Bülent Arınç AŞK-I MEMNU İçin Ne Dedi?

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Romanlarımız acımasız bir içerik saptırmasına tabi tutulmakta, Türk toplumunun aile değerleri, insanımız tarafından büyük kabul görmüş bu edebi eserlerin arkasına saklanılarak adeta bombardımana tutulmaktadır.

Cumhuriyet döneminde bilinçsiz batılılaşma hayranlığının, sosyal değerleri hiçe sayarak yaşama arzusunun nelere mal olacağını eleştirel bir dille anlatan, birer ahlak dersi niteliğindeki romanlar, büyük saptırmalara tabi tutularak müstehcenlik ve aile içi sapkın ilişkileri telkin eden televizyon dizilerine dönüştürülmüştür. Ancak ve ancak dünyanın en marjinal topluluklarında görülecek davranış biçimleri, sanki bu toplumda yaşanan günlük ve sıradan hadiselermiş gibi hem de özendirici bir dille sunulmaktadır. (Haberin tamamı için tıklayın)

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Bülent Arınç...

Bu adama bayılıyorum. Çok süper bir devlet adamı. Osmanlı torunu. Bir büyük. Dizinin dibine oturulup öğrenilecek çok şey var bu şahsiyetten. İnş. bir daha ki dönem Cumhurbaşkanı olur. Onun Cumhurbaşkanı olduğu bir ülkenin sokaklarında yürümek her zamankinden daha güzel olacaktır...

Dizi hakkında yaptığı yorumlarda hepimizin mâlûmudur zaten. Kim çarpık bir ilişkiyi sunarak reyting avcılığı yapan bir diziyi savunabilir ki? Arınç'ta milli hassasiyeti olan bir vekil olarak üzerine düşeni yapmış ve tarafını belli etmiştir..

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18
bu adam Türkçe Olimpiyatlarında 28 dakika konuşmuştu ve bir sözcüğü bile gereksiz değildi.
ben de çok beğeniyorum. Abdullah Gül'den sonra bekleriz :)

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
aşk-ı memnu dizisini hiç sevmem
bülent arınçıda aynı şekilde
kendisi zamanında Türk bayrağıyla türbanı bir tutarak "2side sonuçta bez parçası" diyebilme cürretini göstermiş bi insandır.
türban üzerinden dini siyasete alet eden bir vekil...
birde ırkçılığı pek sevmem ama osmanlı torunu dediklerimizin kökenine dikkat etmek lazım :)

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Bence asıl üzerinde durulması gereken bir dizi senaristinin bir kitaptaki "mesajı" değiştirme hakkının olup olmadığıdır.

Düşün Bülen arınç "Cumhuriyet döneminde bilinçsiz batılılaşma hayranlığının, sosyal değerleri hiçe sayarak yaşama arzusunun nelere mal olacağını eleştirel bir dille anlatan, birer ahlak dersi niteliğindeki romanlar, büyük saptırmalara tabi tutularak müstehcenlik ve aile içi sapkın ilişkileri telkin eden televizyon dizilerine dönüştürülmüştür." diyor.

Yani kitap "Ahlaki" değerin önemini vurgularken siz kalkıp kitaptaki bu mesajı hemde tam tersi bir yöne çevirme hakkını kendinizde nasıl görebilirsiniz.?
örneğin kitaptaki bir karekteri değiştirebilir,yada romanı günümüze uyarlayabilirsiniz. Ama kitabın "mesajını" değiştirme hakkınız olmamalı. Bu yazara saygısızlıktır.

Düşün yazarın varlığına kendini adadığı bir değeri, siz yine yazarı kullanarak yok etme sevdasına düşüyorsunuz.

Handikap

Profesör
Reaksiyon puanı
90
Bülent Arınç...

Bu adama bayılıyorum. Çok süper bir devlet adamı. Osmanlı torunu. Bir büyük. Dizinin dibine oturulup öğrenilecek çok şey var bu şahsiyetten. İnş. bir daha ki dönem Cumhurbaşkanı olur. Onun Cumhurbaşkanı olduğu bir ülkenin sokaklarında yürümek her zamankinden daha güzel olacaktır...

Dizi hakkında yaptığı yorumlarda hepimizin mâlûmudur zaten. Kim çarpık bir ilişkiyi sunarak reyting avcılığı yapan bir diziyi savunabilir ki? Arınç'ta milli hassasiyeti olan bir vekil olarak üzerine düşeni yapmış ve tarafını belli etmiştir..

Osmanlı torunu mu?

Bir araştırma yapın bakalım...İzmir Menemen'den nelere ulaşacaksınız...

idntcare

Doçent
Reaksiyon puanı
13
kesnlikle katılıyorum...kitapta anlatılmak istennle dizideknn uzaktan yakından bi alakası yok

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
kesnlikle katılıyorum...kitapta anlatılmak istennle dizideknn uzaktan yakından bi alakası yok

Aşk'ı memnu kitabını bende okudum. Edebiyat leştirmenleri kitabın tezi yada neyi anlatığı konusunda ayrı ayrı fikilreri söylerler.

L.S akalın'a göre aşk-ı mumnu,"ölçüsüz ve maddeye dayanan bir evliliğin doğurduğu gerek sosyal gelenekler,gerek kanunun önünde gelişmesi yasak olan bir aşkın hikayesdir.
Cemil Yener'e göre Servet genç bir kadına aşk itiyacını unutturmaz.Kendinden çok küçük yaştaki bir kızla evlenen erkek altatmayı göze almalı.
Dr.Önertoy'a göre de yazar "evlenen kadınla erkek arasında ki bazı ayrılıkların evlilik hayatında meydana getirebileceği sarsıntılar üzerinde durmuş ve tanzimat romanında da ele alındığını gördüğümüz batılaşma anlayışındaki değişiklikleri belirtmiştir".

Bazı eleştirmenler ise Bihter'in hikayesi ana tema olarak görmezler.

Cevap kudret, Bu romanda aşktan başka bir düşünce ve derleri olmayan,çalışmadan yaşayan.hazıryiyici ve alafrangalık düşkünü bir takım kimselerin hayatını anlatır,der
Rauf Mutluay'a göre söz gelimi aşk-ımemnu batılaşma bunalımındaki toplumumuzun sorunlarını,değerlerini eleden kaçıran eski hayatın umutsuz direnişini,zenginliğe heveslenen kadın iştihasının düşeceği kaçılınmaz tuzakları,sarsılan ahlak ölçülerimizin kargaşasını verir.
Fethi Naci ise romanı bir tezi ispat için yazıldığı düşüncesinde değildir.

NOT.yukarıdaki değerlendirmeler bence en baba eleştirmen olan berna moran'ın "Türk romanına eleştirel bir bakış" adlı kitabından bazı ufak değişiklikler yapılarak buraya konmuştur(braveheart.fb)

(Berna moran'ın yorum ve analizi için "Türk romanına eleştirel bir bakış"
adlı kitabını okumanızı tavsiye ediyorum...)

Özetle nerden bakarsak bakalım dizi kitabı tam anlamıyal dejenere ederek kitabın hem konusunun dışına, hemde mesajının çok dışına çıkmıştır.