Haberin Videosu : [video]http://www.kure.tv/VideoEmbed?ID=126293[/video]Bu ürünlerde de domuz derisi çıktı!
Genelde de uluslararası çaptaki markaların ürünlerinde... O firmalar internetteki Türkçe tanıtımlarında, hazırladıkları ürünün neresinde, domuz derisi kullandıklarını yazıyorlar. Peki Türkiye'deki üretimde kullanan var mı? İşte dikkat çekici konunun ayrıntıları...
Domuz derisinden yapılmış ürünler piyasada... Samanyolu Haber Televizyonu'nda yayınlanan Haber Özel Programı dikkat çekici dosyanın kapağını araladı...
Yurt dışında ve Türkiye'de yaygın olan bir mağazalar zincirinde satılan bu ceketin ana malzemesi, ayakkabının tabanı ve deri mont domuz derisinden imal edilmiş. Üretici firma internetten satış yaparken detaylarda bunu söylüyor.
Bunlar da yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bir başka uluslararası markanın iki ürünü. Ekrandaki eldivenin ana malzemesi, ev ayakkabısı diye satılan ürünün süslemesi domuz derisinden. Bunları satan firma da domuz derisi kullandığını beyan ediyor. Bir diğer uluslararası firma ise, kendisine yöneltilen ve çok sorulan sorular kısmında, kendisini tanıtırken aynen şu ifadeleri kullanıyor:
HAKİKİ KÜRK SATMAZ. SATTIĞI DERİ ÜRÜNLERİ İSE YALNIZCA DERİ ELDE ETMEK ÜZERE DEĞİL, ET ÜRETİMİNE YÖNELİK OLARAK YETİŞTİRİLEN KOYUN, DOMUZ, KEÇİ VE SIĞIRDAN YAPILMIŞTIR.
Peki Türkiye'de domuz derisi kullanıp da bunu beyan eden var mı?
Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu pek çok vatandaşın tüketici derneklerine, tüketicilerin şikayetlerine kulak veren internet sitelerine yapılan ihbarları hatırlattı. Deri ürün sattığını söyleyenlerin bunu etiket üzerinde açıkça göstermesi gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye Deri Vakfı Başkanı Dr.Volkan Çandar domuz derisi ile diğerlerinin nasıl ayırt edilebileceğini canlı yayında anlattı.
Tüketici aldığı ürünün neden yapıldığını bilmeye hakkı var.
Kaynak
Bu haberi okuduktan sonra kısa bir araştırma yaptım şikayetvar.com 'da, dört firma hakkında şikayet yapılmış, bunlar Matraş Deri, Togo, Mango ve Tergan. Matraş Deri, Togo ve Mango cevap dahi vermemiş şikayete, Tergan ise domuz derisi olup olmadığı hakkında hiçbirşey söylemeden deri kokar demiş. Ben de Arow 'un ürünlerinden şüphelenmiştim daha önce, haberi okuyunca mail attım kendilerine konu hakkında, cevap bekliyorum.
Bu domuz derisi olayı biz müslümanlar için gerçekten büyük bir problem. O pis hayvanın herşeyi gibi derisi de haram. O nedenle çok dikkat etmeliyiz bu konuya. Domuz derisi gözenekli oluyor arkadaşlar. Nokta nokta gözenekleri oluyor. Bakınca diğer derilerden hemen ayırırsınız. Genellikle ayakkabıların iç kısımlarında kullanılıyor. Lisanslı çocuk ayakkabılarında bile çok fazla gördüm inanın.
Bu konuya dikkat etmezsek müslümanım deyip de Allah korkusu olmayan kapitalist yerli firmalar ile global dünya şirketleri bize bu tarz domuzdan yapılma ürünleri satmaya devam ederler ama sesimizi çıkarır tepkimizi koyarsak o zaman dini hassasiyetlerimize dikkat etmek zorunda kalırlar.