Bu Laptopu Nasıl Onarabiliriz ? (Ekran Sorunsalı)

Escalous

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar elimde bir kaç yıl önce aldığım laptop duruyor. Bozuk ne yazık ki. Ama bu emektarı bugün çıkartmam gerekiyor, onarabilir miyim bilmiyorum. Zamanında Ortalama 1500 TLye aldığım bu PCnin Fiyatını 3K olarak görünce yok dedim, pc alınmaz bu devirde :D

Bu arada ilgili pc: DELL Inspiron 3543-B20F45C, Core i5-5200U, 4GB, 500GB, 2GB Vga 820M, 15.6",

Birazdan görsellerle destekleyeceği konuyu. Görsellere geçmeden önce biraz değineyim..

Bilgisayarın Sorunları:

1- Ekran Neredeyse Yok.
2- CD Rom Çalışmıyor. (Önemi yok.)
3- Wifi Kartı Çalışmıyor. (Ekrandan Dolayı)

Bu problemleri çözünce gayet stabil bir bilgisayar olacaktır.

İşin açıkçası garantisi bitti ve bir bilgisayar tamircisine de götürmek istemiyorum. Gereksiz fazla fiyat çıkacaklarından ve güven problemlerinden dolayı. Kendim yapmak istiyorum, yapamayacaksamda dursun bir köşede.. Herneyse şimdi sorunlara gelelim.

1- Ekran Neredeyse Yok..

Ekranın dış plastiği zaten yok, içindeki panel kırık. Sol menteşe sağlam ama onun üstündeki plastikte yok, sağ taraftaki menteşe ise tamamen kopuk. Kaynak ile sabitlemişler ama orası halay çekiyor. Şimdi birkaç resim atıcam iyice anlarsınız.

bv89on.jpg

Bilgisayar bu durumda. Kasasında çok problem yok cd romu dışında. Ama ekran mefta durumda.

dLjMVQ.jpg

Ekranla ilgili detaylı açıklamalar aşağıda ki görselde, lütfen okuyunuz..

JVLWvq.jpg

Bu Görselde panelin görseli. Panelin Ürün Kodu: LP156WHB 15.6'' HD (TP)(A1)

30-40 Pin muhabbeti var, kaç pin bilemiyorum.

Sanırım

https://www.adananotebook.com/urun/dell-inspiron-3543-ekran-lcd-panel/

Lp156whb(tp)(a1) 15.6" (1366x768)hd 30pin Slim Led Ekran - n11.com

N11deki tam olarak doğru sanırım. Hemen siparişi yapmayı düşünüyorum.

Geçelim bendeki ekranın fotolara..

YdPVAa.jpg

86nXJr.jpg

DOXGa1.jpg

halil007

Doçent
Reaksiyon puanı
124
"sorunsal" kelimesini duydukça çıldırıyorum. İnsanlar bu kadar mı cahil olur? Üzerinize alınmayınız, sizin bir kabahatiniz yok. Bizlere böyle öğretenler kahrolsun.

Escalous

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
"sorunsal" kelimesini duydukça çıldırıyorum. İnsanlar bu kadar mı cahil olur? Üzerinize alınmayınız, sizin bir kabahatiniz yok. Bizlere böyle öğretenler kahrolsun.

Konuyu düzenleyemiyorum, haklısınız hocam, sorun net olarak belli, bende niye sorunsal yazdığımı anlamadım. Lakin demek istediğimi anladıysanız bir problem olduğunu düşünmüyorum. Bende genellikle sosyal medyada, orada burada Türkçe muhafızlığı yapanları çok sevmem. Ufak gereksiz detaylara takılmamak lazım. Yoksa yazılmazı gereken 'kabahatiniz' değil, 'kabahatınız' dır.

halil007

Doçent
Reaksiyon puanı
124
Konuyu düzenleyemiyorum, haklısınız hocam, sorun net olarak belli, bende niye sorunsal yazdığımı anlamadım. Lakin demek istediğimi anladıysanız bir problem olduğunu düşünmüyorum. Bende genellikle sosyal medyada, orada burada Türkçe muhafızlığı yapanları çok sevmem. Ufak gereksiz detaylara takılmamak lazım. Yoksa yazılmazı gereken 'kabahatiniz' değil, 'kabahatınız' dır.
Yanlışınız var. Telefuzu ile yazılırsa ordaki a, iki seslidir, hafif uzatılarak okunur. Aynı saat gibi, saatı değil, saati.
Öte yandan:
" Bir diğer hezeyan ise “sorun” ve bir ekle daha “sorunsal” kelimeleridir. “sor-mak”tan uydurma bir ekle “sorun” olmuştur. Mesele (mes’ele diye okunur) yerine türetilmiştir. Mesele, halledilmesi lazım gelen şey, dahası bir derdin ortaya çıkması gibi manalarda kullanılmaktadır. Sormak ise, bir tecessüs halinin peyda ettiği bir harekettir, lakin dert olacak, sıkıntı verecek bir vaziyet ilk intibada bulunmaz; bir talebenin hocasına sorduğu bir suali düşünün. Bir kimsenin başına sormaktan mesele çıkmaz, sormamaktan çıkar.
Buradaki “sal-sel” eki, Arapça ve Farsça kökenli kelimelerde kullanılan ve bir nispilik eki olan “i” (î diye okunur) yerine uydurulmuştur. Bazı muharrirler tarafından sert tenkitlerde bulunulsa da muadilinin bulunamayışı onu payidar kılmıştır. Lakin “maddi” yerine “maddesel”, “siyasi” yerine “siyasal” demek hezeyan ve mide bulandırıcıdır. Kelimelerin milliyetine göre ek kullanılmalı ise de bazı eklerde bu kural ihlal edilebilir; mesela “insaniyet” yerine “insanlık” denilebiliyor iken “İslamiyet” yerine “İslamlık” denilemiyor. Çünkü dil zevkine aykırılık peyda oluyor.
“sor-un-sal” kelimesindeki bu nispilik eki, dil cahilliğinin vücuda gelmesinden başka nedir? Sorun-mesele. Sorun-sal. Sorun’a (meseleye) ait, nispi bir sahiplik. Bir vaziyet ya meseledir, ya değildir. “mesele” kelimesine “i” ekinin konulamayışı bunun bir kanıtıdır. Bu sözcüğün tahlili ile kafa patlatıp ertede lügate bakmak aklıma gelince soysuzluk bahsi açıldı. Çünkü “sözlük”te, çözülmez ve çıkmaz, manaları belirtilmektedir. Türkçe olan, bu manaların bu soysuz kelime yerine kullanılması en doğrusudur. " Kaynak:Uydurma Kelimelerin Soysuzluğu – fikribeyan