Çamlıhemşin lilerden çevreci tepki

Bu konuyu okuyanlar

tugbagaleri

Müdavim
Katılım
13 Mayıs 2006
Mesajlar
2,224
Reaksiyon puanı
46
Puanları
48
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Şenyuva köylüleri, komşuluk ilişkileri ve doğal güzelliğin bozulacağı gerekçesiyle, Şal Yaylası'na elektrik bağlanmasına karşı çıktı. Elektrik istemedikleri yönünde imza toplayan köylüler, yaylaya televizyon sokulmama kararı ve elektrik hatlarının yeraltına alınmasıyla ikna oldu.


Şenyuva köylülerinin yılın 8 ayı ortak kullandıkları 2000 rakımlı yaylaya elektrik getirilmesi için köy muhtarlığı Çoruh Elektrik Dağıtım AŞ Rize İl Müdürlüğü'ne başvurdu. Bunun üzerine yatırım programına alınan 150 haneli yaylaya elektrik götürülmesi için çalışma başlatıldı. Ancak köyden 86 kişi, elektriğin bağlanmasıyla gelecek televizyon ve diğer elektronik aletlerin yıllardır süren komşuluk ilişkilerini bozacağı, elektrik kablolarının yaylanın doğal güzelliğini etkileyeceği gerekçesiyle imza toplayıp köye elektrik bağlanmaması için Çoruh Elektrik'e başvurdu. Köylüler gaz lambası ve lüks lambalarıyla sürdürdükleri yaşama bu şekilde devam etmek istediklerini belirtti. Köylüler, Muhtar Atilla Güner'in yaylaya televizyon sokulmaması, elektrik nakil hatlarının yeraltından geçirilmesi sözü üzerine dilekçelerini geri çekti. Güner elektriğe karşı çıkanların haklı olduğu noktalar bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Elektrik nakil hatları yaylanın görüntüsünü bozacaktı. Ama görüntü kirliliğini azalttık. Sokak lambası koymadık. Yaylada televizyonla, bilgisayarla vakit geçirirseniz yaylanın genel yaşantısını bozmuş olacaksınız. Yaylanın şehirden farkı kalmayacak. Ama 'yaylaya televizyon çıkarmayacağız' diye karar aldık."

kaynak alıntı tırnak


 

emelden

Müdavim
Katılım
30 Ocak 2007
Mesajlar
5,260
Reaksiyon puanı
8
Puanları
0
Elektrik olmadan bir hayat düşünemiyorum.Bir kaç günlüğüne peki ama her zaman olmaz, çekilmez olur. Çok fazla dayanabileceklerini sanmıyorum. Üstelik bana göre komşuluk ilişkilerini bozan nedenler arasında değil bu anlatılanlar.
 

tugbagaleri

Müdavim
Katılım
13 Mayıs 2006
Mesajlar
2,224
Reaksiyon puanı
46
Puanları
48
bana göre helal olsun... boyle ılkesel bir tutumla cevrelerını sahıplenmelerı beni cok etkilesi gercekten super ınsanlar bu ornekler benı heycanlardırıyor...hepsıne saygı ve sevgılerımle...
 

DarkLady

Müdavim
Katılım
18 Ağustos 2007
Mesajlar
6,597
Reaksiyon puanı
12
Puanları
0
ben diyorum ne varsa rize lilerde var.adamlarr ne güsel düşünmüşler ama çamaşır bulaşık falann:S
 

emubaltaci

Müdavim
Emektar
Katılım
21 Kasım 2005
Mesajlar
18,862
Reaksiyon puanı
129
Puanları
63
ben rizede yasayan biriyim.. suan artvin barajı bitmek üzere... sehir tam bir baraj sehiri oldu.. barajlar kuruldukları yerlere cok zarar veriyolar.. özelliklede karadeniz gibi yerlesimin dere kenarlarında oldugu bir yerde dusunursek bunu insanlar daglara cıkmak zorunda kalıyolar... rüzgar panelleri yapmak.. hatta ve hatta nükleyer enerji bile daha ii
 

Son mesajlar

Üst