reaksiyon puanı
91
Puanları
48

Yaw Böle boş Yazı Yazıp Admaı Çıldırtmayın Kardeşim Yanlış birşey Varsa adam gibi neden yazmıyorsunuz eksik bişey varsa neden bunu açık bir dille sölemiyorsunuz fake nedir Allah Aşkına ya buda bir yorummu?!!!
 

an80x86

Asistan
Katılım
20 Ağustos 2008
Mesajlar
286
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Anlatılanlar Cüneyt Arkın filmlerindeki at yarışını tahmin eden fake bilgisayara benziyor. Güldürtmeyin adamı. Tamam o flash'ı söktünüz sonra da ilgili adresten key'leri indirdiniz. Herkey çalıştı mı? Garanti veriyor musunuz? Boş işler bunlar. O işlemi yaptıktan sonra makina hala çalışmaya devam edecek mi?
 

0ReiS0

Müdavim
Emektar
Katılım
8 Temmuz 2008
Mesajlar
5,666
Reaksiyon puanı
91
Puanları
48
Anlatılanlar Cüneyt Arkın filmlerindeki at yarışını tahmin eden fake bilgisayara benziyor. Güldürtmeyin adamı. Tamam o flash'ı söktünüz sonra da ilgili adresten key'leri indirdiniz. Herkey çalıştı mı? Garanti veriyor musunuz? Boş işler bunlar. O işlemi yaptıktan sonra makina hala çalışmaya devam edecek mi?


Senin gibi Beyinsizler bukadar Anlaya biliyor Sus!
 

bolatbey

Asistan
Katılım
4 Nisan 2012
Mesajlar
125
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
ben bilgisayarım için çanak anten kurucaktım. dijital tv kartıma(skystar 2 hd) bağlamayı düşünüyodum ama okurken kafam karıştı heralde kendi başıma yapamayacam:( ama yinede pes etmiş değilim:D bir kaç sorum olacaktı, cevaplarsan sevinirim;
-HD yayın almak için en ideal parçalar hangisi LNB, kablo, cam modül(tv kartıma uygun)...
-bağlantı kısmını hallederimde yayınları bulmak için açının ayarlanması, daha kolay bir yok yok mu? bende bağlantıları yapıp bilgisayar açıkken çanağın açısıyla oynarım diyordum!

açtığın form için teşekkür ederim.
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
Yannış işler bunlar arkadaşım yannış işleeeeer..:mrgreen:
 
Üst